А сега на къде?

• 1 227
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте мами и татковци.
Аз не пиша много често,по скоро ви чета,но сега ми се искаше да споделя с някого и ще се радвам да прочета и вашите мнения.
Преди един месец бях освободена от работа защото имам проблеми с кръста и не мога да вдигам тежко.Въпреки,че с моя шеф бяхме говорили затова,че няма да ми се налага и ще върша далеч по лека работа от тогавашната всичко се оказа лъжа и ме освободи.Ето мина месец,а аз не мога да го преглътна.Бях 5 години на тази работа,дадох всичко от себе си,работех така все едно това място е на семейството ми и накрая се подиграха с мен.Не знам какво да направя,не знам и какво да работя при положение,че имам този проблем и не ми дават да вдигам тежко,защото видях нагледно,че поради простата причина,че не послушах лекарката си си прискрипах и нерва.
В главата ми е пълна каша.Няма как да останем на една заплата,много ще е трудно.Наясно съм,обмислям и някакъв вариант в който да започна нещо свое,но не знам какво.
Не знам-то са прекалено много,но това е.Просто исках да се оплача,да го напиша и да ми олекне.
Извинявайте и благодаря🤗

# 1
Лекувай се, докато още ти вървят здравни. Може би си за неврохирургия.

# 2
Здравейте мами и татковци.
Аз не пиша много често,по скоро ви чета,но сега ми се искаше да споделя с някого и ще се радвам да прочета и вашите мнения.
Преди един месец бях освободена от работа защото имам проблеми с кръста и не мога да вдигам тежко.Въпреки,че с моя шеф бяхме говорили затова,че няма да ми се налага и ще върша далеч по лека работа от тогавашната всичко се оказа лъжа и ме освободи.Ето мина месец,а аз не мога да го преглътна.Бях 5 години на тази работа,дадох всичко от себе си,работех така все едно това място е на семейството ми и накрая се подиграха с мен.Не знам какво да направя,не знам и какво да работя при положение,че имам този проблем и не ми дават да вдигам тежко,защото видях нагледно,че поради простата причина,че не послушах лекарката си си прискрипах и нерва.
В главата ми е пълна каша.Няма как да останем на една заплата,много ще е трудно.Наясно съм,обмислям и някакъв вариант в който да започна нещо свое,но не знам какво.
Не знам-то са прекалено много,но това е.Просто исках да се оплача,да го напиша и да ми олекне.
Извинявайте и благодаря🤗
Това е от манталитета.
И аз съм така.
Работя като за последно.
Фирмите те гледат като инструмент, не като човек. И е нормално.
Търси си нова работа.
И си следи затворя интерес.
Комунизъма до отиде. Сега ние трябва да се грижим за себе си.

# 3
Ако е сериозно положението с кръста (имате дископатия или друго), си подайте документите за ТЕЛК, за да може да имате поне някакъв доход. А за друга работа може да си потърсите работа в някакъв магазин за дрехи или офис.

# 4
Няма ли да получаваш на първо време пари като безработна?
Търси си работа, при която да не се вдигат тежести. Например касиерка в някой магазин, стига да отговаряш на изискванията за такава работа.

# 5
Благодаря ви за отделеното време.
Преди 4 месеца ми направиха снимка,защото имах оплаквания в ляво в кръста.Оказа се,че имам стеснение на междудисковото пространство и казаха,че не трябва да вдигам тежко,защото ще се усложнят нещата.Само,че така ме извъртяха на работа,че ща не ща се наложи.След вдигането на един кашон,прескрипах и нерва от същата страна.Лежах две седмици вкъщи и после ме освободиха.
Може би ще отида да видя как стоят нещата с ТЕЛК-а.
Ще получавам обезщетение за безработица 4 месеца.
Откакто са ме осводили си търся работа,но никой не ме иска,защото можело да се наложи да вдигна нещо тежко,а нямало как🙄

# 6
  • София
На какво основание точно те освободиха и защо прие, а не поиска да те съкратят и да взимаш 1 година обезщетение?
Не беше ли в болничен, докато лежеше вкъщи?
Не можеш ли да търсиш работа в офис или зад гише, за да не вдигаш тежко?
В бюрото по труда също може да ти предложат вариант.

# 7
И аз се присъединявам към горните въпроси защото са доста важни. Надявам се, че сте работили на реални осигуровки и ще може да взимате обезщетение, което не е минимално.

Относно здравословното състояние - този тип увреждания са трайни и човек трябва да се съобразява с тях. Това, което в дългосрочен план е добре да направите е да посетите добър физиотерапевт, за да ви прегледа, покаже упражнения, които да правите вкъщи и също как да клякате и се изправяте при вдигане на по-тежки неща. Заздравете и мускулите около пояса си - те ще отнемат от товара, който в момента пада директно на гръбначния стълб и оттам води до неразположения, възпаления и нетрудоспособност.

