Връщане от чужбина към България?

• 6 357
  • 195
  •   1
Отговори
# 105
Ние момичета тук си говорим май напразно. Авторката не се знае дали чете въобще нашите коментари и на какво мнение е. Когато пуснеш отделна тема с въпрос, би трябвало да се включваш поне от време на време, за да изразиш своето мнение. Но както и да е...
Живота в чужбина не е само от икономическа гледна точка. Вярно, че и в Бг взе да става скъпо, но все още цените не са достигнали цените в повечето развити европейски страни. Ако не искаш в чужбина да живееш в лишения, само и само да спестяваш, това коства много пари. Хубаво жилище на добро място, удобна и нова кола, добро училище за децата, да не стоиш на студено и влажно, в някакви кутийки 3×3м, да се храниш здравословно, да си плащаш всички осигуровки и застраховки и т.н. В чужбина медицинското обслужване не е безплатно (може би само в Испания), образованието също. Може да не дължиш такса на училищата, но всеки месец получаваш фактури за някакви разходи. Ако трябва да ходиш на лекар -специалист чакаш с месеци свободен час, приема за който в Европа е платен! Няма частни лаборатории, където можеш сам да си пуснеш изследвания. За всичко зависиш от личния си лекар и неговата компетентност и предразположеност към теб. Нямаш просто друг избор. За много неща в Европа е така, има правила и трябва да ги спазват, ако не- ти показват вратата. В Бг нещата не са така. Имаме повече избор. За тона много емигранти търсят лекари и зъболекари в родината, хем по-евтино, хем имат ИЗБОР!!! Това е много важно според мен и надделява при избор в коя страна да живееш. Хората в Бг са по широко скроени, по-общителни, по-свободни, даже по-знаещи... В чужбина има много прост народ, страшно ограничени хора, с никакви познания и интереси. Няма как да бъдеш приятел с такива хора, те даже не са твоята среда... А и са страшно страхливи, подозрителни, винаги имат едно на ум особено към нас българите... Така че има доста неща, които биха повлияли на решението къде да устроиш дом, да гледаш децата си и да се пенсионираш. Донякъде е и вътрешно усещане къде се чувстваш добре и като у дома си...

Всеки живее според вярванията си, моите са други. Тази "легенда" как надали нямаш достъп до медицинска помощ и добре, че имаш достъп в България е абсолютен мит за мен. Аз такива проблеми нямам, но масата ги има, българка ми обяснява как няма часове за лекар, в хода на разговора се разбира, че не се "мръднала'  да се обади, да попита, да търси съдействие ако е толкова "тежка ситуацията" от личния лекар съдействие, Касата ама ей така да си мрънкаме и така сме чули. Писала съм в темата, личният ми лекар много добре знае за кои места е проблем записването на час и ако наистина е наложително прегледа да е веднага, съдейства.

А за нивото, медицинските стандарти, това което се предлага дори не съществува за съжаление в България. Моя колежка с рак и трансплантации, идва да я вземе такси и я кара и чака 2 пъти месечно на 70 км., естествено касата плаща, от нея 5 Евро само такса, перуки, психологическа помощ, курс как да се грижи за себе си, грим включително и това е в болницата. На дете със сърдечен проблем му прилоша в училище, пристигна хеликоптер и кацна на стадиона до училище, в България дали най-накрая този хеликоптер тръгна въобще. Избор имаш в София, Пловдив, Варна и Бургас. В Търново огромна болница, един хирург, цели отделения затварят. Линейка не идва с часове, болници с мизерни условия и липса на елементарни условия, извън частните и тук таме новоремонтирани такива частично.
В Германия да ти поставят изкуствена става се покрива от Касата в България ти казват 10 000 лв., ако ги нямаш? Да, плащам висока здравна осигуровка, но и в България процентно съотнесено според дохода не е малко, но масово много неща се плащат от пациена и е несъотносимо към масов доход, пенсии.
А и не мога да си съглася "винаги имат едно наум", защото някой е българин. Имат "винаги едно на ум" не защото някой е българин, а заради качествата му и да е германец да е, като го видят какъв е, отношението не е по-добро, само дето имат комуникация на роден език. Имахме в работата пробен ден на няколко човека, предпочетоха чужденка, жената си имаше куп предимства пред германеца  който на пробния ден реши, че така не трябва да се работи, той знаел, а яката на ризата му беше също мръсна, не го взеха. Аз съм на принципа дай всичко от себе си, учи, старай се и тогава можеш да кажеш, че те дискриминират, "едно наум" и т.н.
Цените в България са високи, съотнесено към дохода, на много места етикетите са с цени включително и България, ако не ме лъже паметта Kik примерно и виждаме същата цена, но лева, хранителните стоки, основен продукт, като прясното мляко е също по-евтин, шоколад, кашкавал..т.н. Услугите също много скочиха в България.

