Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 910
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
  • Благоевград
Момичета, на колко време се пуска Анти Ха?

# 511
  • София
Luellis,
точно както ти е казала Billybo - нищо критично няма за момента, защото са изследвани само 5 фактора. При хетерозиготна мутация в PAI се препоръчва да се изследват още Фактор 13 и АСЕ. Ако и в тях има мутации, може да се назначи терапия. Тези три фактора засягат процеса на фибринолиза - разграждането на тромбчета.

Мутацията в MTHFR засяга усвояването на витамини от група Б. Премерете нивата на Б12 (щом си бременна и приемаш в момента метилфолат, недей да го спираш за изследване, че е важен, а така или иначе на фона на прием няма да излезе верен резултат), при ниски стойности е добре да се компенсира с прием на метилирана форма на Б12 - метилкобаламин. Двата витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. След като излезнат тези резултати, се консултирай с хематолог.

Тина,
АнтиХа се изследва обикновено веднъж на триместър, при рязка промяна на килограми или при проблем с коагулацията.
Какво стана с твоите инжекции Б12?

# 512
  • Благоевград
Благодаря ти, deli!
Започнах ги, говорих с генетик от Геника, говорих и с Чучумишев. Той ми каза да ги бия два пъти седмично, да спра таблетките метилкобаламина и да продължа Vitafolate 2x1.
Генетикът ми каза като спра инжекциите, чакам 10 дни и пускам изследване да видим как е. Каза, че след като предишния ден съм взела таблетка б12 и на другия ден е показало 211, това си е отвсякъде дефицит и добре е да взема бързи мерки.
Имам още 6 инжекции, та към средата на май ще пускам контролни.
Никой обаче не ми каза за фолиевата киселина, която се съдържа във Vitafolate до кога се приема. Средата на май съм при Чучумишев и ще го питам.
Пусках онзи ден коалиция, в норми ми се виждат показателите за втори триместър. Чудя се дали да записвам час при Тончев през Медрек да ги види и колко често трябва да правя консултация с него. Ето ги:

# 513
Благодаря!:)
Свързах се с хематолог и да - не е нищо критично, но ще пускам допълнителни изследвания заради PAI.Simple Smile И на база резултатите - ще се прецени за терапия.

# 514
  • София
Тина, аз фолат и Б12 приемах през цялата бременност и после по време на кърмене също продължих с витамини и желязо. Б12 е добре да ти е винаги оптимално, без значение дали си бременна или не, така че следи си го. Бебетата в различните месеци от бременността дърпат различни витамини и минерали, така че нивата ти трябва да са на макс, за да има и за него, и за теб. В 9 месец се запълват депата с желязо и витамини. Мойте момичета са в началото на 8м родени и една година след раждането трябваше да приемат желязо и витамини, че бяха в дефицит.

АнтиХа ми беше ОК в 17гс, Паскалева поиска да го изследвам отново към 25-26, че тогава се променяла по-осезателно коагулацията.

От изследванията ти виждам че КЗ е висока, а белтъка ти доближава долната референтна стойност. Добре е да увеличиш приема на протеин за сметка на въглехидратите. Извара, млечни, яйца, месо, скир, има и протеин за бременни. Обърни внимание на следящия АГ - дали водите са в норма, защото може да правиш гестационен диабет, и да ти изпише протеин. Коагулацията е добре. АПТТ е ниско, но д-димер и фибриноген са супер.

Стискам палци! Flowers Four Leaf Clover

# 515
  • Благоевград
Тина, аз фолат и Б12 приемах през цялата бременност и после по време на кърмене също продължих с витамини и желязо. Б12 е добре да ти е винаги оптимално, без значение дали си бременна или не, така че следи си го. Бебетата в различните месеци от бременността дърпат различни витамини и минерали, така че нивата ти трябва да са на макс, за да има и за него, и за теб. В 9 месец се запълват депата с желязо и витамини. Мойте момичета са в началото на 8м родени и една година след раждането трябваше да приемат желязо и витамини, че бяха в дефицит.

АнтиХа ми беше ОК в 17гс, Паскалева поиска да го изследвам отново към 25-26, че тогава се променяла по-осезателно коагулацията.

От изследванията ти виждам че КЗ е висока, а белтъка ти доближава долната референтна стойност. Добре е да увеличиш приема на протеин за сметка на въглехидратите. Извара, млечни, яйца, месо, скир, има и протеин за бременни. Обърни внимание на следящия АГ - дали водите са в норма, защото може да правиш гестационен диабет, и да ти изпише протеин. Коагулацията е добре. АПТТ е ниско, но д-димер и фибриноген са супер.

Стискам палци! Flowers Four Leaf Clover

Благодаря!
Тъй като съм с ИР, при предишната ми неуспешна бременност бях с ГД. Сега от самото начало на бременността съм на режим и следя кръвната захар с глюкомер. Този път е висока, защото предишната вечер ядох 1 оризовка късно, че забравих да си пия магнезия. Боднах се преди да отида в лабораторията и на глюкомера показа 5.8, в лаборатория 6.8. Най-вероятно съвсем скоро ще правя обременяване и ще ми включат инсулин. Днес пак следя с глюкомер, движи се около 5.2. Аз забелязах, че я вдигам и от стрес.
За щастие тази бременност не съм спирала изобщо месото и млечните, храня се добре. Месо ям всеки ден, млечните са без лактоза заради непоносимост, но и от тях ям всеки ден. Следоцяд задължително е кисело мляко 2 лъжици с парче кисела ябълка и канела. В търсене съм сега на протеин за бременни без лактоза, но не откривам. Може би Михайлович или Чучумишев ще знаят.
Миналият месец Чучумишев ме предупреди, че едната артерия била леко стегната и мислеше за аспирин, но аз не мога да го приемам заради бъбреците, болят ме от него. Приемам Омега 3 плюс Е, което според него ще помогне на кръвотока. Михайлович спомена и други добавки, но ще мислим за тях по-натотък.
За съжаление съм с риск за прееклампсия 1:73, а това, че съм след серклаж на постелен режим никак не ми помага за другите заболявания, включително и за контрола на кръвната захар. Ако имам движение, щеше да е друго.

