Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 177
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
Бих смятала по курса на БНБ. Така е редно. Включително и след евентуалното ни влизане в еврозоната бих преизчислила до цент наемите, както са по договор, въпреки къдравите суми, които ще се получат. Дразнят ме хора, които закръгляват стотинките по един или друг повод. Но това си е мой проблем - професионално изкривяване бих казала.

# 16
  • София
Брокер ми обясняваше тези дни, че всички наематели си знаели, че при обявена цена 500 евро, трябва да платят 1000 лв и водихме спор...
Не съм съгласна, че е общовалидно. Може би част от наемателите да го смятат така, но от древните римляни и първите уроци по Право съм запомнила: Clara pacta - boni amici. Или, чисти сметки - добри приятели.

Ако си точна до стотинка, ще си спестиш ненужни обяснения.

# 17
Принципно е вярно
от древните римляни и първите уроци по Право съм запомнила: Clara pacta - boni amici. Или, чисти сметки - добри приятели.

Ако си точна до стотинка, ще си спестиш ненужни обяснения.
Но пък 977, 53 лв. (500 евро) също не е много обичайно като наем. Ако пък е 510 евро-997,48 лв.

За момента най-лесно е в лева. В еврозоната като тръгнем да влизаме - ще го мислим.

Едно време, когато нямаше още валутен борд и наемите ги обявяваха в долари, сме изчислявали в лева по курса на деня.

# 18
Изчисляваме до стотинка.

Не виждам нищо необичайно в незакръглени цифри, но виж ще ме издразни ужасно някой да ми сметне еврото на курс 2 лева.

# 19
А защо въобще обявявате наема в евро, при положение, че има фиксиран курс?

# 20
В лева обявявам и в лева събирам наема.

# 21
  • София
Здравейте,
Благодаря за новата тема. Чета ви от известно време и се престраших да се включа.
Отдавна не ни бяха напускали наематели, но сега малко (но не точно) на принципа, описан от Titina: “На старите наематели, които се отнасят почтително към нас и нашата собственост - не вдигаме. На другите вдигаме двойно с надеждата да се изнесат и да дойдат още от първите.”, се разделихме с едни, които бяха с нас за около 7 години.
В началото бяха много ок, напоследък започнаха да проявяват небрежност и в отношенията, и в грижата към апартамента. Ние сменяме мебели, ремонтраме всякакви възникнали неща бързо, като цяло имаме отлични отношения с наематели, с някои във времето след като са си тръгвали сме развили дори относително близки отношения. Тези спряха да казват за повредени неща, което е странно. Да бавят с по ден-два плащания. Дребни неща, но се натрупаха.
Сега ни предстои ремонт, с всичките негативи на майстори и разходи, но с цялото удоволствие от избор на нови мебели, уреди,  красиви неща, цветове…
Ще сменим почти цялата кухня - нови уреди, нов плот и гръб, ще пребоядисаме вратичките на горния ред, защото са бял лак и имаше малко надрасквания. Вътре шкафовете са като недокосвани, затова остават. Слагаме по един слой от тези основи гумираните в тях и дори и да има зацапване про ползванв, то обичайно остава по тях.
Малко нови мебели в хола, но не меката мебел, и две лампи, защото тези са малко морално остарели.
Почистване до облизано.
И после удоволствието от подреждането на украси и аксесоари.
След това остава да си стискаме палци точно в този период да си търсят жилище  за дъъългосрочно ползване симпатични хора и да се намерим. 

Темата е супер полезна и с много позитивен тон, ще се радвам, ако постепенно се включа в нея.

По актуалните теми: За наем в евро - ползваме фиксинга на БНБ. Обявявам в евро и получавам в каквото иска наемателят.

Регистрираме по настоящ адрес съвестно, включваме клауза в договора при връщането на депозит - да се отрегистрират. Сега, благодарение на вас, ще добавя и това за чипове и комплекти ключове.

# 22
Леля ми сега търси наематели и по този повод брокерът ми развиваше теорията, че в някакви търсачки на имотните сайтове се вписвала цената в евро и ако обявиш цена в лева, обявата нямало да се показва или щяла да излиза назад. Казах му, че тя като иска 1200 лв трябва не да пише 600 евро, а 613 или да закръгли на 615 евро, защото в противен случай ощетява нея или пък е нередно, а той ми каза, че наемателите си знаели х2. И за мен не е редно да се закръгля по този начин. Като иска аз ще му го сметна.

От един месец не може да намери наематели за стар двустаен преустроен на тристаен в Изток. След освежителен ремонт, но стара баня и старо обзавеждане в преправената на спалня стара кухня.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:52 от drago_2008

# 23
Не знам имот-бе-ге-то по какъв курс смята, но хвърлих бърз поглед как са подредени по наем ...
450Е, 500Е (978 лв. по фиксинга на БНБ), 990 лв., 550Е (1 075,72 лв. по фиксинга)...
Пуснах да ми класира офертите по цена (наем)-тотал. Значи си излизат обявите лева и евро, превърнати в лева, както си му е редът.

