🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXIV 🎬

• 39 333
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
А пък режисьорът на ЕП е казал, че испанският е езикът на бедните и на мигрантите. "Симпатични" хора.

# 541
Днес доста дълъг неделен филмов маратон.
Четири филма, единият от които е почти четиричасов, разнопосочни като теми и жанрове.
Първият е микс -  трилър, мистерия, мистика, с последното ме привлече.
"Вход за никъде/Enter Nowhere " от 2011година. Участва Скот Ийстууд. Интересна идея, но много нефелно  пресъздадена. 2/10
Има го в българските торенти, но не си струва препоръката, особено за по-капризни киномани.

Следващият филм беше една четиричасова стара сага от 1991г, доволно претенциозна  в режисьорски план с решението, зад една мудна динамика да следиш развитие в отношения и емоции. Според критиците е кино шедьовър, според мен е тест за сноби.
С участието на големи имена, някои покойници вече - Мишел Пиколи, Джейн Бъркин и тн.
И главно с великолепното тяло на Еманюел Беар, което участваше  голо през три четвърти от времетраенето на филма.  Оценка 5/10 според моята неизвисена дотам в културен план скромна милост.
https://tvprofil.com/bg/film/8951435/krasivata-draka

Третият поред филм ме хвана много - "Кривите линии на Бога",
не зная дали изобщо го има на български, наличен е в Нетфликс. Създаден е по тази книга - https://bg.postposmo.com/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0 … 0%BE%D0%B3%D0%B0/
https://www.imdb.com/es-es/title/tt13229894/
Испанците правят чудесни психологически трилъри и тук намерих отново всичко нужно за едно качествено неделно кино преживяване. Сценарий,  динамика, пълнокръвни интензивни образи и чудесна игра. 8/10

И последният филм, за който давам отзив и оценка 10/10  е и претендент за чуждоезичен Оскар,освен всички други награди, които има.
"Момичето с иглата" е драма по реални събития, случили се в Копенхаген след Първата световна война. Познатите скандинавски мрачни картини, сиви нюанси, тежък психологизъм, мъгла и студ, простиращи се извън екрана, черно-бялата лента, и в крайна сметка типичният депресарски пристрастяващ елемент, който  ценят всички любители на скандинавското кино.
https://www.kinomania.bg/bg_BG/film/momicheto-s-iglatathe-girl-w … dle-115-3043.html

+1 за испанските психологически трилъри. В тази връзка препоръчвам "La Cara Oculta/The Hidden Face" (2011) на режисьора Андрес Баиз, ако не сте го гледали. Навремето го даваха в "Дом на киното" и там го гледах за първи път. Заслужава си!

# 542
  • Glasgow
La cara oculta и на мен много ми беше харесал👏🏻

# 543
Mermaid By Heart, много благодаря за препоръката!
Не съм го гледала, а сега от ревюто разбирам, че попада и в любимия ми жанр -трилър/мистерия.
Испанците наистина правят  много силни картини. Като цяло предпочитам европейско кино и таргетът ми е почти винаги насочен към тях, скандинавските филми и само понякога нещо друго ново от доказан за мен режисьор.

# 544
  • Варна
 +1 за ,,Божиите криви линии"/,,Los renglones torcidos de Dios".
,,Момичето с иглата" си го отбелязах, но вероятно ще почака, че тъкмо приключих със сериала ,,Разказът на прислужницата". И ,,La cara oculta" тия дни ще погледна. Благодаря!

# 545
Mermaid By Heart, много благодаря за препоръката!
Не съм го гледала, а сега от ревюто разбирам, че попада и в любимия ми жанр -трилър/мистерия.
Испанците наистина правят  много силни картини. Като цяло предпочитам европейско кино и таргетът ми е почти винаги насочен към тях, скандинавските филми и само понякога нещо друго ново от доказан за мен режисьор.

Аз също предпочитам европейското кино, то винаги си е било класи над американското. И понеже видях, че предишната ми препоръка се хареса, този път препоръчвам френската "Европудинг" трилогия на режисьора Седрик Клапиш, която е между комедия и драма. (Първия филм от нея го даваха по нашите кина, когато излезе и му бяха превели заглавието на български точно "Европудинг", незнайно защо, тъй като според мен би трябвало да е нещо по-скоро като "Испански пай"...)
"Европудинг"/"L'Auberge Espagnole" (2002)
"Руски кукли"/"Les Poupees russes" (2005)
"Китайски пъзел"/"Casse-tete chinois" (2013)

Докато им търсих да видя как им бяха точно френските заглавия, видях, че от 2023 има и сериал с името "Гръцка салата"/"Salade Grecque" (2023), който според краткото описание е продължение на трилогията. Задължително, ще го дръпна да го видя.

# 546
Хубава работа, усложнявате ми живота с още три филма! Head Band Hug
 Които несъмнено задължително ще изгледам,
 щом попадат в определението комедия/драма.
Но точно преди тази препоръка бях заинтригувана в швейцарските новини от един филм, който също се оказва част от поредица след други два на братята близнаци Рамон и Силван Цюрхер - "Врабчето в комина". Критиците намират прилика в творбите им с тези на Алмодовар, стилът се движи в диапазон черна комедия-хорър, и в комплект с  повдигането на завесата на неприкосновения буржоазен уют на швейцарския дом, желанието да надникна там е неустоимо.
Това е спойлер !!!! /https://filmsociety.bg/festivali/lokarno-2024-vrabcheto-v-komina /

Тук отваряйте смело - https://m.imdb.com/title/tt32359054/

Повече дано никой нищо не препоръчва за днес, защото любопитството ми надхвърля физическите възможности. Rolling Eyes

# 547
Скорост-2 със Сандра Бълок. Кадрите в края на филма с круизния неуправляем кораб излизащ на брега и помитащ лодки,яхти,кея и дървените къщи по пътя си,са брутални,с комични елементи и доставят невероятно удоволствие на разрушителните инстинкти! Laughing

# 548
Преди си мислех, че са рекастнали Киану Рийвс с човек, който изобщо не прилича на него, но веднъж гледах по-внимателно и разбрах, че персонажът е зарязал героинята на Сандра Бълок.

# 549
  • София
Спокоен уикенд у нас и в САЩ/Канада. Резултатите са видни и всеки може да си ги тълкува.

Прави впечатление поредния голям провал и това е Спътници (Companion) за който вече писах.
Поредния филм по една любима моя тематика, но твърде плосък и изпускащ все още съществуващия голям потенциал по темата...

# 550
  • София
Влизам с въпрос не съвсем по темата, но отдавна не съм ходила на кино в София и не намерих информация с търсачката.
Кой в момента е най-хубавият киносалон и зала?

# 551
  • София
Лично според мен най-луксозното и модерно кино в момента в София е Синеленд в България МОЛ (бул. България).
Картина и звук - ТОП и най-вече - супер-удобно е. Най-удобните реклайнери (разтеглящи се седалки и облегалки) в цяла България.
Чисто е също така. Навсякъде е килим. Климатика винаги е работещ, имат и хубав ароматизатор.

На 2 място е новото Кино Арена в Люлин, Мега МОЛ. Онова на Цариградско шосе е доста зле.

На 3 място е Синема Сити, като Парадайза е по-добър от Мол София.

Най-зле за мен и като звук и картина и като удобство са Сине Гранд (Хемус и Ринг МОЛ на Околовръстното).

Това са четирите големи вериги.

Разбира се има още салони, но те са по-скоро за киноманиаци само. Там дават повече европейски филми и фестивални филми.
Г8 и Евробългарския културен център са добри. Дома на киното. Одеон и т.н. Но тези салони са за по-различно кино. Иначе като звук и картина са много назад в класацията. Седалките също не са добре, ама все тая, за мен не е проблем и на дънер да седя, стига да се дава хубав филм. Ходил съм навсякъде в София.

Извън София:
Кино Арена - Марково Тепе в Пловдив беше добро, ходил съм няколко пъти, включително и Аймакс Залата. Ама сега не знам какво е нивото.
Същото мога да кажа и за Гранд МОЛ във Варна и тамошната КиноАрена, където съм ходил и в обикновените зали и в Аймакса. Беше добре, но през последната година, две не съм ходил.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 12:41 от Diavolo

# 552
  • София
Мнооооооооого благодаря за изчерпателния отговор!
Ще пробваме това в Мол България.

# 553
Да, оценявам филмите, които дават в Одеон, Дома на киното и тн., но честно казано предпочитам да си ги гледам на телевизора у нас, отколкото в тези кина, ако имах тази възможност. Неудобни седалки, лоша климатизация, тесни салони. Лошото е, че филмите рядко ги пускат по платформите после, за да ги гледаш вкъщи, или по големите киносалони, та трябва да се премъчиш, няма как. В Мол България е наистина много хубаво киното.

# 554
  • София
В Парк Център и Ринг мол е Сине гранд. Ние най-често ходим в Парк- Център, че не е такава лудница. В новото кино на България още не съм била.

Общи условия

Активация на акаунт