Пубертетът при момчетата - тема 17

• 40 362
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
Абсолютно подкрепям Хоуп. Последното му излизане по тениска му струва АБ и три дена 40 гр. Т.
 Петък пак тръгна гол, овиках го - не ме чу. След 5 мин се върна, била съм права и метна суитчер

# 556
Тази нощ единият от приятелите на моят тийн става на 18. Приготвили са му парти изненада в 12.01 с помощта на майката. Много яки идеи имат днешните младежи.

# 557
  • София
Ще споделите ли идеята за изненадата? Може и на лични.
Стане ли над 12-13 градуса със слънце, моят обува късите гащи. Даже не съм се сещала да му опонирам какво носи, не е на 5.
А вие защо му контролирате облеклото, стана ми много интересно? Хората имат различен праг, някои са супер калени и на тази възраст могат да преценяват. Пък ако им стане студено, ще се върне да се преоблече (както се случва често в пролетните или есенните месеци). Дайте му малко свобода 😄 нали мъже ще стават
Напълно съм съгласна и давам свобода, но все пак в някакви разумни рамки. Моят младеж ходеше по къси гащи и на минус 3 и тогава не можах да остана равнодушна. Тренирам търпение, мълчание и приемане, но още има какво да уча, а и той също.

# 558
  • София
Модата родителите да се фукат, че не се занимават с децата си ми е непонятна. Пуберите си имат нужда от контрол и напътствия, особено момчетата имат епизоди на пълна невменяемост. Не е да се прекалява, но като го видиш, че излиза неадекватно облечен нормално да му кажеш. Обикновено отговорът е "Аааа, вярно...".

# 559
Тази нощ единият от приятелите на моят тийн става на 18. Приготвили са му парти изненада в 12.01 с помощта на майката. Много яки идеи имат днешните младежи.
Може ли и на мен на лични изненадата? Много харесвам креативни идеи, уж измислям достатъчно, но тази година ще имам младеж на 20г и нищо интересно не се срщам

# 560
Модата родителите да се фукат, че не се занимават с децата си ми е непонятна. Пуберите си имат нужда от контрол и напътствия, особено момчетата имат епизоди на пълна невменяемост. Не е да се прекалява, но като го видиш, че излиза неадекватно облечен нормално да му кажеш. Обикновено отговорът е "Аааа, вярно...".
В какъв смисъл го казваш?
Аз не се занимава с моя син, оставила съм училището
под негов контрол, само напомням, че трябва да се отварят учебниците.Държа на българския език и подсещам за математиката, защото не се знае, до края на учебния път, къде ще му се наложи да я заляга над нея.Не го следя учи ли или не.
Облеклото избира сам, аз давам мнение, че е неподходящо за целта или времето, обикновено не ме слуша.Студенолюбив е и от малък иска да е леко облечен.
За спорта също сам взима решение, аз софлирам нещо понякога, ако има казус.Повече го насърчавам да тренира, за да е здрав и да го прави с удоволствие.
За приятелите разпитвам, но не прекалено, за да не ме приема за досадница, чакам
удобен момент.
Отстрани сигурно изглежда, че не се интересувам какво прави.
Онзи ден, около час, той инициира дискусия за Бог , Вселената, паралелни вселени, задгробен живот.
Така че връзка имаме, но е когато той има нужда, иначе се затваря.
Но искам да споделя, че напоследък вижда положителна промяна у него.Интроверт е, но лека-полека се отваря и е по-склонен да приема разговори, негативи, да мисли върху живота.Мисля, че съм
на прав път.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 20:29 от ДХ3

# 561
Споделяйте идеите, че да краднем и ние Simple Smile
Торта с фонтан и свещички, поднесена като изненада на вратата посред нощ в 12.01 май е станало мода.
Какво друго са добавили?

# 562
  • София
Е кой смисъл го казваш?
Аз не се занимава с моя син, оставила съм училището
под негов контрол, само напомням, че трябва да се отварят учебниците. Държа на българския език и подсещам за математиката, защото не се знае до края на учебния път къде ще му се наложи да я заляга над нея. Не го следя учи ли или не.
Облеклото избира сам, аз давам мнение, че е неподходящо за целта или времето, обикновено не ме слуша. Студенолюбив е и от малък иска да е леко облечен.
За спорта също сам взима решение, аз софлирам нещо понякога, ако има казус.Повече го насърчавам да тренира, за да е здрав и да го прави с удоволствие.
За приятелите разпитвам, но не прекалено, за да не ме приема за досадница, чакам
удобен момент.
Отстрани сигурно изглежда, че не се интересувам какво прави.
Онзи ден около час той инициира дискусия за Бог , Вселената, паралелни вселени, задгробен живот.
Така че връзка имаме, но е когато той има нужда, иначе се затваря.
Но искам да споделя, че напоследък вижда положителна промяна у него.Интроверт е, но лека-полека се отваря и е по-склонен да приема разговори, негативи, да мисли върху живота.Мисля, че съм
на прав път.
На всяка крачка някой се хвали, че не се занимава. В този смисъл го казвам. Родителите все пак трябва да са наясно какво се случва и не говоря да се държим като с малки деца с тях, но мисля, че е ясно какво казвам. И да, най-важно е да се говори с тях, което означава разговор, а не тиради и поучения, трябва да се чуе какво имат да кажат.

