СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 519
  • 806
  •   1
Отговори
# 285
И какви точно шивачи иска т.н. Биг бизнис? Да стоят по 18 часа наведени над машината за жълти стотинки? Не виждам как ще стане.
Иначе има шивашки ателиета, където хората работят за себе си и изкарват добри пари, но едва ли да се научили в техникум как да шият.
В техникумите се научават да пушат и други подобни пороци. Всеки ден минавам покрай строителния, целият е в облак дим. Макар че това е едно добро училище и научават доста, за разлика от много други техникуми. Но само с техникум не става, после им трябва и университет, даже и да работят като техници

# 286
Е, то на кой не му трябва университет, ако иска добра работа?

# 287
Само в България е така. В Западна Европа има много добри традиции в професионалното средно образование. Там започват да стажуват на 16 години, после вземат повече пари даже от много хора с висше образование. Може да си магистър по социални науки и да вземаш много по-малко от един електротехник
Но тук, у нас, всичко е с краката нагоре, така или иначе

# 288
Само че ние сме в бгто, където никой не ще перспективата му да е да бачка. Всеки иска инфлуенсър

# 289
  • София
Само дето към 5-6 клас като видят, че детето не учи, направо го забиват към занаятчийски специалности и му отрязват пътя към университет. Иди после разправяй, че е в пубертет, че изживява нещо...мачът е свирен. Иначе са добре реализирани и с авторитет в обществото...но не повече от висшистите.

# 290
В Германия имат втори шанс. Ако е в професионално училище и реши да ходи в университет му дават право да се яви на абитур какъвто се изисква в университета. Не са чак толкова крайни. Но иначе ги разпределят, да, но в крайна сметка за тях работи. За нас дали ще работи тяхната система, не знам, но то при нас няма система. Тук е всеки сам си преценя, колко работи и това не знам, по-скоро не работи

# 291
  • София
Искат ли им да знаят столиците на Европа? При нас уж не ги искала госпожата, ама ги искала, а моята не разбрала, та в крайна сметка трябва да ги учи /без Балканите, тях отделно щели да ги вземат/ Чудя се как е най-добре да ги наредя в списък да ги учи, по азбучен ред, по райони, на атлас да гледа и да казва?

Нека да гледа в атласа, така ще запомни и визуално къде се намира държавата и обща представа за континента ще получи....че помним от едно реалити преди има няма десетина години една известна плеймейтка доста се затрудни с Белград, пък дали и не обърка Лондон LaughingLaughingLaughing

# 292
  • София

В профил География в 11 клас също изпитват на столиците.
Ако в 11 клас в Профил география не знаеш столиците на държавите в Европа, въобще какво правиш в този профил...виж на останалите континенти, особено Африка и някои малки островни държави е разбираемо.

# 293
Напомнихте ми за моята баба. Знаеше всички столици и ме изпитваше на тях във втори клас... А объркам нещо, следва конско... Сега е на 95..

# 294
  • София

Ако в 11 клас в Профил география не знаеш столиците на държавите в Европа, въобще какво правиш в този профил...виж на останалите континенти, особено Африка и някои малки островни държави е разбираемо.

Pouh, не знам имаш ли деца в профил. В повечето училища записваш профил, какъвто ти предлагат, а не какъвто искаш. И, да, може да не се интересуваш от география, но да се наложи да зубриш столици.

Да не говорим, че и да запишеш желан профил много често преподавателите не са подготвени за него.

# 295
  • у дома
Последното за съжаление е много,много вярно...
Някой да е бил на ПИ по матем на Примерно и да има желание да го сподели?

# 296
  • София
Последното за съжаление е много,много вярно...
Някой да е бил на ПИ по матем на Примерно и да има желание да го сподели?
Юнакът беше днес, но самият пробен с коментар ще изпратят до 10 работни дни. Каза, че бил лесен на фона на сборниците на бгучебник, от които прави у дома пробни матури. Имало е материал включително от уравнения и задачи от движение.

# 297
  • Бургас
Мина в петък първия ПИ по БЕЛ, чакаме, основно аз Wink, резултатите с трепетно вълнение. Аз съм в шок, а за госпожата не ми се мисли, защото едно от децата е написало "Не мили не драги".

# 298
Аз имам ПИ по БЕЛ на Примерно. Ако някой се интересува, казвайте и ще пратя.

# 299
  • София

Pouh, не знам имаш ли деца в профил. В повечето училища записваш профил, какъвто ти предлагат, а не какъвто искаш. И, да, може да не се интересуваш от география, но да се наложи да зубриш столици.

Да не говорим, че и да запишеш желан профил много често преподавателите не са подготвени за него.

Имам, и то точно в този профил, затова и имам мнение по въпроса.  Профилът е избран при нас абсолютно целенасочено и учат много смислени неща. Но столиците са изключително базово познание.
Относно това, че има училища с много ограничен избор на профил, мисля, че бях писала в предходни теми. Затова внимателно трябва да се избира училището, като се гледат и какви са възможните профили след 10 клас. Има за съжаление и училища, които не спазват "обещаното" и накрая става някаква лотария с профилите, което е жалко за децата: имаме познато близко дете избра училището заради профил биология, сега й се наложи да учи филисофия, защото приложили принципът - "класът учи това, което избере мнозинството", абсолютно недопустимо за мен.

Общи условия

Активация на акаунт