За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 22 590
  • 768
  •   1
Отговори
# 15
Рошличка, аз при големи количества и липса на време, такива "минавания" през тиган ги правя в голямата тава на фурната и функция "грил" или "грил с вентилатор" - стават за нула време, с малко мазнина, на таймер (зависи от температурата, но не повече от 10-15 минути, по-добре на по-кратко време и с промяна, ако е нужно) и без да се въртя около тигана и да бърша мазни пръски. 

# 16
Кубратова, и след като ги "мина" така, да ги пъхна в гювеча с вода, за да се доготвят? Така ли?

# 17
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте момичета и Пейч,

Може ли бърз отговор: имам една рецепта за Катино мезе. Ще правя тематично за празника. Обаче в нея месото първо се минава през тиган, както и лук и гъби. Това ще ми отнеме много време, в което аз трябва да съм на печката. Може ли някак да се оптимизира? Примерно да мина лука и гъбите, а месото да сложа сурово с тях, направо в глинен гювеч във фурната?

Ето я рецептата:

https://matekitchen.com/recipes/katino-meze/

Но аз трябва да сготвя поне 1,5-2 кг месо.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_7.html

По рецептата. Мариноването в мляко и запържването в тиган отпадат. Нарязваш на дребни парчета в месото и всичко в гювеча за около два часа.
Накрая всичко в тава, омесваш с малко червен пипер /може и лют да сложиш/ и запичаш 15 минути на 200 градуса. Готово. Използвай свинска мас, ако имаш.

# 18
Кубратова, и след като ги "мина" така, да ги пъхна в гювеча с вода, за да се доготвят? Така ли?
Точно така. В зависимост от степента на готовност, ще прецениш и времето за допълнителното готвене, но трябва да отчетеш и времето за първоначално завиране в гювеча, в него става по-бавно, освен ако продуктите не са горещи. 
Аз за много манджи обработвам така месото и понякога зеленчуците - фактически на тези режими със съответната по-висока температура се постига почти ефектът на запечатване на тиган, но без мазалото), после прехвърлям в съда за готвене, добавям останалото и продължавам.

# 19
Здравейте. Като малка пра-баба ми правеше едни ореховки, които слепяше с някакъв крем, според майка ми е карамелен крем. Някой дали има изпробвана рецепта за такъв? Hug

# 20
  • София
Записах се, благодаря!

# 21
Може да ползваш готов дулсе де лече от Берьозка или lidl
Аз този крем мога да ги ям с лъжицата, но не бива Simple Smile
Момичета, с които писахме за ечемика Simple Smile купих си перлен от Берьозка, направих го с хапки свинско месо , мъж ми го одобри ,но аз не го харесах. Ще си ям булгура

# 22

Ау, къде в Лидл има? Нещо съм опущила

# 23
Някъде при кондензираното мляко беше
Ау, къде в Лидл има? Нещо съм опущила

# 24
  • Sofia
И за мен е изненада, че има дулсе в Лидл, не съм и търсила де. Simple Smile

# 25
То и лесно се приготвя, ами наистина не е работа да го ядеш в съществено количество Grinning Правила съм в тенджера директно от мляко, не с варене на консерва - пак си става супер само иска да се позавърта човек наоколо де.
Обаче... после трябва да ме вържат, а дори не обичам сладко Joy Карамелена миризма обаче обичам, много. И хем ми накъртва чак гадно от сладост, хем знам колко захар лично съм бухнала в тая тенджера, хем иди се спри ако можеш Grinning

# 26
  • Русе
Видях там през италианската седмица. Но, не съм срещал нормално. В Била съм засичал. По принцип купувам само от Берьозка.

# 27
  • София
Докато не е преминал ЧП... има ли някакъв уред, който да подгрява да кажем - директно в керамична чаша - в идеалния случай - при изключено... да поддържа известно време топло нещото? За бебешко мляко знам че има такива, но с остатъчен  ефект (по-бавно да изстива)?

Примерно, най-досадно ми е да подгрея кис. мляко от хладилника (от 5 > до 20-25 градуса)
- на керамичния котлон... за няколко секунди в повече, може дори да заври. Не ползвам микровълнова.
Чай също - т.е. да го поддържа топъл.
ПП: Нагревател за чаша - има ли доволни от някой модел, с таймер?

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 20:36 от Starrydream

# 28
Нещо такова за кафе и чай, примерно. Мятам първия линк който ми се изпречи просто като вид продукт а пък ти си търси на вид, цвят, цена и т.н.
https://www.ozone.bg/product/podgryavashta-podlozhka-za-chasha-legami-cat/
Виж за киселото мляко не знам колко работа ще ти върши, там по-скоро чашата в микровълновата и на ниска мощност за малко, примерно на размразяване, но ти казваш че не използваш такава тъй че отпада.

# 29
  • In transit
И за мен е изненада, че има дулсе в Лидл, не съм и търсила де. Simple Smile
Няма в ПА, бяха пускали преди време в някоя от тематичните седмици, мисля, че испанската.

Общи условия

Активация на акаунт