Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 386
  • 852
  •   1
Отговори
# 795
Той човекът писа, че въпросната е "пълен дебил" и явно е от породата, които смятат, че като са родили дете, всички трябва да им се прекланят и да им вършат работата.
Съчувствам, моята подчинена беше абсолютно същата. Но за щастие Изпълнителният директор не търпи такива и се оправиха с нея.
Предлагам да ѝ се делегират конкретни задачи и при несправяне да се докладва на по-високо ниво. Все някъде ще светне лампичка, че постоянно се дъни.

# 796
Ако преди майчинството се е справяла, то проблемът може и да е хормонален или свързан с дефицити на витамини - тези неща влияят на запаметяването на нова информация. 

Допускате ли възможността да не й се обяснява както трябва? Има ли някаква форма на нехаресване на личностна основа към нея и затова останалите от екипа да не се впускат в детайлни обяснения за спецификите на работата, вследствие на което тя да взима грешни решения или да не схваща процесите.

# 797
  • Melmak
За двете й години майчинство може много неща в работата да са се променили, а други да е забравила. Какво е било преди… няма особено значение. Колегите й не са длъжни да я носят на гърба си.

Хормонален, витаминозен, проблемът тя трябва да си го реши, а не да си намира кой работодател да я търпи.

Вариант е да се поставят точни конкретни задачи със срок, който ако тя не изпълни после да се търси отговорност. Дори законът да я пази, то в един момент може да й писне да я проверяват и микроменажират всеки ден. Да й се отрежат всякакви бонуси, ако има такива! Да се спре хоум офисът ако фирмата предлага такъв.

Имахме колега, който правеше нещо подобно без да е майка или баща и без да го пази закона. Обаче при нас трудно уволняват ако не си в изпитателен срок, а той не беше.

Казаха му - всеки ден в офиса, яко микромениджмънт от тим лидера и онзи не издържа и месец, подаде си предизвестието.

Тази госпожа явно знае, че законът я пази и е решила да злоупотребява. То шест месеца сте избутали, ако успеете да я изтраете още шест и тогава да хвърчи..

# 798
Като най-крайна мярка може да я пратите хоум офис за оставащите месеци, поне да не пречи на останалите.

# 799
  • София
Чак не мога да повярвам, че първите предложения са за откровен булинг. Еми тя и добре да се справя, ще изпуши при подобен умишлен стрес.
Мениджърите трябва да могат да се справят с подобни ситуации без да подлагат на тормоз никой. Все пак за това взимат повече пари.

# 800
Малко ми стана мъчно за горката жена. Представих си я точно като от карикатурите, в които мозъкът изтича заедно с кърмата. За постоянното недоспиване вечер с будещо се и боледуващо дете и напрежението на работа.
Била съм в положение, в което не си помнех името от недоспиване и правех абсолютно нелогични неща, та... искрено й съчувствам на колежката. Чисто човешки. Иначез дано намерите начин да й намерите място да бъде полезна на екипа.

# 801
Горката женица.... Най-чистосърдечно пожелавам на тези, които я съжалявате по един такъв подчинен! И тогава да дойдете да обясните за горката женица...
Работата да не е благотворителна организация, че да се интересува от витаминни дефицити и недоспиване? И за какво недоспиване говорим при дете на 2,5 години?

# 802
Е хайде сега, във всеки екип е имало връщащи се от майчинство. Както и хора със здравословни или други лични проблеми, които им отнемат огромна част от силите и капацитета. Много добре се вижда, въпреки това, кой е коректен към колегите си и кой само си търси оправдание да не върши нищо.

# 803
  • София
Ама авторката нищо повече не каза като информация, но аз лично никога не бих искала да работя с откровено агресивни хора.

# 804
  • София
Аз пък пожелавам депресии, здравословни проблеми и проблеми с близките на хората, които с хъс и озлобление подхождат в такива ситуации.

Не е редно да дундуркаш някого, трябва да се намери решение и за останалите служители, разбира се, но злобата, с която се дават някои съвети, ме притеснява. Не че не съм го виждала и извън форума. Кажеш, че някакви льольовци са готованци и те изяждат с парцалите как не си екипен играч и колко си лош, нещо ти има. Но ако е майка с малко дете, с увреждане, човек с рак или някой, който е обикалял месеци наред по болниците за близките си, има някакво необяснимо за мен злорадство. Какво ви става бе, хора? Утре вие ще легнете на легло, толкова негативна енергия ли искате по свой адрес.

# 805
Hechicera, няма значение колко време е била в майчинство - човек не губи току-така уменията си, дори и нещата в екипа да са се променили. Затова и зададох въпроса дали така е било и преди.

Моето предположение е, че през тези три години се е сформирал изцяло нов екип с нов мениджър, т.е. тази служителка не познава никого. И това може да наведе и на други мисли, че в тази нова група няма място за още един човек и тя като най-външна е взета на прицел. Другите си пазят местата и е напълно възможно да й спъват работата, като й дават подвеждаща или недостатъчна информация. И това да я блокира, което не бих определила като некадърност.

Микромениджмънтът е форма на психически тормоз и не бих го давала като пример да мотивираш някого. За мен той също е и признак за липса на умения в един мениджър.

# 806
И без особена причина, на някои майките да им трън в очите. Все им се струва, че привилегиите са им много или откровено им завиждат за разрешения хоум офис заради боледуващо дете. Това, че хоум офис с болно дете е по-скоро като наказание, отколкото привилегия, е отделен въпрос.
Та, да, възможно е жената наистина да е скатавка, но е възможно и просто да е преуморена. Някак много по-лесно се приема, като някой е бърнаутнал заради собствени амбиции, отколкото да се приеме, че понякога има житейски ситуации, които не ни представят в най-добрата ни професионална светлина.
И, да, с дете на 2.5 може да си в състояние на амок. Аз поне бях така. Детето не спеше и боледуваше, очакваше се, че на работа също трябва да работя. С работата генерално проблем нямах заради дългия ми опит. Споделям го това да не останете с впечатление, че оправдавам себе си по някакъв начин, а по-скоро защо разбирам, че някой може да е в състояние, в което не помни нищо от предходните дни.

# 807
  • Melmak
Майката може да е била в друг екип, а не в този. При нас майките не се връщат винаги в стария си екип. Предлага им се длъжност, не по-ниска от предишната, но никой не ти гарантира кой е екипа. То може стария ти екип да не съществува дори.

Като не си изпълнява задачите, някой трябва да следи. Аз отказвам да влача колеги на гърба си.

То пък да пожелаваш депресия на хората е много зряло и пичовско. Аз си знам през какво съм минала, ама работата съм си я вършила. В моя екип обща работа нямаме, всеки с неговитв задачи и ако не ги вършиш или ги вършиш некачествено - ще се види от прекия ръководител. Така че много внимавайте с пожеланията, утре до вас може да е такъв депресиран.

Като е майка на малко дете има право на неплатен отпуск за отглеждане на дете. Може да го ползва.

# 808
  • София
Не е пичовско, да. И не е хубаво да се пожелава.

Горката женица.... Най-чистосърдечно пожелавам на тези, които я съжалявате по един такъв подчинен! И тогава да дойдете да обясните за горката женица...Работата да не е благотворителна организация.

# 809
  • Melmak
Кеч, пожелаваш на хората депресии и болни роднини от рак. А те четем във всяка тема как влачиш колегите на гърба си. Моля ти се…

Общи условия

Активация на акаунт