Търсете работа, в която физическото усилие не е условие. За работодателя вие сте служител, който трябва да изпълнява опредлени задачи. За вас обаче последствията могат да са трайни и с годините да започнат да прогресират.

# 8
На какво основание точно те освободиха и защо прие, а не поиска да те съкратят и да взимаш 1 година обезщетение?
Не беше ли в болничен, докато лежеше вкъщи?
Не можеш ли да търсиш работа в офис или зад гише, за да не вдигаш тежко?
В бюрото по труда също може да ти предложат вариант.
Приех,защото нямах друг вариант,ако бях отказала щеше да стане още по-лошо,а фирмата за която работех има голямо текучество на персонал и нямаше да постигна нищо.Говорих с когото трябва,но нямаше как.
Бях в болнични 2 седмици.
В офис или зад гише искат определени качества,които да притежаваш,а аз ги нямам.За съжаление нямам више,не говоря езици и тн.В бюрото по труда се опитват да ми намерят работа,но за сега нищо.
Исках да започна като касиер в хранителен магазин,само на каса,но ми казаха,че от време на време се вдига и тежко.

Like_Smoke,за съжаление трябва да се съобразявам изключително много,свиквам още с това положение и ми е изключително неприятно.
Показаха ми упражнения,които да изпълнявам.

# 9
  • София
Кое е по-лошо от това, че си без работа сега?
За подобна заплаха е трябвало да се обърнеш към районната инспекция по труда.

# 10
Кое е по-лошо от това, че си без работа сега?
За подобна заплаха е трябвало да се обърнеш към районната инспекция по труда.
Аз не очаквах,че ще ме освободят при положение,че им бях дясна ръка.Не вярвах и никой от колегите не можеше да повярва😔
Надявам се,че все ще излезе нещо подходящо за мен.
Благодаря ви за отговорите и отделеното време❤️

# 11
Ведиана, с най-добри чувства те съветвам да се замислиш върху въпросите и коментарите на Фивър Рей. Това може да те предпази в бъдеще, защото явно не си много наясно с трудовото законодателство, от което губиш финанси.

Чети си винаги договора, гледай сумите, на които те осигуряват - от това зависи размер на болнични, обезщетение при безработица, майчинство и т.н. Как така работодателят те е освободил по време на болничен? При съкращение, това е уредено по съответния член и съответно ти имаш право на по-голямо обезщетение за по-дълъг срок. Не е трябвало да приемаш по взаимно съгласие или ти да напускаш, ако това е случаят. Десни-леви ръце, накрая е за твоя сметка, както виждаш.

# 12
  • Melmak
Авторке, нещо не се връзва в историята. Заплашиха ли те, че се съгласи да напуснеш ей така? Като те махнат, нека е съкращение, нека е нещо друго, но законно. Не притискане. Трябвало е да си потърсиш правата.

Не те съветвам да започнеш нещо свое, ако нямаш идея и не знаеш какво. Бизнес не се прави така.

Майка ми е оперирана от дискова херния и не вдига твжко. Не знае езици и не работи с компютър. Работи в ресторант. От много години вече е на тази работа, операцията й е преди това. Не вдига тежко.

Ако трябва ще се преквалифицираш. Не може да казваш “това не мога, онова не мога”. Ако искаш да работиш, ще се научиш. Преквалифицирала съм се три пъти за 10 години, не е невъзможно.

# 13
Освободиха ме два дни след като ми изтече болничния.Предупредиха ме,че не трябва да подписвам по взаимно съгласие,защото ще имам само 4 месеца на борсата,но при разговор със счетоводството стана ясно,че друг вариант няма.Не са ме заплашвали или нещо подобно.
Да може и да се преквалифицирам,но в момента е това.Не казвам,че не мога или не искам,защото не съм такъв човек.Винаги съм се оправяла и винаги съм се стараела да се науча на нещата,които е изисквала работата ми.
Въпреки,че нямам"кетапи" съм много квалифициран кадър,това го твърдя много смело.
Въпроса е,че ми е тежко за това което се случи.Обичах си работата и се чувствах в свой води.Разбирах си от работата.
Ще намеря начин.

# 14
  • Melmak
Аз пак не разбрах как нямало друг начин да ви махнат. Подписали сте най-неизгодния за вас. Прибързано сте се подписала. Помислете върху това, защото може да има отражение на бъдещите ви трудово-правни взаимоотношения.

Със сигурност не е въпрос да се предавате, щом сте съвестен кадър, ще намерите работа. Просто звучите сякаш не мислите много, а действате бързо. Мислите за свой бизнес, но не знаете какъв. Оправете си здравето и междувременно гледайте какво има във вашия град. Може да е работа в друга индустрия, нещо, което не сте правила до сега. Не всяка работа е с вдигане на тежко.

Общи условия

Активация на акаунт