Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 85 (м. декември)

• 27 345
  • 1 337
  •   1
Отговори
# 1 230
Борислава, няма да имаш чак такива неща. То не е ясно дали имаш възел или нямаш и дали имаш Хашимото или нямаш.
Този магазин на Ботев ми е близо  и в любимата ми част на града. И аз не знаех, че има без алкохол и че от аптеките може да не е много ок.
Кое за магнезия и желязото? Цитрат дърпа желязото надолу. При хора, които нямат анемия не знам дали е проблем. Аз спазвам това правило за себе си, защото съм с критични нива на феритин и желязо.  Даже, ако с другите форми се чувствам добре са ми препоръчани от ендокринолог.  Но, цитратът ми дава енергия и нямам крампи с него. С хелатен такъв ефект не усетих. Бисглицинат спрях, заради кортизола. Цитрат не е добре да се пие вечер. Не се пие близо до желязо и още няколко неща, но не мога да ги кажа на изуст, трябва да проверя. Ако е нисък вит.Д за корекцията му се пие освен Д + К2 и магнезий в същото време. От магнезий се почива напр.след 6мес. Ако го пиеш за пръв път и имаш недостиг дози 300-400 са ок, но за постоянен прием се препоръчва  в по-ниски дози. Моя нутри каза не повече от 125 гр. цитрат на ден за теб с анемия, но такъв трудно намирам, затова ще мина на прах. Тази информация съм я събрала за себе си от  ендокринолог, нутрито и книги, които съм прочела във времето. Но, това е за хора с анемия, Хашимото  и без особена активност. Не знам за по-здрави или спортуващи активно какви са видовете, дозите и продължителността на приема.
Ако, намери писмен източник ще дам. Но,трябва да потърся.

# 1 231
Аз знам че не се вземат на един прием но виж тя какво е написала - поне аз по съвсем друг начин го чета това.
Че дърпало желязото надолу.

Ами аз не мисля, че е вярно.
Трябва по-сериозен източник.
Че точно с тази форма и разделечен прием на желязо има спад в него.
А с други форми?

# 1 232
Аз затова попитах за източник, да прочетем повече.
Те че са навързани всяко с всяко по някакъв начин - са. Няма как, едно тяло е. Но поне само така казано, за мен "виси" това изказване, от толкова приказки за магнезий и четене от всички ни къде ли не, все щеше да го спомене и някой друг. Ако е нещо новооткрито - още по-добре ако го прочетем.

# 1 233
Борислава, достъп се получава като се вземе код от здравната каса и се инсталира приложение на телефона. При нас здравната каса е в болницата. Иначе ми изглежда удобно и на децата досиетата също се виждат от родителя.
За щитовидната е важно хормоните да са оптимални, не просто в норма. Та точните числа са важни. Като си гледам старите изследвания разбирам, че още 4 години преди официално да ме диагностицират с Хашимото хормоните ми не са били оптимални... Ако ми бяха пуснали Тат, Мат и ехография, сигурно щях да си спестя доста страдание...

# 1 234
Аз не знам,сигурно съм хванала Господ за шлифера,все някакви те ли диагнози ми слагат и ми се разминава на по-обстойни изследвания.Миналия път с тая 3та група на цитонамазката,пък се оказа 2ра.Имам ВОН и имаха съмнения за глаукома,правиха ми 3 години изследвания и се оказа,че нямам увреждане на нерв,ама трябва да следя от време на време за всеки случай.Сега с ИР пак ми се разминава диабета,ако се държа прилично и само остава да отметна и тоя възел,че го няма и да взема да разкарам цигарите,че те са голям дразнител.Ще проверя Стеличка благодаря.Ще взема и за малкия да имам,ако се наложи нещо да проверявам.
Иначе магнезий се чудя да си го пия редовно,че на скоро имах крампи и той май ми е нисък.Като допия тоя ще ви питам за тоя цитрат от къде да взема,че и да ми кажете,докато потрябва ще забравя Grinning Има ли значение дали го пия през деня или вечер,че вечер ми е по-удобно,че сутрин съм неадекватна Grinning

