Имена за момиченце с руски корени или звучене

• 4 367
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Сетих се за моя състудентка с майка рускини - Вероника.

# 46
И Юлия ми е любимо име, и Наталия...
Наталия - валс от Чайковски -
https://youtu.be/AR21ivtlBf8?si=Tyi0cyVPkKVvVwKp
Юлия - валс от Виталий Исаев, може би -
https://youtu.be/r8v3Gfcyyyc?si=67jeCIYsaOeKWHfp

# 47
Тамара, Надежда, Наталия, Вера (Вяра), Валентина, Елисавета, Екатерина, Зина, Лариса, Марина, Олга, Полина, Руслана, Светлана, Юлия.
Интересното е , че Тамара прилича на Татяна и звучи руско, но всъщност е арабско. Даже е много старо име на лица от историята.  Значи нещо свързани с палма или фурми Simple Smile плодородно звучи.

Марусия. Магдалена. Лилия. Арабела.
Касандра - латино, но е като микс от Ксения и Александра.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 22:30 от Linda*kiss

# 48
Тамара е библейско име от Стария завет и означава „палма", да.

Маруся е форма на Мария и на български се пише само с „я", не „ия". Маруся.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 22:31 от Radilena

# 49
  • Под Сините камъни
В ученическите си години познавах една Маруся и си беше Маруся, не Мария
Иначе покрай мен има рускини с тия имена Надежда, Татяна, Ирина, Людмила

# 50
Да, съществува име Маруся като самостоятелно име. И аз познавам две жени, които се казват така. Исках да кажа, че по същество това име е форма на Мария.

Както има имена Ваня и Иванка, Катя и Екатерина, Женя и Евгения и др.

# 51
  • София
Тези жени са били "по модата" в онези години, еквивалент на днешните Джесики. Аз също познавам от поколението на родителите ми Маруся, Маша (като цели имена), Гриша за мъж и т.н., а са по същество руски умалителни. Познавам и българи Тошко, Митко, Ваньо.
По темата - най-руските имена за мен за Алина/Алена/Альона (предполагам на руски говорим за все едно име, аз не знам езика), Наталия/Наташа, Олга/Оля, Зинаида/Зина. В книгите съм засичала и някои сигурно съвсем типични като Фьокла или Прасковя, но не ги препоръчвам. Много харесвам Елизавета/Лиза, но в България все пак е по-уместно Елисавета. Изобщо ми харесват руските умалителни, особено на мъжките имена.

# 52
Фьокла на български е Текла, а Прасковя - Параскева. Това са християнски светици.

Имам позната от руско-български произход, която се казва Росина.

В Русия и Украйна се срещат имената Антонина, Ника и Виринея. Това също са християнски светици.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 13:38 от Radilena

# 53
Сега се сещам и за името Раиса - много красиво руско име (според мен Simple Smile )
Докато за Прасковья или Фьокла съм с резерви за именуване на детенце в наши дни ..

# 54
Аз съм за класическо име. Винаги се приемат добре класическите имена.

# 55
Тези жени са били "по модата" в онези години, еквивалент на днешните Джесики. Аз също познавам от поколението на родителите ми Маруся, Маша (като цели имена), Гриша за мъж и т.н., а са по същество руски умалителни. Познавам и българи Тошко, Митко, Ваньо.
По темата - най-руските имена за мен за Алина/Алена/Альона (предполагам на руски говорим за все едно име, аз не знам езика), Наталия/Наташа, Олга/Оля, Зинаида/Зина. В книгите съм засичала и някои сигурно съвсем типични като Фьокла или Прасковя, но не ги препоръчвам. Много харесвам Елизавета/Лиза, но в България все пак е по-уместно Елисавета. Изобщо ми харесват руските умалителни, особено на мъжките имена.
Не, Алина, Альона (в рускоезичен вариант Алёна) и Елена са различни имена.
Между другого, моето име Олга в руския език е Ольга, "л" е меко. На беларуски език е Вольга )

# 56
Мама Ру, Ника и Антонина са си класически имена. Ника е древногръцка богиня на победата, а Антонина е старо латинско име, както и Антоний. Срещат се в цял свят.

Виринея също е старо латинско име, а Росина може би идва от гръцкото Евфросиния. Руското галено е Фрося.

Изобщо, руснаците използват предимно класически имена, дори да са от чужд произход.

Срещала съм и имена като: Елвира, Елмира, Динара...

Eто един руски православен календар: https://days.pravoslavie.ru/ABC/. Може да си изберете име от него. Руснаците носят предимно имена на светци.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 16:17 от Radilena

# 57
Радилена, да, знам, че Ника (те го съкращават от ВеронИка) и Антонина са класически. Написах, че предпочитам класическите имена пред разните Есения, Милания, до пълни измишльотини от типа "измислихме име, което никой не е чувал".
Елвира (Эльвира), Елмира (Эльмира), Динара са сред татарите и други мюсюлмански народи, но от друга страна има доста голямо смесване на имена там.

# 58
  • София
Не, Алина, Альона (в рускоезичен вариант Алёна) и Елена са различни имена.
Между другого, моето име Олга в руския език е Ольга, "л" е меко. На беларуски език е Вольга )

Благодаря, Олга Simple Smile За Елена знам, но Альона/ена/ина ги мислех за едно име - за мен е 100% асоциация с Русия:

Скрит текст:

На български обаче Альона не изглежда много добре, а Алина и Алена си звучат като други имена.

# 59
Мама Ру, и Ника, и Вероника съществуват като отделни имена в Русия. Това са две отделни светици:
https://days.pravoslavie.ru/name/2627.html

и https://days.pravoslavie.ru/name/2438.html.

Иначе, Ника се използва и като галено на Вероника в Русия, да.

За първи път чух името Ника, когато бях в 8-ми клас. Тогава в час по руски учихме за рускоезичната поетеса Ника Турбина. Ти си учител по руски, сигурно си я чувала. Потърси информация в интернет.

И аз предпочитам класическите имена.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 23:14 от Radilena

Общи условия

Активация на акаунт