За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 23 231
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Здравейте, попрегледах блога на Пеп-чо, но като че ли не намерих нещо подобно на това, което ми се върти в главата. А то е свинско, мнооого вкусно свинско месенце с някакъв хубав сос, ама не с домати, може би бял...нямам никаква представа какво може а е. Имате ли някакви идеи по тъпия ми въпрос?
На основата на сос Бешамел - има доста вариации с разни добавки в него.

# 166
Морена, помислих го и това, но не знам как точно да се случи, звучи не особено вкусно да сваря просто месото и да запържа брашното в масло и да налея вода за Бешамел. Мнооого съм зле в кулинарията.

# 167
  • Варна
  А, бешамелът е с мляко, или поне хубав бульон, а може и малко марина от кис. краставички. Гъби също подхождат.

# 168
От нейните много харесвам една рецепта с цяло парче месо в плик - с някаква адска замазка ли го беше кръстила, някакво такова куриозно име беше. Супер лесно е. И сосчето което остава от печенето после се сгъстява евентуално с малко нишесте или от сорта, абе тя си го е описала. Много сполучлива комбинация от вкусове, правила съм го няколко пъти и съм го препоръчвала и на приятели, няма недоволни.
То зависи и какво количество сос гониш все пак

# 169
Пеева, благодаря тии, така ще го направя. Подскажи ми, моля, какво да е месото и как да го направя....
Натка, погледнах я тази рецепта и ще я направя някой уикенд със сигурност, през седмицата ядем повече "манджи", взимаме и за работа. През почивните дни отделяме повече време на "по-сухи" и трудоемки ястия.

# 170
Да, затова поставих въпроса колко сос се иска. Едно е просто нарязано месо и полято с малко сос при сервирането, друго е "манджи" от сорта на яхнии и подобни.
А за соса - то основно зависи от другото което слагаш в него, брашното е ясно но то ти е за консистенция само. Можеш и гъбен да го направиш соса, с гъбен бульон и с гъбки нарязани - пак е на основата на запържено брашно но вече няма нищо общо. Пак може да му добавиш и малко сметана като е готов. Или пък като вече ти е напълно готов сосът и свалиш от котлона, метни вътре няколко парченца студено масло и разбъркай, става много приятна текстура.

# 171
Бял сос няма да е особено подходящ за свинско според мен, особено като глиганското - те са тежки меса, изискват тежки и ароматни сосове. Щом нещо ти се върти в главата, просто го наготви, така се раждат и новите манджи. Аз най-редовно си експериментирам в кухнята, само сладкишите и тестените изискват по-стриктно съблюдаване на съставки и пропорции и вариациите при тях са в известни граници.

# 172
Бял сос няма да е особено подходящ за свинско според мен, особено като глиганското - те са тежки меса, изискват тежки и ароматни сосове.

абсолютно и аз мисля, че белият сос не е подходящ.

# 173
  • Sofia
Морена, помислих го и това, но не знам как точно да се случи, звучи не особено вкусно да сваря просто месото и да запържа брашното в масло и да налея вода за Бешамел. Мнооого съм зле в кулинарията.
Бешамелът може както Пеева писа с бульон(различни), може и с бяло вино.  Може да му се добавят сирена/кашкавал, горчица, сос Урчестър, марината от краставички, портокалов сок, гъби, яйца....

# 174
Много хора около мен казват бял сос колкото да кажат че не е с червен с домати, а не че искат като фрикасе да им е. Силно подозирам че в случая това се имаше предвид, то прост бял сос със свинското няма да е хич впечатляващо. Вече с нещо добавено е друга работа.

Аз бих направила гъбен сос ако обичате гъби, накрая също ще му цвъкна и мъничко соев сос колкото да изпъкнат гъбките още малко. И свинското на хапки а не типичната пържола с гъбен сос, особено щом става дума за вземане за работа.
И не е и сложно да се направи, нито иска голям брой различни продукти.

# 175
Така, измислих го благодарение на вас. Запържвам в масло и олио брашно, добавям прясно мляко и гъбите, накрая готварска сметана може ли?
Месото ще го нарежа на късчета, не знам какво да е НЕмазно, ще го запържа и сваря ли? Остават едни като парцали, не ми се ще да плуват в соса, ако ще ги смесвам изобщо...
Сега да не си помислите, че съм съвсем боса, ще кажа, че готвя ежедневно, просто искрено си признавам, че нормалните традиционни манджи не ми се получават вкусни. Просто обичаме готвено и аз не спирам да опитвам вече 7 години (да, толкова), за това сега реших да се възползвам от добрината и съветите ви. Grinning

# 176
Аз бих сложила индийско орехче в соса.

# 177
  • Варна
  То свинското ако няма мазнинка... Запържи  месото до златисто пусни при него и гъбите. Подправки. Капак, да се сготви. Сос.

# 178
  • Sofia
Така, измислих го благодарение на вас. Запържвам в масло и олио брашно, добавям прясно мляко и гъбите, накрая готварска сметана може ли?
Месото ще го нарежа на късчета, не знам какво да е НЕмазно, ще го запържа и сваря ли? Остават едни като парцали, не ми се ще да плуват в соса, ако ще ги смесвам изобщо...

А какво ти е месото?
Относно соса - запържваш гъбите, сол и черен п-р, добавяш брашно, бульон (гъбен най добре) до желаната гъстота, горчица и сос Уорчестър. Накрая и сметана ако искаш.

# 179
Не съм купила още месото, но когато е варено, а не печено, не искам да има мазни жили из него. Може би бут или контрафиле?
Така ще направя, ще ги приготвя по отделно. Благодаря още веднъж на всички!

Общи условия

Активация на акаунт