Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

  • 125 265
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 90
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Рени,ще се радвам като я прочетеш да споделиш с нас-какво ти е направило впечатление и подобни неща.ако отзивите са добри ще си я купя. Grinning
ОК.
'Хранене на детето от раждането до 3 - годишна възраст' от Хеда Уелфорд е една много добра книга. Вътре има и много рецепти за здравословна кухня, които със сигурност могат и след 3 години да се прилагат. Цена 6 лв.
http://87.120.102.52/46418z.jpg

Може да се поръча он лайн, например от тук: http://knigi.biz/?act=products&do=detailed&id=46418&43e69cff262b33e
Имам я. Но всеки под "здравословно" разбира различно. Според мен повечето рецепти не могат да минат за здравословни.
Имам и "Здравословно детско хранене от 1 до 6 год", но е същата работа като горната.

# 91
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 695
Рени, да Grinning Така е. За мен лично 'здравословно' значи хранителният режим да е балансиран и разнообразен, като храните са в максимално близко до естественото им състояние (т.е. да са добри за ядене с минимум преработка).

# 92
  • София
  • Мнения: 12 875
 Благодаря за отговорите. Тъкмо имам да поръчвам още детски книжки ще поръчам и някоя от посочените.

# 93
  • Пловдив
  • Мнения: 730
Аз все търся рецепти и готвя с мерак, а малката отказва да ги яде. От няколко дни все сме на резервния вариант - кисело мляко с хляб. Може би и аз трябва да поръчам някоя от гореспоменатите книги newsm78

# 94
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
много актуална тема, чак сега я видях!   Simple Smile моя син се храни относително здравословно, поне когато се храни. но все си мисля, че искаме от тях да поемат количества храна от които нямат нужда. при нас проблемът е, че се храни по-скоро еднообразно и не обича да експериментира с вкусовете. яде основно хляб, печено месо, кисело и прясно мляко, яйце с кашкавал на тиган и сурови зеленчуци - нищо готвено, отказва картофи /дори и пържени/, да не говорим за фасул, леща или нещо подобно. и нищо не е в състояние да го накара да опита мусака например или супа, ако ще и космически кораби да плуват вътре...
а това с нискомасленото мляко и маргарините въобще не го разбирам!
Маргало макар че напоследък на Йоан му се отвори апетит и започна дори да си търси храна - и това е благодарение, че от месец го водя на уроци по плуване, такъв ефект не е имало дори от литрите Мултисаностол, които е изпил...
мисля, че здравословното хранене трябва да е съпроводено и с много движение, от което често лишаваме децата си  Peace

# 95
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Рени, да Grinning Така е. За мен лично 'здравословно' значи хранителният режим да е балансиран и разнообразен, като храните са в максимално близко до естественото им състояние (т.е. да са добри за ядене с минимум преработка).
Именно.

За книгата, за която писах по-горе... прочетох я (или поне повечето глави)... Няма нищо "революционно" в нея, но има някои добри идеи, от които смятам да се възползвам. Ако някой търси книга за детското хранене- не е лош вариант.
Все пак се опитвам да си обясня защо дават за идея например да се опече банан... Толкова по-лесно, по-вкусно и най-вече - по-здравословно е просто да се обели и да се изяде суров! Аз никога не съм пекла плодовете... и никога не съм опитвала печен плод- изглежда ми отврат!

# 96
  • Мнения: 13
Здравейте на всички,
аз съм нова във форума но бих искала да споделя какво помогна на малкият ми син. До 3 годишен хапваше от всичко даже не му стигаше а след това спря да се храни.Все не беше гладен или си подбираше храната, спря да яде  плодове и зеленчуци. Точно го бях пратила на детска градина. Резултата 2 дни на градина 5 дни в къщи болен - я грип, я ангина. Беше ми омръзнало да ходим по лекари и да хвърлям пари за антибиотици. Пробвах и витамини и сиропи за повишаване на имунната с-ма, но на него като че ли не му действаха. Една приятелка ми предложи едни мултивитамини и да ви кажа честно вече е на 6 години и аз не съм купувала антибиотик. Ходи редовно на детска градина и нямам проблеми със здравето му. Ако някой се интересува мога да помогна с информация.
поздрави на всички мами

