Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 184
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
1. Като вдигнеш наема, не забравяй и за депозита. Трябва да доплатят колкото е частта от депозита.
2. В Щатите когато живеехме, всяка година вдигаха наема - такса "удобството да живееш в това жилище повече от една година" :+) Та, за същия АП ние плащахме 600$, комшиите до нас за идентичен, над 700. Живееха си в жилището целия работен живот, там си бяха отгледали децата и не мислеха за смяна, независимо от наема.
3. КАН - моят мъжки каза, ще буквата К да я равним на "Картел" Simple Smile))))

# 31
  • Бургас
"Такса удобство", хаха! Брилянтна идея Joy

# 32
Между другото това е нещо, което рядко се отчита - че за наемателите също е плюс да имат сигурна квартира дълги години наред, да не се занимават на всеки 1-2 години с търсене, комисионни, нови депозити, разходи за преместване и пр. от този сорт.

# 33
На мен ми е прекалено това...вдигане всяка година, че и доплащане за депозита.
Достатъчно е вписването на клауза че при анекса след година, че може да се предоговаря и наема.

# 34
  • Варна
Между другото това е нещо, което рядко се отчита - че за наемателите също е плюс да имат сигурна квартира дълги години наред, да не се занимават на всеки 1-2 години с търсене, комисионни, нови депозити, разходи за преместване и пр. от този сорт.

Няма нищо сигурно дълги години напред. Къде го прочете това?

# 35
Липсата на сигурност подтиква наемателите да станат собственици. На запад хората си живеят под наем под регламент и им е сигурно. У нас това със сигурност влияе негативно на пазара на наеми, пък ако ще и наемодателя да си го прилага щом желае в негов ущърб.

# 36
Всъщност е пълно с хора, които са готови да платят, за да получат въпросната сигурност. Както се вижда и от темата - има наемодатели, които отказват да вдигат наемите, за да не рискуват наемателите им да напуснат, а има и наематели, които приемат увеличенията, за да не им се налага да напускат. Въпрос на пари е.

Няма нищо сигурно дълги години напред. Къде го прочете това?

# 37
Сигурност ще има ако договорите са за 5 или 10 години.
..нацвъкани за по година..не дава никаква сигурност.

# 38
  • София
Кажете, на кой оператор ползвате предплатени карти за обявите?

Не съм взимала досега, но ще го направя. Имат ли разлика в условията?
Трябва ми най-изходният вариант, няма да звъня, само ще получавам обаждания. А когато нямам активна обява, ще го изключвам.

Нещо друго като съвет?

# 39
ами то е съюото нещо Simple Smile
аз само обърнах внимание, че при увеличаване на наема следва да има доплащане на депозита. Понеже депозитът е в размер на ... еди колко си броя месечни наемни цени
На мен ми е прекалено това...вдигане всяка година, че и доплащане за депозита.
Достатъчно е вписването на клауза че при анекса след година, че може да се предоговаря и наема.

# 40
Кажете, на кой оператор ползвате предплатени карти за обявите?

Не съм взимала досега, но ще го направя. Имат ли разлика в условията?
Трябва ми най-изходният вариант, няма да звъня, само ще получавам обаждания. А когато нямам активна обява, ще го изключвам.

Нещо друго като съвет?

Илит, ще ти се наложи и ти да звъниш, от предплатената карта. Когато не си имала възможност да отговориш, при уговорка за оглед също, ако се наложи.
Наскоро гледах 3-те оператора за предплатена карта за други цели, не за обява - гадни са цените и условията, на всички. Взех Виваком. Виж сравни цените, но са приблизително еднакви.

# 41
И аз ползвам на Виваком. Мисля, беше 12 лева.Хвърлям я след отдаването. И за следващия път  - нова. Голямо удобство са, че за имот, продаден преди пет години наскоро ми звъниха дали не е свободен?!!!!!!

# 42
На а1..но активираш допълнителен пакет, не оферта. 30 дни за 10 лв имаш 300 мин и 8000 мб. С натрупване като заредиш на 29ти ден. Или само минути за 8 лв ли бяха....натъртвам че говоря за допълнителните пакети..те са три.

# 43
И аз имам на Виваком. Пакатите имаха заредени минути и МВ като купих аз. Обаче послеако не си ги изразходва до N ден ги губиш. Карата също трябва да се презареди да речем преди 365 ден, подле мисля имаше 1 мес. преди да я деактивират завинаги. Като я презаредиш балансът важеше около 2 месеца, после парите ти изчезват ако не сложиш пак... с тези пари си купуваш пакет минути, МВ и г.н., за да имаш, когато пак искаш да я ползваш.

# 44
  • София
Отварям сега да погледна новини и попаднах на тази статия, която в момента е водещата на сайта: 
https://offnews.bg/analizi-i-komentari/vechniat-imoten-balon-koj … ukane-835321.html

Вадя няколко цитата:

“Хората с по-ниски доходи не просто нямат възможност да закупят нов дом, а и е вероятно да се превърнат във вечни наематели” - това е подзаглавие

“Наемите в големите градове осъществяват сериозни ръстове сравнено с останалата част на България. В същото време, трябва да отбележим, че техният ръст идва от ниска база. Реално наемите в София, например, достигнаха стойността си от 2008 едва през 2024 година. Нарастването на наемите беше очаквано от инвеститорите предвид тяхното забавяне спрямо ръста на цените, повишаването на заплатите в големите градове и ниското предлагане.”
“В същото време, ръстът на наемите, който следва ръст в доходите в големите градове, също провокира засилване на интереса към отдаване под наем на професионални и непрофесионални инвеститори. Доходността от наем в България при сегашните нива на цени е една от най-ниските в ЕС, докато в същото време доходността, ако човек или компания е придобил недвижим имот преди пандемията, е изключително благоприятна.”

“Ниската доходност на имотите в София, Варна и Пловдив като съотношение между цена/наем, заедно с увеличаването на доходите на една част от българското общество (около 350 000 души, които сформират средната класа на страната), създадоха нов тренд, непознат до момента. Българи търсят инвестиционни имоти извън България. Първоначален поглед след пандемията беше обърнат към курортните селища в Северна Гърция, което изтласка цените в южната ни съседка нагоре. Наред с това българи с финансови възможности търсят изгодни сделки в Испания (търсена доходност около 6-8% сравнено с 3.5 – 4.5% в България), Австрия (с цел запазване на стойността на капитала), Дубай и други държави. На пазара се появяват консултантски компании, които осигуряват асистенция за подобни сделки. На практика средната класа в България се превръща в активен участник в инвестиционния живот в цяла Европа и други горещи инвестиционни точки. Този процес тепърва стартира, което ще доведе до по-добри инвестиционни възможности и „отъпкване“ на пътеки, които другите европейски нации вече са преминали през последните 60 години.”

Общи условия

Активация на акаунт