Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 414
  • 852
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Никъде не съм казала, че е лесно да се преместиш, както и не съм казала, че човек трябва да тръгне да се мести всеки път, като иска да смени работата си. Но ако си безработен в малък град, в който работните места са малко (а човек, живеейки е този малък град, трябва да е запознат с пазара на труда и работните възможности, както и със своите възможности), не е невъзможно да се преместиш в по-голям такъв, в който по-лесно би могъл да намериш работа. Хората се местят по света, сменят държави и градове, но Гошо от Мездра не може да започне да работи в завода в Ботевград или да пътува до София (да не говорим да се мести някъде другаде), за да работи, а лежи на пенсията на 80-годишната си майка, жалва се как няма работа и върти дребни далаверки.
Иначе, всички искаме да работим по 2 часа на ден, да взимаме 5-цифрена заплата и да не се занимаваме с шефове и клиенти, но уви, реалността е друга.

# 751
Точно Гошо от Мездра няма как да се премести в София. Щото е прекалено беден за това. Къде точно ще спи и какво ще яде?!? Нали никой няма да му даде квартира, ако не влезе с едни хиляда лева напред. Кой точно ще го вземе на работа, от която няма да остава с по-малко пари, като си плати режийните, отколкото да седи в Мездра с майка си и да кара на помощи.....

# 752
  • София
Точно Гошо от Мездра може да работи в заводите в Ботевград (докъдето има организиран превоз спрямо смените на завода) или да пътува всеки ден с влак до София,  или да работи в Лидъл или в Кауфланд във Враца (както правят много негови съграждани), щом е толкова невъзможно да се премести в София или в друг по-голям град, за да работи.
Самата аз, ако толкова искам да живея в Мездра (където със сигурност бих живяла далеч по-спокоен и евтин живот, отколкото в софия), нали трябва да мисля какво ще работя, какво бих работила след 5-10 години,  какви компромиси ще трябва да правя? Това са нормални неща, за които хората мислят и планират, а не очакват работодателя да ги мисли вместо тях.

# 753
Гошо от Мездра, ако спре цигарите и алкохола, за една година ще ги е събрал тия 1000 лева. Че и по-бързо.
А има и евтини квартири, ама са с кофти локация и състояние, но за 1 година докато си стъпи на краката са вариант.

Лидл, Била и Кауфланд ще го вземат на работа с достатъчна заплата за да се издържа, 2100 им е стартовата заплата за София вече. Ако е твърде неугледен за касиер ще го вземат за аранжор или складов работник, в склада им даже повече плащат. Ето бърза справка:

Отне ми 30 секунди да го намеря това, значи и Гошо за 30 минути ще се справи.

И вече като се е преместил и има стабилна работа може да търси нещо по-добро или да се развие и образова и после да гради кариера. Ама от някъде трябва да почне, дори да е трудно.

# 754
Ама това са брутни възнаграждения, не чисто. И явно не е много хубава работата във веригите, защото в наше село непрекъснато търсят и за Кауфланд, и за двата Лидъла, и за двете Били. За завода за автомобилни кабели вечно търсят по 40-50 човека.А

# 755
Бойко ме подсети за вица
Скрит текст:
– Пушиш ли?
– Да.
– По колко кутии на ден?
– 3.
– Колко струва 1 кутия?
– 10 долара.
– И от колко години пушиш?
– От 15 години.
– Значи, ако една кутия струва 10 долара, а ти пушиш по 3 кутии на ден, харчиш по около 900 долара на месец. За година се получават около 10 800 долара, нали така?
– Така е.
– Тоест за последните 15 години си похарчил над 162 000 долара за цигари?
– Явно е така.
– А замислял ли си се, че при правилно вложение на спестените пари сега можеше да си купиш Ферари?
– A ти пушиш ли?
– Не.
– И къде ти е шибаното Ферари?
Бачкането във веригите хич не е толкова сладко, колкото звучи по билбордовете им (с брутните заплати), разбираемо Пешо в края на седмицата ще иска единствено да се напие и да разпусне, това ако е супер дисциплиниран, иначе ще го прави по-често.
И стига вече с тази София, градът на неограничените възможности. Напоследък слушам често идентични истории, най-общо тя е от Перник, Благоевград и т.н., работи в София за 2К, само наемът ѝ е 1К. И така докато не се прибере след някоя и друга година.

