Майчин дом Варна - тема 14

• 7 528
  • 123
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, има ли наскоро преминали през VBAC в Майчин дом? При кой лекар бяхте, как протече? Благодаря много ако някой се включи!

# 106
Здравейте, момичета! Доктор Жасмин Костов всички дни ли преглежда по ЗК? Понеже не пише в графика му кои дни е по ЗК и кои платено и се обърках. А за другите лекари пише.

# 107
Някой,който е раждал скоро секцио каква е цената ?

# 108
Някой,който е раждал скоро секцио каква е цената ?

1700 лв (двойна стая, с избор на екип); 2200 лв (или 2300 лв, не съм сигурна) - единична стая с избор на екип.

# 109
И избор на анестезиолог още 300лв, което аз лично направих (по съвет на познати и приятели) и препоръчвам.

# 110
Най-вероятно ще се наложи да вляза в болницата за задържане 3 дни. Здравно осигурена съм. Някой има ли представа колко е цената за тази клинична пътека?

# 111
  • Варна
Здравейте!
От кой от ортопедите в Майчин дом сте доволни?Имаме направление от ЛЛ заради гръбначно изкривяване на 14 -годишния ми син.

# 112
Здравейте дами.
Бременността ми се следи в майчин дом. И мисля да не повтарям за следваща бременност. Даже и раждането няма да е там.
Приятелка ми каза клиниката е добра, семейна приятелка роди там два пъти. Доволни са, но явно аз съм по чапата и не съм доволна.

Следящият ми лекар е Костов. Акушерката ми е Снежи. Харесвам я, никакви опалквания нямам към нея.
Но явно практиката в тази болница е мълчанието. Още в началото, трябва да знаеш всичко. Значи казваш, че ти е първо раждане. "С тази бележка при лекаря, тази на регистратура, тази на лабораторията, това е за вземане на час, след 10 дни се обади, след месец ела". Чакай малко напиши ми на един лист какво искаш от мене. Аз хабер идея си нямам къде се намирам.

При записването никакви важни въпроси не задават освен за минали бременности и фамилна обременост.  Дали пуша, дали пия, дали съм наркоманка, дали случайно не съм болемичка, диета, активност, лекарства. Нииииикави такива неща. Как ще знаете какво ми е като нищо не питате. Ами ако по цял ден пуша или изпивам 2 бутилки вино и не знам, че не трябва.

Дават часове през 15 мин. Очевидно не му стигат на Костов и винаги има забавяния по 1 час, минимум. Правят ми изследвания и ако не попитам как са, нищо не казват. седи гледа ги, гледа ехографа, прави физиономии и нищо не казва. Като питаме някакъв въпрос, получаваме двисмислени отговори. Изследването, което е за наследствените болести "забравих му името". Било излязло, ние чакахме да ни кажат резултатите, дали има нещо притеснително. Нищо не ни казаха. Докато не попитахме след 2 прегледа. Пълна тайна.

След посещение при кардиолог и изследвания, които показаха, че имам желязодефицитна анемия. От лекаря получих "Нищо ти няма". Да резултатите не бяха фрапантни, но с очевидни колебания. Не можех да седя на стола, всекидневни главоболия, сърцебиене, безбожен задух. Обаче въпреки това ми изписа желязо. Добре пооправих се.

Казах му "имам болки ниско в корема". Ето ти рецепта за магнезий. Ама чакай попитай ме кога се получава, колко продължава. Няма такова нещо, направо айде пий.

Бях споделила, че ръцете ми изтръпват, но буквално, нищо не казах. Нито пита нещо, нито отговори. После се самоинформирах в интернет разбира се.

Още в началото (извинявайте, че се връщам назад). Сутрин като тръгнех за работа имах ужасни болки ниско долу. Като казах за тях. Получих само "По бавно ще вървиш, за никъде не бързаш." След малко четене разбрах, че просто трябва да правя малко разтягания като стана.

Няма никакви съвети какво да правиш, как да се грижиш за себе си. Дето се казва една брошура да направят. Трябва ли всичко което ми трябва да издирвам в интернет и от приятелки. Абсурдно е. Аз от къде да знам какво трябва да знам.

