Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 397
  • 852
  •   1
Отговори
# 780
Тя тази нейна действителност съществува само в нейната глава. Много се надявам да си задържите лудия Тръмп и Мъск, там при вас и хич и да не си и помислят да стъпват в Европата. Нямаме нужда от Мъск да прави Европа велика отново. Тук ни е добре с 25 дни платена отпуска, неограничени болнични и чудесен work - life balance, кратки разстояния, удобен градски транспорт, без нужда от кола, без ГМО храни. Като гледам колко американци не могат да си плащат ипотеката, само защото не могат да ходят на работа, поради липса на пари за кола и се радвам, че това не е част от моята реалност. Та ние дори имаме нощен градски транспорт, чудо невиждано за Великата Америка.  Да не казвам как ме гледаха, като им показах няколко чифта ботуши от естествена кожа Laughing. Яжте си ГМО-то и мислете за таксата за колежа на децата.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 01:14 от Tina*

# 781
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ.
На теория работи като застраховка, но на практика няма нищо общо.
За разлика от застраховките, при осигуряването и за безработица, и за болест:
Нямаш избор дали да се осигуряваш или не.
Нямаш избор на каква сума да се осигуряваш.
Нямаш избор на осигурителна институция.
На практика няма контрол дали се ползва обезщетението неправомерно и с подадена фалшива информация.
Осигуряващата институция няма никакъв стимул да упражнява контрол.
С въведените в допълнителните разпоредби минимални и максимални дневни лимите се изменя целия механизъм на осигуряването. А чрез ежегодното вдигане на минимумите и "забравяне" на максимумите се изкривява точно в посока на социална помощ - колкото по-малко си внасял, толкова по-добра "възвращаемост" имаш.

По техния път вървим, но много бавно за съжаление.
Напротив, много по-бързо върви България към фалита. На гърците им трябваха 30 години парти за да фалират и после им опростиха половината дългове. България до тук за 4 години си скапа половината от и без това слабата икономика. След още 4 може да е по-зле и от гръцкия фалит.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 11:36 от bboiko

# 782
  • София
Да ти кажа, че хич не е в нейната глава. Това е точно нейната реалност, ама останалата част от страната хич не е оазис.
За съжаление, и да искам да ги държа тук, нито зависи от мен, нито от теб. Импакт ще има и то сериозен. Искаме или не, те диктуват правилата, това е положението. И пак да ви кажа, не са добри ветровете тука, та си имайте едно на ум за всеки случай.
Кой какво плаща и не плаща, мен не ме интересува. Транспорт има предостатъчно, но нека не се отклоняваме от темата.

# 783
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ. Помощите са безвъзмездни и не знам да зависят от стаж или вноски.
А че се злоупотребява и с двете - така си е, макар че с обезщетенията за безработица да има повече как да се ограничи.
С болнични се злоупотребява доста повече и по-често всъщност, те пак са обезщетение и пак са с осигурителна вноска, спрамо доходите и т.н. Но за тях не виждам призиви да ги няма Grinning

Понякога се случва даден работодател, да не иска да пусне даден служител в отпуска поради това, че има много работа и служителят се принуждава да си извади болничен. Парите, които се изплащат за болничния са удържани предварително от работната заплата. Един служител няма сметка да си вади често болнични понеже това ще се забележи и дори наистина да се разболява често от фирмата, в която работи ще си намерят нещо, за което да се хванат и да го изгонят.

# 784
Хайде и аз тук. Имам нужда от съвет. Ръководя малък екип, хората си работят добре. Проблема е че преди шест месеца се върна от майчинство жена, която не само че грам не се справя със задълженията си, но и отнема часове всеки ден на всеки от другите членове на екипа да я обучава. Въпреки многократно повечето време вложено в нейното обучение за тези шест месеца, тя не схваща нищо, всеки ден започваме от нулата, сякаш има амнезия буквално и вчера и онзи ден и миналата седмица и миналия месец не сме правили и показвали същите неща.
Та по съшество, ситуацията внася напрежение в екипа, хората се изнервиха и на моменти не смогват със собствената си работа заради нея. От мен очакват като ръководител да реша проблема. Опитах по всякакъв начин, но общо взето съм с вързани ръце, не можело да я съкратим понеже до три годишна възраст на детето закона я пази. Само че до тези три години има още шест месеца и е абсурдно да продължаваме така, нито на мен нито на колегите ни понася тази ситуация.
Въпросната служителка е пълен дебил, не осъзнава колко е зле и твърди че и трябва още време да навлезе в нещата. Досега са обучени около 10 човека и на всеки са му били нужни около два месеца за да разбере процесите и да започне да работи независимо поне на 90%. Как се процедира с човек който смята че всички са му длъжни да го търпят, тъй като има наглостта да изтъква факта че тя има дете, а другите нямат и затова трябва да са търпеливи и толерантни че тя не свиква с темпото което те са свикнали и работят.
Благодаря на всеки който ще се включи с мнение, казуса наистина е натоварващ за всички които сме в ситуацията.

