Отговори
# 135
Аниш, дали има някакво разумно обяснение защо в материалите по книгите на Брайън наблягат на Агамемнон титана като предшественик на атреидите? В оригиналните книги става дума за Агамемнон от Троянската война.

# 136
Аниш, дали има някакво разумно обяснение защо в материалите по книгите на Брайън наблягат на Агамемнон титана като предшественик на атреидите? В оригиналните книги става дума за Агамемнон от Троянската война.
Мхм. Има двама Агамемнон. Атреидската династия се величае, че може да проследи родословието си до митичния цар на Микена. То там всичките са заложени от Франк Хърбърт като потомци на разни герои от различни митологии /писателски прийом/.  Десетилетия по-късно, когато Брайън и Кевин решават да доразвият вселената Дюн, решават че такова позоваване на митични герои няма да е познато за масовия читател и решават да опитат друга писателска врътка - не отричат връзката с персонажа от Троянската война, но включват още един Агамемнон. Саймек-титан /то титаните нямат общо с чичовците и лелите на Зевс, просто използвано понятие/, който се е нарекъл така в чест на далечния си земен прародител. Неговите потомци, конкретно Вориан, са дали началото на династията на атреидите, които познаваме.

# 137
Това с Бътлъровия джихад и изобщо възникването и борбата с мислещите машини си плаче за един мащабен бюджет, няколко сезона и хора, които знаят какво правят. Епично ще бъде!

Иначе ми хареса и четвърти епизод, особено момента с рисуването на кошмарите Simple Smile

# 138
Струва ми се, че макар да е направен страхотно, сериалът не генерира достатъчно интерес, което е жалко. Просто вселената на Дюн е сложна и без предварителна подготовка - трудно разбираема. Непрекъснато се разчита на знания от книгите и двата филма, а често такива липсват или са недостатъчни. Ако ли пък изпаднат в обяснителност - истинските фенове се изнервят. Ситуацията е трудна, но дано продължат да упорстват и удоволствието прелее във втори сезон.

# 139
  • София
Пропуснали са обясненията за ерата на мислещите машини и титаните, което не е драма, щом не ги споменават и по-нататък. Но аз трябваше да чета за този Бътлъров джихад, защото няколко пъти го споменават и се чудех за какво иде реч- Например казаха, че Доротея е ходила някъде и след това е станала страстна поклонница на Бътлър.

# 140
Хората масово са гледали "Терминатор" и според мен нямат проблем с бунт срещу машините като концепция и нищо не ги притеснява да го приемат като факт в миналото и толкоз. Вече който изпитва любопитство за детайлите може да се рови, но не е нужно за възприемане на историята. Все пак при написването на първата книга не е имало обяснения, а се е приела добре и е станала класика.

# 141
Мислех, че сериала ще е като сериала за Колелото на времето, Меча на истината или Властелина...никакъв. А е много хубав. Дано има рейтинг и продължения

# 142
Вече който изпитва любопитство за детайлите може да се рови, но не е нужно за възприемане на историята. Все пак при написването на първата книга не е имало обяснения, а се е приела добре и е станала класика.
Тук случаят не е такъв. Наблягат доста на мислещите машини в сериала. Не, че не може да се изгледа без подробна информция за джихада, но някак не се възприема пълноценно.

# 143
Аз съм чела само шестте книги и честно казано,не ми трябва някакво чак толкова допълнително обяснение.Добре са показани и обяснени нещата,тук каквото споделяте от оригиналните книги също ми е полезно,но и без тях според мен нормален зрител би схванал цялостната идея.Харесва ми идеята да филмират титаните,но бюджета ще е огромен,по скоро филм може би,трилогия.
Травис си го харесвам,допада му ролята на злодей и луд,ще видим какво са му отредили.
Валя и цялата орда откачалки хич не ги харесвам,не обичам интриги и задкулисни номера,но толкова години да ръководят си е талант безспорен.Надявам се на още няколко сезона,не следя рейтингите,но около мен почти никой не го гледа за съжаление.

# 144
  • София
Мнение от моя милост, от позицията на човек, който никога не е чел нито една от въпросните книги, но който много хареса двата естетски филма на Вилньов:
Този сериал е ужасно тромав, протяжен до скучноват, гробовно сериозен и просто му липсва душа. А в трета серия все едно гледах някаква драфт версия на Аря и Станса Сарк.
Твърде синтетично е всичко, ако го разглеждам като ТВ кино.
Но иначе отчитам, че е твърде възможно хората, които на млади години са чели тази поредица, сега да се вълнуват, като отгатват скритото амплоа на този или онзи герой.

# 145
Епизод 5
Скрит текст:
Определено е добър епизод. Мотивите на императрицата се изясниха. Произходът на Харт определено беше очакван, предвид показаното в предишни серии и наглия начин, по който предостави кръвта си на Валя. Каква обаче ще е реакцията на Тула? Дистанционното изгаряне си получи обяснението - както се очакваше нищо мистично или свързано с Шай Хулуд. Кой обаче го задейства, засега си остава тайна.
Накратко - вървим към развръзка в шести епизод.
Какво очаквам там - създаването на молитвата срещу страха, на мисионария протектива, полагане началото на развъдната програма за създаването на Куизъц Хадерах. Вече се потвърди, че той трябва има атреидски и харконски гени. Инез определено няма да бъде следващата императрица.

# 146
  • София
Имам нужда от пояснение за Тео по епизод 4.

Скрит текст:
На Грифин ли се беше преобразила? И какво точно свърши, докато беше Грифин? Надали просто се е появила като него, за да успокои гузната съвест на Валя?! Rolling Eyes Изобщо не можах да я загрея тази сцена.

# 147
Еха, ЕПИЗОД!!! Доста неща се разбраха, без да имам чуството да са пришпорили историята, защото видите ли свършва сериала. Навързани неща се изясниха...

И на мен сцената от епизод 4 с лицетанцьора Теодосия не ми е много ясна. А лицетанцьор се преструва на някого, може ли да разбере чуствата и мислите му? Да се вживее в тях, нищо че са чужди за него. Но защо Валя ще кара Тео да се прави на Грифин - не мисля, че заради съвестта си, тя няма голяма нужда от това. По скоро някаква мисия, но каква, Грифин е мъртъв одавна. Не разбирам, изпускам нещо

# 148
  • София
Струва ми се, че Тео се преобрази за малко в Грифин. Един вид, почит към Валя. После, като тръгна да излиза, се видя, че се променя в някой друг.
П.п. Не съм гледала още последния епизод.

# 149
Ех, Тула, Тулааа

Общи условия

Активация на акаунт