Бедността националността и мечтата

• 4 240
  • 99
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Като те чета, не ти е проблем "националността", нито цвета на кожата...Неграмотните хора рядко си пробиват лесно път в живота.

# 16
Като те чета, не ти е проблем "националността", нито цвета на кожата...Неграмотните хора рядко си пробиват лесно път в живота.
Защо националността е сложена в кавички ?
Може ли някои да са дотолкова безперспективни, че да затапват всяка тема  с претенции за първенци по правопис? Може ли да се използва това като вид лицеприятно и позволено разграничаване, слагане на етикет и унижаване на другия? В живота има толкова много аспекти и хората са толкова различни и важните теми около хората и взимоотношенията им са толкова всестранни . Не може всичко да се затапва с претенциите на някой за правопис.  А останалите му компетентности и грамотности на този някой какви са ?
От къде я извади тази статистика? Сигурно имаш и една статистика колко са преуспелите даскалици по български език и литература ?

# 17
Като чуя/прочета това "заради цвета на кожата" и ми се повръща от душа.
Има го и това, поне към ромското население у нас.

И турското. Който си мисли, че в България не се дискриминира спрямо цвета на кожата, и други етнически маркери, живее в жестока илюзия. Колкото и "талантлив", стойностен и компетентен да си, в крайна сметка се гледа произхода ти. Идвам от смесен българско-турски брак. Бях уволнена от предишната ми работа, защото една дърта коза не можа да се примири с това да има туркиня в екипа си и насъска всички срещу мен, саботира ме ежедневно и непрекъснато се оплакваше на управителя за неща, които дори не бяха породени от мен.

Така че, да, автора е напълно прав! И това мое скорошно изживяване е само върха на айсберга от расизъм, който всеки човек с мургава кожа преживява в примитивната България

# 18
  • София
Националност е принадлежността към някоя нация.
Потребителят така и не изясни дали е от българска националност, но от различен етнос или е от чужда националност (чужденец), но живее в България. А може би е от българска националност, но живее в чужбина.
А грамотността, образованието, компетентностите и уменията му са от значение в случая, след като иска да се развива и търси как.
Освен ако идеята не е просто да се оплаче.

# 19
Да си грамотен е базово умение! Щом не си положил усилия да напишеш пет изречения смислено и правилно, как очакваш хората (работодателите) да повярват , че имаш други умения и си кадърен!?
Авторът ми звучи като едно голямо мрънкало, което си търси оправдания.
За да постигнеш нещо се иска много труд и упоритост. Само с талант не става. Прочети книгата на Христо Стоичков ( безспорен футболен талант). В нея той разказва  колко трудности е срещнал и колко препятствия е трябвало да преодолее, за да стане голям футболист. Но въпреки големите трудности, не се е отказал и не е мрънкал, а е преследвал целите си.

# 20
  • София
С този правопис няма да стигнеш далеч. Обикновено докато започнеш да изкарваш пари с таланта си, се налага да работиш нещо "обикновено", а с подобен начин на писане е абсурд. И оттам идва бедността.
Имаме нужда от повече информация за националността - чужденец си в България, или си от малцинство?
И кое точно те спира да преследваш мечтите си? Дискриминация има навсякъде и по какви ли не критерии. Мен например преди ме дискриминираха по пол, защото се изявявам в едно по-мъжко поприще. Чувала съм и в очите, и зад гърба ми "Тая па женка какво разбира?!". И като си отворя устата, с пет приказки показвам женката какво разбира и настава тишина.

# 21
Чакалке, добре, но от "много работа" и гърбене се остарява по-бързо, и разболява човек, нищо повече. Парите после за какво са ти, като не си здрав? За лечения? Не искам такива пари. Роналдо не е пример, и такива в сектори с много пари по презумпция. И нищо да не постигнеш, "редови" да си, пак ще имаш многократно повече от много квалифициран, в кофти ниша. Дискутирано е много това.

Остаряването е биологичен процес. Всички остаряват и се разболяват. Може да е свързано с работата, а може и да не е. И няма доказана пряка корелация между двете. Ако обаче остарееш и се разболееш е в пъти по-добре да ги имаш тези пари...
Защо Роналдо да не е пример? Точно такива като него и много други, доказани и успели, тръгнали от мизерия и нищета са доста добър пример. Секторът може да е с много пари, но и с много конкуренция. Там не успява всеки, а дори отпадат много, много талантливи.
Не съм много съгласна с "редовите". Ако погледнем само за пример една България, заплащането им много кофти. По света има много такива. И не само в коментирания сектор, а още в много други сектори.
Ще ти дам пример: в нашето населено място има огромен недостиг на експерти по бюджетно счетоводство. Фирмените счетоводители не го разбират и не искат да го работят, защото е много по-сложно и натоварващо. Буквално на местата на тези, които в момента се пенсионират, няма кой да дойде да работи. На този фон това си е страхотна ниша/дори за много пари, пак няма желаещи да го работят/ и би следвало заплащането да е космическо, но уви, не е.

# 22
  • Deutschland
Имах лошия късмет детето ми да попадне на расизъм в училище. Не от страна на децата, а от страна на директора. Под особен натиск бяха децата, чийто родители са немец +чужденец. Как така златната немска кръв ще се меша с друга. Слава Богу, отървах се, но и се научих. Намерих си адвокат и на някой солено ще му излезе, ако се опита пак да ми принизява детето на расова основа. Между другото въпреки че сме руси и бели, често ме питат дали съм туркиня или ц..., защото всички българи били ц... Голям смях.
Затова ненавиждам расизма. Авторе, поработи върху себе си!

