За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 206
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Кубратова, сега ще погледна в учебника, но по спомен белтъците макс 7 дни, жълтъците 2-3 дни. След малко ще се коригирам, ако не съм запомнила правилно. Grinning

Излъгала съм, коригирам си поста.
"Суровите разбити яйца могат да се съхраняват в хладилник за 2 дни.
Суровите белтъци могат да се съхраняват в хладилник 4 дни.
Суровите жълтъци могат да се съхраняват в хладилника за 2 дни.
Варени яйца, в черупката, те могат да се съхраняват една седмица в хладилника.
Варени и белени яйца се препоръчва да се ядат в един и същи ден, за да се избегнат рискове за здравето.
Яйцата, съхранявани във фризера, могат да издържат до една година. Същият период се препоръчва за белтъци и жълтъци, съхранявани отделно."


Морена, пих, но пак ми трябва време Grinning

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 17:43 от Mikkey

# 526
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Дами купих си пилешко филе, но няма да правя хапки. А мисля да го разцепя и да го запеча в тава. Но не знам вкусно ли става, ще има и подправки но нещо доп слага ли се?
Мислих за  сметана или нещо друго, вид като сос?
Ще го печа но без картофи, защото половинката не иска.
Дано се включите

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/11/blog-post_20.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_7.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_6.html


Скрит текст:
Кубратова, сега ще погледна в учебника, но по спомен белтъците макс 7 дни, жълтъците 2-3 дни. След малко ще се коригирам, ако не съм запомнила правилно. Grinning

Морена, пих, но пак ми трябва време Grinning

Белтъци - В затворен съд могат да се съхраняват до една седмица. По този начин забавяме развитието на бактериите и не позволяваме на продукта да абсорбира чужди миризми. Те ще издържат във фризера до 3 месеца.
Жълтъците могат да се съхраняват само в хладилник за 2-4 дни в плътно затворен съд.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 14:51 от peych

# 527
  • Мнения: 7 968
Благодаря на всички! Значи отиваме към замразяване, освен ако не стане чудо да успея да вложа част от тях поне. Толкова бавна не съм била, откакто изобщо готвя и при обичайни условия нямаше да се мотам с тези белтъци, ама на счупеното ребро отгоре трябваше преди 2 дни и зъб да се възпали, та сега съм омазана с шоколад и гранофурин за хубост, липсва ми малко червено за да придобия напълно коледен вид поне на цвят  Simple Smile

# 528
  • Мнения: 24 863
Милата... Цяло чудо е че изобщо се захващаш с торти и прочие, мятай ги във фризера и си спести сега което можеш. Като ти мине, съм сигурна че ще се развихриш пак както си знаеш.
За червени бузки щях питиетата дето обсъждахме до оня ден да добавя, но вероятно имаш разни пречки от аптеката точно сега...

# 529
  • София
  • Мнения: 12 256
За Бъдни вечер мога ли да сготвя едновременно сарми, чушки с ориз и чушки с боб в гювеча?
Можеш, но ако боб предварително е сварен, нали.. Така правя всяка година, слагам ги в гювеча и пека, но за улеснение ползвам готов боб сварен в буркан около 400 г има испански има и български , все е хубав и ми върши страхотна бърза работа.

# 530
  • Бургас
  • Мнения: 24 834
И аз обмислям дали да не сложа всичко в гювеча - лозови  сърми и чушки с боб да се пекат. Но ме спира това,че чушките няма да се запекат така хубаво, както ако са в тавичка отделно. А , запеченото най го обичам. Но пък сърмите ще ги намятам в гювеча сигурно.

# 531
  • София
  • Мнения: 12 256
И аз обмислям дали да не сложа всичко в гювеча - лозови  сърми и чушки с боб да се пекат. Но ме спира това,че чушките няма да се запекат така хубаво, както ако са в тавичка отделно. А , запеченото най го обичам. Но пък сърмите ще ги намятам в гювеча сигурно.
Защо да не се запече, отварям капака последните 15 - 20 минути да ги запека, чудни

# 532
  • Бургас
  • Мнения: 24 834
Ами на по- долните редове?

# 533
  • София
  • Мнения: 12 256
Ами на по- долните редове?
То не може всичко да се запече, нали е ред в/, у ред

# 534
  • Бургас
  • Мнения: 24 834
Именно. Това имах предвид.

# 535
  • Мнения: 10 771
Дами купих си пилешко филе, но няма да правя хапки. А мисля да го разцепя и да го запеча в тава. Но не знам вкусно ли става, ще има и подправки но нещо доп слага ли се?
Мислих за  сметана или нещо друго, вид като сос?

Само запечено категорично не за мен. Със сос и аксесоари да.

# 536
  • София
  • Мнения: 12 787
Дами купих си пилешко филе, но няма да правя хапки. А мисля да го разцепя и да го запеча в тава. Но не знам вкусно ли става, ще има и подправки но нещо доп слага ли се?
Мислих за  сметана или нещо друго, вид като сос?
Ще го печа но без картофи, защото половинката не иска.
Дано се включите

Пилешко месо с лимонов сок на фурна

# 537
  • на Земята
  • Мнения: 310
И аз идвам тук с въпрос.
В Лидъл има ли белени бадеми,трябват ми за бонбони Рафаело?
Благодаря![video][/video]

# 538
  • In transit
  • Мнения: 14 430
И аз обмислям дали да не сложа всичко в гювеча - лозови  сърми и чушки с боб да се пекат. Но ме спира това,че чушките няма да се запекат така хубаво, както ако са в тавичка отделно. А , запеченото най го обичам. Но пък сърмите ще ги намятам в гювеча сигурно.
Лозовите сарми ще замиришат на чушки накрая.

Кубратова, коригирах си горния пост с яйцата, ако искаш му хвърли едно око.

Кикито, вземи си сурови с люспа, за 5 минути стават бланширани. Загряваш вода в касерола, изсипваш бадемите, вариш ги 1-2 минути и ги вадиш с решетъчна лъжица върху кърпа. Белиш ги още топло-горещи и си готова.

# 539
  • Мнения: 24 863
И на мен това ми беше първата мисъл. Че накрая всичко еднакво ще мирише. Което за тях може и да е ОК, разбира се.
Аз като виден мразител на всичко що е чушка, веднага бих застанала на контра при такава идея, а други не биха имали против.

Общи условия

Активация на акаунт