За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 161
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 12 256
За Бъдни вечер искам да меся питка с газирана вода и бакпулвер. Може ли да ми предложите сполучлива рецепта. Ще съм благодарна, момичета и Пейч, ако ме насочите. Благодаря предварително
ето я с бакпулвер и газирана вода
ОБРЕДНА ЗЛАТНА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html

Възложиха ми за задача да донеса постен гювеч на трапезата за Бъдни вечер. Имам глинен гювеч, но не съм го ползвала досега. Иска ми се да направя нещо с патладжани, тиквички, чушки, без ориз, защото ще има сарми, но с картофи може. Имате ли идеи за рецепти? Също трябва ли да слагам фолио под капака при готвене?
В постен гювеч.
ето го
ГЮВЕЧ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_715.html
Скрит текст:
МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ. само при този гювеч има ориз,.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_217.html
Скрит текст:
и гръцки - ГРЪЦКИ ПОСТЕН ГЮВЕЧ - БРЯМ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_519.html
Скрит текст:

..... и да питам, отворих един пакет свеж кадаиф и си откъснах колкото ми трябваше, другата част, тя е много суха, къде я държите, в хладилник, във фризер ли.?  До сега кадаиф държах във фризер, но този беше под вакуум и е много сух. Благодаря!

# 601
  • Мнения: 10 769
Май всички ще правим златната питка, хах Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз обичам зеленчуков гювеч с бамя, зелен фасул, лук, картофи, патладжан, домати.....първо се кавърдисват, после се запичат.

# 602
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Възложиха ми за задача да донеса постен гювеч на трапезата за Бъдни вечер. Имам глинен гювеч, но не съм го ползвала досега. Иска ми се да направя нещо с патладжани, тиквички, чушки, без ориз, защото ще има сарми, но с картофи може. Имате ли идеи за рецепти? Също трябва ли да слагам фолио под капака при готвене?
Няма нужда от фолио.  
Зеленчуците за постен гювеч са по вкус. Аз тиквичка не слагам, иначе всичко останало като при Марчева - лук, моркови, картофи, чушки (повече червени), патладажан, зелен боб, грах, бямя.

На снимката е с месо, но все пак така изглежда и без него.



С ориз чушки и домати и свинско  правя славянски гювеч, ужасно вкусен, постен обаче не съм го правила.

# 603
  • Русе
  • Мнения: 6 344
Скрит текст:
Възложиха ми за задача да донеса постен гювеч на трапезата за Бъдни вечер. Имам глинен гювеч, но не съм го ползвала досега. Иска ми се да направя нещо с патладжани, тиквички, чушки, без ориз, защото ще има сарми, но с картофи може. Имате ли идеи за рецепти? Също трябва ли да слагам фолио под капака при готвене?

Запържваш леко по рецептата зеленчуците . После заедно с ориза и течността в гювеча. За 40 минути на 200 градуса трябва всичко да е готово. Не е нужно да се слага нещо под капака.
Можещ по рецептата да си го направиш в тенджера.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_27.html

Скрит текст:
За Бъдни вечер искам да меся питка с газирана вода и бакпулвер. Може ли да ми предложите сполучлива рецепта. Ще съм благодарна, момичета и Пейч, ако ме насочите. Благодаря предварително

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html

# 604
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 452
Как е най-добре да стопля утре постните сарми и пиперки? Ще ги направя днес, защото утре съм на работа до 13ч и мисля да си оставя само салати и питката да правя. До сега винаги съм почивала на 24ти и не ми е било проблем.

# 605
  • софия
  • Мнения: 31 083
Ще правя патешки бутчета. Може ли да ми препоръчате марината? Не искам нищо фръцкаво. Знам, че трябва да има портокал. Ще ги сложа в чугунката. Отделно ще има гарнитура.

ОБРЕДНА ЗЛАТНА СОДЕНА ПИТКА е велика. Само нея винаги правя. Обичаме соден хляб.

# 606
  • Мнения: 7 964
colibri, затопли ги на фурна на средна до слаба температура под похлупак или фолио.
zvаnchе, аз слагам малко бяло вино, зехтин и само чер пипер и салвия като подправки. Като добавиш и портокаловия сок, според мен ще е достатъчно.

# 607
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Възложиха ми за задача да донеса постен гювеч на трапезата за Бъдни вечер. Имам глинен гювеч, но не съм го ползвала досега. Иска ми се да направя нещо с патладжани, тиквички, чушки, без ориз, защото ще има сарми, но с картофи може. Имате ли идеи за рецепти? Също трябва ли да слагам фолио под капака при готвене?
Постен гювеч с нахут

Ливанска мусака

# 608
  • Мнения: 1 101
Днес си купих кваса на ДМ. Много искам да меся хляб за Коледа с него, но на упътването ми пише рецепта с добавка на мая, а аз искам без мая. Как мога да го ползвам? Моля ви да ме насочите, за пръв път ще меся с квас и то с купен, защото не мога сама да го направя. Морена Heart

# 609
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Днес си купих кваса на ДМ. Много искам да меся хляб за Коледа с него, но на упътването ми пише рецепта с добавка на мая, а аз искам без мая. Как мога да го ползвам? Моля ви да ме насочите, за пръв път ще меся с квас и то с купен, защото не мога сама да го направя. Морена Heart

Този квас не става без мая. Сложи 1-2 г суха мая, ще втаса по-бавно, но ще стане. И още нещо ..това е ръжен квас, хлябът ти ще стане тъмен и ще има вкус на ръж, информативно само да знаеш. Иначе е вкусен.

# 610
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
smilinglady, защо не писа да ти пратя квас? Simple Smile
Въпросният квас, не знам колко грама е, но по мое мнение само той няма да овкуси толкова изявено хляба, особено ако  20% от количеството брашно, което ще замесиш.
Няма ли в самия пакет добавена  мая? А указание за ползването?
И заповядай в квасната тема. 

# 611
  • Deutschland
  • Мнения: 7 914
Сега се сещам, че и аз имам такъв квас от ДМ. Не съм пробвала досега хляб с квас, обикновено в хлебопекарната правя хляб, но само с мая.

# 612
  • софия
  • Мнения: 31 083
За тестото за пица на Морена ползвам маята с квас на Йотис. Много съм доволна. Слагам половин к. лъжичка и става чудо. Още не мога да се се справя да си гледам квас.

Скрит текст:

# 613
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
marcheva, цялото месене на питката става с приставката за тесто, така ли? Може ли да не се похлупва с нещо при печенето?

# 614
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Сега се сещам, че и аз имам такъв квас от ДМ. Не съм пробвала досега хляб с квас, обикновено в хлебопекарната правя хляб, но само с мая.
В хлебопекарната също може да си правиш и квасен хляб, стига да имаш програми - за месене и за печене. Simple Smile

Звънче, само свиркай да ти пратя квас и почваш, ще се научиш в движение, а аз съм насреща, с каквото мога/знам.  Ако имаш желание/мерак и търпение (пък и да нямаш такова, квасът ще те научи Simple Smile ) , готова си! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт