Бедността националността и мечтата

• 4 255
  • 99
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Пък мен колко пъти са ме уволнявали за 30 години... Нищо, че съм образована, бяла и руса.

# 31
Аз пък съм забелязвала расизъм от цветнокожи към бели и то в страната на "неограничените" възможности  в един доста голям мегаполис. Направи ми впечатление колко по-малко толерантни са чернокожите към белите, отколкото обратното.
Показателно е как цветнокож може да нарече "нига" друг цветнокож, обаче ако му го каже бял е голям проблем.
Но иначе точно в този мегаполис съм виждала доста цветнокожи, костюмирани, ходещи с куфарчета, на престижни и уважавани позиции. Та...дискриминацията и расизмът са само оправдания. Вероятно хората с различен цвят на кожата трябва да положат повече усилия и вероятно това ще си остане винаги така, но няма нищо невъзможно!

# 32
  • София
Смесвате чернокожи с африкански произход с наши обикновени роми и турци.

В случая темата е зададена за различна националност и различен цвят на кожата, докато ромите и турците нито са от друга националност, нито са с друг цвят на кожата, макар първите понякога да са с малко по-тъмен тен, което също не е задължително. Т.е. нормално е смесването при така зададената насока.

# 33
  • София
Не съм го казала лично към теб.
На мен пък ми се случи да работя с украинки и ни спретнаха интрига и ни уволниха една група българки /демек - не само мен/.

# 34
Познавам много хора от различни етноси и националности, които въпреки крайно неравния старт, с воля и упоритост успяха да постигнат мечтите си. Бедността е сериозен проблем, но има достатъчно НПО и други, които подават ръка на талантливи деца и младежи в нужда, и им помагат да успеят. И не става въпрос само за пари, а по-скоро за консултация, насока, менторство.

Когато човек е активен, той търси, и... намира. Специално по отношение на артистичните таланти - в България има над 3500 читалища. Таксите са символични, а хората, които работят там - изключително отдадени. Сигурна съм, че няма читалище, в което ще върнат някого, само защото няма пари. Особено пък ако видят ярък талант. Отделно има всякакви конкурси, събори и фестивали - онлайн и присъствени, телевизионни и радио формати, споменатите НПО и подобни... Точно тук да каже някой, че няма как да развие таланта си, е несериозно.

И тук изобщо не става въпрос за расизъм или друга форма на дискриминация. Не успяват хора, които не са достатъчно упорити, дисциплинирани и целенасочени. Които искат бързи резултати, но не са готови за жертви.
"Не мога да се развия, защото съм......." е само опрадвание, а не реален проблем.

# 35
  • София
Интересно е, че в провинцията тези неща са даже по-развити от София. В много клубове по спорт, музикални групи са готови да поемат доброволно някой беден младеж.

# 36
Абе че има дискриминация в България към ромите, има, не можем да си затваряме очите. Има и обективни причини за това, но има и безпричинна омраза. Ако случаят на автора е такъв и е още ученик, т.е. дете - много ми е жал. Не знам какъв съвет може да се даде в случая, освен да се бори и да се доказва по някакъв начин, пък каквото стане, поне ще знае, че е опитал, а и животът му няма да свърши и няма да е непременно напразен, ако в крайна сметка не се реализира точно в тази сфера, за която мечтае сега.
Ако мога все пак нещо практично да дам като съвет, то е - ако талантът ти е свързан с визуални и сценични изкуства (музика, танци, рисуване), търси изява в Интернет - качвай нещата си в Ютюб, Фейсбук, Инстаграм, рекламирай ги, някой може да те забележи. Ако е свързано със спорт - трудна работа, освен ако не е бокс, щанги - тогава също имаш шанс, не се отказвай. Ако е друг спорт като футбол, какво да ти кажа.... Племенникът ми е бял, рус, казват му, че е сред най-добрите, но че трябва да наместят и други деца с връзки, така че не е само въпрос на дискриминация тук.
Но и друго има при т.нар. талант, за който ти се хващаш като удавник за сламка. Първо това, което е талант за един, може да не е талант за друг, то това е малко относително нещо. Второ - талант, талант, но роля играят и много други фактори, както вече доста хора написаха преди мен. И трето - чисто практически няма как абсолютно всички таланти да успеят да се реализират. Например във футбола има много таланти. Ама то просто няма място за всички. В музиката е същото - колко талантливи музиканти има, които не успяват да добият популярност, просто защото няма как милиони музиканти да сключват договори с музикални компании, да издават албуми и да заснемат клипове.
Относно бедността - е това вече е в твои ръце. Изучи се, работи и няма да си беден. Може да не станеш богаташ, но няма и да мизерстваш.
Ако имаш желание да разкажеш по-подробно в каква сфера мислиш, че си талантлив, може да получиш и по-конкретни насоки и съвети. Аз подозирам, че става въпрос за спорт, и то за футбол.

# 37
Да. Затова за да идеш на кино в Шумен караш чак до Варна.

# 38
Към автора: Леон-голд, чувстваш се онеправдан и може и да си такъв. Но това няма да се промени, ако си седиш и се оплакваш, а самият ти не си мръдваш пръста да работиш върху себе си.

Ето пример: Циганите били онеправдани, обаче аз познавам семейство лекар и зъболекарка от този етнос. Познавам журналистка от същия етнос. Има известни музиканти. Как са го постигнали? Може би със самосъжаление? Май са положили усилие да учат, да постигат резултати.
Да, ако има предубеждения спрямо расата ти, ти е по-трудно, но щом един се справя, значи и друг може.

Не може да напишеш цялата си тема като едно изречение. Хората са измислили точки, запетаи, за да се чете лесно и да е разбираемо. Започни с това. А от там нататък виж как да развиеш таланта, който смяташ, че имаш. Не се давай, труди се и съм сигурна, че ще преодолееш бедността.

# 39
Образованието е път към социалния асансьор, в България все още е лесно достижима комбинация. Без образование... чакаш до следващия живот.

# 40
Образованието е път към социалния асансьор, в България все още е лесно достижима комбинация. Без образование... чакаш до следващия живот.

А какво се случва, когато човек не може да си позволи висше образование?

# 41
Не винаги висшето образование е панацея. Авторът не пише какъв точно талант иска да развие и до къде се е изучил. Някои хора със средно образование имат по-високи доходи от доста висшисти.

Ако беше написал какъв точно му е случаят, би получил да получи по-конкретни съвети.

# 42
Колко трола се прескачат в темата?

# 43
Що пък да не може да си позволи висше образование? Учиш задочно, работиш и си плащаш образованието. Дори има специалности, които са напълно безплатни.

# 44
За всички "таланти" има безплатни средни училища, от които се излиза с достатъчна компетентност за упражняване на "таланта" като професия. Висшето образование не е задължително за добрата реализация, ако хипотетичният талант съществува.

Да каже авторът в коя област иска да се развива, и ще получи съвсем конкретни и добронамерени съвети.

Общи условия

Активация на акаунт