Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 24 262
  • 652
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря на всички ви за изразеното мнение, не е като да не го мислих същото, но имах нужда и тук все едно някой да “даде рамо”

# 631

Super , и имаше ли успех, забременя ли? Щото аз до положителен тест не съм стигала още...Sad
Имам успех след втория трансфер и намесата на проф.Михайлова
[/quote]
Йеее това дава надеждаа, благодаря ти.

# 632
Флор, аз съм АА, мъжа ми е С1 ( най-добрия вариант) и имаме 4 загуби. А твоя е С1/С2, което вече е средната степен и въобще не го слушай Станулов, а си действай с Михайлова и търсете инвитро, защото ако се забатачат нещата минава мнооооого време, особено ако сте минали 32 г. Ако все пак забременяваш бързо, може да пробвате няколко месеца и при бременност веднага да приложиш терапията.

# 633
Флор, това е тактика на Станулов.  Той не приема имунологията. И не бърза с изследванията.  И за инвитро казва 6м опити...Ходих при него
Абсолютно съгласна с Наси. На мен даже ми препоръча инвитро, чааак когато цикълът ми започне да прескача. Но при мен има наследствени фактори, които биха се изявили в недобра посока при терапия с цел стимулация.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 19:23 от Syringa

# 634
Здравейте!

Заради два неуспешни трансфера, завършили без имплантация, направихме ИМПО+ и имунологична биопсия на матката. Резултатите общо взето бяха за повишени NK клетки, поради което репродуктивният лекар посъветва при следващ опит да се вземат лекарства перорално и да се направи " промивка " на матката. Насочи ме и към имунолог , да погледне и изкаже мнение.
Проф. Михайлова ми назначи изследвания, чиито резултати получих днес, въпреки че резултатите са " скрити " ( обичайното за Надежда ) , ясно ми е, че не са никак добри. Поне, надявам се, открихме най-сетне причината за нашия неуспех. Имам час за коментар на 23ти, но ще съм признателна, ако някой, с подобни резултати, може да ми даде яснота и какво би следвало оттук нататък.
Планирахме трети опит в края на този месец и началото на другия, но ето и това изкочи и явно ще пропуснем пак.

# 635
Без да искам да всявам смут, не слагайте всички яйца и в тази кошница. Аз си мисля (не знам колко съм права), че освен в единични много крайни случаи едва ли имунологията е основен проблем и разковниче. Иначе не мога да коментирам резултата. Но и често сякаш и при лечение не се повлияват съвсем нещата. Много непредвидима наука. Не че няма да я проследя при следващ трансфер и да направя каквото мога доколкото може да са в граница нещата, но не бих разчитала там да е отговорът.

# 636
Трансферите с тествани ембриони ли са били? Защото ако не, това е много по-вероятна причина от имунологията. Средата в матката как е? Има доста неща, които всички са със сигурност по-релевантни от имунологията.

# 637
Точно. От заглавието на темата генетичната половина за мен е по-важна Simple Smile

# 638
Момичета, изобщо не подценявайте имунологията, особено, когато и изследванията го доказват! Заради това, че се подценява у нас, дори и от докторите 4 години се лутаме по инвитро трансфери и стимулации. Имахме и здрави ембриони с ПИД, които не се задържаха. Докато не цъфна лошата имунология. За щастие отрих тук от темите много момичета, при които се оказал проблема това и са успели с правилното лечение. Това че ембриона има ПИД не ви гарантира нищо, нито дали ще се имплантира, нито дали няма да има грешка, даже в чужбина ПИД се прави само на хора, които са имали повтарящи се аборти, генетични болести, синдроми, тук се прави под път и над път.
Не живеем в 18-ти век и това отричане, че нещо не работело е закостеняло или като щрауса, дай да си скрием главата в пясъка. Особено да го кажете на жени, на които това им е последното, което им остава и са сломени от загуби. Обикновено така говорят хора, които не са имали аборти. Вижда се че момичето има проблем, не ги разбирам тези от Надежда, но МИхайлова би трябвало да обясни какво терапия следва. Сега да я отчайвате, че това едва ли не " няма значение", да си изследва там ПИД-а, малко звучите като Станулов. Все пак темата е за генетика и имунология, не е да предпочета ли ПИД пред имунологията. Всичко се слага в " кошницата". Ако вървим като коне с капаци само в една посока, далеч няма да стигнем.

# 639
Не става дума за предпочитане, а за последователно изключване на проблеми според вероятността. Ако ембрионите са нямали ПИД, няма как да се знае дали има каквито и да било други проблеми, затова се започва от там. После идва хистероскопия и разните там биопсии и после имунология.

Аз лично, ако имунологичните изследвания не са конкретно за средата в матката, имам трудност да се осланям. Някви там изследвания от периферна кръв, в които може да са завишени от сума неща, да не говорим за “тайни” изследвания, патент на българска болница, които не се ползват никъде другаде и няма как да се обсъдят резултатите с друг специалист извън болницата - имам съмнения. Че пациентите не получават адекватна информация за резултатите и собственото си здравно досие ми се вижда гранично със законодателството!

Това е лично мнение, никого не задължавам. Просто съм се начела на истории по форумите с години ходене по мъките и търсене под вола теле и накрая се оказва, че неизясненият с години стерилитет е изяснен с ДНК фрагментации/полипи/възпаления в средата/ендометриоза/аденомиоза… Със сигурност има всякакви случаи, както и много комплексни такива, но това са къде, къде по-малък процент.

# 640
A някой тествал ли е ембриони с донорска яйцеклетка да си каже мнението?
Firebird, нали тази кръв циркулира и цялото тяло на жената? Как ще изключим периферната кръв?

# 641
  • На изток от Ада
За ДЯ има друга тема.

# 642
A някой тествал ли е ембриони с донорска яйцеклетка да си каже мнението?
Firebird, нали тази кръв циркулира и цялото тяло на жената? Как ще изключим периферната кръв?

Ами много просто, защото определени показатели могат да се завишат от една настинка дори и какво, значи, че трябва да те сложат на имуномодулираща терапия ли и да те наблъскат с лекарства за хора с онлологични заболявания в някои случаи, които по никакъв начин не са одобрени за използване в случаи на стерилитет?

Всеки да прави каквото ще, аз с никого не споря.

# 643
Не казвам, че не е важна имунологията, напротив, съгласна съм, важна е, трябва терапия ако е предписана, аз съм правила терапия. Това, което лично аз давам като съвет обаче е да не се вярва, че само тя е проблемът, ако не са проверени други неща, които по моите наблюдения (те може да не са верни) са по-важни, а именно читав ли е ембрионът (ПИД) - доказана основна причина за ранни аборти/ липса на имплантация и среда в матката - полипи, образувания , микробиом. Лично за себе си степенувам генетичния фактор над имунологичния, но разбира се дамата може да има сериозен имунологичен проблем, който не е за подценяване и там да е разковничето.
Просто аз след 1-2 неуспеха и недай Боже и аборт(и), бих изследвала И ПИД И матка, редом с имунологията.
Иначе споделям мнението на Файърбърд за периферната кръв, като например при мен ефект от вливки за по 1000лв и преднизол върху стандартните имуно изследвания нямаше според 3 поредни изследвания, та затова казвам, че е малко пипкава област.
А това с тайното изследване на Надежда е голяма глупост по мое мнение.

# 644
За Надежда съм съгласна, те все едно ракети за Космоса произвеждат. За другите неща съм убедена, че всичко трябва да се проверява, ако трябва по няколко пъти. На хора със сериозни имунологични проблеми им се взима КРЪВ за изследване. Днес даже ходих да пускам такова , което се прави в Германия. Така че, периферната кръв си е Номер 1 в изследванията,  няма как само да се бърка в тая матка като в Аврамов дом.

Общи условия

Активация на акаунт