какво правите когато вече не издържате

• 3 906
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
  • Поморие
Здравейте,пиша тук ако може някой да сподели опит или да каже какво е направил,защото се чувствам ,,лоша майка" и ,,на ръба". Синът ми е на 17 м,гледам го у дома.Нямам баби на помощ .Не излизам почти никъде без него,даже и за кухнята го возя с количката .Прави изключение когато много вали или когато идва баща ми но това е много рядко или за кратко.Събота и неделя пак сме у дома,като в последно време излизанията и всякакви други занимания доста оредяха,предвид финансови проблеми и студено време.Това е класиката от понеделник до петък -хранене,преобуване ,преобличане,гонене...постоянно колкото и да го спираш бърка на всякъде ,прави пакости а апартамента е малък, мястото е ограничено и нямам къде да прибера всичко.Започнах да се хващам ,че мозъка ми по някой време изключва.В събота или в петък вечерта като ме пита кога е ял,кога пак трябва да яде..май пак е акан..или някой друг въпрос забивам и гледам в тавана . Чувствам се виновна ,понеже виждам други по млади майки как са весели,усмихнати и ми се струва,че може би не приемат нещата толкова ,,на вътре" .Имат силите и свободното време да говорят на децата си ,да играят с тях,да пазаруват,да готвят ,че и сериали гледат .Пък аз остави че съм на кухня ,а понякога от скандалите с мъжа ми и това ежедневие в 19 ч искам да си легна , дори вече не ме интересуват и предишни хобита или други неща стига да съм 1 ден в една стая да не чувам нищо и просто да не правя нищо .Не се срещам с приятели ,от преди да се роди малкия не съм ходила нито на фризьор или някъде на кафе . Не знам просто как ще издържа в предвид ,че той тепърва почва с боледуванията и истериите .И моля ви ,не ме успокоявайте с яслата само,защото знаем ,че тя решава много от части проблема.И още нещо : Смятате ли ,че в отглеждането на децата трябва да има здравословна доза нарцисизъм ...или трябва да се отдадем на 100%? Не говоря само за бебешкия период ,а изобщо до 18г докато станат самостоятелни ?
Напълно ви разбирам, аз се чувствам по същия начин с двама породени, от които големият постоянно търси начини как да се самоунищожи - катери се навсякъде, пипа навсякъде, събаря, пипа уреди и направо можеш да полудееш за половин час с такова дете, един час сама с децата ми се струва като часове прекарани във викане на "не там, не пипай, на събаряй" и пр. Малката през повечето време е кисела и писка, реве, никнат й зъби, успокоява се само в ръце и почти постоянно е в ръцете ми. И аз имам моменти, когато се чудя как ще издържа психически и този и следващия ден и осъзнавам, че няма по-отговорна "титла" от "мама". Не, не ни прави лоши майки и хора това, че психиката ни предава когато трябва да се грижим за някого 24/7/365 БЕЗ почивен ден! Това не е работа от която можеш да си вземеш отпуск, това е неспираща, постоянна отговорност! Позволете си да изразявате чувствата си, да се оплачете, да споделите, дори да си поплачете сами или пред близък. Незабавно започнете подготовка за детска ясла (ние ще подаваме документи на пролет), а през това време викайте някой от бабите или дядовците на детето поне са час през деня и си осигурете време за почивка/ развлечение.
И още нещо, което срещам вече във всяка втора тема тук - отношения с половинката след появата на бебето - ако партньорът ви се държи лошо с вас, значи не е бил готов за семейство. За съжаление това се осъзнава чак след създаването на семейството. А най-важното е да има спокойна среда за едно бебе/дете. Не може да се живее с всекидневни скандали и нон стоп да тичате след дете, нормално е да прегреете психически. Стигне ли се до там, значи трябва да промените нещо в живота си.

# 16
Бях в същото положение. Каква е причината за финансовите проблеми? Колко са сериозни? Трудности с ежедневни разходи или просто се налага да пестите? Имате ли възможност понякога да го оставяте на занималня за малко? Или да наемете детегледачка? Може да е ваша позната, която има опит с деца и би приела да помага срещу заплащане.

Намисляте си всеки ден някоя разходка - обаждате се на приятели, вземате детето и отивате. Постепенно ще си организирате един ден в седмицата излизане и без детето - към 18 часа не е такава късна вечер, за час-два ще идете някъде. Детето може да идва с вас на фризьор. Пазаруването - с кола ли сте? Купувате седмично, гответе неща, които не изискват дълго заседяване в кухнята.

На мен ходенето всеки ден до детска кухня се оказа голяма загуба на време - съобразявах часовете, детето огладнява по-рано, не харесваше всичко и в един момент започнах да му приготвям някои неща у дома, отделях му от нашата храна без подправки и доста разчитах и на готови пюрета. Не е най-доброто, ама каквото - такова.

