СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 512
  • 806
  •   1
Отговори
# 360
  • Отвъд алеята зад шкафа
А бе важното е да сме живи и здрави 😁

# 361
Ние учихме по-малко време от сега. Аз съм свършвала училище не по-късно от 18 часа като учехме следобед и не по-късно от 13 часа като учехме сутрин. Имахме и един ден с пет часа, помня беше петък. Сега всеки ден имат седем часа. По всеки предмет домашни, много домашни, особено тези тетрадки за попълване. Ние по химия, физика, биология, история не сме имали работни тетрадки, учиш си урока и това е домашното. А сега ги карат и по интернет да сърчват допълнително, презентации през ден, засипали са ги. После събота и неделя курсове. Аз се съмнявам някой от пишещите тук да е толкова натоварен на работата си, а ако е, то ще издържи максимум месец-два.
При този товар уважение към училището и учителите се е изпарило, защото образованието вече се приема като бреме. Но децата ни са хора, а не магарета впрегнати в хомот. Сори, но не мога да изисквам уважение от детето си към институция, която се държи без уважение към него.
Изисквам да се държи културно с учителите си, да уважава тези, които заслужават уважение. Но да даваш уважение, защото някой си бил вишестоящ, само заради това, бил овластен и с права, Ами няма как да стане. Всяко едно уважение трябва да се заслужи

# 362
  • София
Първа смяна свършвах в 13:15, а втора 19:15.Понякога и до 14:00 сме имали час.
Пишех доклади и проекти и съм прекарвала часове в читалнята.

# 363
Има деца с интереси, които са извън учебния процес.
В доктор Спок , старото издание, пишеше правилото на трите осмици- 8 часа учене, 8 часа почивка, 8 часа сън. А сега пребройте колко часа учат децата, заедно с училището

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 22:03 от Априлски душ

# 364
  • София
Системата мачка, това е. И налага.

# 365
Моето го спазва този режим Joy
6 часа в училище и вкъщи не се преучва, та може и под 8 да го докара.

# 366
  • София
Благородно завиждам на това, че детето иска да работи с теб. Моето е вироглаво и не дава никой нищо да му покаже. Чудя се дали и на уроците не си дърпа листа от госпожата 😁.
Днес ни е последен ден, утре само ще празнуват и ще разменят подаръци.
Да ти кажа няма много голям избор. Чаталчето на врата и .... 😁
В интерес на истината по МАТ не дава да издумам нещо по задачите. Опитах се да й обяснявам нещо от ония неща напред в темата. Скарахме се, на нищо ме направи, бил й обяснвавал в школата учителя и т.н. По БЕЛ дори не се опитвам, защото ми е много сложна граматиката.Обаче по биология и химия сме се разбрали заедно да учим, защото няма да ходи на уроци. Там повече се разбираме сякаш...

П.С. сега дочетох какво си спомняте за училището и детството и с изненада открих, че сте стари почти колкото мен 😜😜😜😜

Gato, не питай с какво боря нервите, че... химия съм учила аз и в института, но по биология сега бая неща наваксах...😄😄

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 01:06 от Vache

# 367
с изненада открих, че сте стари почти колкото мен 😜😜😜
Ааа, не така... Всички сме еднакво млади 😏

# 368
Хахаха млади-стари, спомените са еднакви:-)
Даже тука някакви кабелни тв се прокрадват, което не си спомням аз в гимназията. Аз си пишех с поляче и чехкинче:-) запознати на живо, на лагер, разбира се на Равда..

# 369
Да се включа и аз в темата „какви времена бяха“... Пишех си с едно рускинче, а писмата пращах на баба с надпис „Спешно“. Пощальонът винаги и носеше лично до вратата, защото така пишело. После баба ми се обаждаше по телефона от пощата и говореше бързо, защото стотинките летяха. Имахме телевизор, но когато се появиха първите видеа, всички ходехме на гости при приятелите, които имаха видеоплейър.
Сега, когато се събираме, малката почти винаги е с мен. Слуша ни как си разказваме спомени от училище и какви щуротии сме правили, и все казва: „Вие живот сте си живели! Искам да живея във вашето време! Сега, ако направя нещо, лошата оценка ти идва на секундата.“ Днес всичко е електронно – с един клик можеш да разбереш всичко.
Тяхното време е друго – технологиите са част от живота им. Скоро една позната ми каза: „Идва ми малко в повече кафе машината да е по-умна от мен.“ (Ставаше дума за машина, която може да прави 16 вида кафета, помни твоето предпочитание, както и това на останалите членове на семейството.) Но децата трябва да са в крак с новите технологии. Иначе рискуват да не се вписват и да се чувстват изолирани.

# 370
Дори и преди 20 г. мислили ли сте си, че ще имате смартфон (тогава още не съществуваха), дори два, лаптоп и смарт телевизор. Да останалите джаджи и джуджавки, дори не пиша - разни камерки, колонки, видеорегистратори и т.н.
Личното ми притеснение е, че сме изключително зависими от технологиите в момента. И ще ставаме все повече.... Ако нещо се случи, човечеството не може да се справи без тях.

ПС: Голяма част от децата вече "не мислят". Домашните се пишат от ИИ, презентации, проекти също, дори не си дават труда да ги погледнат.

# 371
Дай да спрем развитието на света. Или как беше работниците изпочупили машините, защото им взели хляба. Аз пък не виждам нито нещо различно, нито лошо. Отличници, които движат прогреса, винаги е имало и ще има. Това реване колко са натоварени децата сега ми е малко измислено. С какво толкова са натоварени? Работят на нивата ли? Помагат вкъщи? Ако благаволят да си сложат мръсните дрехи в коша за пране са направо герои. Учат, имат привилегията да учат горките те.

# 372
  • София
Да, наистина не знам след време кой ще копае на нивата и в градините. Понеже все нещо ще трябва и да се яде.  Доста от децата вече не искат с нищо да си изцапат ръцете.
Цели професии и занаяти изчезват малко по малко. Това е тъжното, но вероятно е част от всеобщия прогрес.

# 373
Ще чакаме скакалците сами да скочат в чинията ни 🤐
Извинете, не се сдържах ✌️

# 374
  • София
Изчезват стари професии, появяват се нови... Нищо ново под слънцето.
Иначе сега наистина са доста натоварени като цяло. Поне някои

Общи условия

Активация на акаунт