# 756
  • София
Да, познавам хора, минали през детектор на лъжата. Щом е изискване, или го спазваш, или работиш другаде. Това е, среден вариант няма!
Аз за моята работа съм дала отпечатъци на 10 пръста, тест за наркотици в официална лаборатория, както и бекграунд чек, дори няколко пъти. Дискриминация ли?! За какво, за кого?! Който има от какво да се притеснява, не започна в такива компании работа.
Я да изброя колко релокации имаме - 1 в Европа, 2 в България и сега ни е 4тата, отвъд океана. Основно правило за всичките ни е: винаги цялото семейство! Синът ми е абитуриент тази година.
Няма невъзможни неща. Всеки знае на работата лесното и на хляба мекото, но ние не сме се родили със златна лъжичка в устата! Животът обича смелите, не тези, дето лежат на дивана. 😊

# 757
Имах предложение от компания, която изискваше детектор. Условията им бяха кофти, като работно време, защото се работеше за US пазар. Очевидно не можеха да си намерят човек, защото бяха склонни да преговарят за пари.За форекс ставаше дума.

# 758
И като всички Гошовци отидат в София да работят в Била, да учат и да правят кариера в бъдеще, София ще стане 3 милиона. По празниците гледах много снимки във фейса на празните София и Пловдив и как се кефят кореняците, че градовете им са свободни от селяни, че няма задръствания. И друго, ако решат всички да учат и да се развиват, кой ще продава в супера, кой ще чисти улиците, кой ще меси хляб. Обявите за работа в нашия регион в момента са предимно за неквалифицирана такава. Аз на този етап не мога да се преместя, не мога да работя нощни смени, след няколко години може и да имам възможност. Честно казано, предпочитам втория вариант. А за момента, ако до пролетта не излезе нищо подходящо, ще започвам някъде като продавачка, поне по магазините има работа.

# 759
  • София
Защото никой нормален родител няма да каже на детето си "недей да учиш". Дори циг@нките казват на децата си да ходят на училище.

Това не променя някои факти. За милионери не знам, но нашият шеф, примерно, едва е изкласил средно и много му личи.

# 760
Щом смяташ, че децата ти ТРЯБВА да учат , че дори и висше, не виждам защо споделяш мнение колко е добре без образование.
Може и да има някои глупаци, издигнали се по един или друг начин, примери много, но определно не е по честен такъв или щото са много способни.....
Ако баща ти има успешен бизнес, спокойно може да работиш при него и да си "много добре", дори може и да успееш да водиш бизнеса му, обикновено обграден от същите тези висшисти, които са на заплата.

# 761
  • София
Малко шизофренично става. Много образовани хора с опит не могат да си намерят работа, която да ги устройва.

# 762
Малко шизофренично става. Много образовани хора с опит не могат да си намерят работа, която да ги устройва.

Цените и инфлацията растат, а заплатите не мръдват. Мисля, че е ясно защо хората не са доволни.

# 763
Буболина, колко милионера със завършен 8-ми клас, които не са криминално проявени, познаваш? Ама сериозно да им познаваш състоянието, дипломата и досието, а не да си говориш така наизуст.
Двама, единия ми е бил работодател, на другия майка ми води фирмата. И двамата са ми съученици, единия изкрета средно в спортното с тройка, другия си остана с 8 клас (основно).Тоя дето е с осми клас му работят 120 човека.

# 764
Буболина, колко милионера със завършен 8-ми клас, които не са криминално проявени, познаваш? Ама сериозно да им познаваш състоянието, дипломата и досието, а не да си говориш така наизуст.
Двама, единия ми е бил работодател, на другия майка ми води фирмата. И двамата са ми съученици, единия изкрета средно в спортното с тройка, другия си остана с 8 клас (основно).Тоя дето е с осми клас му работят 120 човека.

А какви са родителите не тоя с 8-ми клас?

Общи условия

Активация на акаунт