За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 22 613
  • 768
  •   1
Отговори
# 60
  • Melmak
  • Мнения: 8 879
Благодаря! Вчера пекох ама явно много съм ги препекла! Точно на грил вентилатор.

# 61
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Дами и пейч, правите ли кюфтета на фурна?

Искам да си направя кюфтета, които не са пържени. Нямам скара, не ми се занимава с грил тигана.

Има ли как на фурна да се докара читав вкус?
Вкус може, ама дали ще са сочни?!
Не пека,  пържени или на скара/грил тиган.

# 62
  • Мнения: 24 623
На фурна най-читавото което съм докарвала е не на нормално печене, а под грила. Искат и да се обърнат, естествено.
Запечатва ги отвън по-бързо, вместо както при стандартно печене да станат накрая полу-(или не полу-) сварени в собствен сос.
На тиган ненавиждам да правя кюфтета, такива бих яла само ако друг ги е направил Grinning Та това бях измислила.
После си взех еърфраер и тогава пък съвсем бързо ги "грабва" отвън, ако ги и омасля преди да влязат в него стават и още по-близки до пържени. Даже за в него съм слагала след стабилно охлаждане или направо до замръзване в камерата след като са оформени - тогава ми харесват най-много. Докато се разтопят вътре, отвън вече са се запечатали и така остават доста по-сочни. Струва си да ги почакам после няколко минути повече да се сготвят в еърфраера, а и ми е удобно да държа заготовки за някоя вечер когато няма време за готвене, та съм си правила и нарочно големи "партиди" така за да ми останат.

# 63
  • Мнения: 7 449
Стават сочни, да. Отначало имах опасения точно в тази посока, но първите ме изненадаха приятно и продължих с практиката. Зависи все пак и от каймата. И на двата режима пека на висока температура, на предпоследно ниво на скарата. 
Моята баба навремето не ядеше свинско и правеше невероятни телешки кюфтета на фурна - от много ситно смляна кайма, която не беше жилава, изключително вкусни ставаха...

# 64
  • Мнения: 9 460
Да, зависи от каймата, не на последно място. Аз откакто го правя запържени за по минута и прехвърлям в тавата в загрята фурна съм много доволна - не са баш пържени, не цапат около тигана и са много сочни.
natka , във айрофри-то на хартиена подложка ли печеш, или на кошницата направо? Прибрах си уреда от децата и ще пробвам днес там.

# 65
  • Мнения: 5 412
Кюфтета на фурна и на мен ми се получават сухи , в нас не ги харесват, но приготвени като шницели( каймата смесена с подправки,  няколко яйца, по няколко лъжици брашно и бира/ прясно мляко ) и печени върху хартия се изяждат без оплаквания.

# 66
  • Мнения: 1 087
Откакто имам фраер кюфтета, крилца, мариновани пържоли приготвям там. Каймата е от значение, правила съм свински, телешки,пуешки, свинските с мазничко си стават най-сочни.

# 67
  • Мнения: 24 623
Да, зависи от каймата, не на последно място. Аз откакто го правя запържени за по минута и прехвърлям в тавата в загрята фурна съм много доволна - не са баш пържени, не цапат около тигана и са много сочни.
natka , във айрофри-то на хартиена подложка ли печеш, или на кошницата направо? Прибрах си уреда от децата и ще пробвам днес там.
Моят е със стоманена решетка а не с незалепваща - съответно си им подлагам под тях парче хартия за печене и си ги и обръщам по средата на печенето. Не ме притеснява това. На незалепващото може всякак, разбира се. Предишният ми беше с незалепваща кошница, там съм слагала и направо в нея. Пак ги обръщах и там.
Ако имаш олио в някакъв спрей, мини ги с него отгоре преди да влязат в загретия фраер, а ако обръщаш - след обръщането пак им пръсни леко отгоре. Така стават най-близки до пържени, градусите също поне 190 или направо 200.
За каймата сте прави че е важна, естествено, но и приготвянето дава сериозна разлика.

# 68
  • Мнения: 7 449
Момичета и момче, каня се да правя домашен бадемов марципан и виждам в част от рецептите белтък, в друга не, четох и съвета на Марчева да се прескочи, ако се търси трайност. Въпросът ми е дали липсата на белтък се отразява на пластичността и текстурата (в смисъл на спойка) или не чак толкова?

И една допълнителна молба - някой да дойде да ми вземе щрудела, че го направих на обяд и тавата е вече наполовина, а съм сама. Истината е, че го направих като руло, което обаче е по-дълго от подноса, който съм наумила за него и първоначалната идея беше само да го скъся до подходящия размер (не че нямаше да се събере и разрязан на две, подносът е достатъчно широк, но тази мисъл беше веднага отпъдена). Обаче се отплеснах с мерките  Simple Smile

# 69
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Момичета и момче, каня се да правя домашен бадемов марципан и виждам в част от рецептите белтък, в друга не, четох и съвета на Марчева да се прескочи, ако се търси трайност. Въпросът ми е дали липсата на белтък се отразява на пластичността и текстурата (в смисъл на спойка) или не чак толкова?

.........................................................................

# 70
  • Варна
  • Мнения: 2 154
  Кубратова, опаковай го добре и на най-студеното място в хл-ка .Аз веднъж замразих опечен  тиквеник, нямаше проблем, та що да не стане и с ябълник, пардон, щрудел?

# 71
  • Мнения: 7 449
Пеева, благодаря, ама свърши се тя вече Simple Smile
Пейч, много добре обяснено в клипа ти,  благодаря!

# 72
  • Мнения: 24 623
Само аз ли не мисля че молбата беше от опасение че ще се развали тоя ми ти щрудел? Joy

Интересно ми е пеп-4o какво направи с кюфтетата и дали ги харесаха в еърфраера ако е пробвала.

# 73
  • Мнения: 9 460
Забравих да извадя кайма Simple Smile опекох пилешка пържола,  сьомга

круши

И нещо като пататник, но и с тиквичка.

Когото го "зазимих" моя, нямаше хартиени подложки и ми беше писнало да мия кошницата.

# 74
  • Мнения: 24 623
Аз в моя като имах с кошница, просто намачквах парче хартия за печене като решах да сложа изобщо. Слагаш го, то като е намачкано предварително заема формата, знаеш как е. И вече ако стърчат ъгли нагоре хващах голямата ножица и ги подрязвах че да не отиват съвсем до нагревателя и да вземе да ги подпали Grinning
Че по него време пък тия готовите не бяха под път и над път, а и аз неслучайно съм живяла над 20 години в Габрово... реших че за тая глупост пари не давам Grinning
Сега имам такъв като фурничка и съвсем лесно че като реша, просто слагам върху решетката, тя си е плоска. Ако ми трябва и дълбочина съм взела едни силиконови като тавички, те също не залепват и не произвеждам боклук всеки път.

Общи условия

Активация на акаунт