# 785
Lights_on,
Преди години и аз имах такъв проблем. HR предложи да пуснем анекс за друга длъжност и намалено работно време (от 8 на 4 часа) и въпросната сама напусна,  като ѝ паднаха парите на половина.
Успех!

# 786
Преди майчинството пак ли така е работила?

# 787
Lights_on,
Преди години и аз имах такъв проблем. HR предложи да пуснем анекс за друга длъжност и намалено работно време (от 8 на 4 часа) и въпросната сама напусна,  като ѝ паднаха парите на половина.
Успех!

Ако не се съгласи, си остава на старата длъжност. Това е двустранен акт, не решение на работодател.

Единствено може с 4-ге заплати, но пак е по взаимно съгласие. Иначе си я търпите до 3 г. на детето.

# 788
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ. Помощите са безвъзмездни и не знам да зависят от стаж или вноски.
А че се злоупотребява и с двете - така си е, макар че с обезщетенията за безработица да има повече как да се ограничи.
С болнични се злоупотребява доста повече и по-често всъщност, те пак са обезщетение и пак са с осигурителна вноска, спрамо доходите и т.н. Но за тях не виждам призиви да ги няма Grinning

Понякога се случва даден работодател, да не иска да пусне даден служител в отпуска поради това, че има много работа и служителят се принуждава да си извади болничен. Парите, които се изплащат за болничния са удържани предварително от работната заплата. Един служител няма сметка да си вади често болнични понеже това ще се забележи и дори наистина да се разболява често от фирмата, в която работи ще си намерят нещо, за което да се хванат и да го изгонят.

Ама какво значи “се принуждава”? Болничния е, когато си болен, а не когато има много работа. Много хора явно не разбират защо се взима болничен. Той не е, за да си починеш, за да прецакаш шефа или колегите, когато има най-много работа, не е и да си удължиш отпуската, защото си изчерпил дните за годината.

# 789
Не знам работодателят ми как го уреди, но беше по време на пандемията и я преназначиха на друга длъжност, на 4 часа. Може да е било във връзка с намален обем на работата.

# 790
  • Melmak
Има ли как да я пратите в друг екип?

# 791
Не знам работодателят ми как го уреди, но беше по време на пандемията и я преназначиха на друга длъжност, на 4 часа. Може да е било във връзка с намален обем на работата.

Е, то работодателят винаги има лостове за принуждаване - ще я прати три пъти командировка по 3-4 дни и, както е с малко дете, сама ще се откаже.

# 792
  • София
Има ограничение и за командировките.
А с нея говорено ли е без заобикалки?
Аз директно съм провеждала срещи за обсъждане на представянето. На една жена директо и казах, че ще се наложи да я освободим ако не подобри работата си. Не помогна, но поне сама напусна.
Имала съм и случай, в който се оказа, че човекът има сериозни проблеми, свързани със здравето на член от семейството. Оказахме подкрепа и нещата се подобриха.

# 793
  • София
Lights_on, има ли как да и предложите друг екип или някаква друга дейност, която би била по-монотонна или лесна?  Как се е справяла колежката преди майчинството?
Отделно, водени ли са директни разговори с колежката - за представянето и, за очакването към нея, за невъзможността да занимава непрекъснато останалите колеги? Има ли ментор, който основно да се занимава с нея или се очаква всички от екипа да са на линия за това? Ако е второто, разбирам защо е толкова натоварващо за целия екип, но ако има един човек, при когото да се фокусира менторирането и той е наясно, че трябва да отделя време за това (и има тази възможност да го прави), може и нещата малко да се облекчат (поне за другите колеги). Отделно, по-висш мениджмънт или HR наясно ли са с пробелма? Може те да предложат някакво решение, което са предложили в подобна ситуация с други колеги.

# 794

Ама какво значи “се принуждава”? Болничния е, когато си болен, а не когато има много работа. Много хора явно не разбират защо се взима болничен. Той не е, за да си починеш, за да прецакаш шефа или колегите, когато има най-много работа, не е и да си удължиш отпуската, защото си изчерпил дните за годината.

Имам предвид, че може да имаш платена отпуска и да не си я изчерпал и отново да не ти позволят, да я ползваш за даденият ден, а точно тогава да искаш да излезеш отпуска и поради това един служител се принуждава да си вземе болничен.

Общи условия

Активация на акаунт