# 1 235
Даже най-добре вечер да е, особено щом заради крампи. Но да, магнезият си пречи с някои други неща - дали той на тях, дали те на него, това ако се приемат по едно и също време. Крампите когато са от това, обикновено също са вечер и нощем, та повечето хора вземат вечер с тая цел когато е.
Магнезиев цитрат не е някаква толкова специална добавка, навсякъде има. Единствено избягвай прахчета на дози и гелчета които се изпиват директно, разтворими таблетки също - ясно ти е че всичките са подсладени, нямаме нужда от това. И аз на прах вземам, но е просто цитрат, неовкусен, не е разделен на дози, просто един пакет в който друго няма.
Кое за магнезия и желязото? Цитрат дърпа желязото надолу. При хора, които нямат анемия не знам дали е проблем. Аз спазвам това правило за себе си, защото съм с критични нива на феритин и желязо.  Даже, ако с другите форми се чувствам добре са ми препоръчани от ендокринолог.  Но, цитратът ми дава енергия и нямам крампи с него. С хелатен такъв ефект не усетих. Бисглицинат спрях, заради кортизола. Цитрат не е добре да се пие вечер. Не се пие близо до желязо и още няколко неща, но не мога да ги кажа на изуст, трябва да проверя. Ако е нисък вит.Д за корекцията му се пие освен Д + К2 и магнезий в същото време. От магнезий се почива напр.след 6мес. Ако го пиеш за пръв път и имаш недостиг дози 300-400 са ок, но за постоянен прием се препоръчва  в по-ниски дози. Моя нутри каза не повече от 125 гр. цитрат на ден за теб с анемия, но такъв трудно намирам, затова ще мина на прах. Тази информация съм я събрала за себе си от  ендокринолог, нутрито и книги, които съм прочела във времето. Но, това е за хора с анемия, Хашимото  и без особена активност. Не знам за по-здрави или спортуващи активно какви са видовете, дозите и продължителността на приема.
Ако, намери писмен източник ще дам. Но,трябва да потърся.
Това твърдение последно за магнезиев цитрат ли е, за всякакъв цитрат ли е или откъде идва? И за неусвояване ако се приемат наведнъж двете ли идва реч или че по принцип е казал че сваля желязото ако вземаш цитрат?
Ако този нутриционист действително е казал 125г цитрат, не ми го цитирай повече... Несериозно е просто, а от специалист пък съвсем. В грам цитрат има около 150мг магнезий. 125 грама или милиграма (ако ти си се объркала) цитрат еднакво абсурдно ми звучат като доза.
Не се заяждам, може и ти в бързината да си го написала така, но така написано си е нелепо.

# 1 236
Аз пък с ниско желязо съм била много време преди да пия цитрат също така.
Ама цитрата го преместих през деня, а биглицината вечер.
Някой тук спомена, че той по-отпуска и има значени и за съня.

# 1 237
Глицинатът се води така защото е магнезий и глицин, глицинът е това което се води че те отпуска и то. Но колко глицин получаваш от нормална доза магнезиева добавка не знам... Като знам че има добавки само глицин дето някои се измерват в грамове а не в милиграмове и почвам да се чеша по главата и там. Но пък има хора казват че действително им помага, нищо не губиш.

# 1 238
  • Dublin
Аз вземам този магнезии, от няколко месеца вече, по едно, вечер.
По едно време имах ужасни крампи през ноща, събуждах се с викове от болка..Откакто го вземам, нямам проблеми с крампи, не ми пречи и на съня.
https://ie.iherb.com/pr/swanson-triple-magnesium-complex-400-mg- … 0-capsules/119437

