Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 386
  • 852
  •   1
Отговори
# 810
  • София
А може да не може да си позволи неплатен отпуск. Много импулсивно реагирате без да са ясни подробностите.
На мен ми отне месеци да открия проблемът на жената. Оказа се, че тя не желае да работи, няма нужда от парите, но иска да се социализира и да не се "води' домакиня. В този случай, нямах избор да не намеря начин да я освободя, защото позицията и, макар ниска, ни беше важна и имахме нужда от администативна подкрепа.
Всякакви съвети за тормоз са неприемливи. Надявам се да не сте мениджъри.

# 811
Ама, не може останалите да страдат, защото тя е решила да е майка и да се върне на работа. Без значение дали се е налагало. А тези другите хора? Те нямат право да имат семейни проблеми, болни хора, деца и т.н., че и за капак да вършат работата на някого.

# 812
  • София
Разбира се, че не са. За това мениджърите взимат повече пари, за да носят отговорност. Тормозът не е адекватно решение и показва пълна липса на мениджърски, а и морален капацитет.

# 813
Вариант е да 'и се дадат по-просто задачи за начало, плюс всяко обучение да го има и в имейл с обяснение на процедурите.

# 814
  • София
Не съм пожелала болни роднини от рак. Казах, че има болни хора от рак с телкове, към които има враждебно отношение, защото "компаниите не са благотворителни дружества". Както и към много други компрометирани групи, но няма същото към просто готованци. Явно да си скатавка и лъжец е по- малко "престъпление" от това да си болен, със следродилна депресия, да обикаляш българските болнични заведения и т.н.

Коментарът ми беше илюстративен и виждам, че действа по предназначение - всеки се хваща за каквото му е на сърце, каквото е преживял и ох, колко е тежко, ама когато е за неговия задник. Когато е нечий друг с друг проблем - изсипахте по 15 реда как да тормозят служител, че сам да си напусне. Not cool.

А да влизаш с "тя е пълен дебил" за свой подчинен също говори достатъчно за мениджърските ти умения
Предлагам нещата да стават писмено, за да няма после тоя рекъл, оня казал. Гледайки отношението тук, няма да се учудя да си премълчават част от информацията, за да е първата махната, а не те. Все трябва да има цивилизовано отношение, без да хулят човека.

Скрит текст:
Хечи, позволявала съм да ми бутнат хора, които да нося на гърба си заради мои настройки към работата, не защото са ми мили. И винаги съм негодувала, но когато майката на колега почина, сама предложих да отметна някои неща, както и когато колежка абортира за пореден път. Не виждам противоречие.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 17:50 от The Catcher in the Rye

# 815
  • Melmak
Да се спре хоум офис и да се следят изпълнени ли са задачите, спазват ли се почивките.

Има нещо, наречено improvement plan. Като през това време не получаваш бонуси, също.

# 816
  • София
Тука само си спамим, защото освен първият пост, друга информация няма.
Аз съм учена, че когато управлявам хора, най-важното е да мога да извлека най-доброто от тях. Същото съм прилагала и към децата. Да напипаш в какво са добри и да им помогнеш да го развият.
Ако имам в екипа си интроверт, няма да го карам да презентира, а да си работи кротко в каквото е добър.

# 817
  • София
Може да нямат бонуси, а improvement планът не води юридически до нещо, което вече не е заложено в законодателството ни - или те съкращават или те уволняват, или по взаимно съгласие. Пак са си същите алтернативи и защитата пак си важи.

Не бих препоръчала да я вика само нея в офиса, може да ги осъди за дискриминация, ако те не могат да докажат, че локално има повече продуктивност на майките, отколкото вкъщи.

# 818
  • София
Най-обичам да чета, когато вече вкараме и ролята на “жертва”.
6 месеца са минали, не 6 дни, не 6 седмици! Та дори законът казва - 6 месеца срок на изпитание!

# 819
  • София
Българският закон казва - до 3 годишна възраст. Това визирах.

# 820
Скрит текст:
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ. Помощите са безвъзмездни и не знам да зависят от стаж или вноски.
А че се злоупотребява и с двете - така си е, макар че с обезщетенията за безработица да има повече как да се ограничи.
С болнични се злоупотребява доста повече и по-често всъщност, те пак са обезщетение и пак са с осигурителна вноска, спрамо доходите и т.н. Но за тях не виждам призиви да ги няма Grinning

Понякога се случва даден работодател, да не иска да пусне даден служител в отпуска поради това, че има много работа и служителят се принуждава да си извади болничен. Парите, които се изплащат за болничния са удържани предварително от работната заплата. Един служител няма сметка да си вади често болнични понеже това ще се забележи и дори наистина да се разболява често от фирмата, в която работи ще си намерят нещо, за което да се хванат и да го изгонят.

