Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 335
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А какво писахте за любима храна на детето? Аз щях да напиша сладолед, защото Габа наистина много обича сладолед - и купен, и домашен, ама реших да я питам първо. Записах отговора й дословно, дори го сложих в кавички:
"месо със сос и картофено пюре" - два дни все това отговаряше, не знам как й хрумна  newsm78

# 136
  • Вече в моята си приказка...
И аз точно това си мислех вчера, докато попълвах анкетата. Направена е безумно, не знам какво ще се получи като краен резултат.

Какви са тези анкети и къде ги подпълвате?

# 137
А какво писахте за любима храна на детето? Аз щях да напиша сладолед, защото Габа наистина много обича сладолед - и купен, и домашен, ама реших да я питам първо. Записах отговора й дословно, дори го сложих в кавички:
"месо със сос и картофено пюре" - два дни все това отговаряше, не знам как й хрумна  newsm78
Моя син ако го питам какво обичаш да хапваш казва: 'пиле с картофи, пица, пиле с картофи ' Simple Smile

Мира, тази анкета е някакво проучване, което цели да определи до колко запознати са родителите с правилния хранителен подход и до каква степен плодовете и зеленчуците са застъпени в хранителния режим. Раздадоха ни ги от градината. Трябва да ме информират лично обаче с целите на това проучване, за това и все още не съм предала попълненото. Надявам се това да не е поредното проучване, а да има някакви реални последици от него.

# 138
  • София
Светла, сутринта доц. Байкова беше отново на нашия вход - да си събира анкетите.
Доколкото разбрах, една от целите е да се промени храненето в детските градини. Естествено, ще има и доклад за сегашното състояние на детското хранене и навиците в семейството.
Една от учителките каза, че се предвиждат демонстрации за децата от типа колко апетитна може да бъде салатата, провеждани от готвачи от ресторантите на големите софийски хотели.

Мен ме смути и друг въпрос: Давате ли солени храни на децата си? какво питат - дали аз давам, или дали детето ги яде? newsm78
У дома на масата обикновено има някаква пастърма или филе, както и различни сирена, т.е. позволявам на Габриела да ги яде. Друг е въпросът тя колко яде от тях.
Не беше много коректна формулировката, но нямах време да си поговоря с Байкова.

# 139
Като цяло, формулировката не беше добра, въпросната доцентка явно не се е занимавала скоро с детското хранене или поне не и на практика. Но самия факт, че има подобно проучване е светлина в тунела и много ми се ще да вярвам, че се прави нещо в насока на подобряване храненето в детските градини.

# 140
  • под шипковия храст
любимата храна на моя син е ХЛЯБ - даваме го за десерт и като награда! #Crazy първо изяжда средата, а след това коричката - има си система... Joy а да пие най-много обича ВОДА!

# 141
  • Вече в моята си приказка...
Аз пък нямам идея коя е любимата храна на Ивайло.  Embarassed По-скоро знам какво не обича - магданоз и други "треви" в яденето си. Иначе ядем почти безсолни неща /друг е въпросът, че в много от нещата, които купувам има "скрита" захар и сол и съм безсилна да ги контролирам/ хляб ядем малко - в повечето от случаите с намазано отгоре масло, лютеница или пастет. Аха, и прясно мляко не обича...

ThinkingОбаче наистина незнам коя е любимата му храна, честно!  newsm78 Embarassed

# 142
за съжаление има  и такива хора на които не им пука много с какво хранят чуждите деца.....става въпрос за някои частни градини.там се предлага маргарин Shocked

# 143
  • София
Вчера направих един мисля здравословен десерт, който малкия хареса. Сварих просо с прясно мляко, след това добавих мед и посипах с канела-стана добре и най-вече малкия го излапа с удоволствие

# 144
  • София
Във вторник в 49 ОДЗ от 18 ч. ще има дискусия с доц. Байкова за храненето на децата.

# 145
  • под тепетата
 Ще очаквам в резюме как е преминала срещата и какво мисли по въпросите за детското хранене доц. Байкова.

# 146
  • Linz
Слушах лекцията. Янита беше ли там?
Не чух нищо ново за мен. Само ме изненада ме препоръката да предпочитаме Данон като марка кисело мляко и Калиакра- за маргарин.

# 147
Това за маргарина-много странно,наистина!Та нали от поне десет години насам се тръби за вредата му и че бил едва ли не канцерогенен,т.е.,едва ли вече има човек,който да не е чувал за тези му недостатъци...

# 148
  • София
Аз бях останала с впечатление, че ще бъде дискусия и то на базата на вече попълнените анкети. Като разбрах, че ще е лекция, изобщо не останах. Лекциите мога да си ги чета и в нета и да си ги подбирам според модерната към момента теория за здравословно хранене. Надявах се наистина да има възможност да обсъдим маргарина, компота и т.н.

# 149
  • Linz
Каза някои интересни неща, някои от които мисля, че са спорни...
- за предпочитане е купеното мляко пред домашното, което е с прекалено висока масленост и е предпоставка за затлъстяване
- новите маргарини се правят по различна технология и са с по-ниско съдържание на транс-мастни киселини
- в млеката не се слагат консерванти, а се постига високо ниво на бактериална чистота, за това се развалят по-бавно
- има различни млечно-кисели бактерии- някои фирми подквасват с лактобацилус, други- с бифидус
- децата днес получават по-малко калций, а повече наситени мастни киселини от необходимото
- безпочвени са твърденията, според които млякото има вредни качества- нямат науча обосновка
- трябва да се предпочитат сезонните зеленчуци местно произвоство- те са с най-високо съдържание на полезни вещества
Друго съществено не се сещам, но аз и не седях до края, защото децата и мъжа ми се превъртяха да ме чакат.

Общи условия

Активация на акаунт