За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 400
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 24 873
Различни са наистина, то първо това трябва да се изясни - обикновен квас ли е или нещо пакетирано от магазина. Ако е в пакет, с приоритет е това дето пише на него че не се знае с точност какво и как.
Ако е домашен - бих питала който ми го е дал но там вече са дали и ориентировъчно какво и как се случва, трябва да се "събуди" първо и вече активен си се ползва като нормален квас.
Но щом е квас, със сигурност няма да е просто разтваряне за някакви минутки в течност както се работи с мая, там нещата бавно стават.

# 256
  • Мнения: 2 777
Квасът си го взех от "земята на траките". И да, има и мая в него.
Пише че се слага директно в брашното и се замесва с част от водата. След втасване се добавя останала вода и солта и пак втасва.
По принцип си правя хляб с мая. Но това тесто не приличаше много на такова с мая.
Не се получи очакваната кора на хляба и специфичните шупли.
Така че явно вината е в мен. Може би трябва да попрочета повече по темата. Какво и за колко време да очаквам.
Но исках да пробвам много такъв хляб, защото още веднъж се пробвах, но имах стомашни проблеми, които спряха със спирането на хляба с квас .
И много исках сега да се получи защото знам че такъв хляб е по добър от другия.
Благодаря на всички отзовали се, няма да се откажа, имам още за две проби. Дано уцеля🤞🤞🤞

# 257
  • Мнения: 86
Бърз въпрос, от аматьор към технолог: колко време се варят белени бадеми, за да "мачнат" на зелени маслини без костилка, от буркан? Идеята е, да се направят "домашни" зелени маслини, пълнени с бадем.

# 258
  • Мнения: 5 189
Дами и Пейч,

Тези сладки колко време според вас могат да се съхраняват?

Ето и читава снимка:

# 259
  • Мнения: 24 873
Квасът си го взех от "земята на траките". И да, има и мая в него.
Пише че се слага директно в брашното и се замесва с част от водата. След втасване се добавя останала вода и солта и пак втасва.
По принцип си правя хляб с мая. Но това тесто не приличаше много на такова с мая.
Не се получи очакваната кора на хляба и специфичните шупли.
Така че явно вината е в мен. Може би трябва да попрочета повече по темата. Какво и за колко време да очаквам.
Но исках да пробвам много такъв хляб, защото още веднъж се пробвах, но имах стомашни проблеми, които спряха със спирането на хляба с квас .
И много исках сега да се получи защото знам че такъв хляб е по добър от другия.
Благодаря на всички отзовали се, няма да се откажа, имам още за две проби. Дано уцеля🤞🤞🤞
Е щом си има инструкция как да действаш, би трябвало по нея да е. Или им пиши на тях евентуално, виж дали имат на техен сайт раздел с въпроси, такива ми ти.
С квас малко по-различно и по-дълго протича ферментацията, но със смеска от квас и мая не съм работила, то има и голямо значение кое колко е в нея.

# 260
  • In transit
  • Мнения: 14 438
Бърз въпрос, от аматьор към технолог: колко време се варят белени бадеми, за да "мачнат" на зелени маслини без костилка, от буркан? Идеята е, да се направят "домашни" зелени маслини, пълнени с бадем.
Не съм сигурна, че разбирам добре въпроса, но ако искаш да обелиш люспата на бадемите, за да станат бланширани и да ги пъхнеш в маслините, са им достатъчни 2-3 минути във вряла вода. Като се издуят люспите ги вадиш с решетъчна лъжица, прехвърляш на суха кърпа и започваш да белиш. Оставиш ли ги да изстинат, пак се прилепнат към ядката и беленето е по-трудно.

# 261
  • Sofia
  • Мнения: 22 673
Квасът си го взех от "земята на траките". И да, има и мая в него.
Пише че се слага директно в брашното и се замесва с част от водата. След втасване се добавя останала вода и солта и пак втасва.
По принцип си правя хляб с мая. Но това тесто не приличаше много на такова с мая.
Не се получи очакваната кора на хляба и специфичните шупли.
Така че явно вината е в мен. Може би трябва да попрочета повече по темата. Какво и за колко време да очаквам.
Но исках да пробвам много такъв хляб, защото още веднъж се пробвах, но имах стомашни проблеми, които спряха със спирането на хляба с квас .
И много исках сега да се получи защото знам че такъв хляб е по добър от другия.
Благодаря на всички отзовали се, няма да се откажа, имам още за две проби. Дано уцеля🤞🤞🤞
Не разбрах, имала си проблеми с квасен хляб ли?
И какъв си правила, с тази смес от квас и мая ли?!  Ако да, вероятно от маята имаш проблеми.

