Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 107
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Оххх, аз много не исках да ви занимавам със себе си и да споделям болежки и неволи... 🥹

Благодаря ти, Acid_Burn! ❤️
То моето е комплекс от много неща - вероятно са и двете анемии - желязодефицитната, и тази заради ниски стойности на вит. В12.
И сега, с тази липса на цикъл - сърцебиенето, тревожността и нервността още повече се засилиха - така че вероятно си страдам от някакъв много сериозен "коктейл" от хормонален дисбаланс. 😥
Естрогенова доминантност и лоши щитовидни...
Липса на витамини и минерали...
Гинеколожката на два пъти ми изписва "Дуфастон" (Прогестерон) - уж за да ми подпомогне функцията на яйчниците, но на мен толкова много ми докривя от тази избързала менопауза, че съвсем се отчаях и го спрях...

Абсолютно си права - след премахването на жлезата, леката анемия, която си имах, много сериозно се засили и в комбинация с хипофункцията, задухът ми стана още по-осезаем.
Направо ми се промени тотално качеството на живот...
Постоянна умора, сънливост, депресия и абсолютна апатия към всичко.
И като прочета, че някой се чувства "чудесно" и "прекрасно" без жлеза - направо се чувствам като "паднала от Марс".
Аз ли нещо не съм наред?! 🧐🥴

Но това е при мен - аз сама съм си виновна и си го знам.
Трябва да попълвам дефицити и да се "боря", но фактът, че вече не съм същата, ме потиска и натъжава (слабо казано). 😔

Извинявайте, момичета, че ви занимавам със себе си.
И благодаря! ❤️
Не ми обръщайте внимание...
🤗🍀🌺🌈

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:09 от Непоправима романтичка

# 661
Мен анемията ме смачква адски. Лежа си или си седя най-спокойно, но не, адски задух. Съня ми се влошава. Изобщо много е неприятно. То вярно че съм дебела и куп неща, но като си пийвам желязо, летя.

# 662
Непоправима романтичка, много съжалявам! Съветвам те да си направиш много подробни изследвания, за да видиш къде точно е проблемът с анемията. Мога да препоръчам да направиш тези:
1. ПКК
2. Морфология на еритроцити (вижда се формата на еритроцитите и доколко са "запълнени" с желязо
3. Ретикулоцити (клетки от кръвотворенето, стадият преди да се "превърнат" в еритроцити. По броя им се преценява какво ще е нивото на еритроцитите след около 3 месеца. Ако са ниски, но с нормален брой еритроцити - мегалобластната анемия (от дефицит на Б12) чука на вратата)
4. Желязо
5. ЖСК
6. Феритин
7. Б12
8. Фолат
9. Хомоцистеин
10. Калий
11. Натрий
Едва след това може да се мисли какво да се направи. Мога да препоръчам моята хематоложка, прави предимно консултации в Healee, за съжаление много рядко приема в кабинет.

# 663
# 664
Т3 гръцкия, който от есента пак се произвежда, може да се закупи и от аптека Промахон. На мен ми взеха от Гърция миналия месец познати, които ходиха. От турския си купих лятото, като бях там.
О, това, че гръцкият вариант пак се е появил, е чудесна новина. Мерси, че сподели! А предвид че си пробвала и двата препарата, можеш ли да споделиш дали намираш някаква разлика между гръцкия и турския?

На моя близка поставиха диагноза Хашимото на база завишен ТСХ, ТАТ и МАТ и ехография. Как бихте коментирали ТСХ 0.541 (реф. 0.30-4.20) и ФТ4 20.20 (реф. 12-22) след изписан Л-тироксин? Трябва ли според вас корекция на дозата, т.е. да се намали?
Добри са стойностите, дозата не трябва да се намалява. Но за в бъдеще задължително трябва да тества и FT3, заедно с останалите два хормона.
Ендото каза, че няма смисъл да се тества ФТ3 и че ТСХ сега е твърде ниско, малко да се намали дозата, трябвало да е между 1 и 2.5. Оставам с впечатление, че гледа само ТСХ. Дали да не се посъветваме и с друг ендо, можете ли да препоръчате?

# 665
Момичета да ви питам, мога ли да пия от тези витамини? Дали са подходящи за нас, притеснява ме наличието на Йод. Но те всички витамини имат малко или много, но тук май е повече.
И да не е въпроса ми само за витамините, ще си покажа и последните изследвания. За първи път имам TSH над 2. Никога не съм пила хормон, защото до сега ми бяха добре хормоните... Но тръгвам към хипофункция май вече... От 10г знам че съм с Хашимото иначе. Започнах да запълвам дефицида на вит. Д някак се надявам, че ако ги вдигна може да ми се оправят хормоните малко... Другия месец мисля да отида на ендокринолог да видим какво ще каже, като преди това мисля пак да пусна хормони да видя дали ще има промяна от сегашните и след прием на вит.Д, въпреки че не се надявам много, но.. Надеждата умирала последна 😀 Според вас в момента за хормон ли съм... Или да не бързам още?

Изследванията ми сега:

А това ми бяха преди 2 години:

# 666
No fear, при това FT4 определено си с хипофункция. С попълване на дефицита на вит. Д може и да се оправят нещата, но аз не съм голям оптимист. За витамините мога да кажа само, че липсва инфо в каква форма е Б12, което значи, че най-вероятно е цианкобаламин - най-трудната за усвояване.

# 667
  • Sofia
Chocha, може ли линк към темата?
А има ли тук пациенти на доц.Петкова? Бих искала да чуя отзиви от първо лице.
За коя тема?Интервюто на доц..Малина Петкова ли?

# 668
Връщам се от ендокринолог - според него повишените стойности на TSH са от студеното време + менопауза. Каза ,че ако увелича дозата на хормона ще ми се влоши положението с топлите  вълни Sad

# 669
Chocha, може ли линк към темата?
А има ли тук пациенти на доц.Петкова? Бих искала да чуя отзиви от първо лице.
За коя тема?Интервюто на доц..Малина Петкова ли?
В предишния си пост спомена тема и тази доцентка в едно изречение.
Междувременно  отворих да прочета за нея и вниманието ми грабна информацията, че тя предписва биоиндентични хормони. Затова се заинтересувах от лични впечатления.

# 670
  • Sofia
Нямам лични впечатления, но търся такива. Така или иначе съм решила да я посета в близкия месец

# 671
Връщам се от ендокринолог - според него повишените стойности на TSH са от студеното време + менопауза. Каза ,че ако увелича дозата на хормона ще ми се влоши положението с топлите  вълни Sad
Какви ти бяха стойностите, че не мога да видя в момента?

# 672
Правени наъ23.08.2024 и на 8.02.2025
FT3 4.47 pmol/L         4.30 pmol/L /  реф. 3.1 - 6.8
FT4  17.30 pmol/L      13.20 pmol/L  реф. 12 - 22
TSH  1.29 uU/mL         3.19 uU/ mL  реф. 0.27 - 4.2

# 673
ФТ4 ти е на дъното как да не си за повишение...ох, тези доктори без думи съм

# 674
Ей затова не ходя, но не бях правила ехография от 4  години.

Общи условия

Активация на акаунт