Живота в чужбина не е само от икономическа гледна точка. Вярно, че и в Бг взе да става скъпо, но все още цените не са достигнали цените в повечето развити европейски страни. Ако не искаш в чужбина да живееш в лишения, само и само да спестяваш, това коства много пари. Хубаво жилище на добро място, удобна и нова кола, добро училище за децата, да не стоиш на студено и влажно, в някакви кутийки 3×3м, да се храниш здравословно, да си плащаш всички осигуровки и застраховки и т.н. В чужбина медицинското обслужване не е безплатно (може би само в Испания), образованието също. Може да не дължиш такса на училищата, но всеки месец получаваш фактури за някакви разходи. Ако трябва да ходиш на лекар -специалист чакаш с месеци свободен час, приема за който в Европа е платен! Няма частни лаборатории, където можеш сам да си пуснеш изследвания. За всичко зависиш от личния си лекар и неговата компетентност и предразположеност към теб. Нямаш просто друг избор. За много неща в Европа е така, има правила и трябва да ги спазват, ако не- ти показват вратата. В Бг нещата не са така. Имаме повече избор. За тона много емигранти търсят лекари и зъболекари в родината, хем по-евтино, хем имат ИЗБОР!!! Това е много важно според мен и надделява при избор в коя страна да живееш. Хората в Бг са по широко скроени, по-общителни, по-свободни, даже по-знаещи... В чужбина има много прост народ, страшно ограничени хора, с никакви познания и интереси. Няма как да бъдеш приятел с такива хора, те даже не са твоята среда... А и са страшно страхливи, подозрителни, винаги имат едно на ум особено към нас българите... Така че има доста неща, които биха повлияли на решението къде да устроиш дом, да гледаш децата си и да се пенсионираш. Донякъде е и вътрешно усещане къде се чувстваш добре и като у дома си...
Всеки живее според вярванията си, моите са други. Тази "легенда" как надали нямаш достъп до медицинска помощ и добре, че имаш достъп в България е абсолютен мит за мен. Аз такива проблеми нямам, но масата ги има, българка ми обяснява как няма часове за лекар, в хода на разговора се разбира, че не се "мръднала' да се обади, да попита, да търси съдействие ако е толкова "тежка ситуацията" от личния лекар съдействие, Касата ама ей така да си мрънкаме и така сме чули. Писала съм в темата, личният ми лекар много добре знае за кои места е проблем записването на час и ако наистина е наложително прегледа да е веднага, съдейства.
А за нивото, медицинските стандарти, това което се предлага дори не съществува за съжаление в България. Моя колежка с рак и трансплантации, идва да я вземе такси и я кара и чака 2 пъти месечно на 70 км., естествено касата плаща, от нея 5 Евро само такса, перуки, психологическа помощ, курс как да се грижи за себе си, грим включително и това е в болницата. На дете със сърдечен проблем му прилоша в училище, пристигна хеликоптер и кацна на стадиона до училище, в България дали най-накрая този хеликоптер тръгна въобще. Избор имаш в София, Пловдив, Варна и Бургас. В Търново огромна болница, един хирург, цели отделения затварят. Линейка не идва с часове, болници с мизерни условия и липса на елементарни условия, извън частните и тук таме новоремонтирани такива частично.
В Германия да ти поставят изкуствена става се покрива от Касата в България ти казват 10 000 лв., ако ги нямаш? Да, плащам висока здравна осигуровка, но и в България процентно съотнесено според дохода не е малко, но масово много неща се плащат от пациена и е несъотносимо към масов доход, пенсии.
А и не мога да си съглася "винаги имат едно наум", защото някой е българин. Имат "винаги едно на ум" не защото някой е българин, а заради качествата му и да е германец да е, като го видят какъв е, отношението не е по-добро, само дето имат комуникация на роден език. Имахме в работата пробен ден на няколко човека, предпочетоха чужденка, жената си имаше куп предимства пред германеца който на пробния ден реши, че така не трябва да се работи, той знаел, а яката на ризата му беше също мръсна, не го взеха. Аз съм на принципа дай всичко от себе си, учи, старай се и тогава можеш да кажеш, че те дискриминират, "едно наум" и т.н.
Цените в България са високи, съотнесено към дохода, на много места етикетите са с цени включително и България, ако не ме лъже паметта Kik примерно и виждаме същата цена, но лева, хранителните стоки, основен продукт, като прясното мляко е също по-евтин, шоколад, кашкавал..т.н. Услугите също много скочиха в България.