# 106
Sephora ❤, извинявай, но Бургас не ти е избор. В Бургас нямаме избор.

# 107
Sephora ❤, извинявай, но Бургас не ти е избор. В Бургас нямаме избор.

Все пак имаш някакъв, има частни болници,  пак има нещо, но я си представи щом в Бургас е зли, щом казваш, какво е в други градчета.

# 108
  • Mediterraneo

В Германия да ти поставят изкуствена става се покрива от Касата в България ти казват 10 000 лв., ако ги нямаш?

Аз ще ти кажа какво става, осакатяваш, понеже нямаш пари. ММ вече е опериран, лети, не върви. Беше стигнал до две патерици, роди се след операцията! Разбира се, и един цент не е платил. 3 години след като дойдохме тук го оперираха. За обслужването в болницата да не става дума. Аз се бях приготвила да спя на креслото за посетители, дойде една санитарка и каза- Момиче, ти деца нямаш ли вкъщи, я се прибирай, аз за какво съм тук! Два пъти на ден му сменяха ношницата! Закуска, обяд и вечеря на кетъринг, следобедна закуска, бутилирана вода постоянно, за преди заспиване- чай или чаша мляко. Къпаха го и двата дни, в които беше в болницата. Като го изписваха, вървим по коридора, след мен тича една сестра да ми даде спринцовка с лекарство- полагало му се за деня, ама понеже е чак за 5 следобед, вземи го, ще му го сложиш ти... Къде ти, на татко в болницата му оставяха спринцовките с лекарството на шкафчето, нямаше кой да го погледне...

# 109
Вие говорите за медицинско обслужване в болниците. Така е, условията в чужбина във болниците е добро, обслужването също. Нооо да не забравяме, че това болнично обслужване се заплаща допълнително като екстра застраховка, която се плаща на член от семейството и никак не е евтина. Така, че напълно е задължително при тия цени на застраховката да получиш такова отношение и обслужване. Бедните в чужбина не плащат тия допълнителни застраховки и при тях условията са други. Ако имаш пари и си платиш в Бг, също може да си в частна болница с прекрасни условия. Но не винаги се стига до лежане в болница и операции. Говорим за прегледи, поставяне на диагнози и лечения. И не е вярно, че личния лекар ти съдейства за часове при специалисти, скенери, изследвания. Чакаш на реда си като другите. Да не говорим, че някои лекари тук въобще не са компетентни, за всичко се изписва парацетамол и те пращат в къщи при 39 градуса температура. Болнични се издават многоооо трудно, едва ли не трябва да си пред умиране. Линейка да извикаш е платена, след време получаваш страшно висока фактура за това. Изследванията пуснати от лекар, ехографи, скенери- всичко си плащаш с фактури и никак, ама никак не са евтини. И накрая и диагноза не могат да ти поставят, защото не могат да разчитат резултатите от изследванията. Т.е. имат страхотна апаратура, ама "обучени" лекари няма. Един роднина за малко да го изпуснат, беше много зле, в Белгия след хиляди изследвания му казаха, че е здрав едва ли не и го пратиха да си ходи. Със същите изследвания в Бг му откриха тумор, операция и едвам го спасиха... Какво повече да говоря. Всеки в чужбина знае как стоят нещата в страната където е и може да прецени дали си заслужава да плаща осигуровки и какво получава за тия пари (защото хич не са малко)... В Испания изглежда, че медицинското обслужване е безплатно, но всъщност не е така. За да имаш право на минимален преглед и личен лекар (който между другото те ти избират и ти нямаш право да го смениш), също пращаш не малко осигуровки. А екстра застраховка е минимум 50 евро на човек на месец...

