Ноемврийски мъничета 2024 - тема 1

• 15 326
  • 728
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Термина 🙂

# 691
  • София
Ние пропуснахме три дни, но после пак си я изведох, въпреки че беше за по-кратко. Въздухът при нас не е толкова зле, а тя навън така се приспива и после спи часове, та не ми се ще да я лишавам от тази почивка (нито себе си Laughing).

# 692
Ние сме от Перник и положеното с въздуха тук е същото. По-леко прави положението това, че сме на изхода на Перник почти в гората, където е малко по-леко. Извеждаме го иначе само, ако няма мъгла. Но го водим всеки ден иначе на въздух за 2-3 часа на село. Там, макар до Перник, въздухът е кристал чист. Гледам да излиза всеки ден откакто е навършил две седмици.

# 693
Потвърждавам,че и нашия е в скок на растежа според термин, поведението му е неконтролируемо (плюс, консултантката от аптечка за родители потвърди като ми разгледа записките за последните дни. Ще споделя повече като мине и консултацията другата седмица, но поне за омента мога да кажа,че е много отзивчива и материалите и са много подробно обяснени). И с шишето е някакъв ад, върти се, не яде , не суче като хората, дъвче го тоя биберон, всичко му е интересно. Мислех,че кърмаческата стачка е само на ... кърмените бебета на гърда Joy
А снощи спа като шило. Беше едно мятане, троскане из тая кошара, все едно сънуваше кошмари, плака на сън, завъртя се хоризонтално (добре че беше с чувалче, иначе като нищо да си беше заклещил крака). И се събуди пищейки, аз реших да го нахраня, че да млъкне, дадох му зърно първо - еее, то не беше блъскане, мятане от зърното, ще кажеш, че му давам игла в устата.... После шишето го залапа с триста зора.
И днес като играхме на килимчето хвана една играчка здраво с ръката и я премести, почна да я размотава напред-назад - ново умение.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 13:01 от slanchogledka^

# 694
Преди години май нямаше такова нещо като ¨скок на растежа¨, та чак и чрез календар да се изчислява това ми звучи доста съмнително, всичко е строго индивидуално си мисля аз, децата не са по калъп. На мен ми е второ дете и няма нищо общо като бебе с първото.

# 695
Ние не бяхме излизали от миналия петък, когато беше принудително, а преди това не помня вече. То в тази мъгла и мръсен въздух не виждам особен смисъл. Аз също следя показателите, вчера бяхме навън за 30-ина мин, днес мисля да излезем- по- добре изглеждат нещата в момента в квартала.
Да ви питам за кърмаческата стачка- някой има ли такъв проблем и успявате ли да се справите? От няколко дни детето се дърпа, извива се, пищи като му предложа. Не всеки път, но на някои хранения и е ужас направо. Опитвах различни неща- кърмене права, на възглавница в друга поза...действа за кратко, но ето сега например предния път почти не яде нищо въпреки целия цирк, който направих. И ММ като го храни вчера с шише пак така е бил. В скок на растежа е според календарите, дано да е от това. И още едно питане-  скоковете на растежа поред термина ли се изчисляват или според датата на раждане?

Моята не знам дали стачка точно, но снощи гладна и превъзбудена, но реве и не захапва. Само стойка на глава, дето не направих. Накрая засилих белия шум сериозно и тя кротна и взе да суче и за 5 минути го намалих постепенно

# 696
Преди години май нямаше такова нещо като ¨скок на растежа¨, та чак и чрез календар да се изчислява това ми звучи доста съмнително, всичко е строго индивидуално си мисля аз, децата не са по калъп. На мен ми е второ дете и няма нищо общо като бебе с първото.

Това, че не е ималo термин и обяснение за дадено поведение, не означава, че то не е съществувало Wink

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 15:31 от slanchogledka^

# 697
Сигурно е така, в днешно време на всяко нещо му се лепва термин.

# 698
Вашите бебчета как са с обръщането? Нашият вече от 2-3 дни се върти от корем по гръб като се изтласква с едната ръка, в повечето случай дясната. Не го прави много често, случва се 2-3 пъти на ден докато стои по коремче. По колко време оставате вашите бебета по корем? Педито каза по 3-4 мин преди всяко хранене, но не успявам всеки път.