# 97
  • във фурната
  • Мнения: 611
Да се изкажа и аз.За ,,по-добрите" растителни мазнини в сравнение с животинските.За последните все тръбят Холестерол,та холестерол.А никой не казва,че то и да не ядеш животинско,холестерол в организма пак си се синтезира в цикъла на мевалоновата киселина/в черния дроб/.И също така никой не казва,че ненаситените растителни мазнини,особено полиненаситените са главната мишена за свободните кислородни радикали,които на свой ред стават радикали и атакуват ДНК и какво ли още не.
Та по този повод внимавам и с олиото,а за маргарин и дума не става в къщи.

# 98
  • Пловдив
  • Мнения: 730
И какво по-точно внимаваш за олиото?  newsm78 Зехтин може ли да се ползва? Иначе за маргарина съм съгласна Peace

# 99
  • във фурната
  • Мнения: 611
Казаха, че на малките бебета и деца им трябва холестерол, за разлика от възрастните.
На възрасните също им трябва.За него си има референтни стойности.Без холестерол как ще се синтезират половите хормони,тези на надбъбрека,а мозъка как ще функционира?

# 100
  • във фурната
  • Мнения: 611
И какво по-точно внимаваш за олиото?  newsm78 Зехтин може ли да се ползва? Иначе за маргарина съм съгласна Peace
Зехтина е предпочитаната от мен растителна мазнина.Като казвам,че внимавам ,имам предвид,че внимавам с количеството,а също и с обработката.Почти не пържа-образува се акролеин,който е канцерогенен.

Последна редакция: ср, 22 авг 2007, 18:03 от баница йованица

# 101
  • Мнения: 1 163
От известно време работя само със зехтин.

# 102
  • Мнения: 4 111
Намерих нещо интересно за оцветителите:

Оцветители подлудяват децата
Изкуствените оцветители и добавки засилват хиперактивността на децата между 3 и 9 години, като ги карат да буйстват без причина. Това установиха британски учени, предаде Ройтерс. Над 300 хлапета променили поведението си след консумацията на напитки, съдържащи оцветители и консерванти. Малчуганите стават по-импулсивни и по-трудно се концентрират, обясняват от Агенцията по стандартизация на храните. Именно агенцията възложила на учените от университета от Саутхемптън да проучат какъв е ефектът от оцветителите. Екипът на Джим Стивънсън подготвил три различни напитки. Едната от тях била микс от оцветители и добавки, втората наподобявала средната доза добавки, която по принцип децата на тази възраст приемат, а третата била "чиста", без оцветители. За експеримента учените използвали оцветителите Е110, който се среща в соковете, Е122, който се намира в желетата, Е102 - в газираните напитки, Е124 - червен оцветител, Е211, който е консервант, Е110 и Е129, съдържащ се в храните с червен цвят. Напитката, съдържаща високи нива добавки, карала децата да буйстват за разлика от останалите.

# 103
  • Мнения: 1 163
Е то във всичко има Е-та ,мойте са доста нервнички....

# 104
  • Мнения: 2 309
Казаха, че на малките бебета и деца им трябва холестерол, за разлика от възрастните.
На възрасните също им трябва.За него си има референтни стойности.Без холестерол как ще се синтезират половите хормони,тези на надбъбрека,а мозъка как ще функционира?

Възрастните също имат нужда от него, иначе започват да го свръхпроизвеждат. Пример с моята прабаба - вегетарианка от 35 години, не пуши, не пие, запалена туристка, медитира...плаките по кръвоносните й съдове са в огромни количества, има увеличен черен дроб, наложи й се след 35 години да започне да яде риба и пилешко, потриса се, но се насилва. Идеята е всичко да е балансирано, без крайности.

Общи условия

Активация на акаунт