# 110
  • Mediterraneo
В моята чужбина не плащам никакви скъпи допълнителни здравни осигуровки, за да разчитам на добро обслужване.

# 111
Все някой плаща.
"Кой ще ми даде пари" има само в комунизма.

Нямам нерви да споря за лекарите, и аз съм супер доволен от българското обслужване и резултати. И в Бургас и в София.
Има и модерни болници, има и добре обучени лекари.
Но някои хора просто много обичат да си навиват на пръста и да повтарят оплакванията на възрастните си роднини.

# 112
Вие говорите за медицинско обслужване в болниците. Така е, условията в чужбина във болниците е добро, обслужването също. Нооо да не забравяме,  която се плаща на член от семейството и никак не е евтина. Така, че напълно е задължително при тия цени на застраховката да получиш такова отношение и обслужване. Бедните в чужбина не плащат тия допълнителни застраховки и при тях условията са други. Ако имаш пари и си платиш в Бг, също може да си в частна болница с прекрасни условия. Но не винаги се стига до лежане в болница и операции. Говорим за прегледи, поставяне на диагнози и лечения. И не е вярно, че личния лекар ти съдейства за часове при специалисти, скенери, изследвания. Чакаш на реда си като другите. Да не говорим, че някои лекари тук въобще не са компетентни, за всичко се изписва парацетамол и те пращат в къщи при 39 градуса температура. Болнични се издават многоооо трудно, едва ли не трябва да си пред умиране. Линейка да извикаш е платена, след време получаваш страшно висока фактура за това. Изследванията пуснати от лекар, ехографи, скенери- всичко си плащаш с фактури и никак, ама никак не са евтини. И накрая и диагноза не могат да ти поставят, защото не могат да разчитат резултатите от изследванията. Т.е. имат страхотна апаратура, ама "обучени" лекари няма. Един роднина за малко да го изпуснат, беше много зле, в Белгия след хиляди изследвания му казаха, че е здрав едва ли не и го пратиха да си ходи. Със същите изследвания в Бг му откриха тумор, операция и едвам го спасиха... Какво повече да говоря. Всеки в чужбина знае как стоят нещата в страната където е и може да прецени дали си заслужава да плаща осигуровки и какво получава за тия пари (защото хич не са малко)... В Испания изглежда, че медицинското обслужване е безплатно, но всъщност не е така. За да имаш право на минимален преглед и личен лекар (който между другото те ти избират и ти нямаш право да го смениш), също пращаш не малко осигуровки. А екстра застраховка е минимум 50 евро на човек на месец...

Това твой опит ли е, или някой ти разказа и за къде става въпрос?

Държавната здравна осигуровка покрива всичко и ако има доплащане то е минимално,  5 Е за патерици, 10 Е идване на линейка, 10 Е специална шина, която в България се предлага, като лукс не навсякъде и си я плащаш на 100 %. Ако жената не работи, се присъединява към здравната осигуровка на съпругът, децата също и не се доплаща нищо поне така е в Германия.

Частната здравна осигуровка включва самостоятелна стая, записване на час веднага дори и да не е спешно, лечение от главния лекар, някакви екзотики, но  ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ ПОЛЗВАТ СЪЩОТО ОБСЛУЖВАНЕ И АПАРАТУРА в болницата!!! Какво значи бедни хора, това не е Африка дори и тези на социални помощи имат здравна карти със същите права, като мен работещата и социала плаща на Касата месечния разход.

И да вярно е, личния лекар съдейства и след преглед ми назначи куп изследвания и не ме изпрати вкъщи с парацетамол и това е поредната легенда,  и тъй като искаше веднага преглед при ендокринология лично се свърза да ми запише час. ЯМР получих час много бързо, мъжът ми след няколко седмици, но нямаше спешност.

Болнични ми издават дори да се обадя само по телефона и да обясня състоянието ми, от работодателя масова практика до 2 дни без болничен и без отпуск. Последния път за настинка 2 седмици ми даваха, но аз отказах и помолих да бъде само една, макар и лекарката да настояваше,  че е добре да остана по-дълго вкъщи, да се излекувам, агонията с болничните беше в България, там съм се влачи едва заради физиономийте и мрънкането на шефа ми, постоянно ми се звънеше по телефона.

И всичко това, което Lunna pateka описва е резултат на легендите на българите не знаят език, не познават системата и айде в България, защото лекарите в чужбина "масово" са некомпететни. В Германия, като бях в болница какви ли не националности имаше, та и български лекар включително. Твоя роднина подозирам, че спада точно в тази категория и не ми казвай, той живее от 20 години в Белгия и знае много добре език.  В Германия примерно не взима един доктор решението, случаят  се разглежда от няколко доктора, при необходимост правят консултация с друга болница, айде помисли такива ли лаици са всички и никой не видял и не разбрал, че има тумор и добре, при това ниво на апаратура, отишъл в България и всичко е наред. Надали историята е точно така, както я описваш.

И в заключение ще напиша, че вече има много добри болници в България, но това са основно частните такива, в държавните и общинските болници е потресаващо, като започнем от хигиенната, стаи с по няколко човека и без баня и тоалетна в 21 век, да не говорим за болнично обурудване, онези тръбни легла, олющени мазилки, подтискаща обстановка.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 16:02 от Sephora ❤

# 113
  • в пералнята
Ако здравеопазването в България беше на толкова чудесно ниво, никой нямаше да събира пари за лечение в Турция или Германия. Нека да не се лъжем, когато опре ножът до кокал, всички се спасяват поединично.

# 114
Това е 1 на 10 000.
И къде е казано, че като заминеш и ще те излекуват безплатно в другата държава и няма да събираш пари.
Знам за случаи в САЩ, продават се къщи, имоти, и накрая пак му изключват системите на болния, защото не могат да плащат.

Това изобщо не ми се струва рационално решение.

# 115
  • в пералнята
САЩ е съвсем отделна бира.
Говорим за западна Европа - здравеопазването е на много по-високо ниво от нашето. Само, който не се е сблъсквал със сериозни диагнози, той не знае каква мъка е.
За някакви дребни неща като грипове и настинки на здрави хора, въобще не става дума.

# 116
Нека ползваме точните понятия.
Здравеопазването в сащ е "на по-високо ниво" от Западна Европа, но не е толкова социалистическо.
Та, "по-високо ниво" ли търсим или по-социалистическо здравеопазване?
Аз имам една теория, според която по-социалистически настроените индидивиди търсят държави с по-социалистически елементи.
Въпросът е човекът, който ще решава от кои е.
Ако си от "социалната" прослойка, едва тогава има смисъл да ходиш в по-"социална" държава.
Но да назоваваме нещата с истинските им имена.
Не, че в "чужбина е по-добре" непременно, а е "по-социално".
Съответно всеки си прави сметката, защото не на всеки му излиза да живее в чужбина.

Казано на още по-прост език, за да е "безплатно" там, някой плаща едни големи пари.
Да, ама може да се окаже, че този "някой" си ти.
И ще трябва да живееш "за оцеляване", за да може 1 на 100 000 да се лекува безплатно.

# 117
  • Mediterraneo
Ти вземи да си изчистиш първо понятията, преди да градиш теории. Като за начало- направи разлика между социално и социалистическо, че става смешно.

# 118
Едно и също е.
"Парите на другите"
Един плаща, а друг ползва.
За да е "социално", трябва данъците да са високи, а заплатите по-ниски. Иначе няма откъде да дойде. Марсианците ли ще плащат заплати на лекарите?
Няма нужда да се ядосвате. Явно за вас работи тая система.

# 119
  • Mediterraneo
Стана ясно, че работи за мен системата, за какво да се ядосвам.

Общи условия

Активация на акаунт