Бързи здравословни въпроси и отговори – 49

• 24 193
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Flowers Hibiscus

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 22:01 от Анонимен

# 676
Натривка се прави, трябва Ви дерматолог.
От простото присъствие на някой около Вас едва ли, но ако сте се прегръщали, целували, ползвали една кърпа, козметика, дрехите калъфки, пипали сте се с ръце и т.н. - може да си предадете много неща.

# 677
Това, че има хормонален компонент не изключва наличието на бактерии. Хормоните могат да ти направят кожата мазна и податлива на акне, но за да има акне и гнойни пъпки трябва да има и бактерии. Просто мазната и хормонално предразположена кожа е страхотна среда за развитие на бактерии, а нормалната кожа не чак толкова. Най-добре си изхвърли пудрата и недей да си споделяш гримовете с други хора, било такива с акне или без.

Иначе за новата пъпка, много малко вероятно е след чоплене да е пипнала нещо, и ти после баш да си пипнала това място и пъпката ти да е от нея. Сега ако сте спали на една и съща възглавница/легло е друг въпрос.

Можеш да пуснеш изследване на гноен секрет, но само от една малка пъпка, надали ще излезне нещо.

# 678
Все пак пипат бравите на вратите. Ако е инфекциозен компонент, който се предава толкова лесно. А близките, които живеят с тази приятелка, имат ли същите пъпки?
По-скоро си мисля, че инфекцията от пудрата не се е изчистила докрай.
Или новата пъпка е просто случайно съвпадение.
В някои козметични салони мисля, че има дерматолози и силно увеличаващи уреди. Може би е добре  консултация.  може и да не е бактериална инфекция.

ani3636, аз съм получавала кръвоизлив от полип. Дъщеря ми в пубертета имаше проблеми, вкл. и с обилен дълъг цикъл, но добра АГ лекарка ги оправи. Не ми звучи нормално. На ултразвук гледаха ли те? На твое място бих отишла пак на лекар.

# 679
Здравейте,два дни след цикъл нормален ,отново имах кървене и вече 10 ден пия дуфастон но не спира.Не е силно но е ужасно и постоянно напъни за уриниране.При 5 лекаря ходих и всеки ми казва трябва да спре,но не спира.На някой случвало ли му се е нещо подобно?
Нещо подобно ми се случва в момента, маже ми 10тина дни вече. Ходих на лекар, казва овулаторно, трябва да спре. Ама не спира ... Малко ама цапа. Не ми даде лекарства.
Не видя полипи, матката чиста, яйчниците ок.. не знам какво е, чакам следващия цикъл да мине скоро и пак ще ходя, ако продължава пак в този дух.

# 680
Натривка се прави, трябва Ви дерматолог.
От простото присъствие на някой около Вас едва ли, но ако сте се прегръщали, целували, ползвали една кърпа, козметика, дрехите калъфки, пипали сте се с ръце и т.н. - може да си предадете много неща.

Второто изречение е брутално и обидно, но ще отговоря- НЕ, на нито едно от изброените...освен пудрата за която споменах преди време.

# 681
Олей, до дамата с пъпките, защо така?
Ами аз като ходя на гости на мои приятелки ги целувам, прегръщам, понякога си разменяме козметика и дрехи, мажем си маски на косите и още 100 неща!
И разбира се, че може така да си предадем какви ли не бактерии, при всеки контакт с друг човек си обменяме бактериална флора. Въпросът е, че обикновено имунните ни системи са достатъчно адекватни, за да не реагират на чуждата флора.
В случая - най-вероятно приятелката ти страда от някаква форма на бактериално акне, най-честият причинител е Стафилококус ауреус, който е сравнително нормален обитател на човешката кожа, но при определени обстоятелства - прави големи поразии, вкл. и гнойни пъпки. И да, с пудра определено може да се предаде, вероятно ти си туширала тази бактерия (или някоя подобна) с антибиотичния крем.
Ако ти е наистина приятелка, на твое място бих ѝ препоръчала тя да отиде на дерматолог, за да ѝ вземат посявка от пъпките, за да може да се лекува адекватно.
И по-спокойно, тук не сме да те обиждаме, а да помагаме с някакви мнения. Ясно ми е какво си си помислила, но тонът в нашия подфорум е добронамерен, тъй че не го приемай по този начин.

# 682
Кое точно е обидно? Питате. Отговаря се. Не разбирам.

# 683
  • Бургас
Като човек, който страда дълги години от акне да кажа, че на бактериалните изследвания на пъпка почти никога не се изолира нещо. Правила съм си няколко пъти изследвания. Лекари са ми казали, че няма смисъл. Също така акнето не е заразно. Иначе родителите ми, мъжа ми, сина ми, приятелите ми, роднините ми всички щяха да се заразят от мен.

# 684
Зададох въпрос, но Анонимен не ми отговори. А мисля, че той ще даде отговор, на първия въпрос - възможно ли е да се е пренесла зараза от приятелката, или е случайно съвпадение. Имат ли близките, които живеят заедно с приятелката пъпки като нейните?

# 685
Може ли да се подуе колкото бобени зърно лимфен възел под челюстта, където е шести зъб, но 1 седмица след настинка с хрема и обостряне на хроничен синузит.
  Температура е нямало по време на настинката, нито сега - само хрема и носни полипи поради хроничен синузит.
 ПКК, СУЕ и CRP са с нормални стойности.

# 686
Може, но трябва да се проследи.
Може да е от настинката, може да е от зъб, от какво ли не, без видими признаци. Щом кръвните в момента са добре, просто го наблюдавайте следващите 2-3 седмици, и ако не спадне - направете консултация с лекар.

# 687
Здравейте,
искам да попитам креатинин 92 µmol/L за мъж на 30 години добре ли е?
Лабораторията дава референтен интервал 20 µmol/L - 110 µmol/L   без да прави уточнение за пол и възраст, а мисля, че има известна разлика?

# 688
Имам предписани дехидрокортизон 5 мг 3х1 сутрин, рупафин 10 мг 1 таблетка сутрин на гладно и фунгофин 250 мг също по 1 таблетка на ден, за лечение на кожно заболяване. Мога ли да пия алкохол (вино), докато трае лечението? В листовките не пише.

# 689
Може ли да се подуе колкото бобени зърно лимфен възел под челюстта, където е шести зъб, но 1 седмица след настинка с хрема и обостряне на хроничен синузит.
  Температура е нямало по време на настинката, нито сега - само хрема и носни полипи поради хроничен синузит.
 ПКК, СУЕ и CRP са с нормални стойности.

Може да не е лимфен възел а слюнчена жлеза на това място.

Общи условия

Активация на акаунт