Отговори
# 30
  • Berlin
Или обратното.😀

# 31
  • Somewhere far away
Е за мен не е обратното - аз правя аналог, защото първо съм фен на Вещера и след това на Дюн. Wink

# 32
Леле…какъв първи епизод. Той не само подхрани интереса ми, но по някакъв много въздействащ начин ме кара да мисля за определени сцени от него, да мисля какво може да се случи, какво е могло да бъде и дали е трябвало да бъде. Страхотно е.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 15:14 от Tuon

# 33
Определено първият епизод ми грабна вниманието. Типичната ДЮН - вселена: Всеки си играе своята игра, планове, в които се вписват други планове, лицемерно изтъкване на висша цел като мотив за задоволяване на лични амбиции.
Като гледам, сериалът ще е по-близък до прелюдиите, отколкото до оригиналната творба на Франк Хърбърт. Може и да греша, или неправилно да интерпретирам края на серията, но според мен е малко рано за появата на технологията "болка/увреждане чрез нервна индукция". Тя май беше разработена на Икс или Ричиз, не помня точно, а Сестринството я сви от тях.

п.п. Май ще има смяна на управляващата фамилия. Тези май не са точно Корино, каквито ги знаем от историята на Пол Атреидски.

# 34
Еха, втора серия е.... доста интересна.
Първата серия я гледах два пъти, втория ми хареса още повече. Но тази... Ще се види нещо, което ще обясни(поне според мен ) силата на Дезмънт, но ще има и друго, което ме накара да съжаля една героиня.
Гледайте, няма да съжалявате.
Междудругото интрото(шапката) на сериала силно ми напомня шапката на "Отгледани от вълци" - начина на заснемане, може би и музиката.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 19:38 от Aleksandropulis

# 35
  • София
Изгледах епизод 2.
Още по-добър от пилотния!
😊

Дотук много ми харесва сериала.
Няма екшън, но пък има доста задкулисни игри за надмощие на няколко фронта, като главната цел не е трона, а свещената подправка на Аракис.

Каста е добър. Някои герои имат и силна харизма. Отделно визията на сериала е като на филмите на Вилньов. Абе изпипали са нещата. Само императора ми идва една идея по-глупав, ама нали за пореден път трябва да изпъкват жените до него... Не мога да си представя, че за всяко едно нещо дори и очевидно трябва да му се казва/натяква, защото видиш ли не може да се сети сам. Освен всичко това не върви и на мъж с осанката и присъствието на актьор като Марк Стронг да се излага така. Но както и да е. Не е това най-важното, а и той самия не е толкова важен за историята. Поне според мен.

Останалото слагам в спойлер за да няма сърдити, макар че много загрозяват темите и не ги обичам никак, за това и рядко ги използвам, а по-скоро болдвам като предупреждение, че има спойлери. 😊
Скрит текст:
Дезмънт Харт ми се превръща в любимец. Вярно, че Рагнар ми е слабост ама и тук факта, че се противопоставя на всепомитащата сила на вещиците си е малко чудо. Подозирах, че силата му е дадена от Шай-Хулуд ама чак пък толкова. Напомни на Пол във филма как с 'Гласът' смрази на място светата Майка, хаха. Дезмънт няма тази 'Сила' но е имунизиран за тайното оръжие на коварната змия Валя Харконен.

Кой е Тиран-Арафел?
Ето и думите от пророчеството на майка Ракел (отнасят се за този, който идва за да ги унищожи)
Някой, роден два пъти.
Веднъж... в кръв, веднъж в подправка.
Някой с белези, дошъл от оня свят...
Оръжие, родено във война, а пътят е твърде кратък.

За кого се отнасят тези думи?
Пол Атреидски? Едва ли, но защо не? По-скоро синът му Лето II, който приключва с Бен Джезърит. Но това е толкова далеч във времето...
Или е някаква останала оцеляла машина след Бътлъровия бунт? Т.е. да са замесени, иксианците?
Или пък най-простичкото, това е Дезмънт Харт? За само 6 епизода (остават само още четири) няма място за много опции и протакане... Малко са епизодите, но това е така, защото са потрошени яко пари. И явно не могат да си позволят повече епизоди.
Дезмънт е непосредствена заплаха, защото устоя на гласът на светата майка. Той е като някакъв новороден фанатик с огромна опасност за Бен Джезърит.
Дезмънт е избран от Шай-Хулуд или е генетично създание на враговете на Бен Джезърит, Бен Тлейлакс?
Дали Дезмънт мисли за доброто на Империята и хората или просто не може да понася сестринството?