# 23
Чакалката той не иска да става редови счетоводител.
За останалите лепящи етикети https://lrs.koeln/wp-content/uploads/2018/07/Ber%C3%BChmte-Legas … niker-Tabelle.pdf
https://www.brisant.de/stars/krankheit/promis-royals-legasthenie-100.html
https://www.orcam.com/de-de/blog/stars-und-sternchen-mit-legasth … ha80ThfcPasvhoJIE
а има и други, има толкова много . всеки може да си погледне в гугъла.
Фрау С много абсурди. Ужасно е.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 13:02 от bella-ciao

# 24
  • София
Расизмът има 2 страни.
Когато някой се определя за различен, често сам се поставя в позиция да има разделителна линия между него и останалите.

# 25
Дискриминацията, всички, които не вярват в теб и ината трябва да те амбицират още повече,а не да те разколебават, а напротив-още повече да надъхват. Тайната на успеха не е само талант, трябва време, умения, вяра и голяма доза късмет да се окажеш на точното място в точното време. И най най-важното е, ти да вярваш в себе си. И наистина, оправи този правопис!
Фрау, мен в Англия ме оприличаваха на полякиня и все не ми вярваха, че съм българка, защото те били черни 😂😂😂

# 26
  • Варна
Скрит текст:

И турското. Който си мисли, че в България не се дискриминира спрямо цвета на кожата, и други етнически маркери, живее в жестока илюзия. Колкото и "талантлив", стойностен и компетентен да си, в крайна сметка се гледа произхода ти. Идвам от смесен българско-турски брак. Бях уволнена от предишната ми работа, защото една дърта коза не можа да се примири с това да има туркиня в екипа си и насъска всички срещу мен, саботира ме ежедневно и непрекъснато се оплакваше на управителя за неща, които дори не бяха породени от мен.

Така че, да, автора е напълно прав! И това мое скорошно изживяване е само върха на айсберга от расизъм, който всеки човек с мургава кожа преживява в примитивната България

Виж сега как стават нещата "дебели" - като идеш в някои части на родната си страната, хляб не можеш да си купиш на родния си език (и не само). Което си е странно и показва нежелание на поколения сънародници да са българи. Но пък иначе страната е примитивна, що ли? Целта на поста е просто да покаже колко лесно се случва противопоставянето. И леко с етикетите, че напоследък много се играе по струната дискриминация/расизъм,. За всичко се търси извинение в тях, ако и да иде реч за липса на личностни качества. Да вземем например артистичния свят - виждаме напоследък чернокожи в ролята на английски благородници, щото водещото трябвало да са артистичните им умения. Но защо се забравя да бъдем верни на историческата действителност?Това е подмяна точно на техните преживявания. След 20 г. (образно) кой да повярва, че са били дискриминирани, че е трябвало да се борят срещу нещо си... след като сами си изтриват историческата памет.

Русичките, там ви е проблемът. Аз като съм тъмноока и тъмнокоса, все минавам я за испанка, я за италианка...

# 27
  • София
Точките, запетайките и главните букви.

# 28
Таланта си е талант Simple Smile

# 29
Скрит текст:

Виж сега как стават нещата "дебели" - като идеш в някои части на родната си страната, хляб не можеш да си купиш на родния си език (и не само). Което си е странно и показва нежелание на поколения сънародници да са българи. Но пък иначе страната е примитивна, що ли? Целта на поста е просто да покаже колко лесно се случва противопоставянето. И леко с етикетите, че напоследък много се играе по струната дискриминация/расизъм,. За всичко се търси извинение в тях, ако и да иде реч за липса на личностни качества. Да вземем например артистичния свят - виждаме напоследък чернокожи в ролята на английски благородници, щото водещото трябвало да са артистичните им умения. Но защо се забравя да бъдем верни на историческата действителност?Това е подмяна точно на техните преживявания. След 20 г. (образно) кой да повярва, че са били дискриминирани, че е трябвало да се борят срещу нещо си... след като сами си изтриват историческата памет.

1. България е разнообразна страна без коренно население, което да е тук от "вовеки веков". Ще ти дам пример за Бургас. Тук бучи от рускоговорящи. Я украинци, я руснаци, я балтийци. Имат си собствено общество, живеят накуп в определени квартали, имат си собствени бизнеси и собствени заведения. Мислиш ли че от устата им някога излиза българска дума? Не. Руска. Защо ли? Защото в определени сценарии, те представляват болшинството, а българите оставами на заден план. Това прави ли нас българи незначими, оругава ли езика ни? Не. Тогава защо се случва това? Защото има концентрация на определен етнос/националност, а българите не желаят да проникнат в нея. Точно заради това отхвърляне от българите се случва и сформирането на такива малки общества. Давам анекдот по отношение на изречението ти "в някои части на страната дори не можеш да си купиш хляб на родния си език". Ми, нормално. Там няма българско присъствие и никой няма да се превива наопаки да говори чужд език на народ, който същевременно го отблъсква. Абсурдно е да искаме от турци, роми, украинци да спрат да говорят техния роден език и да изоставят част от своята идентичност, защото виж ти ние сме богопомазани и въпреки че сме само 1/3 от населението в тази страна (1/3 турци и останалата 1/3 роми), виж ти трябва само нашия език да се говори.

Друго, този абсурд в кино индустрията е породен от друга опресивност, която е характерна за страни-колонизатори (Англия, Франция, САЩ). В България директно ти отказват работа защото си ром. Личен пример от моя позната, бивш front office мениджър на хотел. Идва момиче, ромка, на интервю. Красива външност, маниери, знае ТРИ езика. Познайте дали получи работата? И после ми кажете пак, че нямало расизъм в майка България. Тук от малки ни учат, че циганите са опасни и примитивни, а турците са бивши поробители с извратена религия. Ама ние българите виж ти сме богопомазано племе, макар че произхода ни е манджа с грозде

Общи условия

Активация на акаунт