Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 409
  • 852
  •   1
Отговори
# 765
Баща му беше в строителството, майка му в стол. Почна с дрехи от Турция продаваше ги на сергия, сега има шивашка фирма.
Другия някой като се похвалеше, че детето е взело някой изпит с шестица, казваше, че не е важно да имаш шестица в училище, а в живота.

# 766
Със сигурност в глобален мащаб са по-успешните образованите хора, отколкото внасящите дрехи от Турция.

# 767
Малко шизофренично става. Много образовани хора с опит не могат да си намерят работа, която да ги устройва.
Образованите "с опит, които не могат да си намерят работа, която да ги устройва" - може би претенциите им са много високи? Или не са достатъчно гладни?
Приятели гърци ми разказваха за какви заплати работят и какви са данъците и таксите и глобите там. И цъкаха като им разказвахме за цената на поддръжката на автомобила тук - в пъти по-ниска. Помня как им завиждахме на високия стандарт преди 10 години. По техния път вървим, но много бавно за съжаление.

# 768
  • Melmak
По-скоро такива със средно образование, без образование или като цяло хора, на които не им се е учило пробват с някакви бизнеси. Разбира се, че в световен мащаб хората с образование ще са по-успешни. Мисля, че просто ако ти е писнало да работиш нискоквалифицирана работа и да нямаш много избор какво да похванеш почват да ти хрумват идеи като франчайз офис на еконт и подобни. Не е кой знае какъв бизнес, ама сигурно е по-добре от това да те гърчат на смени някъде за никакви пари.

Сега гледам gpoint лазерни центрове никнат като гъби. Диодни лазери, не е нужно лекар да ги прави. Франчайз са. В моя неразвит квартал дори се появи студио. Заговорих се с момичето, каза, че е много доволна. Държат го две жени - тя и нейна приятелка, те си работят вътре. Нужен е само 1 човек на ден, няма нужда от рецепционист.

Сега не бих се хванала да развивам нещо подобно, защото няма да си зарежа работата в момента. Обаче ако нямах особена квалификация или не ми се стоеше в офисас хилядите процеси, изисквания, срещи и т.н можеше и да се замисля.

# 769
  • София
Аз бях саркастична, но да, факт е, че и тук има много недоволни, които обаче, освен да се оплакват, друго не правят. Аз разбирам, че е много хубаво да имаш, макар и виртуална подкрепа, но не променя обстоятелствата.

# 770
  • Melmak
Такива хора навсякъде, ама то мрънкането си е за тях. Ако впрегнат тоя ресурс да направят нещо смислено, ще е най-добре.

# 771
  • София
Инерцията с помощите е много деструктивна.

# 772
Обезщетението за безработица не е социална помощ по принцип.

# 773
  • Melmak
Проблемът с борсата е, че се приема за “почивка”. Неслучайно има и злоупотреби.

# 774
  • София
Социална придобивка е. И е ок за кратък период.
И борсата и помощите идват от едно място.

# 775
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ. Помощите са безвъзмездни и не знам да зависят от стаж или вноски.
А че се злоупотребява и с двете - така си е, макар че с обезщетенията за безработица да има повече как да се ограничи.
С болнични се злоупотребява доста повече и по-често всъщност, те пак са обезщетение и пак са с осигурителна вноска, спрамо доходите и т.н. Но за тях не виждам призиви да ги няма Grinning

# 776
  • София
Обезщетението за безработица не е социална помощ по принцип.
Разбира се. Просто много хора гледат на тия пари, сякаш са подарък и подаяние, а не си си ги платил вече.

# 777
  • Melmak
За обезщетението се плащат осигурителни вноски и то работи като застраховка, има си условия кое как и колко. За мен това е различно от социална помощ. Помощите са безвъзмездни и не знам да зависят от стаж или вноски.
А че се злоупотребява и с двете - така си е, макар че с обезщетенията за безработица да има повече как да се ограничи.
С болнични се злоупотребява доста повече и по-често всъщност, те пак са обезщетение и пак са с осигурителна вноска, спрамо доходите и т.н. Но за тях не виждам призиви да ги няма Grinning

С болничните е ясно, че няма как да ги няма. Лошо е да се злоупотребява с тях, но и няма как да знаем кой злоупотребява. Може би ако някой сам се похвали в офиса. Аз не бих лепвала обвинение кой злоупотребява, защото не съм наясно със здравния статус на човека и не е моя работа.

Иначе за помощите пак зависи от дохода. Ако си с висок доход не получаваш помощи. Те са за хората с никакви или ниски доходи. Не говоря тук за борса.

# 778
  • София
Просто като чета постовете на bubolina и припадам😆скоро ще станат 30 г откакто избягах от нейната действителност. Така бързо бягах, че чак океани и морета преплувах.

# 779
тя тая действителност не се е променила много,
в темата пише повече офисен планктон, без реална представа какво се случва на строителен обект например и колко богати, влиятелни и без висше образование са героите там
буболина написа фирми от 'подцнявани професии', но вие я четете предубедено и задължително да влезете на контра

Общи условия

Активация на акаунт