Ама какво значи “се принуждава”? Болничния е, когато си болен, а не когато има много работа. Много хора явно не разбират защо се взима болничен. Той не е, за да си починеш, за да прецакаш шефа или колегите, когато има най-много работа, не е и да си удължиш отпуската, защото си изчерпил дните за годината.

Имам предвид, че може да имаш платена отпуска и да не си я изчерпал и отново да не ти позволят, да я ползваш за даденият ден, а точно тогава да искаш да излезеш отпуска и поради това един служител се принуждава да си вземе болничен.
Тя отпуска се планира и уговаря предварително. Не може, защото ти е хрумнало от днес за утре или за след 2 дни да излезеш отпуск. Работодателя е в правото си да откаже отпуск, ако има много работа.

# 821
  • София
Жената не е в изпитателен срок и освен, че е "дебил' друго не знаем.

По другия казус. Много, ама много се спекулира с болничните. Платените болнични в повечето държави са ограничени до 10-20 дни на година и включват и тези за гледане на деца. Привилегията е, че до два дни няма нужда от бележка от лекар.
Отпуска, навсякъде е с разрешение на ръководителя. Ако има някаква екстремна ситуация, трябва да си много кофти шеф да не разрешиш, но за маникюр, бързо море или спа не е сериозно.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 18:07 от Reunion

# 822
Докато вляза пак доста сте изписали, благодаря на всички за което.
Ще опитам да разясня още някои от въпросите които повдигате.
Преди майчинството също имаше големи проблеми с нея, предишният ръководител на екипа не я освободи в изпитателния срок защото му беше жал чисто човешки. Тогава аз бях нейна колежка, но вече съм ръководител на екипа, това съвпадна с времето по което тя излезе майчинство, тоест от две години и половина аз ръководя и обучавам хора. Такова чудо не бях виждала, нито подчинените ми.
На жената многократно вече са правени формални срещи както с мен като неин пряк ръководител, така и с мениджъра над мен по повод представянето и, сложена е на improvement plan, обсъждано е преместване в друг екип, което без нейно съгласие пак не може, а тя не е съгласна както се досещате.
Всеки ден освен аз лично, така и всеки друг се занимава с нейното обучение, тъй като за различните задачи различни хора са подходящи да я обучават. Опитахме и с вариант само аз или само друг човек да я обучава, за да няма натоварване за другите членове на екипа, пак никакъв резултат.
Въпреки многото срещи и обсъждане на проблема с цифри, неспазване на срокове, допускане на грешки, които могат да костват много, тя наистина е дебил и си повтаря че и трябва още време, била майка, детето боледувало, поне една седмица от месеца отсъствала и затова не навлиза в нещата. Оправдания след оправдания, то поне да се виждаше желание да научи нещо, да подобри, а то наистина няма, вижда се само желание да я влачим на гръб и да си взима заплатата.
За съжаление няма опция за налагане на финансови санкции, нито за възможност за ходене в офис. В постояннен хоум офис сме, неизвестно докога.
От което тя също нагло се възползва, при покана за разговор от моя страна като неин пряк мениджър, първо почва да опитва да отлага с предтекст че иска да слезе до магазинчето за кафе, или имала сега много изостанала работа, която да довърши, или да води детето на лекар, или тя е на лекар...
какво да кажа повече, всички видяхме че тотално не желае да поеме отговорност и наистина злоупотребява със законовата закрила.
Опция за 4 часа също няма при нас, ако съм пропуснала да отговоря на някое питане, извинявам се, може би съм пропуснала измежду всички мнения.

# 823
Е, щом сте в ХО, ясна работата. За нея това е чисто гледане на детето.
Съчувствам на майката, ако детето боледува, но при болест се взема болничен, а в останалото време си вършиш работата. Не е като да е нов служител.
Може да си има проблеми, но те са нейни, не на фирмата.  Трябва да си ги решава лично.

# 824
Аз съм мениджър. В момента на по-скромен екип, най-много 180 човека съм управлявала. Персоналът ме обожава, но винаги когато ми е идвала такава "гнила ябълка" съм я махала по най-бързия възможен начин. За доброто на всички останали. Когато отговаряш за 20/50/80/100 и повече човека последният ти проблем е да търсиш защо на някой не му се работи.
Когато един човек има проблем, да си го решава. Не е редно да дразни целия колектив.
Дописвам
Явно наистина е дебил. Чакате кротко да минат още 6 месеца и ѝ връчвате предизвестието. Не ѝ възлагате задачи, уведомявате всички нива нагоре по веригата за случая и чакате още 6 месеца. Примирявате се, че още 6 заплати ще отидат за благотворителни цели и това е. И се молите да не забременее пак. Ча айде още 5 години...

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 18:17 от Малечка Палечка

Общи условия

Активация на акаунт