Квасния хляб се пече различно от маяния.   Аз като започнах с квас да меся, си мислех, че дългия ми опит с мая ще ми е от полза, но нямат много (да не кажа нищо) общо.  Квасът колкото и да е трудно да го умориш, все пак сравнен с маята е  доста неустоичив. Много се влияе от Температурата (и не само...) и му трябва двойно повече време за втасване.  Шуплите пък (имат си и феновете, и хейтъри също) са плод на добре протекъл целия процес (всички стъпки), най вече на силен/балансиран квас и добра ферментация.   Но и без шупли е вкусен и полезен.  Simple Smile
Ако искаш,  ще ти пратя подарък от моя квас, пиши на лично ако решиш.  И заповядай в квасната тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1627595.msg48919148#msg48919148

# 262
  • София
  • Мнения: 12 257
Бърз въпрос, от аматьор към технолог: колко време се варят белени бадеми, за да "мачнат" на зелени маслини без костилка, от буркан? Идеята е, да се направят "домашни" зелени маслини, пълнени с бадем.
???
??????? нищо не разбрах

# 263
  • Русе
  • Мнения: 6 354
Скрит текст:
Бърз въпрос, от аматьор към технолог: колко време се варят белени бадеми, за да "мачнат" на зелени маслини без костилка, от буркан? Идеята е, да се направят "домашни" зелени маслини, пълнени с бадем.

Суровите бадеми се попарват /варят 1 минута/, за да се обелят. Поне аз не виждам смисъл да се варят вече обелени бадеми.
https://ru.wikihow.com/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B8%D1%8 … D0%B0%D0%BB%D1%8C

# 264
  • Мнения: 2 777
Благодаря Morena.
Ще си запазя правото да се възползвам от твоя подарък, когато съм готова. Не искам да убивам още един квас.
Бяха ми дали квас, и няколко пъти правих хляб и ми се появиха проблеми. Доста се стреснах тогава, докато прочетох че има хора, които така реагират на такъв хляб.
Но сега мисля, първо добре да почета и тогава да се пробвам. На първо време със сухия квас.
Благодаря и за линка. Наистина не ми хрумна да търся такава тема тук.

# 265
  • Мнения: 1 486
Нещо лесно с локум да
предложите - имам 3 кутии, подадени и не знам какво да ги правя.
Сиропирана баница с локум
Има рецепти в нета.

# 266
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Поръчах от Тему такива конуси за направа на фунийки. Моля за рецепта за солени и сладки фунийки! 🙂 Да е такова тесто, че да са мекички или може би някакъв трик да кажете, някоя тънкост, за да станат меки. И в пълнежа да няма извара. Оня ден с печените круши се убедих, че не ми харесва изварата, била тя и пухкава, сладкарска или кашкавалена. Благодаря! 🙂

# 267
  • In transit
  • Мнения: 14 438
Ябълкова, другия път направи крушите с горгонзола долче, много по-вкусни отколкото с извара и производните и.

Тези конуси може да ги увиеш с бутер тесто, което си нарязала на тесни ленти. А вътре да ги напълниш със сладкарски крем или маскарпоне с някакво сладко, например от горски плодове или малини. Чудно ще стане. Heart Eyes

# 268
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Супер! Много благодаря! 🙂
А крушите още като казах на мъжа ми какво съдържат ме погледна... не много дружелюбно 🤣 Със сладкарска извара, орехи, синьо сирене и мед. Не ни харесаха, ама изядохме по две ей тъй от уважение към труда ми. И два дни се борехме кой по-напред да влезе в тоалетната 🤣

# 269
  • Мнения: 86
Благодаря на разбралите.

Общи условия

Активация на акаунт