Ноемврийски мъничета 2024 - тема 1

• 15 410
  • 728
  •   1
Отговори
# 540
  • София
И нашият спи неспокойно след 3-4 сутринта, шугави се яко и аз щях да питам дали някой друг също е така, направо не знам на какво се дължи.

Иначе заспива към 20:30-21:00 без проблеми по принцип (освен снощи и тази вечер е по-неспокоен, но вчера му сложиха ваксина, може да е от това, не знам). Сега се опитвам да изместим храненето в началото на вечерната рутина вместо в края, за да не прави асоциации за сън с бутилката, храним го в други стаи, не в спалнята (освен нощем)…изобщо схеми, режими за сън, супер сложно 😀

# 541
Ние също държим бял шум по цяла нощ и така тя по-малко се събужда. Вече спи по 5 часа и половина нощем, веднъж дори и 6. Ако не иска да заспи, и давам гърдата и се унася, като се наяде. В общи линии, когато не може да заспи е защото иска да си хапне.

# 542
Аз процедирам така:
След 18:30-19 не давам да се спи, разнасям й, слагам я на гимнастиката, после към 20:30 обикновено цока, към 21 сменям памперс, мия дупе, ако не е ден за къпане, обличам в пижама, чувалче и всичко се гаси. Заспива сравнително лесно. През нощта реве в просъница, за да цока, на 2-3 часа, рядко 4, взимам я без да й говоря, нацоква се, не е я оригвам и в слагам спяща в кошарата. Сменям памперс на буденето в 5 или в 7. И спи до към 8-9.

# 543
Ох, направо се отчайвам като ви чета.
Само моето ли е такова неспящо.. Ето одеве сигурно 40 пъти изпях "мила моя мамо", уж беше заспала, и накрая спа 10 минути и пак се събуди. През деня я забавлявам, шезлонг, гимнастика, упражнения, карти марти, играчки, време по коремче, разнасям я по вкъщи да разглежда, прави 2-3 кратки дремки и това е за целия ден. И вечер пак е панаир с приспиването. 😢

# 544
Onirique, възможно е бебето да е превъзбудено от прекалено много стимулация. Дневният сън е важен за нощния също. Бебетата не са като големите хора да заспиват по-лесно, ако са преуморени, точно обратното. Ако не иска да спи по друг начин през деня, може в раница или в слинг или просто прегърната. Като цяло, хубаво е да не будува повече от час и половина-два на тази възраст. Само за дневния сън е хубаво да е до 2 часа наведнъж, но по няколко пъти на ден.

# 545
  • София
Ние следваме схема смяна на памперс-хранене (и в последно време пак смяна на памперс, че точно след храненето се вдъхновява Joy), понеже храненето я унася. През деня не се опитвам да я приспивам целенасочено, най-много да й пусна музика от кошарата и да й дам биба. Като й чета книжка, много я унася. На предпоследното хранене сама си заспива (в момента кърти в гнездото, изплюла е бибата). След последното хранене я слагам в кошарата, лягаме и ние, гася лампата, пускам приглушена нощна светлина, пускам музиката от кошарата... И заспивам Joy Установила съм, че много я приспива като спя близо до нея. И през деня го прилагам тоя номер.

Засега не я държим будна умишлено (само за хранене я будим), има едно по-дълго спане, по време на разходката и до следващото хранене, което може да достигне и до три часа. Иначе прави по-кратки дремки през деня.

Честно казано, обаче, нашето бебе просто си е доста поспаливо от самото начало. Може би на мен се е паднала такава. Колики също не е имала. Плаче основно от глад (преди по време на смяна на памперс и след къпане, но вече не). Големи късметлии сме, това е истината. Като четях историите на някои съфорумки, хем мъчно ми ставаше, хем чак гузно се чувствах. Но бебчетата са различни, няма как. Ще мине и това.

ПП: през нощта понякога се разфъсква, в просъница й давам биба и пускам музика. И така обикновено го докарваме до първото хранене, което в момента е в 7-7:30. Шум от река също я приспива.

# 546
Нашият заспива между 20:30-21:30
Събужда се към 2-3 за ядене, после започва по-често, през 2 часа или 1. След 5-6 не спи добре и го взимам при мен, или виси на гърда, или върху мен. През деня повечето пъти спи 5 пъти, средно по час. Винаги го приспивам и спи в мен.
За сега най-големият "успех" ми е първият по-дълъг интервал вечер, само тогава успявам да поспя едни плътни 3 часа. Но спи в гнездо cocoonababy и повит. Страх ме е какво ще стане като махна тези екстри, а то трябва да е сравнително скоро. Иначе особено след първото събуждане спи доста неспокойно. Мята се, гърчи се, пъшка си, напъване се. Даже много пъти ставам, защото мисля, че се събужда, но остава още малко време заспал и лягам пак.

# 547
Аз както казах, че много спи, тя взе, че не спа 6 часа през деня и само иска да яде и не заспива. Накрая и дадох биберон като последен опит, тя никога не го е взимала преди и го отхвърляше и даже ревеше, като пробваме. Сега обаче си го хареса и си заспа с него. Та каквото е било вярно вчера, няма гаранция, че и днес ще е така

# 548
Sisi, при нас е идентична ситуацията с интервалите, 21:30 най-късно гледам да съм в леглото, той заспива в 20-21 часа.

Моят не плаче изобщо, даже като се буди през нощта за ядене, а памперс не му смятам до сутринта, освен ако не е пропуснал. Спазвам всички препоръки за дремки и будуване, той си разграничава нощен от дневен сън и лесно се унася като хапне през нощта, дирекнто яде и го връщам в леглото или при нас, ако е по-неспокоен. Нооооо си се буди за ядене и няма изгледи да спира засега. И мен ми се разбива много съня така. Поне ММ не го чува и си спи.

Обаче от това, което четох май всичко е напълно зависимо от бебето в момента, трудно може да има някакъв сериозен режим до към 4 месеца. Вече след това ако не се оправим може би търся повече информация от консултанти.

onirique, първото ми дете беше така, съчувствам ти. Към 4-ти месец започнахме sleep training с консултант (без плач, да не се разбира, че сме я оставяли да плаче) и се пооправиха нещата до следващата регресия. След това аз вече знаех какво да правя обаче и никога не стана чак толкова зле пак.

Май трябва просто търпение засега. Grinning

# 549
Ние вечерно време гледаме по едно и също около 20 часа да я къпем, масаж, смяна на памперс, хапване около 20:30, после таткото я гушка и я носи изправена поне 20-30 мин, аз я взимам да заспи, това става около 22 часа. После не се събужда за ядене, по-скоро по някое време на нощта се размърдва от напъни, някой от нас става да я поуспокои и тя пак си се унася. За хранене става около 6-7 часа.

# 550
Нашият заспива между 20:30-21:30
Събужда се към 2-3 за ядене, после започва по-често, през 2 часа или 1. След 5-6 не спи добре и го взимам при мен, или виси на гърда, или върху мен. През деня повечето пъти спи 5 пъти, средно по час. Винаги го приспивам и спи в мен.
За сега най-големият "успех" ми е първият по-дълъг интервал вечер, само тогава успявам да поспя едни плътни 3 часа. Но спи в гнездо cocoonababy и повит. Страх ме е какво ще стане като махна тези екстри, а то трябва да е сравнително скоро. Иначе особено след първото събуждане спи доста неспокойно. Мята се, гърчи се, пъшка си, напъване се. Даже много пъти ставам, защото мисля, че се събужда, но остава още малко време заспал и лягам пак.

Ние сме абсолютно по същия начин. Описахте нашия сън!

# 551
Sisi, при нас е идентична ситуацията с интервалите, 21:30 най-късно гледам да съм в леглото, той заспива в 20-21 часа.

