🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 31 926
  • 766
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте! Досега бях в темата за мартенските бебета, понеже терминът ми е 28.02 и със сигурност като с първото смятам, че ще пренося, но днес на третата фетална ми казаха, че се движи със седмица напред и термина ми се измести за 19.02.25г. Затова идвам и тук успоредно да ви следя. Към момента е 1,520кг, вие как се движите?

Термин не се променя. Все по често срещам тези глупости. Това че бебето върви напред и по голямо не означава по ранно раждане.
Моя термин при нормална, а не ранна (каквато беше) овулация трябва да е на 5.02, но заради изоставане в началото - го писаха 8.02. На втората фетална и на още един преглед според мерките термина трябва да е на 30 януари.
Кое ще гледат не знам. Не е ли опасно да е твърде голямо и да се разчита на някаква дата, определена на толкова ранен етап?
Измерването на лекарите не е точна наука и не гарантира, че бебето ще е голямо или малко. Имате си термин по първи ден на последна менструация. Всичко друго е в сферата на фантастиката и зависи от размаха на задехографското устройство.

Моя близка наскоро роди с изменен оригинален термин заради първоначално изоставане с една седмица. Тоест роди около 10 дни след оригиналния си термин, а се водеше уж 5 дни пренасяне. Бебето 4,300 в зелени води, на антибиотик и кислородна палатка. Та ехографските измервания не са точни и нищо не гарантират.
При изоставане термина се слага по-напред от средния, т.е. ще се допусне по-голямо реално преносване. Ако не се вземе предвид по-ранна овулация - също.
В моя случай биха чакали 22.02, ако не съм родила до тогава.

# 226
Аз лично не виждам смисъл от спазване на диета и ограничаване на полезни въглехидрати от хора, които очевидно нямат проблем с гестационен диабет. Аз лично съм с ИР, но ГД нямам, ок са ми изследванията, и си хапвам от всичко с мярка, в т.ч. и шоколад, и чипс понякога. Не мисля, че бременността е правилното време за рестрикции, особено когато не са наложени от здравословното състояние на майката и бебето. Но всеки сам си решава, разбира се.

Изофикс базата за мен е задължителна, столчетата, закрепени само с колан, са доста нестабилни. Не бих рискувала. Затова и сме се насочили към столче група 0 и 1, не към типичното "яйце", което върви в комплекта с повечето колички.

# 227
Junk храната е пълен траш и със сигурност повече вреди, отколкото да помага за бременните. Даже, за мен трябва да я избягваме, при мен само негативни ползи имаше, когато втория триместър бях решила, че щом съм бременна, ще си ям.
Иначе за полезни въглехидрати никой не говори, режим означава балансирано хранене, а не пазене на диета за отслабване. Пък това, че бременните трябва да ядат всичко, което им се яде, за да не стане нещо на бебето, са бабини деветини. Simple Smile

За Вита, доста мои познати са раждали там. Доволни са, но неоняталогията не е ок. Ако се наложи нещо, изпращат бебето в Токуда. Таткото май не може да е на раждането там, може и да са го променили вече. Цените са като в Токуда и освен, ако много държите на вашето АГ, по-добре да сте в Токуда, за да може ако се наложи нещо за бебчо, да не го размотават.

# 228
Аз си подслаждам живота с по нещо сладко, защото на мен ми е приятно, не специално, за да вкарам нещо полезно. Чипс не обичам (не обичах и преди), но от време на време си взимам пуканки - кеф ми става на душата. Grinning Сутрин в закуската ми често има тестено. Ако имах ГД или някакъв друг свързан проблем, нямаше.

# 229
Вманиачаването е още по-вредно от хапването на някакъв джънк понякога, но всеки сам си знае, както написах и преди това. Спиране на ориз, картофи, хляб и тн. от хора, които нямат нужда от това, аз лично го определям като пазене на диета, тъй като в нормални количества и при хора без проблеми те са полезни. Балансираното хранене не се състои само в ядене на салата. Нито пък грижата за бебето и за собственото тяло се изразява само в следене да не би недай си боже да качим повече от 10 кг по време на бременността. Много жени качват и повече, въпреки че се хранят здравословно. Други качват по-малко, а не се лишават изобщо, дори и от джънк.

# 230
Здравей, аз ще раждам във Вита. Може да ми пишеш на ЛС.

Вита е второ ниво неонатология, най-добрата след Токуда и Майчин дом, поемат новородени с тегло над 1200 гр. Цената също е по-ниска от Токуда, ако това е от значение. Може да ми пишеш на ЛС, ще споделя каквото знам по темата.