# 699
Моето момиче не се обръща още, май няколко пъти се обърна уж, но според мен главата ѝ натежа в едната посока, та затова. 😃

Докторът вчера много смело заключи, че ѝ били много слаби мускулите на вратлето и шията, но аз не съм съгласна. Това заключение беше в следствие на това, че от легнало положение я вдигна за ръчичките, а тя се беше отпуснала като желе и не пожела въобще да си повдигне главата сама. Понеже всичко е разкопано и има хиляди затворени улици около нас, обикаляхме 40 минути докато намерим къде да спрем, та се приспа в колата и въпросното упражнение беше направено, когато беше сънена. 😃

Това същото упражнение го правим вкъщи, както и други, когато е ведра и знам как се държи детето. Кимнах само и си го пуснах през ушите. Да не говорим, че и на ортопед ходихме преди месец и няма такова нещо.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 17:05 от Onirique

# 700
  • София
Аз едва дочаках малко слънце да видя и вчера го изведох. Днес след ваксините спа 3 часа в количката, но тук около Северния парк го дават по-приемлив въздуха.

Относно вратлето, отдавна видях че се изправя и, че се надига, но когато той иска, а не когато ние го насилваме с тъми тайм и.т.н

# 701
Ние не бяхме излизали от миналия петък, когато беше принудително, а преди това не помня вече. То в тази мъгла и мръсен въздух не виждам особен смисъл. Аз също следя показателите, вчера бяхме навън за 30-ина мин, днес мисля да излезем- по- добре изглеждат нещата в момента в квартала.
Да ви питам за кърмаческата стачка- някой има ли такъв проблем и успявате ли да се справите? От няколко дни детето се дърпа, извива се, пищи като му предложа. Не всеки път, но на някои хранения и е ужас направо. Опитвах различни неща- кърмене права, на възглавница в друга поза...действа за кратко, но ето сега например предния път почти не яде нищо въпреки целия цирк, който направих. И ММ като го храни вчера с шише пак така е бил. В скок на растежа е според календарите, дано да е от това. И още едно питане-  скоковете на растежа поред термина ли се изчисляват или според датата на раждане?

Мда и ние преживяваме кърмаческа стачка само дето не реве, а се лигави. Пуска гърдата, гледа ме и започва да се смее, да пищи (просто пищене, не реве), да гука и така е от няколко дни. Да свършва вече... предполагам, че е от скока в растежа, него го хванах преди тя да стартира, та би трябвало до края на седмицата да минем в хубавата фаза 😄

Иначе всъщност всички деца преминават през скокове в растежа и не, не се е появило току така изведнъж т.е. и преди си ги е имало, даже са доказано супер точни за асболютно всички деца може би с 1-2 дни отклонение.

# 702
И в какво се изразява този скок в растежа и защо е скок? Ако става въпрос за сън, първото ми дете почна да спи по цяла нощ като беше на 2 седмици и не е имало никакви регресии или промени от тогава, същото важи и за яденето, свикна си по един начин и режим и така го следвахме до захранването без промени, второто още няма 2 месеца и не мога да кажа нищо категорично все още освен, че е съвсем различно от 1вото. Не мисля, че нещо може да важи за всички деца.

# 703
Скок в растежа е период на "забързан" бебешки растеж, в който детето усвоява и усъвършенства нови умения - може да са двигателни, ментални, социални, визуални напр. гукане, усмихване, пълзене, обръщане, фокусиране върху движещи се обекти, изправяне и т.н. И поради резките промени, децата хабят повече енергия и имат нужда от повече храна, по-раздразнителни са, тъй като са уморени, и често не спят спокойно. Мозъкът им усвоява новата информация и това може да ги претовари, все още имат незряла нервна система.
Има много проучвания по темата, на различни деца от различните социални групи, които по приблизително едно и също време  минават през такива периоди. Гледа се по термон, защото развитието на бебчето започва от утробата - сега друг е въпросът колко точно е изчислен терминът, понякога има разминаване с няколко дни.

Сега, децата не са роботи, някои от тях са по-емоционални, други преживяват промените по-спокойно. Но промени се случват при всички.

# 704
Вашите бебета спят ли в ергономичните раници? Предстои ни разходка уикенда, където няма да е подходящо за количка, та се чудя дали да не рискувам с раницата. За момента сме я ползвали за кратко.

Общи условия

Активация на акаунт