# 24
  • Варна
Току що чух по радиото реклама за някаква нова фирма за управление на имоти - стопани.бг. Не съм влизала в интернет да проверявам подробно, защото на мен лично не ми е необходима такава услуга, но често в темата питат за такава, та на някого може да му е от полза. Споменаха, че работят срещу 10% комисиона, както и че се ангажират с намиране на наематели, сключване на договори, плащане на сметки и организиране на ремонтни дейности.

# 25
За актуализирането на наема. На единия апартамент, който давам, след голямо чудене вдигнах с 10% след първата година, но тогава и инфлацията беше много висока. И наемателите останаха, но момичето работи на 3-4 мин. пеша от апартамента, така че може би е обяснимо. На другия апартамент вдигнах с 5% след първата година и два месеца по-късно си тръгнаха. Не казвам, че е заради това, имаше и други причини. Но човек никога не знае. Най-добре да се впише клауза за актуализиране всяка година с процента на инфлацията и така е ясно от самото начало, че наемът не е константа. Разбира се, при инфлация от около 2% не знам дали си струва изобщо да се повдига въпроса (зависи какъв е наемът де). Но при двуцифрена инфлация определено трябва да се актуализира. Относно обявяването в лева и евро, аз съм пробвала в евро и го смятам по курса, но закръглявам не до стотинка или лев а до 10 лева. Например при наем 500 евро, което е 977, 92 лв. го закръглявам на 980 лв., защото иначе е странно и трудно се помни. А от известно време си ги пиша директно в лева, защото някои хора се дразнят, когато са обявени в евро (след като еврото все още не ни е официална валута).

# 26
  • София
Аз никога не разбрах за тази инфлация откъде тръгна и защо става толкова масово.
Питах, не получих задоволителен отговор.
1. Ако се впише като клауза, излязат данните от НСИ / Евростат и показват 2% примерно.
И ако решите да вдигнете на таза база, трябва да е именно 2%. Ако решите с 5 или 10, то логично идва въпросът защо след като изрично в договора пише, че се актуализира с именно него. Разбира се, че я има пазарната компонента, но пък тогава защо е клаузата за инфлация? Пазарът казва 10% ръст в наемите примерно, пък ако ще да сме в дефлация.
2. Договорите се сключват принципно за година. Официално инфлацията също е годишна. И съвсем се губи смисъла. То ще е станало време за нов договор като излезе инфлацията и какво пише в стария вече няма значение.

Евро / лев.  Редно е по курса. Нито искам някой да ми купува еврото по два лева, нито да ми го продава по толкова.

# 27
  • Варна
Договори не се сключват само през януари.  Идеята на клаузата е примерно при договор, подписан юни, януари ако има голяма инфлация 10%, наемодателят да има право да коригира своевременно. Клаузата е пожелателна. Не е задължително да се пише в договора, а ако я има, то наемателят не е задължително да се съгласява с нея и да наема точно това жилище. Ако все пак има сделка, наемодателят пак не е задължен да се възползва от клаузата, въпреки че има това право. При инфлация от 2% едва ли някой ще си прави труда да вдигне наема с 20 лв.

Ако самият пазар хвръкне самостоятелно нагоре, без да има инфлация според НСИ, то наемодателят може единствено кратко да изчака договорът да изтече, за да актуализира наема.

# 28
  • София
Ребел, инфлацията я гледам конкретно за наемите, а не общата.

Клаузата има дисциплиниращ ефект. Колкото и да е читав един наемател, не е икономически оправдано да стои с години на един и същ наем. И ако е дългосрочно наемател, по-лесно ще преглътне всяка година по 3-5%, вместо след 5 години да му кажеш 20% нагоре, за да е рентабилно. Да не говорим, че 3-5% през петте години в крайна сметка ще се натрупат като сума и няма да е толкова незначително.

Ако не искам да се разделяме, увеличавам само с процента инфлация. Ако нещо не ми допада, след изтичане на срока на договора, бих могла да повиша чувствително повече.

# 29
  • Бургас
get_real дай снимки да видим, много обичаме снимки!

Разсъждавам и аз за тази клауза. Бях предложила този текст за инфлацията, но брокерката каза, че договорите така или иначе се подписват година за година и имам право да увеличавам наема. От друга страна, 2%, каквато бе инфлацията, е смешно - на 800 лева това са 16 лева. От трета страна - да, наистина има дисциплиниращ ефект и нека да бъдат подготвени, че нищо не е вечно.
В договора ми с украинците брокерката вмъкна текст, че наемът се актуализира всяка година минимум с 10 евро.
Ами не го вдигнах след първата година. Смешно ми се видя, а и хората са читави. Даже ме питаха дали на втората година пак трябва да оставят двоен депозит, щото така пише в договора.
На втората сигурно ще го увелича.

Иначе имам и наематели, които не харесвам особено, увеличих им наема с около 10% след втората година. Аргументирах се, че в района наемите отдавна не са на тези нива. Приеха го, нищо не казаха.
Сега при тях предстои да извърша неотложен ремонт, защото се установи един теч. Трябва да се изнесат за около месец, докато трае ремонта, тайно се надявам, че ще се изнесат завинаги  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт