Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 89

• 27 106
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Защо да не е стандарт? И в моята кухня на плота има само кафе машина и една декоративна месингова кана с цветя/евентуално поднос със посребрен комплект за кафе до кафе машината и пак с цветя, често и фруктиера, ако не е на трапезната маса или на шкаф до нея. Както писах, кафе машината не бих прибрала за нищо на света, сутрин ще се лутам да я търся направо безпомощна. Най-много да е в шкаф-паркинг, както миксера, но ще трябва да му маркирам вратичката  или да го направя да вика "Насааам, насааам!" и да свети сутрин като ме види да влизам в кухнята Simple Smile   Някога, ако имам възможност за по-голямо пространство в кухнята, бих взела вградена в колона, но пак няма да я прибера.
Аз не прибирам толкова от гледна точка на естетиката, макар и тя да ми е много важна, а да ми е свободен плотът за работа по всяко време. При мен кухните са отделни, идеята не е да крия уредите и съдовете, за да не развалям дизайна на дневната, а горните съображения. Така и много по-лесно се поддържа.

# 661
  • Street of Dreams
Това с прибирането на котлона в шкаф ми се вижда абсурдна идея  - толкова е безмислено, а е трудоемко - дори трябва да изстине, за да го прибереш - което изисква допълнителна организация. Ще го прибира изерстно време и после ще си стои така на плота.

За мен, както съм писала, най-важна е практичността - тоест с възможно най-малко действия да си направя каквото искам. Кафе машина нямам, пием турско кафе на джезве. На плота си имам:
- табла за в леглото - красива е, връзва се с кухнята и стои като аксесоар. Зад нея са дъските за рязане.
- кутия за хляб, макар че почти никога не ядем хляб
- кутия за чай
- кана за гореща вода
- два съда със кафе и захар
- блендер
- фруктиера
- ваза със сухи цветя, масивна
- лампа с абажур, сложена в красива поставка
- в момента една коледна къща
- на самата мивка веро, сапун за ръце, балсам за ръце
И пак имам място да направя баница. На перваза на прозореца над единия плот имам декорация и малки саксийки, при почистване или ако ми трябва още място, мога да кача доста от нещата там. Не ми изглежда претрупано, даже без всички тези неща изглежда празно и стерилно. Нещата са красиви и се връзват едно с друго. Всичко си има място и след употреба си остава точно, където е - така че почти не подреждам.

# 662
То проблемът с претрупаността е главно свързан с малките кухни, независимо дали са самостоятелни или част от дневна.
От една страна нямат място за много шкафове, от друга страна - и работният плот е кът, а като е зает с уреди и друго, както и стените с разни висящи прибори и елементи, придобиваш усещането за хаос.
Голямата кухня при всички случаи е изключителен плюс - хем достатъчно шкафове, в които да прибереш нормално всичко и да се ползва лесно и удобно, хем място за работа, хем за декорация, при това всичко да изглежда красиво и хармонично.
За да се постигне това в малка кухня, изисква повече мислене, организация и преценка във всички изброени аспекти.
Аз вчера пренареждах кухненски шкафове (останаха ми още два, ама те са ми най-сложни, че са сладкарските и с подправките) и намерих място за още два сервиза и три подноса. Речете ми "Браво!", направо не вярвах, че е възможно. Кухнята ми е малка и достъпните шкафове - по подразбиране също. Част от посудата за хранене и повечето комплекти прибори, пръстени за салфетки и прочие са прибрани извън кухнята - в два шкафа до трапезната маса - така или иначе там се ползват, за която цел ми е удобно да са под ръка, ама пък ги пренасям след измиване. Няма пълно щастие, дааа...       

# 663
Когато няма достатъчно място в кухнята наистина е нужно да се търси "дом" на кухненските неща в други точки на дома и е чудесно, че при вас има опции.
 Към момента съм с кухня с четири високи шкафа, които са плитки и ниски ( около 35 см височина. Имам и два ъглови- които са изключително неудобни- нямат механизъм и пада едно ровене. Останалата част от кухнята са 2 чекмеджета- едно дълбоко доста и едно малко за вилица и лъжици. Имам и един шкаф за редене на мокри чинии.

Иначе нямам никаква драма с прибиране на котлон и чакане да изстине. Аз съм човек, който бели нахут:Р всмисъл търпението и желанието ми "да се занимавам " са безгранични :Р

# 664
Не
понасям нищо на плотовете, колкото по-малко вещи, толкова повече спокойствие за ума ми.Редът ми дава някакво удовлетворение, аз затова харесвам монохроми и минимализъм:
Опитвам се да поддържам реда в кухнята, липсва ми точно още една колона, за да сложа всичко, което трябва да ми е под ръка.Кафе машината нямам къде да я сложа, освен в шкафа, защото заех ъгълът от механизмът за ТВ.Вероятно щях да я бодна там, ако беше свободен.

