Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 446
  • 852
  •   1
Отговори
# 720
За мен не е нормално, особено ако говорим за съмнителни компании като crypto.com (аз знам че те правят такива тестове). Несериозно е, имайки предвид те колко са shady

# 721
Ако е работа с конфиденциална информация, се преминава друг вид  проучване. Освен че няма призната тежест, т.нар. "Детектор на лъжата" в случая не е приемливо да се минава. Фирми, които си позволяват това, ще си позволят и друго.

# 722
Странно е, повечето фирми просто минат бъдещите си работници през проверките, през които минават и клиентите си, детектор на лъжата е прекалено и бих отказала.

# 723
  • Melmak
За мен не е нормално. Разбирам да искат свидетелство за съдимост и подобни легални документи. Полиграф не се минава току-така… аз не бих приела.

# 724
Даже и свидетелство за съдимост не е редно да се иска при назначаване. Счита се за дискриминиращо такова изискване.

# 725
  • Melmak
Е, как ще е дискриминиращо? Някой съден за измама ще го пратиш да работи с пари ли?

# 726
Моя приятелка преди години мина детектор на лъжата при кандидатстване за работа. Аз съм работила на идентична позиция в идентична фирма преди доста години и това не е било изискване. Приятелката ми мина през няколко фирми, заемайки една и съща позиция и само в последната детекторът е бил част от процеса на подбор. Според нея в миналото там имало случай на корпоративен шпионаж и това била причина за въвеждането му.

# 727
  • София
Даже и свидетелство за съдимост не е редно да се иска при назначаване. Счита се за дискриминиращо такова изискване.

Компанията казва какво иска и ако смяташ, че си дискриминиран - не започваш работа там.
А иначе има неща, за които няма как да не се иска - работа с пари, работа с конфиденциална информация, работа с лични данни.

Ти би ли назначила счетоводител, който има присъда за фианнсови измами в особено големи размери?

Това с дискриминацията взе да става много модерно напоследък, но искането на чисто съдебно минало не е дискриминация. А и голяма част от присъдите имат давност и се изчистват от досиетата след изтичането ѝ.

Всяка фирма има пълното право да си дефинира какво търси. И ако за работник, който ще бере ябълки няма кой знае какво значение, то за финансов директор има огромно значение дали е осъждан или не.

Тука чета по темите и почвам да се изумявам от някои очаквания. Фирмите не са социални организации с благотворителна цел, тяхната цел е печалба. Те също се съобразяват с всевъзможни законови изиквания, като GDPR, прозрачност на финансови отчети, съблюдаванте права на работниците и т.н. Ама да се съобразяли, да не си местят офиса, да се организирали да дават бонуси и т.н. Няма задължителност да се почне работа в дадена фирма, договорните отношения са двупосочен процес. Фирмата си иска, хубаво, но ние не сме без мозък - ако смятаме, че не ни устройват условия или изисквания - фирми на пазара бол.

# 728
  • Somewhere far away
Абе фирми бол, ама грънци. То затова толкова народ седи на борсата и не може да си намери работа с месеци, че даже и с години.

# 729
Има някакви теории, че е дискриминация, но аз не съм на това мнение, а и по-голямата част от законите не са. Тоест, законно човек, който е блудствал с деца не може да работи около деца, това е разписано и напълно забранено от закона. Има още много примери за професии и длъжности, но това е най-елементарният. Съответно, финансовият сектор е в пълното си право да защитава и своя рисков интерес. Все едно този с децата да е дискриминиран, защото другия, който е обрал банка, може да си бачка в банка, пък той не можел с деца.

Плюс това, абсолютно недоказуемо е на какъв принцип са му отказали работата.

# 730
Пробвайте да пуснете обява в Джобс, в която да пише "с чисто съдебно минало", да видим дали ще ви я одобри.
Не е задължителен документ свидетелството за съдимост. Вече по преценка на фирмата може да се изиска, но друг е въпросът, че това може да се провери и без да се вади документ от служителя.

# 731
Според НАРЕДБА № 4 ЗА ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО СА НЕОБХОДИМИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР, е необходимо "свидетелство за съдимост, когато със закон или нормативен акт се изисква удостоверяването на съдебно минало".
Така че има случаи, в които е задължително.

# 732
Преди десетина години свидетелството за съдимост беше задължително при зпочване на работа и мен са ми го искали на няколко места само защото така трябвало, без да ги интересува тях.

За фирмите занимаващи се с хазарт, бързи кредити и т.н. е стандартна практика да искат детектор на лъжата. Мисля, че обикновено ти дават въпросите, които ще питат, предварително, та няма за какво толкова да се стресира човек. Дали има някакъв смисъл от тия детектори е отделен въпрос.

Действително фирми има много, ама на народа му е изгодно да седи без работа, политиците това направиха, и леви, и десни.
Фирми има, ама Бай Ганьо иска офиса да му е до вкъщи, да се работи само когато е на кеф и заплатата да се вдига всеки месец.
Даже в момента се твърди, че безработицата в България е много ниска, поне както мерят само активно търсещите работа.

# 733
  • София
Има реабилитация, демек изчистване на правното минало. Дори ако си лежал в затвора, при излежана присъда и още някакви срокове, пак можеш в един момент да си извадиш свидетелство.
Освен това, свидетелството се издава за престъпления от общ характер, демек минали през прокурора. Иначе много българи нямаше да могат да започнат работа.

# 734
Още по точно в свидетелството за съдимост пише само влезлите в сила присъди. За все още точещи се дела или разследвания не пише нищо. За тях се изкарва документ от прокуратурата (националното следствие), ама него го искат рядко - при хазарт или работа с големи суми в брой или с оръжие.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 16:14 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт