Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 703
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Егати и боклуците, честна дума. Ще кажеш че до сега са расли в гората. Затова - проверки с вземане на наема всеки месец.
Аз да се похваля Simple Smile Моят хазаин дойде да вземе завчера наема. И вика - ой, колко е чисто тук. Кажи ми, Румка, честно - вие живеете ли тук, или идваш само като ще ми даваш наема
:+)
Ако за мен иде реч, проверявано е, ама седалката на тоалетната не съм вдигали, фризера и фурната не отварях да дърпам чекмеджетата. Знаехме за част от нещата и затова оставиха към 1.5 депозит (тогава така пишехме) още 1. При нужда споменаха, че ще доплатят. Сметките си изчистиха. Само че, аз не знам как да ги калкулирам тези щети....

# 676
Не, не е към теб. По принцип е. Скришните повреди няма как да се хванат текущо, а при издаването - може да се ходи със списък:
Печката:
- има ли механични повреди (драсканици, счупени), какви? Нормални ли са, или от немърливост?
- чиста ли е?
- работят ли всички нейни части: котлони, фурна - всички реотани на фурната?
...
Такъв тип преглед ако се направи и в началото, и в края - срещу подпис. Макар да изглежда психопатски, ще реши проблемите от рода на "не бяхме ние".

# 677
  • Варна
Аз съм си решила проблема с “то така си беше” като им казвам до 1 - 2 дена след вземане на ключовете да си огледат всичко насаме на спокойствие и ако забележат дефект или нещо, което ги притеснява, да ми пратят снимки по вайбър. Да си седи в хронологията като доказателство, че нещото е било в този си вид още в началото.

Идеята съм я взаимствала от един Парти хотел на Златни пясъци, където работех на рецепция няколко сезона. Хотелът беше специфичен - само млади туристи, множество барове, басейни, дискотеки, съответно множество афтърпартита по стаите. Щети имаше при почти всяко освобождаване на стая. Освен мен, самите чуждестранни туроператори също им обясняваха още по време на настаняването, да си огледат внимателно стаите и ако нещо не е в ред, да го съобщят на рецепцията, където всичко се описваше. При напускане всяка друга установена щета се заплащаше без възражения по обявен ценоразпис.

# 678
При мен беше чисто ново. Уредите със стикерите и т.н , мебели, текстил, декорация. Абсолютно подробен протокол показващ състоянието, който включва всичко. Снимки се прилагат също. Имат инструкциите за уредите прибрани в един шкаф и правила за стопанисване на имота - да не се чистят котлони и фурна с тел и остри предмети, да не се простира вътре и какво ли не. И всичко е с техни подписи. Ясно е, че не е от нормална употреба, всеки знае какво е захабяване.

Ама дайте съвет как да смятам тези щети по уредите. Фурната работи, но отчупеното на дъното е нащърбено и ръждясва. Хладилникът, фризера му конкретно, е чистен с нож, също е ясно като бял ден. Предадоха мръсно всичко.

# 679
  • София
Как може да откъртиш емайл на фурна, какво трябва да си правил, за да се случи, се чудя...

Драго, шкафчета за хладилник се продават като резервни части, при изнасянето на предишни наематели мъжът ми откри сайт и поръча.
Не знам как да калкулираш такива щети... евентуално някакъв % от стойността на уреда - 10-20-30%...? За нов пари не можеш да вземеш, но е ясно, че уреда е повреден значително.

# 680
  • София
Най-чиста работа (на теория), е да заплатят нов уред, а този да продадат и да получат парите от продажбата. Но това на практика не знам как се случва.

Драго, много ти съчувствам.
Може би някакъв процент от стойността на уреда да платят. А бъдещите наематели да бъдат предупредени и колкото изкара тоя уред-толкова.
Или примерно да сметнеш амортизация за 4 години (нали толкова са стояли?), да извадиш и някакъв процент за щетата (20 примерно) и да продадеш уреда на половин цена. После с тези пари и процентите от тях да купиш нов. 🙄 Макар че уредите за вграждане са голяма хамалогия.
Много неприятно.

# 681
  • София
Аз нищо не бих връщала от депозита.
Изпращам им снимките - да си знаят какво са направили.
За мене не само стойността на нови вратички и шкафчета е важна.
Търсене на майстор, че с ММ не сме от сръчните,  пазаруване, търсене по магазини или сайтове, купуване - времето ми е пари.

# 682
  • София
Ужасна разправия е това с вградените уреди, наистина.

Интересно ми е, може и да си писала назад - но какъв е профила на тези наематели? Млади девойки приятелки ли бяха, или двойка? И аз като Аззи - като гледам моята почти 18 год. дъщеря, по никакъв начин не бих отдала на такива. Брутални са просто.

# 683
Здравейте, сменяте ли ключалките след напускане на наемател?
Не съм ( когато съм отдавал ). Моите, късмет, си бяха стабилни и нормални хора. Нищо не ми е дало повод да мисля, че някой би злоупотребил.
Ако влезем в хипотеза, че се отдават някакви крайно бюджетни тавани, вкопани помещения, преустроени гаражи, пристройки и т.н, които се ползват от съответна социална група, бих, да.

По повод на ситуацията на Драго, да се върна към това мнение. Smirk Не по повод на патрона на вратата, а по повод на това какви наемателите има и как поддържат жилището. Очевидно не само "съответни социални групи", наемащи тавани, мазета, гаражи и пристройки се държат като горски хора.

Драго, не знам какво да те посъветвам - депозита си го задържаш целия, каквото и да се съгласят да дадат над него, ще е добре. Оттам нататък - оправяш щетите, доколкото е възможно, и стискаш палци за следващите наематели да са читави.

Как фурната е с отлющен емайл - ще дам, според мен, разумно обяснение. Пекли са нещо, което е пръскало/текло и загоряло, не са почистили веднага и се е наслоило. Пробвали са по лесния начин - с препарати, и не се е получило. Тогава са пробвали каруцарската - да стържат с нож. И така се е е получило.

За хладилника - аз затова и за лична употреба, и за наематели, бих предпочела Тотал но-фрост (и хладилна, и фризерна част). Не се заледява, не се разтича при размразяване. Ето, в къщи преди вече не си спомням колко години - 5-6 вероятно вече, си купих по-малък Самсунг (вместо предпочитания ЛГ), с горна камера с отделна врата. Май само веднъж съм го размразявала, по-точно изключвала от тока, досега. Не че беше нужно, но го направих веднъж през лятото, докато съм била на море. Няма ледове, няма течащи струйки, замръзнали, по гърба на хладилната част. Рахат отвсякъде. За 2 души си е съвсем достатъчен.

# 684
Наистина е трудно решението за сметката.
Имах преди няколко години един колега, хора с възможности, дадоха под наем личното си жилище и се преместиха в ново. Казах му тогава да си вземе уредите, бяха много скъпи, той се смееше.
После се оплакваше, че му повредили/спукали керамичен плот, дето само той струвал 700лв. Това преди 6г горе долу.
Някакъв % от уреда е задължително да се калкулира. Може и 20 да е.
Дали ще го платят, отделен въпрос.
Инцидентни лоши наематели се случват, и си има някаква загуба, износване, увреждане на уреди, стени. Ако ти се случи на нов апартамент е много мал шанс.
Да не съм лош пророк, но може и да има още по-скрити дефекти. Например с некоректно ползване на пералнята (обувки, тежести) може да се повредят лагери, да се измести центровката и тн. Тоя спукан люк е видял зор. И с ритане не може да стане.

Винаги го повтаряме всички, депозитът няма как да покрие всичкото обзавеждане. То струва много пъти повече. Затова и не съм привърженик на супер скъпо обзавеждане.
Положителното е, че сега нещата изглеждат най-страшно, всичко минава. Само след няколко дена няма да се усеща толкова зле. Важното е да се намери спешно решение. Кое ще се сменя, кое ще остава така. Парите повече се забравят, отколкото настоящ проблем.

# 685
  • Бургас
Е аз имах фурна с такова проядено дъно. От силни препарати ползвани безконтролно.
Не бих върнала никакъв депозит.
Щети - бих описала цена на ново, с приспадната амортизация или цена на ремонт.
Например ако има цени на чекмеджетата на фризера - цена на нови.
На фурна - струва да кажем нова 300 лв., амортизирана е 50% - 150. Трябва да я платят цялата, защото ще я сменяш, т.е. 150 лв.

Съвсем точно не може да се сметне, но колкото и докъдето може.

За фурната - майстор ми даде идея - слагаш тефлонова подложка за печене върху дъното и ползваш с нея.
Ето такъв тип:

https://www.homeofficeshop.bg/teflonova-podlozhka-za-pechene.htm … PYCRoC9g4QAvD_BwE

# 686
Илит, това им предложихме за котлоните, леглото, матрака и гардероба. Няма кой да се занимава казаха. Тях купувам нови и другите изхвърлям. Бележки ще представя разбира се за всичко закупено. Имам и 32 кв.м. ламинат за тяхна сметка да подменям.

Olive, да, чекмеджета за фризера ще потърся в Пан сервиз, уредът все още се продава. Мисля да поискам и за вътрешността на фурната оферта, все забравям как се казва, но си има име и цена в сервиза, защото съм питала преди време за друг уред. Стига още да се поддържа.... Ако не, то си мислех за 30%, толкова и за хладилника.

man_darin_ka, да, с нож е повредено 100%. Вратата на фурната е чистена с телче, има кръгови драскотини.
Total No frost слагам вече, но преди 4- 5 г. съм купувала Low Frost.

2 момичета бяха, сестри. Изключително възпитани, кротки, притеснителни. На 20 и 21 г. Иначе поддържаха чисто докато живееха. Банята е аптека. Преди да се изнесат са изпрали част от текстила, но само за това са имали време. Фурната беше мръсна, но е чистена във времето, например. Бяха почистили прах, но прозорците -не.... И за чистене трябва да им калкулирам.

# 687

За фурната - майстор ми даде идея - слагаш тефлонова подложка за печене върху дъното и ползваш с нея.
Ето такъв тип:

https://www.homeofficeshop.bg/teflonova-podlozhka-za-pechene.htm … PYCRoC9g4QAvD_BwE
Бях гледал в алиекспрес подобни подложки, меки и самозалепващи, като фолио за мебели. Но не съм купувал.

search: "teflon stickers oven"

# 688
  • Бургас
Не се залепват.
Слагат се и се махат после.
Все едно имаш ново дъно.

# 689
Дали ще платят извън депозита нещо?

Според мен закърпвай доколкото е възможно ...а не да подновяваш изцяло с ново...и отдавай.
Надрана врата на фурна- изчиствам и огдавам така.
Котлона и той така..ако не пречи надраното на работата му. Чистя и го оставям.

И ново да сложиш...все тая...не се пази.

Люкът се сменя..като резервна част.

Общи условия

Активация на акаунт