Иначе играта е на няколко фронта, доста герои се появиха.

На Уалах IX, ''дъщерята'' на майка Тула, Лила умря вследствие на това, че се подложи на изпитанието на ''Водата на живота'' - течността от жлъчката на червея (Шай-Хулуд). Върховното изпитание от което не всеки оцелява.
Видяхме как във филма майката на Пол и самият Пол преминаха. Трябва да разградят отровата на молекулярно ниво, така не само стават недосегаеми и всемогъщи, но и получават досег с предците си.
Лила щеше да се върне, но Доротея я хвана и уби, като отмъщение към сестрите Харконен.

Там сред сестринството имаме различни течения.
Джейн например не вярва на Харконен и смята, че те биха минали през труповете на всички тях за собствените си егоистични цели.
Теодоса и Емелин пък са верни последователки.
Милата Лила беше някъде по средата, но предана на Тула, която считаше за своя майка, защото е отгледана от нея.

Изведнъж видяхме, че има бунтовници, които готвят изненадващ бунт срещу империята, като Кейран Атреидски е сред тях. Другите са Хорас (Сам Спруел) и фременката (вижте колко светлосини са и очите, т.е. на 100% е от Аракис), Микаела, която обаче се оказа 'сестра' и явно е предана на Валя Харконен (но дали е така или би предпочела свободата и независимостта на фременците предстои да видим).

Валя Харконен искаше да го има този брак, който не се осъществи, защото както знаем те изследват най-добрата генетическа линия за наследството на трона на Империята. И към момента са зад император Корино, но само защото е удобен за контролиране.
Наталия (жената на императора) обаче играе на два фронта. Ужким се съобразява със сестрите и тяхната сила, но тя самата иска да ги контролира, а не да е кукли на конци. Иска да е обратното и в Дезмънт Харт видя оръжието, което могат да използват срещу тях.
Дъщеря им и престолонаследничката иска да отиде на Уалах, като светата майка я вижда един ден дори начело на ордена. Тя пък сякаш е влюбена в Кейран. А май и той в нея...
Майката наостри уши като чу за фамилията Атреиди. Може пък да реши, че подобен съюз ще е добър за Империята. Или по-скоро ще е заплаха.

А, Константин, синчето е рядко тъпичък и май е добър само в леглото...

С една дума, вадете тебеширите и започвайте да чертаете родословните дървета и схеми на дъската.  😀

# 36
Е, сега защо Марк Стронг да се излага в ролята(разбирам ви като да не е за него такъв тип роли) На мен много ми допада как гради образа на един слабохарактерен, колеблив, но оначе с осанка владетел. Еми играе си го супер, прекрасен актьор.
Много сметки, нечисти. Аз се съмнявам и Дезмънт да е чистосърдечен към императора. Всички са със задни сметки и използване на всичко и всички. . Някак на ниво е показано политиката и  без излишни неясноти за нас зрителите.
Малко са ми 6 серии.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 21:49 от Aleksandropulis

# 37
  • София
Само 6 серии или просто първи сезон?

# 38
Аз знам само за един, но това е официалната информация в бг. Силно се надявам на повече и да не го развалят, но с това начало и малък брой серии ми изглежда, че ще е добре сериала и в повече сезони

# 39
  • София
Според мен Дезмънд Харт е някакъв стихиен неочакван "Куизъц Хадерах". Тъй като е ясно, че Бен Джезърит просъществува още 10000 години, то са се справили със заплахата от страна на Харт. И може би той им е дал идеята да се стремят към техен собствен Куизъц Хадерах.

# 40
  • Somewhere far away
Като гледам кви нещица може да прави нашия човек Рагнар, а.к.а Дезмънд, за момента е най-голямата заплаха за всички.

# 41
Мда, 10 000 години са си поне 10 сезона Joy

# 42
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Много ми хареса втори епизод. Такава задкулисна и жестока борба се очертава най-вече между Дезмънд и Валя. Как ми се иска Дезмънд да им нарита черните орденски д*та.
Шай Хулуд му е дал някакви сили и сега ще и припари на светата майка. А за другото според мен си е баш Лето II.

# 43
Иска ти се, ама след 10 000 години са в силата си. Явно няма как. Чак при Пол започват да залязват.

# 44
На мен Валя засега ми е семпъл характер. Вярно, Гласа, но извън това...някаква си лелка, и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт