Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 766
  • 852
  •   1
Отговори
# 660
В последните ми две фирми, намалиха офис площите по време на Ковид. И реално няма как всички да са в офиса, няма места. Въведоха някакви схеми кои отдели, кои дни да идват и подобни сложнотии. От мениджъра ти зависи дали ще се спазва или не.

# 661
  • София
Според мен по време на Ковид и след това доста фирми различни сфера от ИТ сектора си го заложиха в политиките да имат възможност служителите да ползват тази възможност. Така смятам, че бизнеса не губи от това когато служителя е възпрепятстван - боледува. А има възможност да ползвам хоум и да е на работа, а не да взима болнични.
Иначе виждам и аз, че вече една голяма част от фирмите вече върнаха служителите си в офис и ползват хоум - 1,2 пъти седмично или макс 3 пъти месечно след уговорка с прекия ръководител.

# 662
При нас има една колежка, която много негодува и иска хоумофис, та ни пуснаха официално писмо с разяснение, че не е разрешено. Точка. За чий й беше да разлайва кучетата, преди поне от време на време се възползвахме по ден-два в месеца. Иначе след ковида ни върнаха всички веднага.

# 663
Личното ми мнение е, че трябва да има държавна политика насърчаваща изцяло дистанционната работа, когато естеството на бизнеса го позволява напр. данъчни облекчения и т.н.
София се пренаселва, другите места се обезлюдяват, защо да не се стимулира да се спре това. Да се влее свежа кръв и финанси в провинцията и да се даде въздух на столицата.
В София защо да прекарваш 3 часа от деня си в придвижване, а не със семейството, приятелите или хобито си.
Наистина не разбирам.

# 664
  • Melmak
Заради нивата на ангажираност.

# 665
Който се скатава, го прави навсякъде, който работи също. То се вижда дали работата е свършена или не - от където и да я извършва.

# 666
  • 🌊
Личното ми мнение е, че трябва да има държавна политика насърчаваща изцяло дистанционната работа, когато естеството на бизнеса го позволява напр. данъчни облекчения и т.н.
София се пренаселва, другите места се обезлюдяват, защо да не се стимулира да се спре това. Да се влее свежа кръв и финанси в провинцията и да се даде въздух на столицата.
В София защо да прекарваш 3 часа от деня си в придвижване, а не със семейството, приятелите или хобито си.
Наистина не разбирам.
То трябва, но няма да се случи поради процеси далеч по-големи от традиционното търсене на работа. Аз съм изцяло за децентрализацията, дигитализацията и отдалечената работа, но по-скоро София ще стане отделна държава отколкото да се пусне кокала.

Иначе ако работодателят ми намали ХO или изцяло го премахме бих си търсила нова работа. Работата ми може да се върши и изцяло онлайн - аз го знам, работодателят ми го знае и аз не виждам причина за повече офис освен да се избият парите за наема.

# 667
Наистина не разбирам.
То добре звучи, но не го виждам да се случи това нещо.
Иначе доста проблеми биха се ако не решили, то поне редуцирали в някаква степен без да се влагат допълнително ресурси за целта а само от това че не се концентрира всичко в София или в друг голям град а хора си живеят в по-малки населени места и си харчат парите там.

# 668
Много хора работят дистанционно към фирми в чужбина и пак живеят в София и Пловдив. Въобще не е само до дистанционната работа, а до тоталната липса на инфраструктура и пълната разруха в провинцията. Това може да се реши само с целенасочени инвестиции и строг контрол над тях.

Иначе доказаната на запад данъчна политика по този въпрос е с местен компонент в данъците върху доходите и корпоративната печалба. Ако в провинцията данъците са чувствително по-ниски хората сами се местят на там. Но за да работи това първо трябва да има събираемост, ако въобще не плащаш данъци, то размера им и облекченията не те интересуват.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 19:25 от bboiko

# 669
Прав си и ти, но има и немалко хора които и сега биха живели в по-малко населено място където всичко ти е близо, не се водят войни за място в детска градина и всякакви такива. Ако можеха да работят и да си издържат семейството нормално, че това на доста места просто няма как да стане.
А инфраструктура във и до празни населени места няма кой да изгражда, те където е пълно не са оправили че другаде ли Grinning Контрол над инвестициите у нас точно... леко с насмешка го чета това изречение. Мисля че няма нужда да обяснявам защо.

# 670
Инвестиции и т.н е хубаво, но сложно и времеемко.
 Дистанционната работа е добро начало и не изисква толкова усилия. Ако икономиката на малките населени места се развие, ще дойдат и инфраструктурните промени. А след тях вече и инвестициите.

# 671
  • Melmak
Масовите фирми търсят ангажираност. Това не е само да си вършиш работата. А да се създаде някакъв колектив, да познаваш колегите си и да участваш активно в живота на компанията. Понеже Пешо от Силистра сигурно няма да се вдигне да дойде за коледното парти до София. Аз не съм против хоум офиса, обяснявам част от ситуацията просто.

# 672
проблема при нас е със скатавките, то по някое време стана ясно, че може и съвсем без някои хора
другото е с дребните задачи на хоум-офисните -> принтни това за клиент, изпрати онова по куриер, стой в офиса да дойде Х за фактура... накъсва се работата, губи се нишката, обяснения за задачи, които не си правил... и той деня отишъл

# 673
  • Melmak
Това е другата страна, която херцен казва, ако наистина има нещо, което трябва да се върши от офис. При нас такова няма, не принтираме, не се срещаме лично с клиенти, не ползваме хартия и подобни.

# 674
При нас е за цялата фирма, офисът се ползва наполовина че и по-малко. Чукам на дърво да продължи така, не мога да си представя да ходя повече от 1 път седмично.

Общи условия

Активация на акаунт