Моят не плаче изобщо, даже като се буди през нощта за ядене, а памперс не му смятам до сутринта, освен ако не е пропуснал. Спазвам всички препоръки за дремки и будуване, той си разграничава нощен от дневен сън и лесно се унася като хапне през нощта, дирекнто яде и го връщам в леглото или при нас, ако е по-неспокоен. Нооооо си се буди за ядене и няма изгледи да спира засега. И мен ми се разбива много съня така. Поне ММ не го чува и си спи.

Обаче от това, което четох май всичко е напълно зависимо от бебето в момента, трудно може да има някакъв сериозен режим до към 4 месеца. Вече след това ако не се оправим може би търся повече информация от консултанти.

onirique, първото ми дете беше така, съчувствам ти. Към 4-ти месец започнахме sleep training с консултант (без плач, да не се разбира, че сме я оставяли да плаче) и се пооправиха нещата до следващата регресия. След това аз вече знаех какво да правя обаче и никога не стана чак толкова зле пак.

Май трябва просто търпение засега. Grinning

Mommy би ли обяснила повече за  sleep training

# 552
gerimal, преди 5 години и половина за първото дете работих с консултант по детски сън. Правихме детайлно проследяване с дневник на съня за един месец и нашата основна цел беше да научим бебето да заспива самостоятелно или с минимална намеса от наша страна. Бяхме стигнали до етап, в който по 1 час я приспивахме и исках някой да ни помогне с изготвянето на режим. В повече детайл, че стана дълго:

Скрит текст:
Разясниха ни основите на детски сън, като интервали на бодърстване, брой дремки и т.н. Най-общо казано изграждаш режим на бебето и се стараеш да го следваш. За да премахнем асоциациите за сън не сме оставяли малката да плаче, а постепенно скъсявахме времето, в което я люлеем, например, докато се научи да заспива самостоятелно или с минимална намеса. Изготвихме си нощна рутина, за да знае кога е време за по-дълъг сън и през деня се стараех да спазвам режима.

Това беше най-доброто ми решение от както съм майка! Grinning Преди това нищо не знаех за детския сън и роднини ме убеждаваха, че трябва да оставям бебето да плаче, докато заспи, да го държа будно по-дълго, за да му се доспи. Свекърва ми пък я научи да заспива на ръце с люлеене. Мен всичко това ме напрягаше и естествено открих, че не е вярно, че детето трябва да стои по-дълго будно, а напротив. Колкото повече спи през деня, толкова по-добре ще спи през нощта. Освен това бързо разбрах, че настроението на детето се определя от качеството на съня. Голямата, ако си ляга по-късно и не спи на обяд, става много раздразнителна дори на вече почти 6 години. И колко пъти са ни коментирали, че ощетяваме детето като го “караме” да ляга в 8 часа. При децата фазата на дълбок сън е по-рано от тази при възрастните и не е ок да лягат в 10-11 часа. Когато научих за всичко това, се замислих колко ли деца се държат зле, плачат и се тръшкат, защото им се спи?
Ако на някой му е интересно, аз ползвах услугите на тази консултантка: https://naninanibebe.com/

Преди време на всички приятели с деца препоръчвах работа с консултант. Сега има много избор от услуги, но виждам, че и цените са се вдигнали 5 пъти. Аз тогава платих 160 лв за един месец, ако си спомням правилно. Сега мисля да си взема някой от курсовете, за да си припомня материала и да опитам сама да си разреша проблемите.

Разбира се, има и много безплатни статии и видеа в интернет, на български и на английски.

# 553
Аз да задам един тъп въпрос за захранването 😁
Не, че нямам друго дете на 6, ама съм забравила.
Захранване от 5-тия месец какво значеше: дете навършило 4 месеца и почващо 5-ти или дете навършило 5-ти месец, почващо 6-ти? Това недоспиване ми убива мозъчни клетки 😁

# 554
Навършило. А защо толкова рано захранване, риск от алергии ли има?

Общи условия

Активация на акаунт