Пубертетът при момчетата - тема 17

• 40 333
  • 769
  •   1
Отговори
# 630
Бирената мая повишава апетита.
Аз обаче преди да дам каквото и да било бих потърсила консултация с гастроентеролог.

# 631
Извинявам се, ако е коментирано, не можах да изчета цялата тема. До колко години е активният растеж на младежите? Има ли примерни таблици за височината?

# 632
Най-много растат докато са в пубертета, тогава може и да има по-резки скокове в ръста. След пубертета темпото намалява и може да продължат да растат до към 20-21 години. Това разбира се не е универсално правило.

# 633
  • пустинята Гоби
Точно така е, с уточнението че пубертета при някои настъпва по-късно и че докато едни си достигат максимума на 14-15 г., други растат до 18-19-20 годишна възраст. Може да се ориентирате по вашия пубертет и растеж, макар че и това е индивидуално и има изключения.

# 634
  • София
Около мен старите баскетболисти твърдят, че щом момчето развие стабилно лицево окосмяване и растежът спира. Пубертетът при всички започва различно. Моят син го блъсна раничко, на 13, и сега е почти на 18, от година поне не е пораснал повече на ръст или е нещо минимално.

# 635
При русите мъже в повечето случаи много по-късно се развива лицевото окосмяване, но спират да растат както другите.

# 636
  • пустинята Гоби
Бръсненето при всички случаи е ориентир дали детето е навлязло в пубертета.

# 637
  • Пловдив
Моят син е на 15 и половина.
С девствен мустак, който търпи отлагане. Брада няма.
Но в краката е леле майко.
Отдавна е по-висок от мен, около 175 и носи 41 размер обувки.
Напоследък и аз се чудя ще расте ли още.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 10:20 от miraluba

# 638
Моят се бръсне отдавна, поне две години. Е, бръсне е силно казано - мустак веднъж седмично, има вече малко и по брадичката. Понеже е мургав с тъмни косми, държа още от началото да се бръсне, а да не ходи с мустак. Краката и подмишниците са му окосмени вече, по гърдите още няма. Миналата година дръпна доста на височина, но се чудя докога ще расте. Все си мисля поне до към 18...?

# 639
Soul Free, много са широки границите, зависи кога е започнал пубертетът. Може да се пробвате да оцените развитието по скалата на Танер (Tanner scale), на теория в последния 5-ти стадий момчетата достигат окончателния си ръст.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 09:03 от Синьo

# 640
Извинявам се, ако е коментирано, не можах да изчета цялата тема. До колко години е активният растеж на младежите? Има ли примерни таблици за височината?
https://www.who.int/docs/default-source/child-growth/growth-refe … sfvrsn=3fe316bf_4

Повечето познати младежи растяха да 20 години. Вярно, че последните доста малко като см, но ги имаше.

# 641
Моят син ноември навърши 13г и е висок 1.80 ,а обувки носи 43 😱
За протокола да кажа,че ние  сме нормални на ръст с баща му (той е 1.75,аз 1.60)
Още от сега е по-висок и от двама ни 🤷🏻‍♀️ а за напред какво ще става не знам 😁
Свекъра все казва,че дядо му е бил много грамаден българин и явно от там наследява.

# 642
Не значи, че
ще
порасне извънредно много, не се плаши.Големият ми си растеше така бурно, но в един момент намали темпа.

# 643
Миналата година бях задала същия въпрос 😅 понеже беше на 16 (сега на 17), в този период порасна 5 см и вече е 180. Според мен и зъболекарката му ще расте още (трябва да се слага имплант поради липса на постоянен зъб, няма зародиш въобще) и Мери нещо, гледа и каза, че трябва да чакаме до около 20-21 до спиране на растежа. Ще видим

# 644
Моят жираф е 183 см, 60 кг клечо с 43 номер копита. На 15 години е, искал да стане поне 190 см Rolling Eyes
Мацките харесвали високи мъже. Точка.

Общи условия

Активация на акаунт