За разхвърляното - важното е да е горе-долу чисто. Играчките бързо се прибират в кош, детето може и само да си играе да ги слага. Останалото - ти си с приоритет. Дразнех се и още се дразня да ми е мръсно и разпиляно. Обаче за няколко часа нищо няма да им стане на мръсните чинии или пълния кош за пране. За скандалите с таткото - каква е причината? Дразнене, дреболии или нещо по-сериозно?

Има ли възможност да идеш на психолог? Или поне да потърсиш онлайн консултация?

# 17
След 17.30 е супер за излизане, защото останалите хора без деца приключват работа тогава. Мъжът ми също се прибира след 18 часа, аз отивам или на спорт, или да се видя с някой приятел/познат за кино, хапване, коктейл и т.н. Редуваме се с него, защото иначе действително трябва да се затворим вкъщи. Ако пък сме вкъщи, след като детето заспи - обикновено до към 20.30, си правим кино вечер с вино и тапас. Друг път каним приятели за вечеря, бордови игри и т.н.
През деня си имам хобита, които мога да практикувам вкъщи. Докато спи дневна дрямка, чета книжка, гледам някой филм или просто си почивам.

Спри и си дай почивка. Ти си човек, а не робот. Детето няма да стане самостоятелно скоро, затова не си поставяй твърде амбициозни цели. Малко дзен никога не е излишен.

# 18
Гледането на дете е изтощително психически и физически. И аз съм го гледала сама до 3г възраст и е бил с мен навсякъде. В един момент си казах, че нищо не е на всяка цена. Не съм пуснала прахосмукачка- и утре е ден. За готвене доста често бяхме на нещо приготвено набързо, било то и сандвичи. Често включвах детето в задълженията, така и на него му беше забавно и го приемаше на игра. И прах бършеше и с прахосмукачката се разхождаше. Когато реших да готвя и на него давах купи да бърка. Лепях по прозорците листи и го оставях да рисува с боички. Не се опитвайте да покриете всички фронтове на веднъж, изтощително е. И да знаете, минава и даже не се усеща кога.

# 19
Детето беснее и прави бели, защото му е скучно. Ти занимаваш ли го с нещо? Да играете заедно, да му четеш приказки, да пеете песнички и да танцувате? Пускай му музика по телефона, в Ютюб има купища детски песнички. Давай му да рисува, да строи разни неща с кубчета и др. подобни игри, които да занимават ръцете, да развиват фината моторика и въображението.
Няма ли други деца, с които да го събираш да играят? Нямаш ли приятелки, съседки, с които да общуваш? Имам усещането, че това дете контактува само с теб и чат-пат с баща си. При това положение трудно ще проговори. Трябва да общува с повече хора, за да се стимулира говорът. Много четене и трупане на пасивен речник, който в един момент ще се превърне в активен.

# 20
...
И още нещо, което срещам вече във всяка втора тема тук - отношения с половинката след появата на бебето - ако партньорът ви се държи лошо с вас, значи не е бил готов за семейство. За съжаление това се осъзнава чак след създаването на семейството. А най-важното е да има спокойна среда за едно бебе/дете. Не може да се живее с всекидневни скандали и нон стоп да тичате след дете, нормално е да прегреете психически. Стигне ли се до там, значи трябва да промените нещо в живота си.
Може да получи стрес. Може в началото да не може да се ориентира. Може и по-дълго да продължи. Може да има натоварване от собственото си семейство и детство и отношенията. Но ако човека е умен, интелигентен, доброманерен и има доверие в жена си и обича жена си и децата си - има възможност да се търси решение  . И в такъв случай не тя трябва да ходи на психолог, а той. И тя трябва и затова да осигури подкрепа.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 16:42 от bella-ciao

# 21
Жената обяснява, че имат финансови проблеми - вие на психолог я пращате. Някоя от вас случайно да им е виждала ценоразписа?

# 22
Детето беснее и прави бели, защото му е скучно. Ти занимаваш ли го с нещо? Да играете заедно, да му четеш приказки, да пеете песнички и да танцувате? Пускай му музика по телефона, в Ютюб има купища детски песнички. Давай му да рисува, да строи разни неща с кубчета и др. подобни игри, които да занимават ръцете, да развиват фината моторика и въображението.
Няма ли други деца, с които да го събираш да играят? Нямаш ли приятелки, съседки, с които да общуваш? Имам усещането, че това дете контактува само с теб и чат-пат с баща си. При това положение трудно ще проговори. Трябва да общува с повече хора, за да се стимулира говорът. Много четене и трупане на пасивен речник, който в един момент ще се превърне в активен.
Занимавам го до колкото ми е възможно,има играчки,редим кубчета,конструктори,чета книжки,показвам карти.Тв пускам по малко ,колкото да не реве да мога да се оправя сутринта.Но рядко се заиграва сам.Не познавам майки с които да излизам и да общуваме..общо взето ако срещнем някой по детските площадки..и така.Имаме едни приятели които са в не много далечно село,но скоро не сме ходили понеже и децата боледуваха...а тяхната малката е на 3 м ,голямата е на 7 но е просто пожар...В общи линии не постоянно но гледам да огрея навсякъде ,понякога ходим до детски клубове

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 17:49 от Tatti

# 23
Жената обяснява, че имат финансови проблеми - вие на психолог я пращате. Някоя от вас случайно да им е виждала ценоразписа?
Ако някой от тях има проблеми с поведението в семейство и те са от миналото му  ... мисля няма да се разминат без. Но това си е само мое мнение .

# 24
Харесайте си близък парк и започвайте да ходите там всеки ден, сутрин и следобед. Целенасочено се запознайте с други майки. Все с някоя ще си паснете и ше ви бъде по-приятно, а децата ще играят на въздух. А телевизора го изключвайте и не го включвайте докато детето стане на 3г. Това ще е най-доброто за него.

# 25
Ама как лоша майка, че ти си прекрасна и напълно отдадена майка на детето си, съпруга на мъжа си, даже прекалено много.
Не е егоизъм, не е нарцисизъм да имаш нужда от малко време за себе си.
Просто трябва сама да си го поискаш това време.
Защо например да не отидеш на фризьор? Ако обясниш на мъжа си, че искаш малко време за себе си, със сигурност ще те разбере, а и щом помага и знае за храненето и другите грижи, какъв е проблемът да отидеш в 17,30 на фризьор? Все за 1 час ще оцелеят и без теб.
Времето навън не е толкова студено, че да не може да излизате. Даже е полезно да излиза детето навън целогодишно. Това ще е приятно време и за теб - разходка на чист въздух, разнообразие, със сигурност в парка  има други майки като теб, които копнеят да  се пооплачат една на друга. Много ще ти е полезно да се срещаш с други майки и да обменяте опит.
Детето пък ще се измаря от разходките и ще спи повече, ще се калява на чистия въздух.
Къде са ви бабите в цялата картинка? Защо не помагат?
Вие с мъжа ти сте родители, не затворници. Нищо няма да стане, ако излизате веднъж седмично и няма кой знае какви средства да ви избягат за кафе и сок.
Направи нещо за себе си, защото ще се поболееш и няма да си в състояние да се грижиш нито за себе си, нито за детето си.

# 26
Имам 3 деца. Едно на 5 години и близнаци на почти 4 месеца. Таткото работи на смени, 3-4 дни в седмицата съм сама по 12 часа - или преЗ деня, или през нощта. Бабите са ни на 100 км. Ами, какво да ти кажа. Не излизаме навън, освен ако вятъра те пронизва и се лее дъжд като из ведро. Иначе сме навън. Каката ако не е на градина играе,близнаците спят. Иначе деня ми е разграфено от - до. Отклоня ли се малко от графика всичко отиде по дяволите. Но, моя мъж много гледа децата, ходя на маникюр, имам време да си оправя косата след баня. На теб това ти е проблема.

# 27
Аз бих  предложила вечер да оставяш детето за час с мъжа ти, а ти излез някъде. Няма значение къде, отиди до магазина, обиколи блока, каквото и да е, но да си сама и да имаш мако време за себе си. Също и през почивните дни излез на разходка с приятелки, направи си маска за лице-направи нещо хубаво за себе си.  Поговори със съпруга си спокойно и организирайте  време за себе си. От скандали полза нямаза съжаление, само още повече си развалята настроението.

# 28
Да. Никакви скандали заради 3 ти или 4 ти човек. Ако ги нямаше нямаше да се карате. Т.е. не сте виновни един на друг, ами имат допълнителен фактор, който ви прави стрес. Опитайте заедно да се справите с натоварването. Опитайте да отделите нещата, които може да трансформирате в интересни и приятни и минимизирайте по този начин тежестите и неприятните. И се опитайте да не се определяте като ти и аз , а като ние. Така няма да заставате един срещу друг. Говорете един с друг.

# 29
Разбирам, че повечето от нас не знаят щатво е нямане.
Фризьор, кафета, детегледачка...
Чудо.
Жената казва, че са в малък апартамент, без хол.
Какви сандвичи? Защо мислите в някои семейства постоянно се готви?
Да излязат навън на въздух? Какъв въздух, навън вее вятър. При едно разболяване се започва от 50 лева назад, минимум.
Къде били бабите?
На работа, как къде, пък и никой не ги е питал дали искат да помагат.
Детето на ясла, авторката - на работа.
Няма друг начин. Да, ще се разболява, но и на другите родители им се разболяват децата.
Просто няма друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт