🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 31 931
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
Много добре казано. Ние също минахме през много трудности 6 години и ни бяха пратили за донорски материали даже, такова отписване.. Слава богу не стигнахме дотам. Сигурна съм, че ограничаването на вредни храни и по-разумното хранене си оказаха влиянието.  

Аз си мисля без упойка, но има още време да размисля Grinning

Храненето си е цяла наука, за някои хора култура. Да си вманиачен в случая, значи да следваш стриктно здравословен хранителен режим и не виждам нищо лошо. Храната оказва влияние и върху това как мислим и как се чувстваме, не само как изглеждаме. В крайна сметка всеки сам решава как се грижи за тялото си.
Храната е нашето гориво. Оказва влияние ня само на физическото, но и психичното здраве. Както може да те събори на легло, с куп физически и психични проблеми, така може да те вдигне. Неслучайно повечето американци са с депресии. Повечето хронични заболявания са предизвикани от неправилен режим на хранене и липса на спорт и сън.
При мен и мъжът ми храната беше ключова, при фиксирането на репродуктивните проблеми, които имахме 2 години. И режимът съвсем не означава ядене само на салата и нищо друго и избягване на junk. Неслучайно има нутриционисти и диетолози.
През цялата ми бременност си "слушам" тялото, то ми казва от какво наистина се нуждае, за да "отгледа" здраво бебе и да бъда и аз здрава. Но, ако ни се ядат предимно празни въглехидрати и захар, това означава, че има някакъв проблем - ниско желязо, диабет/преддиабетно състояние, неправилен режим на хранене и движение и т.н. Разбира се, че човек трябва да си позволява и junk дни, не сме роботи. Но, честно казано, когато тялото и мозъкът свикнат да се хранят с качествена и балансирана храна в продължение на повече от 3-4 месеца, дори мисълта за джънк те отблъсква, защото знаеш какво следва от това - рязък спад в енергията, чувство за задръстване, запек/разстройство, задържане на вода и т.н. А и когато не си ял джънк дълго време и хапнеш нещо, усещаш истинския вкус. Бялата захар всъщност започва да горчи сякаш. Абе, усещаш буквално как това е отрова и отказваш да си я вкарваш в организма Simple Smile
А режимите с хубава и полезна храна, всъщност са супер вкусни, вкл.и десертите без захар. Абе, радвам се че се осъзнах навреме и си спестих гестационния диабет, че натам бях тръгнала, аз си усещах.
Малко стана като лекция за храна, но споделям мнение и опит, че това ми е изключително близка тема Simple Smile А и причината да забременея по естествен начин, въпреки че ни бяха отписали Simple Smile

А, да с допълнение, понеже някой беше питал колко калории има нужда да приема бременна жена - около 500 над тези, които са препоръчителни за нейния организъм. Т.е. не се храним с количество за двама, а вдигане качеството и питателността на храната.

# 241
Аз ще си искам упойка .

# 242
Нормалния прием на калории по време на бременност.
От чисто любопитство, колко трябва да е калорийният прием на бременна жена с нормален BMI преди бременността, да кажем около 20?
И колко трябва да е на бременна с поднормено и съответно наднормено тегло от преди бременността?

# 243
Тези от вас, които ще раждат нормално, ще слагате ли упойка?
Аз преди си сложих, но сега май искам да без. Сякаш искам да го преживея на макс Simple Smile

Абе... и на мен ми се искаше нормално без упойка, ама нещо размислих Grinning Миналата година 3 операции на крака, не знаех, че после може да искаш обезболяване Grinning Голяма грешка и патешки акъл Grinning Половината ми гръб е плътно татуиран, цветно с доста цветове... (това боли супер повече от просто черните татуси, които и са без или с малко запълване). След тези две преживявания се разубедих от болката за тиквени медали. Бях много държаща на болка, но нещо след ортопедичните ми преживявания станах доста чувствителна.

Ще предпочета напредъка на анестезиологията пред възможността да е напълно естествено, ако има време, понякога няма време за обезболяване - тогава ще караме както винаги е било, нито ще съм първата, нито последната. За мамите които искат без обезболяване, моите адмирации.

# 244
Допълвам, че базовият метаболизъм е различен при всеки. Изчислява се по формула. Значение имат освен годините, така и кг, както и обичайните физизически дейности.  Има много калкулатори в нета. Подвеждащо е да пише 1800 калории като константа.
От чисто любопитство, колко трябва да е калорийният прием на бременна жена с нормален BMI преди бременността, да кажем около 20?
И колко трябва да е на бременна с поднормено и съответно наднормено тегло от преди бременността?

