За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 201
  • 768
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 12 256
Точно зарази аромата на сухите чушки го правя, на нас много ни харесва.

# 541
  • Melmak
  • Мнения: 9 673
Мили кулинари, дайте рецепта за греяно винце. Пийва ми се, а никога не го правя. Все пия на готово някъде.

# 542
  • Мнения: 7 968
Мики, погледнах редакцията, благодаря отново!
Таман да ги замразя всичките днес, се обади снахата с поръчка от нейна приятелка за ореховки Simple Smile
А, де...
Не знам ще имам ли сили и време, а малко ми остана.
Нат, нямам противопоказания, като нищо ще зачервя и бузки, та да завърша коледната си украса Simple Smile
Аз пека отделно чушки и сарми, пък ако искам вкус на сушена чушка в сармите, пускам една при тях.
Мама много обичаше постни сарми със сушена синя слива в тях, и аз покрай нея ги заобичах, но ММ не ги яде. И все на него се падаха сарми със сливи, готвехме ги заедно, но за него оставяхме една част без сливи и уж ги знаехме кои са, пък накрая се озоваваха в неговата чиния и почваше една размяна, едно ровене...Simple Smile

# 543
  • Мнения: 5 559
Мисля да направя лозови сарми с булгур и гъби, обмислям да сложа и малко стафиди в плънката. Трябва ли плънката да е сготвена или само да я запържа?

Аз май само два пъти съм правила сарми- в едните ориза беше останал хрупащ, а в другите се разкашка.

# 544
  • Мнения: 24 863
Булгурът иска много малко обработка по принцип, той нали си е бланширан. Останалото според мен ще иска по-дълго време от него така че съобразявай с другите неща.
Кубратова, почвай домашна терапия тогава, щом не си на лекарства Grinning

# 545
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Мили кулинари, дайте рецепта за греяно винце. Пийва ми се, а никога не го правя. Все пия на готово някъде.
Разсъждвам си просто... кипваш виното с любими подправки и плодове  и какво друго да е...

Моите Бъдни вечер сарми са с праз, моркови и гъби. Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 19:26 от Morena

# 546
  • Melmak
  • Мнения: 9 673
Мии плодчета нещо. А трябва ли да кипне? Или само го наблюдавам преди да кипне и го махам?

# 547
  • София
  • Мнения: 12 256
Мили кулинари, дайте рецепта за греяно винце. Пийва ми се, а никога не го правя. Все пия на готово някъде.
Сега я пуснах , някой попита във въпроси всякакви, що там пита, не знам
ето я
1. качествено червено вино
2. подправки - канела, карамфил, кардамон, черен пипер, дафинов лист, звезден анасон, портокалови кори
3. плодове - лимон, портокал, ябълка мандарина може цели или само корите
4. предпочитам кафява захар пред мед, с мед се променя вкусово виното и не ми харесва  1 с.л. на 200 мл вино
5.към вино може да се зобави твърд алкохол, около 100 мл примерно ароматен коняк.
6. Виното с всички подправки го загрявам до точка на кипене, не бива да завира, следи се през цялото време. Сваля се от котлона, оставям го,  докато се охлади до 55 градуса, сервира се в плътни чаши, керамика, никога в стъклена!
Правех преди години,  но не си падам по него, нещо не е моето и то отхвърлих окончателно.

# 548
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Мили кулинари, дайте рецепта за греяно винце. Пийва ми се, а никога не го правя. Все пия на готово някъде.

Това е рецептата.
Греяно вино
•   1 цял портокал
•   1 (750 милилитра) бутилка червено вино
•   1/4 чаша кристална захар
•   5 карамфилчета
•   4  пръчици канела
•   2 шушулки кардамон
•   1/4 чаена чаша коняк
Нарежете или обелете ивица кора от портокала с остър нож или белачка за зеленчуци. Запазете портокала за друга употреба.
Внимателно отстранете колкото е възможно повече от бялата сърцевина от парчето кора, тъй като тя ще добави горчивина към виното.
Комбинирайте вино, захар, карамфил, пръчици канела, кардамон и обелена портокалова кора в голяма тенджера
Загрейте сместа, докато почти заври, като разбърквате, за да разтворите захарта. Не позволявайте на виното да заври, в противен случай алкохолът ще се изпари и вкусът ще бъде засегнат.
Виното ще достигне оптималната си температура, когато захарта се разтвори и парата се издигне, когато лъжицата за смесване се повдигне от виното.
Поддържайте тази температура, за да поддържате виното топло и оставете виното да се накисва с подправки, за да развие аромат. Колкото по-дълго се накисва, толкова по-силен е вкусът.
Прецедете виното през сито с фини отвори или гевгир, облицован с тензух, в чиста тенджера. Изхвърлете подправките.
Покрийте тигана и оставете виното да престои 5 до 10 минути преди сервиране.
Добавете 1 до 2 чаени лъжички коняк в 4 отделни затоплени чаши или термоустойчиви чаши, преди да налеете греяното вино.

