Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 276
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Габи,и аз имам доста затруднения понякога.Успявам да се справям само като спазвам следното правило-вкъщи има само такива неща за ядене,които мога да дам и на децата.Тоест,децата не ядат салам,просто защото не купуваме въобще.Но в градината им дават,от това не мога да избягам.Ако Бобо иска салам,по -добре може би да му купиш някаква луканка,знам ли.Поправете ме ако греша,но в темата за черния списък на храните се споменаваше,че от колбасите най-малкото зло е луканката заради технологията и на приготвяне.
Аз пък с други неща не се справям при храненето,но успешно се борим. Grinning

# 211
Трябва ми съвет- свекърва ми ме бойкотира непрекъснато.
..........
Бабата: Дрън-дрън, знаеш ли колко деца са израстнали с пържени филии?
А тя знае ли колко 30-40тина годишни българи измират годишно от рак? Не се е замислила, но със сигурност можеш да и дадеш доста примери за рано отишли си хора. А тези от нейното поколение живеят по-дълго, защото са били подложени само на много тестено и пържено, но не и на всичките добавки и отрови, които се добавят с времето в храненето на българина. Изобщо нашето поколение си пада болнаво, а следващото какво ще е, не ми се мисли. Има статистика каква е смъртността при българите, както и че сме се превърнали в най-бързо затлъстяващата нация. Язък, нямам пред себе си в момента данните, но трябва да и и ги тръснеш черно на бяло, както и да и подариш една книжка да се просвещава.

В тази връзка - от година бавно, но сигурно променям храненето у дома. Горе-долу спазваме следната поредност: вода, сок, плодове, зеленчуци, друго (е, не всичко де). ДЪщеря ми е първокласничка, и нещата с храненето доста се затрудниха, но и пращам мандаринки, да изяжда по една преди всяко хранене, и краставичка към обяда. Промивам и мозъка на тема пиене вода и плодове преди, а не след хранене, и малко по малко се получава. Засега само споменава, че другите деца са всяко междучасие в лафката, но не ми е искала пари за друго. Още не сте допрели до това, но проблема с храненето става сериозен в училище - с даването на джобни, тичането до лафката и влиянието на съучениците. Така че, правете колкото можете, за да могат децата ви да влязат в 1ви клас с изградени хранителни навици! Така че да се гордеят, а не да се срамуват, че обичат броколи със сирене  Simple Smile

И друго - много ми се иска да направя всичко възможно за възпитаването на здравословни хранителни навици в учениците и търся съмишленици. Знам, че децата ви са по-малки, но все пак сте пълни с ентусиазъм, че все пак е възможно, за разлика от майките на ученици... Та на въпроса: събирам идеи и предложения всякакви, както и да споделите още за направеното в градините. Мислех си например, че с малко пари на местно ниво могат да се направят конкурси за есета (реферати, или както там се наричат) за здравословното хранене, с апетитна награда и предизвикателно заглавие. Това поне ще ги накара да попрочетат малко по темата и да изразят собственото си становище. А ако темата е свързана например с рекламите по телевизията и здравословното хранене, ще има по-малко препечатки от нета и повече вложен личен труд Simple Smile  Друго, което си мисля е, че трябва да се направи нещо на абсолютно всяко ниво - да има социални реклами по телевизията, ако ще да поръчват стихотворения/песнички за готината мацка, дет' си хапва броколи, да се направят плакати, като ония едно време - помните ли ги? с кихащото дете, от чиито нос и уста излизат капчици и заразяват другите деца - много ефективни бяха.

Увлякох се. Ама ми се иска да направя нещо, или да се включа към хора, работещи по въпроса.

Апропо, полезен десерт няма. Ако ви се струва полезен един десерт, дайте го като отделно хранене - няма нищо лошо децата да ядат 4-6 пъти на ден, дори е желателно.

Последна редакция: пт, 21 дек 2007, 16:04 от Сребърен облак

# 212
  • Linz
Трябва ми съвет- свекърва ми ме бойкотира непрекъснато.
..........
А тя знае ли колко 30-40тина годишни българи измират годишно от рак? Не се е замислила, но със сигурност можеш да и дадеш доста примери за рано отишли си хора. А тези от нейното поколение живеят по-дълго, защото са били подложени само на много тестено и пържено, но не и на всичките добавки и отрови, които се добавят с времето в храненето на българина. Изобщо нашето поколение си пада болнаво, а следващото какво ще е, не ми се мисли. Има статистика каква е смъртността при българите, както и че сме се превърнали в най-бързо затлъстяващата нация (язък, нямам пред себе си в момента данните).
newsm10
Майка й почина преди няколко месеца от рак на дебелото черво. Все ми идва да й го припомня това, но ще прозвучи прекалено грубо. Някой ден обаче може и да не се сдържа!
Иначе си много права за всичко!

# 213
Засега само споменава, че другите деца са всяко междучасие в лафката, но не ми е искала пари за друго. Още не сте допрели до това, но проблема с храненето става сериозен в училище - с даването на джобни, тичането до лафката и влиянието на съучениците. Така че, правете колкото можете, за да могат децата ви да влязат в 1ви клас с изградени хранителни навици! Така че да се гордеят, а не да се срамуват, че обичат броколи със сирене  Simple Smile
На мен това ми харесва в Канада, в частност Монреал, че в училищата като цяло лафки няма. Всеки си носи ядене от вкъщи и се храни в столовата / кафетерия както му викат Simple Smile /. Гледам в училището, в което аз ходя, че принципът е същия. Във въпросната кафетерия има една машина за " боклуци ": чипс, десерт, солети; една за кафе, чай; 2 за безалкохолни: на пепси и на кока кола. В училището на малките не знам как е, защото още не съм се итересувала.

# 214
Засега само споменава, че другите деца са всяко междучасие в лафката, но не ми е искала пари за друго. Още не сте допрели до това, но проблема с храненето става сериозен в училище - с даването на джобни, тичането до лафката и влиянието на съучениците. Така че, правете колкото можете, за да могат децата ви да влязат в 1ви клас с изградени хранителни навици! Така че да се гордеят, а не да се срамуват, че обичат броколи със сирене  Simple Smile
На мен това ми харесва в Канада, в частност Монреал, че в училищата като цяло лафки няма. Всеки си носи ядене от вкъщи и се храни в столовата / кафетерия както му викат Simple Smile /. Гледам в училището, в което аз ходя, че принципът е същия. Във въпросната кафетерия има една машина за " боклуци ": чипс, десерт, солети; една за кафе, чай; 2 за безалкохолни: на пепси и на кока кола. В училището на малките не знам как е, защото още не съм се итересувала.
Не само това, но дори най-големите "боклуци", които се продават по кафетериите там са всъщност пълнозърнести мъфини с моркови и кленов сироп или бисквити от овесени ядки.  Да не говорим, че има магазини за здравословни храни във всеки квартал.

Реално, да бъде човек здрав, дълголетен и щастлив не е сложно. Проблемът е, че сме научени да вършим нещата по най-сложният и вреден начин.

Последна редакция: пт, 21 дек 2007, 16:35 от Ludmil

# 215
Може при децата да е друго. Simple Smile Аз казвам какво е при нас.  А магазини за здравословни храни няма, има щандове в супермаркетите с органик продукти. За храната тук мога още да говоря, но се отклонявам малко от темата. Накратко имат си кусури не малки, а контролът мисля, че е занижен.

Последна редакция: пт, 21 дек 2007, 17:26 от Вери

# 216
  • Пловдив
И аз имам подобен проблем със свекървата, от бебе гледам все аз да готвя за малката, а когато я пращам у баба й, я пращам задължително с бурканчета храна...уж, за да й спестя готвенето. Случвало ми се е обаче, да изхвърли моята храна и да сготви нещо мазно и калорично... Crazy За сега поне съм доволна, че спазват някои инструкции - не дават чипс, шоколад, зрънчо и т.н. Обаче имат навика да перефразират някои мои думи...Например, аз наскоро дадох на Руми кроасан с крем брюле, те автоматично го преобърнаха на "На Руми може да се дават кроасани" и почнаха да й дават такива с шоколад  #Cussing out От време на време давам по някоя солета, те дават по 2-3 пакета солети (уж гълъбите ги били изяли). Аз давам кюфтета, но каймата правя сама и са печени, а не пържени...обаче за тях просто давам кюфтета, няма значение какви са. Постоянно ги карам да й дават плодове, отговорът - тя не яде плодове. През празниците изяде 3 банана и 2 ябълки, съвсем сама, без да я насилвам. Просто си има начин да я накараш, ама за бабите е по-важно да си изяде мазната манджа и повечко хляб... #2gunfire
Между другото, прадядото е умрял от инфаркт на 35 години, бабата, прабабата, дядото и мъжът ми включително са с гастрити, колити, язви на стомасите - всичко от неправилно хранене. Всички са с наднормено тегло и доста затлъстяли, пият хапчета за кръвно и за сърце. В нашето семейство нямаме такива проблеми...и всички сме слаби.

# 217
  • София
Например, аз наскоро дадох на Руми кроасан с крем брюле, те автоматично го преобърнаха на "На Руми може да се дават кроасани" и почнаха да й дават такива с шоколад 

Еднакво вредни са. Няма за какво точно в този случай да се сърдиш... За останалото си права и те подкрепям!

# 218
Здравейте! Не мога да изчета всичко, но точно в момента коментирате това, което най-много ме вбесява относно храненето на децата. Моите нямат 3 години, но смятам, че то и от по-рано детето трябва да се учи на здравословно хранене.

Трябва ми съвет- свекърва ми ме бойкотира непрекъснато. Не знам как да реагирам вече. Преди малко станах свидетел на следният разговор...
Рая: Бабо, в детската градина ни дават пържени филии и мекици.
Бабата: Много хубаво!
Рая: Ама те са пържени и не са полезни.
Бабата: Как да не са полезни?!
Рая: Образуват рак.
Бабата: Кой ти ги каза тия глупости?
Рая: Мама.
Тук аз излязох от стаята, защото ако се бях обадила щяхме да се скараме- тя не търпи възражения (а казва същото за мен). Поне хиляда пъти съм обяснила, че искам децата да се хранят здравословно и тя се съгласява. Само че представите ни за "здравословно" се разминават. След всяко ядене за десерт им се дава вафла, между храненията- бонбони (с всякакви есенции и оцветители)...
Имате ли подобни проблеми с баби и дядовци и как се справяте?

Аз имам този проблем с цяяяяяяялата рода!!!  newsm61 newsm61 Мъжът ми ми казва: "Ти пък с това не на пърженото, та не на пърженото! Все едно всички българи от старото поколение са измрели от рак, като са яли цял живот пържени храни!" smile3515 Майка ми постоянно ме убеждава, че двете със сестра ми сме се вманиачили на темата да не даваме на децата сладкотии и пакетирани боклуци и чак ставаме досадни. Зълва ми ми изнася теории как изобщо не съм права и сега като забранявам на детето, утре то само ще започне да се тъпче неимоверно и ще надебелее и т.н. Не мога да ги убедя и това, което най-много ме дразни е, че едва ли не аз трябва да се чувствам гадна майка, защото не давам на горкото дете разни лакомства!  #Crazy #Crazy #Crazy При положение, че моето дете тъпче плодове и зеленчуци като за световно!  smile3521 Защо аз трябва да се чувствам виновна, че искам децата ми да се хранят здравословно!

Ако ми помогнете как да ги убедя и да се справя най-вече с проблема, ще съм ви благодарна до гроб!  newsm20

# 219
Рени, няма спасение.
Важното е какво детето ще научи от тебе.

# 220
  • Някъде на път....
Е аз поне донякъде успях да обясня на хората около нас защото детето ми не яде еди-какво си и че щом така съм решила, ще се спазва! Иначе - всеки да яде каквото си иска - сам си решава!  Peace

# 221
Да и аз отдавна съм проглушила ушите на близки и познати с по-специалните изисквания към храната на децата ни.Те вече не ми обръщат внимание,просто свикнаха.А в градината обявих ,че малката е алергична към месото,разредени сокчета,пържени неща .Обясних ,че може да се натрови сериозно от тези храни и да внимават много.Тя от бебе не е виждала друго хранене освен ,това което аз налагам и въобще не и е проблем какво ядът другите.По скоро имах оплакване от родители,че децата им покрай нея са откази месото ,защото етичните и доводи са много,много убедителни.Сина ми на 17г.,също необръща внимание и не се изкушава от боклуци,или пък нещо с месо.Писала съм и друг път по тази тема,просто нещата които в нашето семейство не са ядат ,за всички нас не стават за храна.Никой не ги приема като нещо с което можеш да се нахраниш.Не знам как се получи,просто стана с годините.Децата/големите /бяха на 2,3г. когато започнах ме да променяме храненето у дома и сега след 12,13г. на никой не му прави впечатление това,а Еси въобще не е живяла по времето когато се храних ме по друг начин.Да,  в началото беше по-трудно ,но сега въобще не се замислям,например какво да ядем,че да е здравословно,то просто ако не е такова ,значи не е храна.
Но моите наблюдения относно храненето особено на учениците  е наистина ужасяващо.Та приятелите на сина ми за първи път видяха у нас как изглежда броколи,брюкселското зеле и научиха за салати като валеряната ,руколата и др.А това са момчета на 17г.,и не са отглеждани на улицата напротив.А когато видяха и тофу в салатата направо изумяха.

# 222
Старая се да готвя здравословно - всяка вечер салата, почти винаги готвени ястия и то по възможност от домашни продукти. Винаги имаме домашно кисело и прясно мляко, в изобилие плодове и зеленчуци според сезона, мед и орехи и т.н. Избягвам детето ми да яде чипс и подобни, много шоколад и тестени изделия.

# 223
  • Варна
Защо смятате,че месото не е здравословно? Не мисля, че да правите насила децата си вегетарианци е добре за тях. Поне им дайте възможност за избор!

# 224
  • Linz
Защо смятате,че месото не е здравословно?
Има доста информация по въпроса. Аз също съм против налагането на определен хранителен режим, но в семействата на вегетарианци обикновено децата стават такива по свое желание.
За съжаление в нашето семейтсво само аз съм вегетарианка, а децата ми обичат месо. Гледам поне да ги ограничавам със саламите, но е трудно Tired

Общи условия

Активация на акаунт