# 245
Съгласна съм за базовия метаболизъм, но също така бих искала да уточня, че 1300 калории са дневния прием на дете между 3-6 години. Физическата активност на възрастен не позволява това да е база. Минималното количество калории на ръба на гладуване не компенсират липсата на активност и не балансират процесите в тялото. Аз също следя калории и не надвишавам 2200калории в 9ти месец почти, но естествено претърпяха повишение, като стартирах бременността с 1800 калории, както и с тренировки. Гладуването не е препоръчително за нито един етап от живота ни. Особено бременност.

# 246
Скрит текст:
Тези от вас, които ще раждат нормално, ще слагате ли упойка?
Аз преди си сложих, но сега май искам да без. Сякаш искам да го преживея на макс Simple Smile

Абе... и на мен ми се искаше нормално без упойка, ама нещо размислих Grinning Миналата година 3 операции на крака, не знаех, че после може да искаш обезболяване Grinning Голяма грешка и патешки акъл Grinning Половината ми гръб е плътно татуиран, цветно с доста цветове... (това боли супер повече от просто черните татуси, които и са без или с малко запълване). След тези две преживявания се разубедих от болката за тиквени медали. Бях много държаща на болка, но нещо след ортопедичните ми преживявания станах доста чувствителна.

Ще предпочета напредъка на анестезиологията пред възможността да е напълно естествено, ако има време, понякога няма време за обезболяване - тогава ще караме както винаги е било, нито ще съм първата, нито последната. За мамите които искат без обезболяване, моите адмирации.
И все пак в случая става въпрос, че всеки медикамент достига и до бебето.

Базовия метаболизъм зависи в най-голяма степен от хормони!

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 22:03 от Lili325

# 247
Аз калории никога не съм брояла. Това ме натоварва, а и не калории те определят това дали ще отслабнеш или не, ако имаш такива цели, нито колко питателна е храната. Калориите дават енергия, това е.

За упойката, не го мисля, както дойде ще е. По прпринцип, идеята да ми играят около прешлените не ми е от най-приемливите и искам нещата да минат без упойка, пък и без упойка, можеш даже веднага да станеш, ако няма усложнения, разбира се. Но ще видим. То ще си покаже.
Иначе, аз ще си правя пакет тестове при алерголог, важно ми е, защото имам разни алергии, а и искам да съм максимално спокойна. Доста мами го правят, в другите теми сме го обсъждали

# 248
Упойката искам да я избегна заради преживяването. Четох някъде, че един и същи център в мозъка отговаря  и за болката и за удоволствието, та...
Не съм дълбала, но предния път тоновете на бебето паднаха малко след поставянето на упойката и се наложи да го извадят с вакуум. Попадала съм на инф., че тя може да предизвика такъв ефект.
Иначе си слагам упойка и при чистене на зъбен камък... Ще пробвам без, пък ще видим.

За калориите, горещата тема тази вечер... Да знам, че моите 1300 са малко и се свързва с глад, но факт че ми се отразяват чудесно. И преди да забременея бях дори с по-малко.
Наистина нямам никаква активност. Лежа от 28.06. И така. Различни машини са ни организмите.

# 249
За упойката аз много се чудя, ама май ще решавам в движение. Предния път си исках и ми сложиха на 6-7см разкритие. Много по-добре е определено, обаче след това година и половина болки в гърба - невролог каза прищипан нерв. Бая зор видях докато мине - масажи, кинезитерапия, йога  ... не казвам, че е задължително от епидуралната, но с това го свързвам. А и съм чувала и други момичета, че са имали подобни проблеми.

# 250
Напълно съм съгласна, че базовия метаболизъм при всички е различен и зависи от сумати неща, като пол,възраст, височина,кг, физическа активност. Както при всички неща има приети параметри, за дневния прием на калории при мъжете е приет 2500, за жени 2000. Давам пример с моя старт: 1,60м, 50кг, 36г., 4-5тренировки в седмица при липса на бременност е 2028калории. Ето затова 1300калории дневно, за мен лично са си гладуване, но след като се чувствате добре така, изборът си е ваш.  

Относно упойката, досега не ми се е налагало да ползвам, освен при зъболекар. Аз бих искала да ми сложат, дали ще ми е друг въпроса.

