Пубертетът при момчетата - тема 17

• 41 571
  • 769
  •   1
Отговори
# 345
Моят син има приятелка, той е на 16, а тя след 1 м. ще стане на 16. Много са влюбени. Идват у нас, ходят и у тях. До тук- добре, но забелязвам, че понякога гасят лампата, когато чукна, се обаждат, гледат нещо по ТВ, или на телефона. Споделил е с баща си, че са имали полов контакт, и то няколко пъти, на мен не казва. И аз се шашкам сега- ами ако забременее момичето, какво ще правим? Говорили сме много на тая тема- за безопасен секс, но дали изпълнява указанията ни? Когато говорим на тая тема, все отговаря- знам, знам, но май не е ползвал презерватив,макар,че ми беше показвал преди време,че има. Когато за пореден път снощи подхванах темата, той поръча да му купим презервативи,било му неудобно на него да си купува. Дано не стане- след дъжд- качулка.Hands Pray

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 15:02 от maca-niki2008

# 346
Да се надяваме, че да.😅 🙏🏻Няма как да ги спрем:

# 347
Моят е на 16. Леко мина периода на пъпките. Водих го на кожен.
Очилата не ги носи. Иска брекети, малка корекция трябва да се прави.
Настроенията си ги има, по много.
Иска брекети? Ееее....А моят синко рече, че само го загрозявали🤭Ортодонтът на какво мнение е?

# 348
  • София
maca-niki2008, а баща му какви насоки му е дал? Очевидно, младежът може да му се доверява, но съответно получава ли практически съвети от баща си? Че то, хубаво да има презервативи, ама може ли да ги използва? Да не стане "аз съм с презерватив" и после "аууу, скъсал се е"...

За изкривяванията -  тийнът се прегърби, точно заради бърз растеж. За месец- два с над двадесет см. и съответно се извиси над всичките си приятели... и, за да не се притеснявали и чувствали неудобно, той се прегърби

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 17:18 от molive

# 349
  • София
Иска брекети? Ееее....А моят синко рече, че само го загрозявали🤭Ортодонтът на какво мнение е?
За сега само със стоматоложка е говорил. Тя каза, че има само малка корекции да се правят. Чакаха някакви зъби да излязат Simple Smile Не е бил на консултация с ортодонт.
Скоро не се е присещал. Но като го водя на зъболекар винаги пита.

И аз като тръгна да говоря с моя все казва "знам" и "ама защо точно сега да говорим?"
Никога няма въпроси Simple Smile

# 350
Ан-Мари, непременно ортодонт да го види, не разчитай само за зъболекар.От личен опит.

# 351
  • София
На 16 стана, но акъл за 5ст няма.
Пристига в хола, държи се за главата и мрънка ревейки. Скочил от леглото и ударил лампиона на тавана! Главата е здрава, лампиона - счупен Joy

# 352
AnMary, Joy.

maca-niki2008, как какво ще правиш? Ще ни се похвалиш с внуче. Wink Майтапа настрана, дано не се стига до такива ситуации. Все пак и девойката участва, не е отговорността само на младежа.

Аз си имам 14 годишен, дребен, още с детски акъл, но и с много пубертетски наченки. Simple Smile Брекети, очила, пъпки няма... засега. От малък е с две лица, та настроенията си ги има отдавна. Когато е в добро настроение, е бъбрив и сговорчив. В другото настроение не е за разправяне. Joy

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 21:10 от Анонимен

# 353
Момичета, да питам — петокласник в нов клас и училище от тази учебна година. Успехът му е отличен, по характер — бързо пали.
Уж всичко точно, но все едни интриги се въртят в клас от рода на “казал — рекъл”.
В стария клас нямаше подобни неща.
Та — от порастването ли е, от новия клас ли е… За главата съм се хванала вече.
Как е/бил този преход (4 — 5 клас) при вашите деца?