# 563
Знаеш ли защо те попитах- напоследък виждам( около мен) другата крайност- свръх обгрижващи родители, контролиращи децата си във всяко отношение: спорт, интереси.Постоянно в контакт с училище, спорт, намествайки живота на децата от малки.И понеже се сравнявам
аз с такива родители, то изглеждам абсолютно неангажирана с моите деца 😀.
Затова попитах.

# 564
  • София
Знаеш ли защо те попитах- напоследък виждам( около мен) другата крайност- свръх обгрижващи родители, контролиращи децата си във всяко отношение: спорт, интереси.Постоянно в контакт с училище, спорт, намествайки живота на децата от малки.И понеже се сравнявам
аз с такива родители, то изглеждам абсолютно неангажирана с моите деца 😀.
Затова попитах.
Какво значи "намесващи се в живота на децата от малки"? То е работа на родителя да се намесва. Повечето хора нямат време да са свръхобгрижващи и не виждам такива изобщо. Освен еко-био-веган майки на деца до 3-4 годишна възраст.

# 565
Пример: братовчедка ми води децата си на английски, споет, приложна математика, частни уроци от бел и мат.Децата за 4-ти и 1-ви клас.
Твърди, че те го искали, а уроците по бел и мат, защото нямали 6 по предметите.
Синът ѝ има афинитет към рисуването и голямо желание да се занимава с това.Тя , обаче, отсича, че това няма да стане, защото има планове за него на учи в конкретно училище и да стане икономист.🤪

# 566
  • София
Пример: братовчедка ми води децата си на английски, споет, приложна математика, частни уроци от бел и мат.Децата за 4-ти и 1-ви клас.
Твърди, че те го искали, а уроците по бел и мат, защото нямали 6 по предметите.
Синът ѝ има афинитет към рисуването и голямо желание да се занимава с това.Тя , обаче, отсича, че това няма да стане, защото има планове за него на учи в конкретно училище и да стане икономист.🤪
Е, това го е имало винаги. Знаем и как завършва в общия случай.
В моите представи е по-скоро детето да ходи на спорт, избран от него, но да се ангажира за годината, сезона и тн. Вече с уроците нищо не мога да кажа, защото синът допреди две години не беше в българската образователна система и нямам представа нужни ли са. Гледам само, че и с уроци изкарват двойки на НВО след 7-ми клас, явно не е универсално решение.
За другите избори вече разбирам. Няколко човека ме нахокаха, че не взимам отношение по избраната специалност в университет, анимационно кино, но аз се радвам, че има избрана специалност. На 17 човек няма идея какъв иска да бъде, пък още по-малко мога да преценя вместо него. Виждам, че не става за инженер или счетоводител, но хубаво, че и той го вижда Simple Smile Иначе щях да мълча.

# 567
Давайте идеите, че след месец навършва 15 и нямаме никаква идея какво ще прави ( в смисъл  каква ще е темата, какво ще правят и т.н.). Очаква идеи от мен, но то комай всичко сме го минали. Все си мисля, че за момиче ще е по-лесно.

# 568
Бояна, разбрахме се.На едно мнение сме значи.
Гледам да пипам с “бели ръкавици” тийна, че иначе ще обяви бойкот.Та се замислих, че
отстрани изглеждам напълно незаинтересована майка.😀
Скоро класната, на родителска, ме
пита директно защо синът ми закъснява за първи час системно и защо не правя нищо по въпроса.То така изглежда наистина, нищо че всеки ден му пилех на главата, будехме го с баща му, тропаме на врата на банята и тн.Той си закъсняваше и в очите на учителите му вината беше у нас, нормално.Слава богу спря да го прави.Отнесе няколко “конски” 😀.
Ще стане на 16г тази есен, няма идея какво иска да прави с живота си след 12-ти клас.Дано му изкристализира в някакъв момент.

# 569

А пък тенденцията маминките да обгрижват вече почти пълнолетни мъже също ми е странна. Но все пак това ни е типична българска (даже балканска черта), не случайно често отскубвайки се от мама отиват на грижите на любимата 😅 директно.
Моят ще стане на 18 след 2 месеца. Не му казвам какво да облича, даже не ми е минавало през ума, че това е критерий за загриженост на тази възраст. Оправя се чудесно сам - пазарува, готви си и ми помага, когато го помоля. Има социална среда, чувства се независим до голяма степен и да чукна на дърво е прекрасен млад мъж. По-скоро би ми се обидил, ако се меся в такъв елементарен избор. Човекът е с IQ доста над средното и му вярвам за доста неща. Не означава, че е без контрол, просто както му казват “freedom in a frame” - свобода с определени граници. И всеки, който го познава може да потвърди, че е син за пример.

Общи условия

Активация на акаунт