За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 188
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Морена, ама това не се ли подразбира? Joy Мислех да го пиша и се отплеснах. Винаги сарми, като правя на котлон и чушки, покривам с чиния.
Знам ли, Мики, по добре да се каже си мисля. Simple Smile

Мислих, мислих, пък я поръчах тази книжка, показаната от Пейч, благодаря!

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 11:10 от Morena

# 571
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Морена, ама това не се ли подразбира? Joy Мислех да го пиша и се отплеснах. Винаги сарми, като правя на котлон и чушки, покривам с чиния.
Знам ли, Мики, по добре да се каже си мисля. Simple Smile

Мислих, мислих, пък я поръчах тази книжка, показаната от Пейч, благодаря!

Тази книга я имам повече от 25 г. Любимата ми. В нея са описани всички технологични процеси на готвенето, необходим кухненски инвентар, малки хитринки и рецепти. Просто е належащо четиво за начинаещи кулинари.

# 572
  • софия
  • Мнения: 31 086
Ще взема и аз да поръчам енциклопедията. Дъщерята ще ходи да се справя сама и ще ѝ бъде полезна, въпреки интернет. Харесвам рецептите от книгата на Д. Мантов "Българска традиционна кухня - 2000 изпитани рецепти" и когато се учех да готвя, ползвах доста рецепти от нея.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 12:36 от zvаnchе

# 573
  • Пловдив
  • Мнения: 554
То и при една марка не са всеки път еднакъв брой корите, варират.  А тази информация я няма на пакета, само грамаж...
Въпроса е, че в рецептата ми са 5 бр. фини кори Белла, а аз имам други. Трябва да преизчисля и другите продукти на база грамажа на тези 5 кори. Но няма нищо, ще карам по усет. Мисля да правя бонбони с вкус на баклава.

# 574
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Скрит текст:
Морена, ама това не се ли подразбира? Joy Мислех да го пиша и се отплеснах. Винаги сарми, като правя на котлон и чушки, покривам с чиния.
Знам ли, Мики, по добре да се каже си мисля. Simple Smile

Мислих, мислих, пък я поръчах тази книжка, показаната от Пейч, благодаря!

Тази книга я имам повече от 25 г. Любимата ми. В нея са описани всички технологични процеси на готвенето, необходим кухненски инвентар, малки хитринки и рецепти. Просто е належащо четиво за начинаещи кулинари.
В крайна сметка тъкмо за това реших, има на кой да я оставя и да е полезна.За сега си е за мен, ще я изгълтам. Simple Smile

То и при една марка не са всеки път еднакъв брой корите, варират.  А тази информация я няма на пакета, само грамаж...
Въпроса е, че в рецептата ми са 5 бр. фини кори Белла, а аз имам други.
Повече са,  Белата - от рода на 14 -17 броя по спомен, скоро не съм ги ползвала.  Но и например Фамилия са нещо такова. И предполагам и останалите фини с грамаж 400г.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 12:28 от Morena

# 575
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
То и при една марка не са всеки път еднакъв брой корите, варират.  А тази информация я няма на пакета, само грамаж...
Въпроса е, че в рецептата ми са 5 бр. фини кори Белла, а аз имам други. Трябва да преизчисля и другите продукти на база грамажа на тези 5 кори. Но няма нищо, ще карам по усет. Мисля да правя бонбони с вкус на баклава.

Всяка друга марка фини кори ще ти свърши работа. Отделната кора не се различава особено по грамаж и размер.

# 576
  • София
  • Мнения: 1 393
Ох, май направих гаф с баклавата...
Пекох, залях я гореща със студен сироп, изчаках малко и реших да извадя едно крайно парченце,  ей така да видя какво е станало... иии май е сурова, недопечена...
Какво да правя? Ако я сложа във фурната, дали няма да се наложи пак да я заливам с още сироп? Моля, за съвети!

# 577
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Мисля си, че няма оправия... захарния сироп ако се изпече.... ама да каже някой вещ... Wink

# 578
  • София
  • Мнения: 1 393
Сложих я на 150 градуса във фурната...
Ако стане нещо, стане...
Ако не - здраве да е!
Ще ви кажа какъв е резултата...

# 579
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Ох, май направих гаф с баклавата...
Пекох, залях я гореща със студен сироп, изчаках малко и реших да извадя едно крайно парченце,  ей така да видя какво е станало... иии май е сурова, недопечена...
Какво да правя? Ако я сложа във фурната, дали няма да се наложи пак да я заливам с още сироп? Моля, за съвети!

Трудно ще се оправи. Ако има сироп в тавата го излей. След това запечи на умерена /слаба/ фурна. Да няма варене, докато станат твърди корите. После  сиропирай.

# 580
  • София
  • Мнения: 12 256
Баклава със сироп във фурната да се допича..... не мисля че нещо ще се получи, но ти сподели, може пък да стане по  - хубава

# 581
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
Имам останали едни сладки кифлички и искам да ги оползотворя. Имаше една рецепта за кроасани, заляти със смес от яйца и мляко и после печени. Някой може ли да ми прати изпитана рецепта, но не за кроасани с крем карамел, каквито ми излизат основно при търсене? Мисля, че и във форума я имаше.🤔
И дали сте правили печени пълнени чушки, тип камби, във фрайър? Искам да сложа 4бр с ориз.

# 582
  • Мнения: 15 106
Дами и Пейч, помагайте. Преди доста време във форума открих рецепта за содена питка с кисело мляко и яйца (все си мисля, че бяха 4). Не я откривам, а имах желание тази вечер да я направя.

# 583
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Имам останали едни сладки кифлички и искам да ги оползотворя. Имаше една рецепта за кроасани, заляти със смес от яйца и мляко и после печени. Някой може ли да ми прати изпитана рецепта, но не за кроасани с крем карамел, каквито ми излизат основно при търсене? Мисля, че и във форума я имаше.🤔 ...
Заповядай, снимката е линк.

# 584
  • Мнения: 43 912
Моля за рецепти,за лозови сърми и пълнени сухи чушки но да могат да се консумират от човек със гастрит .
Не ти трябва рецепта. Човекът може да знае кои храни го дразнят и да не ги ползваш. Най- лесно е плънката да е задушена, а не пържена- по- точно кромид лука в нея. После ако иска може и да не яде листото.

Общи условия

Активация на акаунт