За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 22 590
  • 768
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 10 672
нищо им няма да ги напълниш  и предния ден. правя ги с класически жълтъчен крем и са ок.

# 46
  • Мнения: 15 163
Ако загрея на котлона вишни със захар за да ги направя в сироп, без да махам костилките, нали няма проблем? Имаше нещо за отрова в костилките, но май беше ако са престояли много време?

# 47
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Ако загрея на котлона вишни със захар за да ги направя в сироп, без да махам костилките, нали няма проблем? Имаше нещо за отрова в костилките, но май беше ако са престояли много време?
"Отровното" е в костилките на кайсиите. Амигдалин се казва.

# 48
  • Мнения: 7 442
Има го и във вишни и череши, даже миризмата доста се усеща в компоти, аз като дете (пък и сега) затова не ядях компот от череши.
Не мисля обаче, че при еднократно загряване ще бъде проблем, даже никакъв не виждам.

# 49
  • София
  • Мнения: 12 220
Здравейте!
Утре ми предстои да правя еклери, които обаче ще се ядат в сряда. Да ги пълня утре или в сряда - колко време преди сервиране? В хладилник ли да съхранявам изпечените или на стайна температура? Просто мисля, че няма да успея да ги направя в сряда и да се ядат в същия ден… затова бих искала да си помогна предварително, макар и с ден. Няма да ги нося никъде, вкъщи ще се консумират, ако има значение. Благодаря предварително за помощта!
Ще ги приготвя и ще оставя черупките на стайна температура, ще ги напълня с крем в деня, когато ще ги предложа за консумация. За улеснение може да си приготвя крема предварително , да го съхранявам в хладилник, но преди да го ползвам отново ще го разбия с миксер за да  стане пухкав и в сряда ще напълня еклерите.

# 50
  • Русе
  • Мнения: 6 156
Скрит текст:
Здравейте!
Утре ми предстои да правя еклери, които обаче ще се ядат в сряда. Да ги пълня утре или в сряда - колко време преди сервиране? В хладилник ли да съхранявам изпечените или на стайна температура? Просто мисля, че няма да успея да ги направя в сряда и да се ядат в същия ден… затова бих искала да си помогна предварително, макар и с ден. Няма да ги нося никъде, вкъщи ще се консумират, ако има значение. Благодаря предварително за помощта!

Нищо няма да им стане за един ден. Спокойно можеш да си ги направиш утре.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_11.html

# 51
  • Мнения: 15 163
Има го и във вишни и череши, даже миризмата доста се усеща в компоти, аз като дете (пък и сега) затова не ядях компот от череши.
Не мисля обаче, че при еднократно загряване ще бъде проблем, даже никакъв не виждам.

Да, имаше нещо за стари компоти от череши, които ставали отровни.

# 52
  • Мнения: 9 435
За първи път тази година ми се налага да приготвям коледни сладки без глутен. Идеи някакви?

# 53
  • In transit
  • Мнения: 14 216
За първи път тази година ми се налага да приготвям коледни сладки без глутен. Идеи някакви?
Да, три идеи ти давам.

Безглутенови бадемови бисквити

Хрупкави лимонови бисквити

Бисквити "кафеено зърно"

# 54
# 55
  • Мнения: 9 435
Много благодаря, момичета! Избрах си някои, оставя и да се справя. Simple Smile

# 56
  • Мнения: 9 460
Има го и във вишни и череши, даже миризмата доста се усеща в компоти, аз като дете (пък и сега) затова не ядях компот от череши.
Не мисля обаче, че при еднократно загряване ще бъде проблем, даже никакъв не виждам.

Да, имаше нещо за стари компоти от череши, които ставали отровни.
казват, че са токсички заради костилките и са с трайност до 1 година.  Аз обаче от дренки си пазя и на по 2 и 3 години.

Еклерите бих изпекла кога да е и да ги напълня  2-3 часа по-рано. Крема също може да се приготви по-рано.  Но това е защото не ги харесвам омекнали.

Консервите кондензирано мляко се варят лесно за карамелено - важно е да са в тенджера, с над 3 пръста вода над тях и да врат/къкрят тихо. Не искат наглеждане. Когато нямаше готово, варях по 2-3-4 консерви наведнъж.  Засичам 2,5 часа време и е готово. А неотворено е с много голяма трайност.

# 57
  • Melmak
  • Мнения: 8 869
Дами и пейч, правите ли кюфтета на фурна?

Искам да си направя кюфтета, които не са пържени. Нямам скара, не ми се занимава с грил тигана.

Има ли как на фурна да се докара читав вкус?

# 58
  • Мнения: 7 442
Аз редовно правя на фурна - върху хартия за печене, предварително загрявам, ако ще пека на грил с вентилатор (в този случай дори не се налага да ги обръщам), а ако пека само на грил с обръщане, не загрявам предварително. Трябва да ги дебнеш, че стават бързо, не помня сега за колко време ги пека, но за около 10 минути от едната страна и още 5 от другата, нещо такова ми се върти в главата...

# 59
  • Русе
  • Мнения: 6 156
Скрит текст:
Дами и пейч, правите ли кюфтета на фурна?

Искам да си направя кюфтета, които не са пържени. Нямам скара, не ми се занимава с грил тигана.

Има ли как на фурна да се докара читав вкус?

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_5.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_6760.html

Общи условия

Активация на акаунт