Допълвам, че базовият метаболизъм е различен при всеки. Изчислява се по формула. Значение имат освен годините, така и кг, както и обичайните физизически дейности.  Има много калкулатори в нета. Подвеждащо е да пише 1800 калории като константа.

# 251
Прави ли се в Бг задължителен тест при алерголог преди епидуралната? Не просто да отидеш на алерголог, защото ти искаш за свое спокойствие. Знам, че при други планови операции масово правят ден-два преди операцията.

# 252
Има допълнителни неща, за които ще те чарджат и които не влизат в раждането. Всички мои приятелки, които са раждали там през последната година, са платили около 4.5 - 5к на изписване (за нормално раждане). Така, доколкото знам, се заплаща отделно от цената за раждане и всяка нощувка в стаята дори като си в двойна, не само за самостоятелна такава.

Здравей, аз ще раждам във Вита. Може да ми пишеш на ЛС.

Вита е второ ниво неонатология, най-добрата след Токуда и Майчин дом, поемат новородени с тегло над 1200 гр. Цената също е по-ниска от Токуда, ако това е от значение. Може да ми пишеш на ЛС, ще споделя каквото знам по темата.

Момичета, а някоя насочила ли се е да ражда във Вита? Много си харесвам следящата ме АГ, но нямам никаква информация за раждането там ... все ми казва, че след 36г.с. ще говорим. Пък аз искам да знам някои неща. Четох теми за Вита, но информацията не беше много нова. Та дали знаете имат ли политика за присъствие на бащата или всеки АГ сам си решава? Бебето дали е при майката след раждането и като цяло можеш ли да се разхождаш в родилна зала, да сменяш пози и т.н. Ходих и на една консултация при Олга, гледах че и назад е коментирано. Готина е, но Паликов не ми вдъхва много доверие, та сега се лутам общо взето и както бях сигурна, че ще раждам във Вита сега хич не знам на къде да се насоча ...

Не мисля че цената е по ниска от Токуда. Във вита секциото е към 3000 лв. В токуда 2000, и 950 лв за неонатологично пакет

# 253
Не е задължително в бг да се прави тест за епидуралната.
Иначе, в Токуда едно раждане е между 3000 и 4000 лв, в зависимост от това дали искаш да си в самостоятелна стая или не.
Във Вита също се доплаща за стаите и цените са сходни, като тези в Токуда. Моя позната наскоро роди там, беше в самостоятелна стая и каза, че е излязло около 4000 лв. Едни и същи са цените общо взето във всички частни болници.

# 254
Има допълнителни неща, за които ще те чарджат и които не влизат в раждането. Всички мои приятелки, които са раждали там през последната година, са платили около 4.5 - 5к на изписване (за нормално раждане). Така, доколкото знам, се заплаща отделно от цената за раждане и всяка нощувка в стаята дори като си в двойна, не само за самостоятелна такава.

Здравей, аз ще раждам във Вита. Може да ми пишеш на ЛС.

Вита е второ ниво неонатология, най-добрата след Токуда и Майчин дом, поемат новородени с тегло над 1200 гр. Цената също е по-ниска от Токуда, ако това е от значение. Може да ми пишеш на ЛС, ще споделя каквото знам по темата.

Момичета, а някоя насочила ли се е да ражда във Вита? Много си харесвам следящата ме АГ, но нямам никаква информация за раждането там ... все ми казва, че след 36г.с. ще говорим. Пък аз искам да знам някои неща. Четох теми за Вита, но информацията не беше много нова. Та дали знаете имат ли политика за присъствие на бащата или всеки АГ сам си решава? Бебето дали е при майката след раждането и като цяло можеш ли да се разхождаш в родилна зала, да сменяш пози и т.н. Ходих и на една консултация при Олга, гледах че и назад е коментирано. Готина е, но Паликов не ми вдъхва много доверие, та сега се лутам общо взето и както бях сигурна, че ще раждам във Вита сега хич не знам на къде да се насоча ...

Не мисля че цената е по ниска от Токуда. Във вита секциото е към 3000 лв. В токуда 2000, и 950 лв за неонатологично пакет

Много добре знам, че стаята се доплаща. Между 110- 190 лв ако е двойна. За секцио 5 нощувки. Но едва ли във Вита е по евтино. Пак казвам там също едно раждане излиза от сорта на 4 хиляди, така че цените са същите. Не знам защо навсякъде се пише как в токуда било най скъпо, ами не е така. надежда, Вита цените са сходни. Разликата е че на Вита неонатологията е под всякаква критика от това което чух!

Общи условия

Активация на акаунт