Момичета, а някоя насочила ли се е да ражда във Вита? Много си харесвам следящата ме АГ, но нямам никаква информация за раждането там ... все ми казва, че след 36г.с. ще говорим. Пък аз искам да знам някои неща. Четох теми за Вита, но информацията не беше много нова. Та дали знаете имат ли политика за присъствие на бащата или всеки АГ сам си решава? Бебето дали е при майката след раждането и като цяло можеш ли да се разхождаш в родилна зала, да сменяш пози и т.н. Ходих и на една консултация при Олга, гледах че и назад е коментирано. Готина е, но Паликов не ми вдъхва много доверие, та сега се лутам общо взето и както бях сигурна, че ще раждам във Вита сега хич не знам на къде да се насоча ...

# 231
По темата за кг - подкрепям режим от самото начало на бременността. Безконтролното "ще си ям всичко и на корем - вреди.
Правилното хранене е изключително важно. Споделяла съм неведнъж, че аз броя калории. Съответно следя и от какво ги приемам. Ям всичко, но има контрол.
Да, не е външния вид приоритет, но здравето е.
И понеже знам, от предния път, колко е гадно от 50 да станеш 85 - не желая пак. Не се свалят лесно. Не е здравословно. Не е комфортно.
Сега забременях с доста по-голям старт, знам си грешката от предния път и я коригирам.
Така че, в това отношение - напълно подкрепям КРР и решението й да поправи грешките си, при следваща бременност.

Кошниците могат и с колан да се ползват. Не е задължително база. Базата, мисля, ще е по-удобна в последствие, когато често се вози детето, защото се върти. Ама при двувратите автомобили, този лукс се обезсмисля.

# 232
От чисто любопитство, колко трябва да е калорийният прием на бременна жена с нормален BMI преди бременността, да кажем около 20?
И колко трябва да е на бременна с поднормено и съответно наднормено тегло от преди бременността?

# 233
Храненето си е цяла наука, за някои хора култура. Да си вманиачен в случая, значи да следваш стриктно здравословен хранителен режим и не виждам нищо лошо. Храната оказва влияние и върху това как мислим и как се чувстваме, не само как изглеждаме. В крайна сметка всеки сам решава как се грижи за тялото си.

# 234
Зависи от активността.
Моят базов прием е 1300, но аз нямам активност.  За последен триместър данните са за около 500 допълнително. Това съм прочела, допада ми и се въртя около тези калории, и качвам средно по 2 на месец. Към момента съм качила 10.

От чисто любопитство, колко трябва да е калорийният прием на бременна жена с нормален BMI преди бременността, да кажем около 20?
И колко трябва да е на бременна с поднормено и съответно наднормено тегло от преди бременността?

# 235
Здравей, аз ще раждам във Вита. Може да ми пишеш на ЛС.

Вита е второ ниво неонатология, най-добрата след Токуда и Майчин дом, поемат новородени с тегло над 1200 гр. Цената също е по-ниска от Токуда, ако това е от значение. Може да ми пишеш на ЛС, ще споделя каквото знам по темата.

Момичета, а някоя насочила ли се е да ражда във Вита? Много си харесвам следящата ме АГ, но нямам никаква информация за раждането там ... все ми казва, че след 36г.с. ще говорим. Пък аз искам да знам някои неща. Четох теми за Вита, но информацията не беше много нова. Та дали знаете имат ли политика за присъствие на бащата или всеки АГ сам си решава? Бебето дали е при майката след раждането и като цяло можеш ли да се разхождаш в родилна зала, да сменяш пози и т.н. Ходих и на една консултация при Олга, гледах че и назад е коментирано. Готина е, но Паликов не ми вдъхва много доверие, та сега се лутам общо взето и както бях сигурна, че ще раждам във Вита сега хич не знам на къде да се насоча ...

Не мисля че цената е по ниска от Токуда. Във вита секциото е към 3000 лв. В токуда 2000, и 950 лв за неонатологично пакет

# 236
  • Варна
Така да мина на отчет след третата фетална.
В 32гс - бебето е 2070 кг,завъртял се е главично, с ляво прилежание или нещо такова каза, най- добрата позиция за естествено раждане. Плацентата ми била запазена, свежа, което също много ѝ хареса. Бебето си върви 4-5 дни напред, докторката каза, че според нея ще изкарам до 1-2 седмици преди термин. До тогава очаква и бебето да е 3600-3800 кг.