# 354
Здравейте, нашето момче също е петокласник. Ситуацията е същата като описаната по-горе. Аз също бих приела съвети.

# 355
Очни ставки и разговори между учители-родители- деца, но беседи, не другарски съд.Но ако родителите не откликват ще е сложно.Може да се наложи да се намеси психолог.
Понеже съм била в подобна ситуация, то не препоръчвам да оставяте прекалено дълго децата да се борят сами.Често не намират лостове за справяне и стават травми емоционални, създава се у тях стрес и тревожност.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 09:21 от ДХ3

# 356
Интриганти сме имали от детската градина. Такъв, който държи да прави групички, да разделя, да е по-по-най без да е. Учителката напълно беше на наша страна, бащата на момчето също се отнасяше със симпатия. Майката обаче го учеше да създава интриги, настройва и да се опитва да мачка. Виждах я, че винаги прави сравнения и много държи детето и е да е най. А то не беше никак. Така, че когато родителите специално ги учат на това, няма как да се разберете.
Сега в класа си синът ми е намерил група, в която има един, който обижда всички - слаб, пълен, нисък, висок, имаш пъпки, без човекът да има пъпки или да е нещо от изброените.
Не разбирам защо не са го махнали от групичката си. Но поне вече не им казва такива неща, защото започнаха да му отговарят по подобен начин.
Рядко се намесвам. Сега вече не.
Казала съм си мнението, че сигурно в класа му има деца, които не се обиждат и не си говорят така и може да си намери други приятели.  В такива случаи съм забелязала, че колкото повече наблягам колко нещо не е правилно, той го приема по-тежко и не се чувства добре. Ако реагирам спокойно и си разменим няколко думи без емоции, приема нещата също спокойно и не се вързва особено.
Важно ми е да е спокоен, да има достатъчно самочувствие, за да не се вързва. Другите не мога да променя.
Също съм му казвала, че някакси до 30тата си година не съм попадала на интриги или злоба. И когато на почти 30 имах колежка с комплекси и злоба, ми беше изненадващо, защото нямах опит. Казвам му и тази гледна точка.

# 357
В класа на моя тийн имаше разни проблеми в 5-ти клас (голяма промяна за децата от начално училище в гимназия). Двамата класни се оправяха със ситуацията, училищната социална работничка също често посещаваше класа. Нещата се уталожиха, когато едно дете с проблемно поведение се махна от класа, но беше чак след 6-ти клас.

# 358
  • София
Скрит текст:
Моят син има приятелка, той е на 16, а тя след 1 м. ще стане на 16. Много са влюбени. Идват у нас, ходят и у тях. До тук- добре, но забелязвам, че понякога гасят лампата, когато чукна, се обаждат, гледат нещо по ТВ, или на телефона. Споделил е с баща си, че са имали полов контакт, и то няколко пъти, на мен не казва. И аз се шашкам сега- ами ако забременее момичето, какво ще правим? Говорили сме много на тая тема- за безопасен секс, но дали изпълнява указанията ни? Когато говорим на тая тема, все отговаря- знам, знам, но май не е ползвал презерватив,макар,че ми беше показвал преди време,че има.
Когато за пореден път снощи подхванах темата, той поръча да му купим презервативи,било му неудобно на него да си купува. Дано не стане- след дъжд- качулка.Hands Pray
Купете му и му обяснете как се слага правилно. Подчертайте, че е е задължително използването на презерватив при всеки контакт.  И оттам... каквото сабя покаже. Не можем да ги спрем да трупат опит. Родителите на момичета също говорят и вземат мерки, също се притесняват, така че и от там ще дойде малко подкрепа.
Успех и спокойно. Ако вие сте стабилни и младежът ще е, няма начин.

За интригите в класа - винаги има такива. Не се намесвам, трябва нещо много драстично да е, за да го направя. Все пак ще става мъж, даваме вкъщи съвети и го оставяме да се оправя. Засега не е имало големи драми, не се оплаква, но той е висок, едър, спокоен като характер и в класа го обичат. И някак не смеят да го замесват в интриги, та в повечето случаи е страничен наблюдател.

# 359
  • София
В предишното училище на сина ми беше ад откъм интриги. Само бях чела за клики в началните класове, но не го вярвах, докато не го видях с очите си. Към 8-ми клас имаше нова директорка от Франция и ме извика за консултация. Каза, че за цялата си кариера не е виждала такова нещо, вражди да се помнят и провеждат от детската градина до големите класове. Обикновено децата на едното междучасие са скарани, на следващото са забравили, а тия в детската градина се сдърпали и в 8-ми клас вече това е достигнало до кланови вражди.
Оцеляхме и това, но вече по-масово и в среден курс има междуособици, важно е детето да се опитва да не се замесва, доколкото може и да се групира с поне две други деца. Като започне да става токсична средата ако някой е сам му разказват играта.

Общи условия

Активация на акаунт