# 1 239
Досега търсих писмен източник. В групата за Хашимото е коментирано. Аз черпя от там основно информация, защото не мога да чета на английски статии. Там често превеждат или дават линк по някой въпрос и си го превеждам с гугъл. Намирам като коментари в тази група, че също споменават, че магнезии цитрат дърпа желязото. Други не са чували. Посочват за източник  групата на Морли Робинсън. Ходих да търся тази група, но намерих само в you tube The Dr Doug Show   с Морли Робинсън. От българската група за Хашимото става ясно, че ебила посочена преди време таблица,която са обсъждали /не я намирам/, затова някои минали на хелатен, малат, други на бисглицинат според симтомите. Ще продължа да търся писмения източник, когато имам време.
Бисглицинат се пие вечер,но намалява производството на кортизол, затова някои тревожни хора се чувстват добре с този вид магнезий. Този вид ми беше назначен от ендокринолог,но след като ми падна кортизола ми госмря и замени с хелатен или малат вече не помня.
Преди нея се лекувах с нутрито, който ми изписа този магнезий два пъти на ден за определен период от време, а не за постоянно, защото б6 постоянно не се приема. Последно, когато се разделихме каза, че предпочита да приемам,когато приемам цитрат, но щом имам постоянна анемия, не е добре цитрат във високи дози, а 125мг. Той смята, че добавки не се пият постоянно,а в едногодишния период на режим и добавки,които предписва. После остава режима за цял живот. добавки само при нужда не постоянно.
https://www.zoya.bg/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D … 0_B9_20VIRIDIAN-s

За здравното досие в сайта на здр.каса влезнах с пик от нап, който съм изкарала преди време. Моето досие не е много пълно. Виждам от 2013г. насам.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:55 от Анонимен

# 1 240
Дирони, ами ако има поне 5 часа разлика?
Не знам, наистина трябва да не е голо твърдение, а да има изследвания за това.

Аз доколкото знам желязото трябва да се пие далеч от всякакъв магнезий. Не съм чела за специална форма, че ако пиеш пък съвсем пада.
Дори и ако се приема желязо дори.
То го дават и с кафе и с шоколад да не се приема.
Но имам  колежка, пиеше билкова кръв и си вдигна нивата на желязо, а го приемаше едно 15-20 минути след кафето.
Аз и бях казала да го държи далеч от кафе , шоколад и магнезий, но тя не  е като нас да задълбава и каза, че не я интересува. Абе пак го вдигна.

# 1 241
Аз да се "оплача", че покрай Марк Хаймън зарязах художествената литература, а тъкмо си намерих четиво, което да ме изкара от читателската криза.

# 1 242
Изморих се да търся. Във фб групата Автоимунен тереоидит на Хашимото, където членуват над 19хил. може и вие да сте там. Аз съм от 2-3 години. се споменава многократно, че магнезий цитрат не се пие за дълъг период от време.  Цитирам:  " При продължителен прием цитратните соли извличат желязото от организма." Знаело се, било обсъждано. Насочват се към други форми, ако не се цели лечение на запек. Има таблица всяка форма на магнезий кога се приема и таблица коя добавка кога се приема спрямо синтетичния хормон.
И сестра ми си оправя желязото с една бутилка билкова кръв на пролет като я пие, закусва и пие кафе веднага след това. Хемоглобина скача над 130. На мен ендокринолозите ми казаха, че в моя случай билковата кръв няма да помогне и се минава към по-високи дози желязо. Иначе е вкусна.
Желязо по спомен пиша 4 ч. от синтетичния хормон, 2 от калций, магнезий, 1 от кафе и 1 от храна. За вит. Д не се сещам как се вписва. С б комплекс мисля,че може. Шоколада и антибиотиците също на разстояние от желязото. Също да не се ядат млечни на два часа от желязото. Някои изцяло спират млечните,когато искат да оправят желязото.
Няма да търся повече, ако срещна статия черно на бяло ще я посоча.

п.с. Този автор го прочетох. Много ми харесва. От сайта, който даде Натка намерих други на български език и се опитвам да ги изчета. Водя си записки. Харесах един 15 дневен прочистващ режим, който мисля да пробвам. И даже си свалих учебник Болести на щитовидната жлеза....
Лека нощ!

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 21:38 от Анонимен

# 1 243
Да, и за млечните е така.
Но явно тези неща просто намалят може абсорбацията и не позволята част от желязото да бъде усвоено, щом въпреки това хората си оправят дефицита.

А имаш ли я таблицата на формите кога се приема и другата за другите добавки че ми стана интересно?

Абе я метни таз книга за щитовидната. Къде я изрови? Grinning

# 1 244
Dironi,
Благодаря за уточнението, че електронното досие е достъпно и с пик от НАП. Успях така да вляза иначе и аз щях да ходя като ММ да изкарвам код от здравната каса. Уви при мен има само какви изследвания съм правила, но не и резултатите от тях.

Общи условия

Активация на акаунт