Радвам се, че твоите дечица са добре! Може би бъркам, но не бяхме ли бременни заедно през 2019?

Благодаря ти за информацията, ще си запиша и ще попитам следящите ме доктори! 🍀

# 516
Здравейте, след неуспешна бременност заради монозомия Х, все пак реших да проверя и тромбофилия по препоръка на АГ. Излезнаха резултатите, които прилагам. Някой с тагава комбинация? Какво е важно да знам и да изследвам ли още нещо. Имам запазена консултация с генетик.

# 517
  • София
Хомозигот 4G/4G по PAI означава, че и двете половини на гена са дефектни и процесът на фибринолиза (разграждането на тромбчета) не работи нормално. Назначава се антикоагулантна терапия при бременност и други рискови ситуации.

Хомозигот по мутантен ален в MTHFR означава неусвояване на синтетични витамини от група Б, риск от повишен хомоцистеин. Премерете нивата на Б9, б12 и хомоцистеин. При ниски стойности на витамините може да се повиши хомоцистеина, което е още един рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Ниските нива на витамините трябва да се компенсират с прием на метилирани форми, защото синтетичните не се усвояват. Трябва да приемате фолат вместо синтетична фолиева киселина за б9 и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12. Двата витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм, и препоръчително около горната референтна стойност преди забременяване.

Повече информация на първа страница на темата.

Консултирайте се с хематолог с опит в областта на тромбофилията.

# 518
Здравейте! Бременна съм в 32+3 г.с. От месец някъде страдам от изтръпване и мравучкане на пръстите на ръцете, а от две седмици насам - от лактите до пръстите схващането е почти постоянно, единствено накисване в студена вода с лед оправя временно положението, през нощта се събуждам често от него. Пръстите ми сутрин са като наденички и не мога да ги свивам. На предишен консулт с АГ в 29 г.с. просто ми беше казано да пия Магнерот, а аз си го пия по схема 3 х 2 още от пети месец заради контракции.

От месец имам и открита тромбофилия - хетерозигот 4G/5G и хомозигот по мутантен алел за А1298С. В резултат приемам метилкобаламин 1000 mcg по една таблетка сутрин и Натаспин Н по една таблетка вечер.

Тъй като съм на преглед чак на 08.05., а ми се иска да пусна някакви изследвания за изтръпването преди това, си мислех утре да отида за ПКК; чернодробни ензими ASAT, ALAT; общ анализ на урина и протеин в урината.

Има ли нещо друго специфично, което бихте ме посъветвали да си изследвам?

Благодаря Ви предварително и желая хубав ден!

# 519
  • София
Общ белтък и албумин, ако има белтък в урината, се пуска след това 24ч урина - това е за отичането на крайниците. Като диета се препоръчва повече протеин и по-малко въглехидрати.

Още пуснете коагулация - Аптт, Д-димер и фибриноген, за да се види кръвосъсирването как е.

🍀

# 520
Здравейте момичета незнам дали съм за тук  може ли някой да ми разясни изследването
Пуснаха ми го защото загубих бебето в 6г.с. и не съм на ясно с резултатите и какво следва

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 18:20 от 84Mi

# 521
Здравейте момичета незнам дали съм за тук  може ли някой да ми разясни изследването
Пуснаха ми го защото загубих бебето в 6г.с. и не съм на ясно с резултатите и какво следва
Имам същите мутации като Вас, също хетерозиготни и съм бременна в 21 гс, консултирах се с хематолог като разбрах за тях и приемам метилкобаламин, вместо синтетичната форма на витамин Б12 както и ще пия метилирана фолиева киселина до края на бременността, следим кръвотока към бебето на всеки преглед и пускам коагулация на всеки 2 месеца. Консултирайте се с хематолог да Ви даде най-точни съвети, успех! Flowers Four Leaf Clover

# 522
Извинявам се, че се включвам така, но бихте ли споделили при кой доктор се следите? Оглеждам се за АГ, който разбира от тромбофилия.

Имам същите мутации като Вас, също хетерозиготни и съм бременна в 21 гс, консултирах се с хематолог като разбрах за тях и приемам метилкобаламин, вместо синтетичната форма на витамин Б12 както и ще пия метилирана фолиева киселина до края на бременността, следим кръвотока към бебето на всеки преглед и пускам коагулация на всеки 2 месеца. Консултирайте се с хематолог да Ви даде най-точни съвети, успех! Flowers Four Leaf Clover

# 523
Извинявам се, че се включвам така, но бихте ли споделили при кой доктор се следите? Оглеждам се за АГ, който разбира от тромбофилия.

За София препоръчвам Ковачев и Нашар.

# 524
Аз се следя при д-р Апостолова в Токуда.

Общи условия

Активация на акаунт