Последния преглед приключи стресово за мене. Защото ще искам да родя естествено и от лекаря получих само "Щом мислиш, че ще можеш". След около 5-6 въпроса и двусмислени отговори получих само: "Не знам дали ще издържиш психически и не знам тазът ти дали е подходящ." Ако лекарят ми не може са каже, то кой ще ми каже? Бабата на село ли? Какво означава това? Сега ще ходя на частно да питам за мнение. Лекаря ми даде много информация. Алоуу на следващия преглед влизам в 9ти месец. Аз мога да родя преди да дойде време за прегледа. Аз за какво да се подготвям. За естествено ли, за секцио ли? Да се опитвам ли изобщо? На мойте познати им казаха от 5ти месец дали ще може или няма да може да родят естествено, той в 8ми месец не бил сигурен.

След като ми предстои раждане, исках да се информирам за цените и условията. Трябва да питаш на регистратура. Там нищо се не чува. Има много хора, жените говорят тихо и трябва да задаваш по 1000 уточняващи въпроси. Къде да идеш, на кого да звъннеш, как се случват нещата. Нищо такова. Секцио толкова, упойка толкова точка. Ама като вземат по 1000-2000лв на раждане, поне да намерят човек, който да отделя внимание на бъдещите майки. Да им обясни за какво си дават парите.

За лабораторията, ама все едно си им виновна. Отиваш питаш като нормален човек. "Яла съм преди 3 часа, лакаря каза, че няма да има проблем" отговора: "Ама как? Знаеш ли как ще цъфне глюкозата. Ела утре на гладно." Толкова не е проблем, че ще ида утре, начина по - който го каза. И като кажа, че ме е страх от игли, е как можело такова нещо.
Да не говорим, че станах на игленик. Не успяват от първия път да вземат кръв. За желязото ходих в друга лаборатория. Там жените от раз успяват и нищо не усещам. И ми казаха. "Пий вода преди да дойдеш, за да може по лесно да се покажат вените". Това в майчин дом нямаше кой да го каже. Давай дупчи на воля.
За кръвните изслвдвания, не ти дават парола и потребителско да си ги имаш, да ги видиш. Ходих да си ги взема. И разговора беше следния.
- Здравейте, преди 3 дни дойдох за кръвни изследвания, може ли да си получа резултатите?
- Е те са при акущерката.
- Да, но искам и аз да ги имам.
- Искай ги от нея.
Добре, че ми ги даде. Щях да се карам вече с тях.

За тоалетната какво да кажа? Случи ми се 2 дена по ред ходя и в тоалетните не бяха чистени. Едни и същи хартии се вееха по земята. Редовно няма хартии и най - вече сапун.

Лично аз не съм удовлетворена от услугите, които получих. Имам нужда от повече информация. Трябва да се казват някои неща. Трябва да знам какво се случва с мене. Какво показват резултатите. Да кажат един съвет. Не да ме гледат като дойна крава. Като ида с проблем, поне едно иследване да ми пуснат. Не дирекно, да ми изписват някви неща. Разбира се и като ми пуснат изследване за нещо по важно, да ми дадът час за по скорошно посещение, не чак след месец. Ако за желязото чаках, можеше и да не дочакам.

Може да не съм случила не лекар, но предполагам, че и практиката им е такава.

За тези пари, които се плащат там, за мене качеството не е на ниво.

Извинявам се за правописните грешки, напоследък не съм в кондиция с пръстите.

# 113
Аз раждах при др Костов, да обран от към приказки, Снежи също, но винаги когато съм попитала нещо са ми отговаряли детайлно.
Вижте, такива да Ви пишат на лист какво, защо, съвети и прочие го няма никъде. Часовете са през 15мин, но ако имате въпроси или нещо за обсъждане, търпеливо ви изслушват и обясняват, никой не ви гони от кабинета. Случва се да има забавяния, съвсем нормално е. Има жени с всякакви проблеми, някои прегледи се проточват. Никой не ви засича 15мин преглед.
Вие очаквате да влезнете в кабинета и доктора да си изпее песента с всичко ,което искате да чуете.... Това е абсурдно. Комуникацията по принцип е двустранен процес. Щом не сте доволна, сменете лекаря, така като чета и той ще е по-спокоен. Пожелавам ви едно безпроблемно раждане и здраво бебче Simple Smile

# 114
Аз пък се следих при Костов и беше много отзивчив, отделно супер много съм го занимавала по вайбър и ме е викал дори, когато е дежурен горе. Преглеждал ме е извънредно, на изследване, в което видя, че ми е нисък хемоглобина(80 и нещо) веднага ми назначи изследване на желязо и последващи вливки, защото имах насрочено секцио след 3 седмици някъде и то дори не в Майчин дом, но до последния момент беше много отзивчив. Писах му, че имам болки и ме посъветва да отида до спешния им, писах му какво ми е казал колегата му и че иска да ме хоспитализира, защото ме приеха за вливка. Костов в 20ч вечерта ми звънна да пита какво се случва и дали още съм горе, каза че няма да чакаме за свободен час и ще отиде до Майчин дом още утре да ме прегледа. Дойде и ме прегледа. Да, на моменти особняк, прави си физиономии, но винаги е бил много отзивчив.
Следих се при него - с голямо отлепване на околоплодния сак, ниска плацента, съмнение за хидроцефалия, скъсяване на шийката, накрая за капак и 3та ст.калциране на плацентата в последните седмици и намалели околоплодни води. Ходих отделно на тонове в АГ, освен тези в Майчин дом, и беше съгласен да му ги пращам по вайбър да ги поглежда. Имаше съмнение, че плацентата няма да издържи до насроченото секцио и ми препоръча да говоря с лекаря, с когото имам уговорка за раждане, да погледне и той да си каже мнението.

Отделно когато ми се назначи (в началото на месеца, а имах дата за края) спешни вливки на желязо ми писа кога да отида за рецептата (пак без час, пак не беше на работа), посъветва ме какво да направя, за да не ми взимат много пари в Майчин дом - да си взема отделно медикамента, защото ако съм със собствен излиза много по-евтино и плащаш на Майчон дом само абоката. Лично отиде в аптеката да провери дали го имат, отиде при момичетата на регистратура да ги пита кое колко ще ми излезе, за да ми каже и да си преценя дали искам другаде да ми се направят вливките, ако там ще излезе много скъпо.

Да, часовете му никога не стигат и никога не се спазват. Случвало ми се е да съм първи час в 14ч - чакахме до 14.40, когато дойде една сестра и каза, че прегледи няма да има, защото има усложнения с раждане горе и Костов няма да може да слезе и да си презапишем часа утре, въпреки че му е почивен ден, но да си направи прегледите.

На последния ми преглед при него стана, подаде ми ръка и ми пожела успех с раждането и ми каза да му пиша като мине всичко. Два месеца по-рано знаеше за намерението ми да родя в друга болница при друг лекар и нито веднъж не се е държал по-различно или пренебрежително. Тонове му пращах до 4 дни преди да ме приемат в другата болница и винаги ги е гледал и коментирал, въпреки че вече бях приключила следенето в Майчин дом. До последно ми казваше, че мога да си родя естествено, но щом съм преценила, че предпочитам секцио си е мое решение (имам кардиологичен дефект и кардиолог ми каза, че мога естествено няма текущи противопоказания, но има все пак има риск от натоварване на сърцето, който не се знае дали ще се прояви или не.. да обмисля как предпочитам да родя и да говоря с гинеколога си). Каза ми, че не подкрепя единствено крайности, в които пациентките настояват за естествено, а има риск за бебето, по-слаби тонове и като цяло ситуации, в които се налага секцио, но пациентката настоява за естествено. Костов отделно се е занимавал да ми прави снимки на бебето за спомен, защото го бях попитала, а малкият беше завъртян, на няколко прегледа се е случвало и се стараеше да го хване максимално добре въпреки позата и ехографа им.

За тоалетната ми се е случвало да хвана даже докато я чистят и то на две отделни посещения. Просто има много хоря, които я ползват, а за хигиената и какво оставят някои жени след себе си няма да коментирам.

В лабораторията съм пускала поне 6 пъти изследвания и всеки път са ми давали данни за онлайн проверка на резултатите. Пише ги на големия А4 лист, който ти дават. Винаги много внимателно са ми взимали кръв.