# 665
  • Street of Dreams
Моята кухня всъщност не е голяма. П-образна е и има добър плот, но нямам много шкафове. Така и исках да бъде - това, което нямам са много сервизи, много чаши, много тави, тенджери и тигани, разни специални подноси, уреди, които се ползват рядко и тн. Ползвам в ежедневието почти всичко, което имам в кухнята (освен миксера) и нямам шкафове, които да отварям веднъж в годината. Това е моето разбиране за "ред и мир в душата".

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 11:17 от OnDiNe_

# 666
Аз имам слабост само към сервизи и прибори, затова и повечето си стоят в шкафове в трапезарната част на дневната, където се и ползват.
В противовес на това, нямам много отделни уреди за готвене и поне за тях не търся място било на плот, било в шкафове - напр. кани, еърфраер, МВ, мултикукър, парти грил, тостер и подобни - за всичките им функции съм напълно удовлетворена от възможностите на плота и фурните си. Имам обаче кухненски робот и в едната къща - отделен стационарен миксер и машина за кълцане, мелене и прочие, както и във всяка - стандартни комплекти чопър с пасатор и блендер - бих казала, че са на границата на минимума кухненско оборудване и въпреки това и те си искат мястото. Обаче пък сладкарски тави, форми, формички, инструменти и т.н. пъплят усърдно от ниски и към високи шкафове, с тях определено имам проблем с мястото за съхранение.
 Също ползвам всичко в ежедневието си, но все пак имам една-две големи тенджери и тави за варене на конфитюри и подобни неща, които си стоят на високо и ползвам целево. Сервизите всичките са в оборот обаче и нямам такива, които да са само прибрани за специални случаи (с изключение на два коледни, които купих чак тази година, а досега ползвах пак по-празнични на вид, но универсални като декор и подходящи за всякакви случаи), няма да ме погребват един ден като тракийски владетел с тях, я Simple Smile

# 667
Имах само кафе машина, но и тя ме дразнеше, затова я прибрах.
Сега пием нес кафе.😆
Направо ше Умра от стрес, ако по плота имам това което изброявате.
Аз печеля първенството Монк. 🥇😂

Обаче.... като ми доведат да гледам внучето, плота става дроб- машина за мляко, стерилизатор, бебешка вода, кутии с мляко, капки някакви, шишета, биберони, бебешко веро, бебешка гъба... нямам търпение да порасне това дете😂
В мига в който го вземат, докато ММ ги изпраща долу, като светкавица пренасям на друг етаж кошара, матрак, повивалник, корито, количка, играчки...
Ужас, нарушават ми фъншуя😂

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 11:20 от Чи лу

# 668
Кубратова, понеже знам, че си спец- искам красив сервиз за ежедневни ползване, което значи да не е скъп, да не плача ако счупя нещо и да се поддържа лесно.Идеи?Нещо такова- класически и изчистен:

Да няма чаши за кафе и чай, само купички, салатиери, чинии.

# 669
сравнявате несравними неща
не само стила на живот/ готвене, но и  една шаби или средиземноморска кухня, какво общо има с джапанди/ минималистична ??
знам, че масовката е сканди, но ...

# 670
  • София
Тия златца, ако е ежедневно, колко време ще оцелеят? Предполагам ползваш миялна?

Аз не харесвам стерилни кухни и плотове, изглеждат ми тъжни и запустяли, все едно кухнята се е превърнала в ненужно "украшение", но е полумъртва. Не казвам да е претрупано, но няколко нормални дреболии, за мен са чар, уют и дихание.
Напълно нормално е да има върху един плот няколко неща, които се ползват ежедневно.

# 671
Ха, ти си прибрала и кафе машината, пък аз купих втора за резерва (тя вече е прибрана), че една вечер се повреди първата, та се смразих от ужас как ще стана сутринта. Разгеле, че се повреди в рамките на работното време, че пътьом пратих ММ след работа да купи нова, а по-късно същата вечер занесохме старата на сервиз. Тя още си работи (две години оттогава), обаче без резерва не оставам. Не мога и не обичам да пия нес кафе, нито друго. Бих прибрала и нея, ама вече се изясни защо стои на открито, а и нямам в градското жилище подходящ шкаф (такъв съм направила само за стационарния миксер, за да не го местя, когато го ползвам, а е често). В селската кухня обаче определено ще предвидя шкаф и за нея от същия тип. И за мен така плотът се поддържа лесно и  винаги е готов за работа, което е важно от практична гледна точка, естетичната страна - отделно.     

# 672
Защо да сравняваме, всеки си има усещане за комфорт.
Аз харесвам много артистични домове, но практичността надделява повече у мен.

# 673
  • Street of Dreams
Само да кажа, че златният кант не позволява слагане в микровълнова. Аз затова имам два сервиза чинии за ежедневието - едни с кант, други без. С миялната няма проблеми иначе.

# 674
  • София
Мен ми е падал кант от миялна и избягвам да купувам, на вс подобни пише, да не се ползва.
Иначе нищо и практично не виждам в това да държа плота празен,като експонат. Практично ми е най-нужното да ми е под ръка, но неща, които ползвам от време на време да не ми се мотат по плота

Общи условия

Активация на акаунт