Интересно ама много коса каза че имал, как му се вееше ако знаете, беше много смешно.
Както констатирах предния път, че ще прилича на мен, сега докторката го каза- Аааа ама той има твоя нос, викам и устните са моите, и тя каза дупето на баща му 😂😂😂.
Шийката ми се е поскъсила 20мм, но било ок, до 14 се водело, че всичко е ок.
Околоплодните води са ми ок, каза, че добре се справям с диетата 🫡. Аз днес по- рано ви казах, че казах баста малко на нещата….но явно, че са ок.

И аз подкрепям КРР за режима по време на бременност, и аз ако знаех от началото щеше да е друго. Ако се бях и зачела повече за  гестационния диабет…..
Аз качих доста до 4 месец. А не трябваше. Нейсе… вече съм 16 кг отгоре. Ще внимавам до раждането.
Да ви питам, ще взимате ли isofix база за колата сега в началото или на по - късен етап вече за столчето. За кошчето само с коланите става ли? 🤔
аз няма да вземам база,защото колата ми е стар модел и няма изофикс система. Ще ползвам коша с коланите само.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 19:55 от Daisy_D

# 237
Храненето си е цяла наука, за някои хора култура. Да си вманиачен в случая, значи да следваш стриктно здравословен хранителен режим и не виждам нищо лошо. Храната оказва влияние и върху това как мислим и как се чувстваме, не само как изглеждаме. В крайна сметка всеки сам решава как се грижи за тялото си.
Храната е нашето гориво. Оказва влияние ня само на физическото, но и психичното здраве. Както може да те събори на легло, с куп физически и психични проблеми, така може да те вдигне. Неслучайно повечето американци са с депресии. Повечето хронични заболявания са предизвикани от неправилен режим на хранене и липса на спорт и сън.
При мен и мъжът ми храната беше ключова, при фиксирането на репродуктивните проблеми, които имахме 2 години. И режимът съвсем не означава ядене само на салата и нищо друго и избягване на junk. Неслучайно има нутриционисти и диетолози.
През цялата ми бременност си "слушам" тялото, то ми казва от какво наистина се нуждае, за да "отгледа" здраво бебе и да бъда и аз здрава. Но, ако ни се ядат предимно празни въглехидрати и захар, това означава, че има някакъв проблем - ниско желязо, диабет/преддиабетно състояние, неправилен режим на хранене и движение и т.н. Разбира се, че човек трябва да си позволява и junk дни, не сме роботи. Но, честно казано, когато тялото и мозъкът свикнат да се хранят с качествена и балансирана храна в продължение на повече от 3-4 месеца, дори мисълта за джънк те отблъсква, защото знаеш какво следва от това - рязък спад в енергията, чувство за задръстване, запек/разстройство, задържане на вода и т.н. А и когато не си ял джънк дълго време и хапнеш нещо, усещаш истинския вкус. Бялата захар всъщност започва да горчи сякаш. Абе, усещаш буквално как това е отрова и отказваш да си я вкарваш в организма Simple Smile
А режимите с хубава и полезна храна, всъщност са супер вкусни, вкл.и десертите без захар. Абе, радвам се че се осъзнах навреме и си спестих гестационния диабет, че натам бях тръгнала, аз си усещах.
Малко стана като лекция за храна, но споделям мнение и опит, че това ми е изключително близка тема Simple Smile А и причината да забременея по естествен начин, въпреки че ни бяха отписали Simple Smile

А, да с допълнение, понеже някой беше питал колко калории има нужда да приема бременна жена - около 500 над тези, които са препоръчителни за нейния организъм. Т.е. не се храним с количество за двама, а вдигане качеството и питателността на храната.

# 238
Daisy, радвам се, че всичко е наред.
Това с косата е много смешно. Много се смях като видях как се вее и на моето бебе.
И моето е с гръбче на ляво и също ми каза, че е по-добрата позиция за раждане.

Тези от вас, които ще раждат нормално, ще слагате ли упойка?
Аз преди си сложих, но сега май искам да без. Сякаш искам да го преживея на макс Simple Smile

# 239
Мен не са ме и питали, направо си ми сложиха упойка, като не съм имала против. Сега втория път също предпочитам с упойка, въпреки че съм с висок праг на болка. Колкото и коментари да съм изчела, май никоя не е съжалила, че е имала упойка, а по-скоро обратното. 😅

Общи условия

Активация на акаунт