Снежи при записването на консултация ме пита за пиене, пушене, заболявания, семейна обремененост, какви лекарства приемам, алергии, кръвна група дали си знам, на бащата групата. На всяка консултация ме съветваше кога какви витамини да почна (за омега 3 към 12г.с.), какво да избягвам. Имам лек дефект на сърцето, който ми беше записан в картона и 2ри триместър на някой от прегледите ми каза да кажа на Костов да ми даде направление и да отида при кардиолог да се види как се отразява бременността и да каже дали мога да родя естествено и т.н. Забравих да кажа на Костов за направлението, но си отидох на частно - на следващата консултация Снежи ме пита дали съм ходила на преглед. Заради отрицателната ми кръвна група също ми напомняше кога да пусна тест за антитела. Костов също сам ми го каза на преглед и пусна направление. Следи кръвно и кг, поради много свалени кг в първите седмици ми даде препоръка какво да ям, после рязко си ги върнах и отново ме съветва какво да правя. С гърдата имах проблем - попитах я и ми даде насоки. Бях й казала и на нея, че ще раждам другаде - подготви ми обменната карта, даде ми каквото в нужно, Костов ми пусна направление за хоспитализация - даже ме извика на друга дата да е, за да хванем да влезе датата на секциото, че Снежи беше предложила още на 45-дневния, но секциото ми беше за 2 дни преди термин и прескачаше срока от 1 месец.

Като цяло - нищо лошо не мога да кажа за Костов или Снежи. Благодарение на него изкарах спокойна бременност, а навременните му действия помогнаха да задържа бебето до 2дни преди термин и да нямам усложнения. Не знам дали има лекар, който да "даде брошура с обяснения какво трябва да прави бременната". Има курсове за бременни и подготвителни лекции, но конкретно Снежи и Костов са ми казвали основните неща - какво да не ям, колко движение ми е разрешено спрямо моето състояние, какво да приемам като медикамент, на какъв преглед и кога да отида, никога не са ми пренебрегнали въпрос или питане даже ми е казвал да си записвам въпросите за него. Да, малко е особняк, но нищо лошо не мога да кажа за него - имах няколко извънредни прегледа освен тези, които са по ЖК и никога не ми е искал пари за тях, писала съм му в 21ч и ми е отговарял да ме успокои и да ме извика. За мен даже е направил повече, отколкото доста други лекари биха направили.

Надявам се да си гушнете здраво бебче накрая и раждането да мине без проблеми, при когото и да решите да е то. 🤍

# 115
Здравейте, някой раждал ли е при Анна Атанасова естествено раждане. Привърженик ли е на естествено раждане

# 116
Аз раждах при нея. Никога не е ставало въпрос за секцио. Имаше съмнения за намалели околоплодни води и ми предизвикаха раждането, съответно се наложи да чака с мен да се роди сина ми извън работно време. Не е имало проблеми, беше много отзивчива 😀 Иначе по план щяха да ме приемат на следващия ден. Няма да сбъркате с нея. Въпреки че не е много разговорлива, когато я попитате нещо винаги отговаря. След раждането имах съмнения за проблем. Писах ѝ във Вайбър и веднага ми отговори и каза да отивам. Оказа се нищо.. не ме е таксувала за прегледа, а беше ангажирала и анестезиолога Simple Smile Успех с раждането и всичко да е наред!

# 117
Здравейте! Някой раждал ли е скоро в МД нормално, с придружител? Искам съпругът ми да присъства с мен, но не намерих нищо по темата. Каква сума заплатихте за това? На едно място видях, че се пуска носогърлен секрет и е 200 лв присъствие в предродилна зала, но в самата зала където съм аз каква е сумата не открих.

# 118
Тези дни питах за това, защото и ние искаме да присъства.
Цени за двойна стая, за 3 дни
естествено 1500 с упойка, 1100 без упойка
секкцио  1700 +200 за баща
активна зала +600
бащата - само в зала за активно раждане
Това е, което успях на бързо да запиша.
Ако ще се ражда секцио, се плаща 200лв, ако ще се ражда нормално, трябва да си в активна зала.

Здравейте! Някой раждал ли е скоро в МД нормално, с придружител? Искам съпругът ми да присъства с мен, но не намерих нищо по темата. Каква сума заплатихте за това? На едно място видях, че се пуска носогърлен секрет и е 200 лв присъствие в предродилна зала, но в самата зала където съм аз каква е сумата не открих.

# 119
Здравейте!
От кой от ортопедите в Майчин дом сте доволни?Имаме направление от ЛЛ заради гръбначно изкривяване на 14 -годишния ми син.
Д-р Савчев препоръчвам!

Общи условия

Активация на акаунт