Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 766
  • 852
  •   1
Отговори
# 690
Аз също си мисля, че ситуацията с хоум офиса не се ограничава само до политиките на дадена фирма, а е по-мащабна и цялостно не е добре за икономиката. Биха пострадали доста бизнеси, ако всички работят от вкъщи - строителни предприемачи, собствениците на бизнес сгради, които отдават офиси под наем, малки бизнеси (места за хранене, магазинчета, други в сектора на услугите). Дори и публичен сектор като градския транспорт.

Изцяло хоум офис означава фалити и може би някаква икономическа криза. Не мисля, че някой би допуснал подобно нещо.

# 691
Хубаво е нещо хибридно и разписано официално. Примерно до 5 дни месечно. В такъв случай много хора няма да ходят болни на работа или пък да се притесняват, ако детето им се разболее.

# 692
  • София
Единствено офис сградите ще пострадат. Икономиката не е само офисна. По-голямата част е извън бюрата, така че не е проблем хибридния или 100% ХО модел, но е по желание на работодателя.

# 693
То офисите продължават да си плащат наемите, освен при 100% ХО, което е много рядко и почти невъзможно, освен при работа за чужда компания. Дори и при ХО пак трябва да има някой в офиса, който да получава/изпраща пратки и други неща, които няма как да се вършат от вкъщи.

Както казах по-горе, хибридният модел с няколко дни по желание е оптималният вариант според мен.

# 694
Аз съм в международна компания, пазят се офисите, има ентусиасти и за там.

В общи линии, за всичко си има хора. Както аз не бих се върнала в офиса, така и много хора не биха били ХО. Всеки да си търси каквото го устройва.

# 695
Строителния бизнес не го мислете, там са само от голямата мафия. А градският транспорт и сега трудно си намират шофьори, та всъщност ще им е по-добре.
Хоум офисът няма да навреди пряко на икономиката, но е истина, че много професии просто няма как да се работят от вкъщи. Истина е и, че при хоум офиса се скатава повече от колкото при работата от офис, доста повече. Не всички го правят разбира се, но масовият случай - да. А отделно и комуникацията е по-неефективна, особено при по-младшите кадри.

Колкото да изселването към провинцията при въвеждането на хоум офис - сития на гладния не вярва. Никой няма да тръгне да се мести от София или другите няколко големи града към провинцията заради обещания, че някой ден, евентуално може би ще се оправят инфраструктурата и институциите там.
Изключение са тези дето се затрудняват да се издържат в големия град и се връщат при роднини или наследствени имоти. Но те пък най-често са с професии, които не позволяват постоянно дистанционна работа.
Развитието на икономиката и инфраструктурата по този път също е мъгляво - нито стоенето вкъщи на дивана, нито ходенето по кръчми развиват икономиката, в който и град или село да ги правиш.

# 696
  • Melmak
Не сме в офиса от преди празниците. Чак в понеделник ще сме. Колегите( с деца)  писаха как нямат търпение да са в офиса вече!

# 697
Колегите( с деца)  писаха как нямат търпение да са в офиса вече!

хахахха, и тийновете също нямат търпение за понеделник.
Аз съм в отпуск, та си ходим по нервите цяла ваканция....

# 698
И аз нямам търпение за понеделник. Изгониха ни отпуска, та не стига, че издивях у нас, ами и ми остана само един ден отпуска за 2024. Бях планирала една мини почивка след 1.01., но се разболях (не е вирусно) и се провали. За хоум офиса, аз бих искала частичен, ако работя далеч от вкъщи и ми е изморително да пътувам, но в никакъв случай 100%. Сега работя на 2.5км от нас и ми е по-добре в офиса.

# 699
  • София
Аз на повече от 10 и пътят страшно изморява, ако трябва всеки ден да пътуваш по 20 км общо и близо 2ч път.

# 700
Аз съм на 50 км и сме в офиса за 40-45 мин.
Хоум нямаме.

# 701
Хоум офисът ми е болна тема, макар да имаме право при поискване. Имам нужда понякога да не бързам сутрин, да не търча след метрото, да не се сближаваме толкова с други хора.  Пести ми време и енергия и го приемам като голямо предимство. Дали върша домакински неща - да. Това са неща, които сами по себе си отнемат секунди до няколко минути, но няма как да свърша дистанционно - да преместя дрехите от пералнята в сушилнята, да включа фурната с приготвено за печене месо. Най-много да пусня някоя миялна за 5 минути, за да се разсея от някой проблем, да се раздвижа от стоенето на стола или пък да помисля върху даден проблем. Рядко излизам в обедна почивка да свърша нещо  - до лекар, до някоя институция, например. Много често започвам да работя преди официалното работно време и свършвам доста след него. И никога не бих пренебрегнала служебни ангажименти за сметка на лични такива. Такива са и повечето ми колеги, убедена съм. Просто никой не иска да злоупотребява, за да може да се ползва от това "предимство", когато детето му се разболее. Тук пак малко може да се спори доколко е предимство, защото съм чувала за натиск да се ползва хоум офис за гледане на болно дете, а не - болничен.  Генерално - не мисля, че кой знае колко спада общата производителност с хоум офис.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 22:09 от krasimilo

# 702
И аз съм така.
И при мен не спада "производителността" в къщи, дори напротив. Много по-производително ми е Grinning
В офиса е шумно и се разсейвам, влияя се от всичко и не мога да се изключа от колегите. Един път седмично там би ми било напълно достатъчно да се социализирам и да не изкукам. Вчера бях сама в офиса, защото чаках някакви пратки там. Е, свърших работа за три дни, едно защото се наложи, и второ защото го нямаше шума и хората.

# 703
Някой с впечатления от осно работа в Мебелмаг? Има ли неписано възрастово ограничение до 40 години за започване на работа при тях?

# 704
Здравейте. Търся работа от известно време упорито, но на този етап обяви, съвсем близки до профила ми са много малко или са по-ниско. Пробвам да разширя обхвата с места, където отговарям само с частични опит или умения, в града ми или дистанционно, но засега доста откази. Същевременно в Линкдин ми излизат често промотирани обяви, някои като профил са ми близки и ме заинтригуват, но са в Европа и уж remote / European union. Като изчета между редовете някои са само отбелязани ремоут, а се оказват хибрид, а за други само предполагам. Въобще подозирам, че тия промо обяви от чужбина са въздух под налягане. Ако някой има мнение дали е така ще съм благодарна.

И все пак все пак да питам хипотетично. Някой запознат ли е какъв е вариантът за работа /дистанционно/ за чужда компания в държава от ЕС, ако няма представителство и регистрирано дружество в България? Аз живея в България и имам БГ гражданство, толкова. Как се случва от трудово-правна гледна точка? Казаха ми, че няма как да си нает на трудов договор ако не си официално пребиваващ в съответната държава и опцията е  само ако регистрираш фирма и сключиш договор с "работодателя". То тогава май няма да е точно работодател, а възложител?  Благодаря за всякаква информация.

Общи условия

Активация на акаунт