Изтеглени пари от карта

• 4 049
  • 155
  •   1
Отговори
# 135
Ама то в полицията сигналът е за самото деяние като престъпна дейност и в началото със сигурност ще се разследва като подаден срещу неизвестно лице поради липсата на конкретни доказателства. Тяхна работа е да стигнат до извършителя с помощта на банката и Револют. Отделно би трябвало да те разпитат за евентуални съмнения в обкръжението и тн. Но това не означава, че ще изпозадържат близките ти без доказателства.
Аз не бих изключвала да е заради хакнат имейл или телефон. През последните години се случи на двама мои познати. На единия му бяха изпратили някакъв имейл уж от НОИ ли, от НАП ли беше с някакъв линк - останалото е история. Интересното е, че наскоро беше се занимавал нещо с въпросната институция, а не е като от нищото да е бил получен имейлът. Изобщо не е нещо нечувано и невиждано, всъщност за съжаление е много често срещано напоследък.
Аз самата на един от имейлите ми постоянно получавах някакви мейли от Уникредит за "сметката ми" - аз никога не съм имала сметка там.
Преди няколко месеца продадох едно колело в ОЛХ. Пишеха ми някакви хора на съобщения там. И някаква "госпожа" ме поразпита и набързо вика ще го вземам. И ми казва, че тя щяла да си направи товарителница в Еконт и само щяла да ми прати да си попълня данните на сметката, тя вече била пуснала сумата и тн. И ми пуска някакъв линк. Много забавно. Рипортнах я. На следващия ден беше изтрита като профил. Предполагам така е опитвала да "пазарува" и от други.
Мен много ме дразнят такива неща. Някакъв мързел да се възползва от други хора и да се прави на много умен

# 136
Аз също имам подозрения, че може да е скам някакъв.
Наскоро моя позната имаше подобен проблем. Съвсем пресен клиент на Револют, получава мейл за потвърждение на данните и цъка там на линка, попълва. И следва опит да ѝ източат парите. За късмет е нямала още вкарани пари и нищо не са успели да източат. Опитите са били за плащания на стоки в американски магазини.
Усетила се е веднага, свързала се с поддръжката на Револют, оправиха проблема. И тя се научи по трудния начин, че банките не пращат мейли за актуализация, потвърждение или каквото и да било.
И изобщо, добре е човек внимателно да чете и добре да помисли, преди да цъкне някъде. Интернет е голям и опасност дебне отвсякъде. Simple Smile

# 137

Аз не бих изключвала да е заради хакнат имейл или телефон. През последните години се случи на двама мои познати. На единия му бяха изпратили някакъв имейл уж от НОИ ли, от НАП ли беше с някакъв линк - останалото е история. Интересното е, че наскоро беше се занимавал нещо с въпросната институция, а не е като от нищото да е бил получен имейлът. Изобщо не е нещо нечувано и невиждано, всъщност за съжаление е много често срещано напоследък.
Нека правим разлика между хакване и фишинг(phishing). Първото в днешно време почти не се практикува. Разчита се на психологията и затъпяването на населението, което се връзва на всичко и доброволно си попълват данните на картата във фалшиви сайтове и оферти. Много по-лесно е да пратиш на 10 000 човека писмо, в което да пише, че дължи пари за някаква глоба, данък или пък доставка. Най-много изгарят от фалшиви оферти в измислени сайтове.
Хакването на телефон е почти невъзможно без намеса на ползвателя. Аз лично хакнат телефон не съм виждал. Виж за компютри съм виждал доста.

# 138

Нека правим разлика между хакване и фишинг(phishing). Първото в днешно време почти не се практикува. Разчита се на психологията и затъпяването на населението, което се връзва на всичко и доброволно си попълват данните на картата във фалшиви сайтове и оферти. Много по-лесно е да пратиш на 10 000 човека писмо, в което да пише, че дължи пари за някаква глоба, данък или пък доставка. Най-много изгарят от фалшиви оферти в измислени сайтове.
Хакването на телефон е почти невъзможно без намеса на ползвателя. Аз лично хакнат телефон не съм виждал. Виж за компютри съм виждал доста.

Правилно, това да си попълниш данните на някакви измислени места, които са ти пратили, си е фишинг. Но как да няма хакване - сваляш нещо я от линк (като примера с НАП/НОИ), я ако сам се набуташ в някакви съмнителни сайтове и доброволно тръгнеш да си сваляш нещо, което се окаже друго нещо и тн

# 139
Ами в днешно време има много възможности за зловредни действия, използвайки наивността или незнанието на хората. И моят опит е показал, че много често нещата се случват , защото пострадалите са цъкнали някъде нещо, не видели не разбрали - заради горните причини- прекалена доверчивост и неосведоменост. Електронните услуги  дават голямо удобство, но ако човек няма познанието и разбирането -  по-добре да стои по-надалеч от електронните облаги -  карти, електронно банкиране, разрешения забрани с цъкване  и 3 Д, линкове и пароли. Банка, сметка, теглене в брой може би в някои случай е по-безопасния вариант.  Говорейки за хитростта на лисицата винаги трябва да се има предвид наивността на кокошката.

