За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 231
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Здравейте, попрегледах блога на Пеп-чо, но като че ли не намерих нещо подобно на това, което ми се върти в главата. А то е свинско, мнооого вкусно свинско месенце с някакъв хубав сос, ама не с домати, може би бял...нямам никаква представа какво може а е. Имате ли някакви идеи по тъпия ми въпрос?
На основата на сос Бешамел - има доста вариации с разни добавки в него.

# 166
  • Мнения: 1 141
Морена, помислих го и това, но не знам как точно да се случи, звучи не особено вкусно да сваря просто месото и да запържа брашното в масло и да налея вода за Бешамел. Мнооого съм зле в кулинарията.

# 167
  • Варна
  • Мнения: 2 336
  А, бешамелът е с мляко, или поне хубав бульон, а може и малко марина от кис. краставички. Гъби също подхождат.

# 168
  • Мнения: 24 863
От нейните много харесвам една рецепта с цяло парче месо в плик - с някаква адска замазка ли го беше кръстила, някакво такова куриозно име беше. Супер лесно е. И сосчето което остава от печенето после се сгъстява евентуално с малко нишесте или от сорта, абе тя си го е описала. Много сполучлива комбинация от вкусове, правила съм го няколко пъти и съм го препоръчвала и на приятели, няма недоволни.
То зависи и какво количество сос гониш все пак

# 169
  • Мнения: 1 141
Пеева, благодаря тии, така ще го направя. Подскажи ми, моля, какво да е месото и как да го направя....
Натка, погледнах я тази рецепта и ще я направя някой уикенд със сигурност, през седмицата ядем повече "манджи", взимаме и за работа. През почивните дни отделяме повече време на "по-сухи" и трудоемки ястия.

# 170
  • Мнения: 24 863
Да, затова поставих въпроса колко сос се иска. Едно е просто нарязано месо и полято с малко сос при сервирането, друго е "манджи" от сорта на яхнии и подобни.
А за соса - то основно зависи от другото което слагаш в него, брашното е ясно но то ти е за консистенция само. Можеш и гъбен да го направиш соса, с гъбен бульон и с гъбки нарязани - пак е на основата на запържено брашно но вече няма нищо общо. Пак може да му добавиш и малко сметана като е готов. Или пък като вече ти е напълно готов сосът и свалиш от котлона, метни вътре няколко парченца студено масло и разбъркай, става много приятна текстура.

# 171
  • Мнения: 7 968
Бял сос няма да е особено подходящ за свинско според мен, особено като глиганското - те са тежки меса, изискват тежки и ароматни сосове. Щом нещо ти се върти в главата, просто го наготви, така се раждат и новите манджи. Аз най-редовно си експериментирам в кухнята, само сладкишите и тестените изискват по-стриктно съблюдаване на съставки и пропорции и вариациите при тях са в известни граници.

# 172
  • Мнения: 10 771
Бял сос няма да е особено подходящ за свинско според мен, особено като глиганското - те са тежки меса, изискват тежки и ароматни сосове.

абсолютно и аз мисля, че белият сос не е подходящ.

# 173
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Морена, помислих го и това, но не знам как точно да се случи, звучи не особено вкусно да сваря просто месото и да запържа брашното в масло и да налея вода за Бешамел. Мнооого съм зле в кулинарията.
Бешамелът може както Пеева писа с бульон(различни), може и с бяло вино.  Може да му се добавят сирена/кашкавал, горчица, сос Урчестър, марината от краставички, портокалов сок, гъби, яйца....

# 174
  • Мнения: 24 863
Много хора около мен казват бял сос колкото да кажат че не е с червен с домати, а не че искат като фрикасе да им е. Силно подозирам че в случая това се имаше предвид, то прост бял сос със свинското няма да е хич впечатляващо. Вече с нещо добавено е друга работа.

Аз бих направила гъбен сос ако обичате гъби, накрая също ще му цвъкна и мъничко соев сос колкото да изпъкнат гъбките още малко. И свинското на хапки а не типичната пържола с гъбен сос, особено щом става дума за вземане за работа.
И не е и сложно да се направи, нито иска голям брой различни продукти.

# 175
  • Мнения: 1 141
Така, измислих го благодарение на вас. Запържвам в масло и олио брашно, добавям прясно мляко и гъбите, накрая готварска сметана може ли?
Месото ще го нарежа на късчета, не знам какво да е НЕмазно, ще го запържа и сваря ли? Остават едни като парцали, не ми се ще да плуват в соса, ако ще ги смесвам изобщо...
Сега да не си помислите, че съм съвсем боса, ще кажа, че готвя ежедневно, просто искрено си признавам, че нормалните традиционни манджи не ми се получават вкусни. Просто обичаме готвено и аз не спирам да опитвам вече 7 години (да, толкова), за това сега реших да се възползвам от добрината и съветите ви. Grinning

# 176
  • Мнения: 4 382
Аз бих сложила индийско орехче в соса.

# 177
  • Варна
  • Мнения: 2 336
  То свинското ако няма мазнинка... Запържи  месото до златисто пусни при него и гъбите. Подправки. Капак, да се сготви. Сос.

# 178
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Така, измислих го благодарение на вас. Запържвам в масло и олио брашно, добавям прясно мляко и гъбите, накрая готварска сметана може ли?
Месото ще го нарежа на късчета, не знам какво да е НЕмазно, ще го запържа и сваря ли? Остават едни като парцали, не ми се ще да плуват в соса, ако ще ги смесвам изобщо...

А какво ти е месото?
Относно соса - запържваш гъбите, сол и черен п-р, добавяш брашно, бульон (гъбен най добре) до желаната гъстота, горчица и сос Уорчестър. Накрая и сметана ако искаш.

# 179
  • Мнения: 1 141
Не съм купила още месото, но когато е варено, а не печено, не искам да има мазни жили из него. Може би бут или контрафиле?
Така ще направя, ще ги приготвя по отделно. Благодаря още веднъж на всички!

Общи условия

Активация на акаунт