За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 158
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 24 861
Те май всичките имат програма само за тесто и програма само за печене. То за квас и без това с готова програма ненадеждно ми се вижда, поне моят опит преди години не позволяваше времена с точност та си го наглеждах и преценявах дали е готово за печене.
Но и опитът ми е малък де, може би аз да не бях го отработила достатъчно тогава. Бързо ми омръзна, живеех сама и правех хляб веднъж на около седмица... и само за едно печене седмично не ми се отглеждаше и квас че то като домашен любимец, правих известно време и реших че съм се наиграла Grinning

# 616
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Точно де, за квасен хляб са само тези две програми (месене и печене), няма друга, поне за сега доколкото знам.  Въпросът е, че някои имат "месене и втасване"  и такава порграма не е особено удачна, ще трябва да се дебне, да се изключи след месенето, че за втасването подргряват, а е противопоказано за Кваса, който е много чувствителен към температурата. Не е устойчив като маята в това отношение.
Втасването е колкото е нужно време, може да се каже поне двойно на маята, където именно са ползите.
Иначе и квасът не е за всеки, нали сме различни.  Аз пък сумати време така си мислех (мама отдавна си прави хляба с квас и все ми подаваше, ама не ме беше навестила музата...), сега съжалявам за изгубеното време.... страст ми е и поддръжката на кваса и хлебоправенето с мерак. Simple Smile  Рових и де що намерих четох... Simple Smile

# 617
  • Мнения: 24 861
Ако правех по-често хляб сигурно щях да си остана на него, но за един самун седмично наистина сравнително бързо се наиграх, май нямаше и половин година.
На някои хлебопекарни има опция ти да си направиш програмата със зададени времена и прочие от теб си, но за квас не ми се вижда особено надеждно пак. Има и някаква нахутена мая която също по спомени искаше по-дълго време за втасване от стандартните, такава също съм пробвала преди години.
Но пък за мен омесеното в хлебопекарната не е същото като да си го разпънеш и прегънеш ти няколко пъти, така хубаво да се изпъне отгоре. Печенето също нищо общо няма, даже като че ли при хляб с квас повече си личи разликата.
Аз за себе си тия проблеми си ги реших като Сталин де - спрях да правя хляб и изключително рядко ям какъвто и да е Grinning Харесва ми да се занимавам и пека втасали неща когато други ще ги ядат.

# 618
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Натка, мама меси веднъж седмично, сама е... и тъкмо в машината меси и пече (но понякога и във фурната). Но си гледа кваса на плота, като храни само 2г Квас, пък и остатък като събере го ползва за хляб или друго тестено, както и яхниите си сгъстяваме с него. Simple Smile
То и да се пече в машината, пак може да се сгъва тестото, ако се извади в друг съд за времето на втасването (както го прави и мама). Simple Smile
Но да, и вкусът, и кората са други в машината, във фурната е различно.  Simple Smile

# 619
  • Мнения: 17 187
Аз си правя квасен хляб в машината. Меся, сгъвам и оставам да втасва, после печене. Съобразявам долу горе времето, кога искам да е готов хлябът. Ако в 22 ч е последното сгъване, сутринта хлябът е напълнил казанчето и пека за 50 мин.

# 620
  • При децата ми
  • Мнения: 7 452
Моля за рецепта за постна питка, за Бъдни вечер? Всяка година правя содена питка, но е по-твърда някак си.

# 621
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Моля за рецепта за постна питка, за Бъдни вечер? Всяка година правя содена питка, но е по-твърда някак си.
Върни се малко по-назад, тъкмо споменаваха и снимки имаше (на кръгъл хляб по скоро, да не очакваш питки Simple Smile ) на някаква Златна....  Simple Smile

# 622
  • Варна
  • Мнения: 2 335
 Да, виж пост 598  и 600. Чудесни са!

# 623
  • София
  • Мнения: 12 256
marcheva, цялото месене на питката става с приставката за тесто, така ли? Може ли да не се похлупва с нещо при печенето?
Да, с приставката за тесто, куката. Не ,не може да не се захлупва, намери някаква тенджУрка дето може да се сложи във фурната, трябва да е покрита, това е идеята й.

Никой ли не видя, че питам как да съхранявам  свеж кадаиф, на сухо и хладно, или пак във фризер, нямам място във фризера.......

# 624
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
Мерси, ами друга рецепта ще търся. 😅

# 625
  • Мнения: 8 070
Марчева, аз само във фризер съм съхранявала пресен кадаиф. За няколко дни може и да не е проблем да се подържи добре увит в стреч в хладилник, но не съм пробвала. Дано някой по-запознат се включи.

# 626
  • София
  • Мнения: 12 256
Марчева, аз само във фризер съм съхранявала пресен кадаиф. За няколко дни може и да не е проблем да се подържи добре увит в стреч в хладилник, но не съм пробвала. Дано някой по-запознат се включи.
Тъй, тъй във фризер. Също до сега там го държах, ама ми свърши мястото, ще бутам колкото мога , но за сега ще го оставя отвън на студено, пък след това ще го мъча, пакет е около 300 г не ми се хвърля. Благодаря!

# 627
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Сега се сещам, че и аз имам такъв квас от ДМ. Не съм пробвала досега хляб с квас, обикновено в хлебопекарната правя хляб, но само с мая.
С тази закваска бях правила един много вкусен ръжен хляб. Като имаш време и желание може да го пробваш.

# 628
  • Мнения: 10 769
Марчева, аз само във фризер съм съхранявала пресен кадаиф. За няколко дни може и да не е проблем да се подържи добре увит в стреч в хладилник, но не съм пробвала. Дано някой по-запознат се включи.
Тъй, тъй във фризер. Също до сега там го държах, ама ми свърши мястото, ще бутам колкото мога , но за сега ще го оставя отвън на студено, пък след това ще го мъча, пакет е около 300 г не ми се хвърля. Благодаря!

Имах един забравен - ами нищо му нямаше, само изсъхна и се втвърди. Не знам ако се запече също дали няма да стане

# 629
  • Мнения: 441
Винаги се страхувам като правя боб с ориз на фурна.
Но боб в буркан, давайте идея как е по вкусно.
Аз на бързо казвам, първо моркови и лук да се за запържат. След това ориза и последно боба и вода задължително. Разбира се и подправки слагам. Като ми набъбне отива в фурната..
Но веднъж не се получи и вече с страх го правя. Но помня че и доста олио се слага.
Чакам вашите съвети

Общи условия

Активация на акаунт