В тази история има много тъмни петна, които предполагам съществуват защото авторката не може да ни даде цялата информация - не може или не иска - в случая ние гледаме само върха на айсберга а там определено има нещо гнило като цяло. Ако можеше така лесно да се случи сценария тя нямаше да е първата ужилена, защото за източени карти за пазарене в интернет (по един или друг начин)  се говори от години и банките повишават и повишават нивото на сигурност. Вчера си сменях телефон с нов,  инсталирах на новия електронно банкиране , една камара пинтове, статични пароли, в 00:00 часа получих позвъняване от банката и мейл с уведомление че някой иска да качи апликейшъна и да се върже от на ново устройство при все че преди това съм въвела пинт.  Ами  не , не е лесно даже и за револют да става въпрос. Прекалено лесно са се случили нещата за карта, която е стояла в шкафа.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:28 от _re_ge

# 140
Вече и аз имам съмнение, че авторката проучва възможностите за източване на чужда карта. Иначе да е проверила нещата със съквартиранта.
Само не разбрах защо икономическа полиция е сезирана? Тя не е ли за злоупотреба със служебно положение и последващо облагодетелстване?
Хакване на телефона е възможно. На сестра ми откраднаха данните от указателя и направиха профил на майка ми в Телеграм.

# 141
Профилът на авторката е създаден в чт, 28 ное 2024, 12:44, а темата е пусната от 12,50.

# 142
Е тя за това се е регистрирала - бг мамма знае всичко 😀
Сега ще се появи обидена, ще се фръцне и ще изчезне от виртуала 😀

# 143
Имаше противоречия в отговорите й, ние май повече се вълнувахме и аз се вързах, защото На зло куче, зъл прът, а пък тя за ограбена , прекалено пасивна излезе.

# 144
Вече и аз имам съмнение, че авторката проучва възможностите за източване на чужда карта. Иначе да е проверила нещата със съквартиранта.
Само не разбрах защо икономическа полиция е сезирана? Тя не е ли за злоупотреба със служебно положение и последващо облагодетелстване?
Хакване на телефона е възможно. На сестра ми откраднаха данните от указателя и направиха профил на майка ми в Телеграм.
Това което говорите в наистина безумно, пожелавам ви никога да не попадате в моята ситуация, защото отстрани е най-лесно да се присмиваш и да си съставяш съчинения!
Вие всички тук искам да видя как ей така сядате на масата с въпросния човек и питате - ти ли ми изтегли 8000 лв. Що за безумия. Нямах друга работа и реших тук да проучвам въпроса с източване на сметка, да не съм малоумна. Всеки ме нападна как трябва да седна и да го питам в очите - ами няма как да го направя това нещо защото не го смятам за достойно. Когато разбера нещо по случая ще се свържа с вас, позната която работи в банка ме посъветва за икономическа полиция - банката на 99% няма да предостави име, но след жалба към икономическа полиция е възможно.
Имаше противоречия в отговорите й, ние май повече се вълнувахме и аз се вързах, защото На зло куче, зъл прът, а пък тя за ограбена , прекалено пасивна излезе.
Да изключително много противоречия, дано някой ден тези противоречия да не са във вашият дом, защото най-лесно е да се чудиш отстрани. Ако аз съм предполагала какво може да ми се случи едва ли щях да пиша тук.

# 145
  • Сф
Кое точно не е достойно в това да питаш някого дали знае нещо за изчезналите ти пари? Ако ти е близък човек- ще те разбере и ще ти покаже сам Революта си. Ако не е близък- пак. Не мога да измисля сценарий, в който ми изчезват пари и аз не мога да питам живущите с мен- гадже/ дете/ съквартирант/ съпруг дали знаят нещо. Защо да не ги питам? Не са малко пари.

# 146
  • Варна
Защото дори най-невинно питане към гадже, родител, дете се приема от тях като обвинение и после нещата трудно се оправят, а може и да не се оправят. Обикновено първата реакция е - как може да си помислиш, че точно аз... И т.н. После върви доказвай, че нямаш сестра, дето се вика.

Аз също бих използвала заобиколни начини да стигна до истината, а не да питам очи в очи, защото съм наясно как бих се почувствала аз на мястото на отсрещния при такова питане.

Ако ти е близък човек- ще те разбере и ще ти покаже сам Революта си. Ако не е близък- пак.

Не мисля, че биха били разбрани, почти сигурно е, че ще се обидят.

# 147
  • Сф
Не знам. Моите роднини сами биха предложили да ми покажат. И да се обидят, на нейно място нямаше ли да направят същото?
Винаги съм се чудила на семейства, в които не могат да се казват нещата право в очите. Нали затова са най- близките хора.

# 148
Всеки ме нападна как трябва да седна и да го питам в очите - ами няма как да го направя това нещо защото не го смятам за достойно.

Първо, не всеки те напада и не всеки те кара да обвиняваш човек, без да имаш доказателства.
Второ, аз няколко пъти те попитах дали не си цъкала някъде по имейли от името на Револют или ДСК, но ти го подмина. Естествено, сега ще отречеш, но досегашното ти мълчание по въпроса ми навява някои съмнения.
Ти самата пишеш така, че караш хората да се съмняват в проблема ти.

# 149
Ти търсиш помощ, а не направи дори едно действие в правилната посока за установяване на истината. Обран и измамен човек ще бъде ли толкова спокоен. Как тогава да повярваме,че това не е пързалка?

Общи условия

Активация на акаунт