Аз лично ползвам подправки, които купих тази година от Франция


Това е греяно вино на коледния базар в Монте Карло
С удоволствие винаги си пийвам такова вино.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 19:31 от peych

# 549
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Мии плодчета нещо. А трябва ли да кипне? Или само го наблюдавам преди да кипне и го махам?
Забравих плодовете и тъкмо добавих... да кипне според мен (не ми е зор да има алкохол, а за вкуса Simple Smile ) , за да се освободят ароматите...

# 550
  • Melmak
  • Мнения: 9 673
Благодаря ви!

Морена, моят свекър опитва да прави греяна ракия на Бъдни вечер и все я изпуска да заври и съм запомнила един вкус на захарен сироп, с които вдигаме наздраве. За това се зачудих кога се маха от котлона!

Благодаря на всички ви!

# 551
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Благодаря ви!

Морена, моят свекър опитва да прави греяна ракия на Бъдни вечер и все я изпуска да заври и съм запомнила един вкус на захарен сироп, с които вдигаме наздраве. За това се зачудих кога се маха от котлона!

Благодаря на всички ви!

Това съм го копнал от нета, но винаги така я правя. Не трябва да кипи ракията.
Приготвяне на греяната ракия:
Сложете в джазвето 1 или 2 супени лъжици захар. Въпрос на предпочитание за сладостта, която търсите. По-добре е, ако вместо захар използвате мед, тъй като е по-здравословно и приятно. Поставете съда на котлона и разбъркайте подсладителя, който сте избрали. Ако е захар – докато леко се карамелизира, ако е мед – докато се втечни.
Налейте около 200 мл ракия и продължете да бъркате, за да се смеси всичко.
Когато ракията се позагрее, ако искате допълнителен аромат, добавете подправката, която предпочитате. Тук е моментът за импровизации, тъй като всеки има различен вкус. Може да използвате няколко карамфилчета(подправка), сушена ябълка или друг плод, кора от портокал, пръчка канела, черен пипер, дори пакетче чай. Всичко е въпрос на предпочитание, но не прекалявайте с количеството, защото все пак приготвяте греяна ракия.
Изчакайте още малко, докато почти заври. След като достигне границата на завирането или веднага след това, махнете от котлона и похлупете джезвето. Дайте няколко минути на ракията да поеме аромата и разлейте в малки чашки.

# 552
  • Мнения: 9 626
Kато заговорихте за сармички - аз правя с кедрови ядки и сушен касис. От един готвач с турско име ги видях, но оттогава само така ги правя, стават божествени.

# 553
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Мисля да направя лозови сарми с булгур и гъби, обмислям да сложа и малко стафиди в плънката. Трябва ли плънката да е сготвена или само да я запържа?

Аз май само два пъти съм правила сарми- в едните ориза беше останал хрупащ, а в другите се разкашка.
За лозови сарми е хубаво ориза да е почти готов, ползвай такъв, който не се разварява много, например дългозърнест или Басмати. Запържваш го с лук или праз лук, гъбите, ситно нарязани, добавяш булгура в твоя случай и същото количество вода. Т.е ползваш чашата, в която си измерила булгура. Оставяш да покъкри, слагаш аромати и задушаваш на бавен огън. След като се охлади плънката я ползваш за сармите, така няма да се накъсат и ще се сготви добре плънката. Сложи им повече мазнина, иначе стават сухи, а лозовите, че и зелевите обичат мазнината за да станат вкусни.

Птица с пружина, с кедрови ядки правя лозовите и с лимон. Много ги обичам, а наскоро гледах едни турски със сироп от нар, ама сигурно за след празниците ще ги пробвам.

# 554
  • на Земята
  • Мнения: 310
Мики,благодаря за вниманието.
Има ли сурови бадеми в Лидъл?

Общи условия

Активация на акаунт